ALTERNATIVA ROMANIEI

Este CAPITALISMUL o alternativa viabila pentru ROMANIA ?

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home ARHIVE

Ce va aduce nou potentialul razboi din Golf pentru economia mondiala? Un dezastru de proportii inimaginabile, mai ales pentru tarile in curs de dezvoltare.

User Rating: / 0
PoorBest 

Nimeni, chiar si in tarile dezvoltate, nu isi poate imagina ca ar putea plati de doua ori sau chiar trei ori mai mult, pentru un litru de benzina. Acest lucru ar schimba total situatia economica a unor zone intinse si evident situatia politica si sociala. Razboaiele au consecintele lor si nu se poate ca ele sa nu afecteze mai mult decit un grup de țari, intr-o economie mondiala interconectata.

Obama ne spune ca loviturile militare pe care le va aplica Siriei, vor fi scurte si limitate la anumite obiective, dar nu discuta nimic despre situatia in care armata regulata a Siriei va riposta si pina unde vor merge atacurile americane si israeliene in acest caz.

La fel, el nu spune nimic de situatia extinderii conflictului, care este cel mai probabil, pentru ca nu ar putea-o face. Pentru el este necesar sa arunce o bomba, cit de mica, pentru ca realizeaza ca reactia arabilor nu va intirzia si de aici incolo , totul va fi pierdut de sub control si americanii vor intra in confict militar total, cu cheltuielile de rigoare epe datorie si sutele de mii de militari americani care nu au avut pina acum un loc de munca la venirea de pe teatrele de lupta, dar vor fi din nou activi. El nu spune ce se va intimpla, daca o ploaie de proiectile vor fi indreptate catre Israel. Am fi curiosi sa stim ce se va intimpla daca Hezbollah si Iran vor intra sub o forma sau alta in acest razboi, ceea ce este foarte posibil. Nimeni nu discuta de pozitia Chinei si de tacerea ei, in timp ce este foarte clar ca are interese majore in regiune.

 

 

Siria nu este un producator de petrol major in economia mondiala, dar Orientul Mijlociu detine peste 40% din productia mondiala de petrol si reprezinta un punct strategic pentru energia planetara. Ce se va intimpla, daca Canalul de Suez si Golful Persic vor fi blocate pentru o perioada lunga de timp, deoarece Iranul a amenintat NATO, ca isi va lua riscul chiar sa scufunde propriile vase in Strimtoarea Hormuz, daca va fi cazul, pentru a bloca toate caile de terecere a petrolierelor in afara Golfului.

Pretul benzinei a crescut in aceasta vara in SUA, cu peste 15%, intr-o economie care nu isi poate gasii cadenta si este in permanenta degradare. Ce se va intimpla daca pretul se dubleaza? Nu este greu de anticipat, chiar daca americanii au inceput masiv pe tot teritorul tarii exploatarea gazelor de sist si au adus uriase capacitati de productie inapoi din America de Sud, pentru a exploata aceste gaze de sist si a le distribuii in economie sub diferite forme.

 Fara discutie, Israelul va riposta unor atacuri iminente ale Siriei, Hezbollah si Iran, ceea ce va inflama si mai mult situatia, care mai mult ca sigur va degenera intr-un razboi de poroportii regional, cu sute de mii de morti si pagube materiale incomensurabile, in timp ce economia globala va fi paralizata.

Ce va face Obama in acest caz, va pleca acasa dupa loviturile militare scurte si limitate, dupa cum spune el? Este greu de crezut ca nu va atrage SUA in acest conflict extins, dar cu profit pentru industriasii din departamentul productiei de armament din SUA si Israel, si va fi strict necesar masarea unor efective impresionante in Golf, ceea ce ar insemna un nou razboi pentru americani si de fapt unul pierdut din start, pentru ca ei nu pot inca sa inteleaga faptul ca acolo unde religia este constitutie, este imposibil sa cistigi si sa schimbi constitutia, decit in cazul unei exterminari in masa a poporului respectiv.

In urma cu o saptamina, Wall Street Journal, arata importanta strategica a Canalului de Suez, pentru economia mondiala, el conectind Marea Rosie cu Mediterana.  Prin acest canal, trec zilnic peste 800.000 de barili de petrol crud, neprelucrat si peste 1,4 milioane de barili de produse petroliere, la o estimare a U.S Energy Information Administration.

O alta cale importanta energetica, care este amenintata de un eventual razboi in Siria, este SUMED-ul, sau conducta Suez-Mediterana, care trece prin Egipt si transporta petrol din Golful Persic , catre tarile mediteraneene si Europa. SUMED are o capacitate de transport de peste 1,7 milioane de barili pe zi de petrol. Analistii economici intervievati de CNBC, au anuntat ca la prima lovitura militara a SUA impotriva Siriei, barilul de petrol se va ridica la cel putin 150 de dolari, ceea ce va fi foarte aproape de inceputul crizei din 2008, cind barilul era 147 de dolari.

In aceste conditii foarte dificile si cu o baza energetica mai mult decit inexistenta pentru un complex economic serios, marinarul sef al Romaniei, Basescu, spune pe toate canalele Media, ca va urma indiferent de consecinte, pe colegii lui din NATO. El nu stie ca Marea Britanie nu ii urmeaza pe americani in acest razboi al minciunii in care nu s-a dovedit ca bomba chimica a fost lansata de regimul Assad. El nu stie ca Germania a refuzat sa urmeze NATO in atacul Libiei si in alte multe cazuri, dar acest mascarici care conduce Romania este prea sigur pe el ca nimeni si nimic nu ii va pune probleme, in spiritul “democratic” pe care l-a abordat de la inceputul veniri lui la Cotroceni.

In ce directie isi urmeaza marinarul cu fata de boschetar, aliatii NATO? Pai nu exista in aceste conditii decit una pentru Romania...... abisul economic dictat de un sistem capitalist cancerizat si bazat pe jocuri politice si speculatii urmate de razboaie la comanda.

 

Adrian Cosereanu

 

 

Add comment


Security code
Refresh


Toamna - Tudor Ghe.

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Cum ar putea exista o lume fara Romania?

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.


The New York Times din 4 Septembrie 2010 prezinta in pagina "International" un articol in care se arata ca autoritatile italiene urmeaza exemplu Sarkozy si evacueaza tiganii din orasele peninsulare.Dar ceea ce este cel mai rau este ca se titreaza cu litere mari - "Actiunea de Reducere a Emigrantilor Romani se Imprastie in Toata Europa".Am crezut ca vor sa limiteze emigrarea doctorilor,specialistilor,tehnicienilor si inginerilor romani,dar nu a fost vorba despre aceste categorii care au umplut golurile lasate de prostia occidentala.In articol  trateaza ceea ce inseamna acesti tigani pentru Europa si provenienta lor,adica sint considerati ca fiind in totalitate romani.Se ofera chiar si o fotografie si multe detalii la modul cum traiesc si cit de saraci sint ei.Ceea ce nu se vede si nu se titreaza in paginile ziarului este de ce acesti tigani care nu pot fi nici pe departe confundati cu poporul roman,au ales ca destinatii preferate pe francezi si pe italieni.Oare nu sint aceste doua tari de destinatie a tiganilor cele mai apropiate din punct de vedere al caracterului,de acesti tigani? Oare faptul ca ei se simt bine, fura,violeaza,maninca din gunoaie si nu muncesc, sint atribute ale vietii franceze si italiene cotidiene? De fapt am vazut ce fac italieni in Romania,cit de infractori sint,caracterul lor "constructiv" si la fel francezii cu tiganii lor care se pare ca sint mai multi decit albii in acest moment in Franta.Deci spune-mi cu cine te imprietenesti ca sa iti spun cine esti,iar pentru zeci de ani prietenia franco-tiganeasca si italo-tiganeasca a dainuit in pace si prosperitate reciproca.