ALTERNATIVA ROMANIEI

Este CAPITALISMUL o alternativa viabila pentru ROMANIA ?

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home ARHIVE

Daca, pe linga intreg globul, Rusia si China vor fi afectate direct de potentialul razboi cu Siria al lui Obama, cine va plati datoria Americii?

User Rating: / 0
PoorBest 


Isi poate permite SUA sa supere intreg globul prin actiuni militare, mai ales pe cei carora le datoreaza bani? Este o intrebare la care se gindeste toata lume. Cum poate o tara sa plece la razboi pe datorie, fiind datoare tocmai la cei ce nu sint de acord cu razboiul?

Ce se va intimpla, daca China si Rusia, precum si alte natiuni care nu doresc razboiul, NU vor mai plati datoriile Americii, practic NU vor mai cumpara datoriile SUA?

Daca Obama va declansa razboiul in Siria, americanii vor plati un pret enorm din punct de vedere economic. In acest moment, toate estimarile arata ca populatia americana este importiva razboiului in proportie de peste 65%, iar favorabil razboiului este un segment de sub 6%. In Congresul SUA, tot mai multi senatori sint impotriva razboiului, deci si acolo cei care nu doresc razboiul sint majoritari.

 

Problema este ca Obama poate declansa razboiul si fara sa tina cont de decizia poporului si a Congresului, ceea ce ar fi un act total nedemoratic, dar specific perioadei actuale de disperare prin care trece capitalismul, in faza lui finala.

Cel mai infocat sustinator al razboiului pare ca fi marioneta Obama, care o da inainte cu potentiale lovituri militare limitate impotriva Sirie, dupa ce a trimis un impersionant arsenal militar in zona. El nu mai poate explica poporului american ca, a cheltuit prosteste ducind toate navele ultrasofisticate in zona Mediteranei.

O retragere ar insemna sume enorme pierdute, in situatia in care America este datoare peste tot, dar mai ales la China si Rusia. Oricum, Obama se indreapta catre cel mai mare dezastru atit economic cit si diplomatic din istoria SUA din toate timpurile, ceea ce reflecta gindirea lui si cit este de supus unor grupuri de interese, ignorind pacea planetara si propriul popor in disperarea dupa bani. El a fosr ales presedintele SUA, promitind americanilor ca va mentine pacea mondiala, dar dupa cum se vede, el lupta chiar impotriva ei.

Rusia si China l-au avertizat pe Obama despre eventualele consecinte ce pot decurge din acest razboi si faptul ca ele pot fi extrem de serioase.

Rusia a trimis in ultimele zile, o colectie impresionanta de nave de razboi zona. Printre ele se numara doua distrugatoare de ultima generatie, cel mai important fiind Nastoichivy, adus special din flota Marii Baltice. Rusia a mai deplasat si o nava de razboi echipata cu sisteme anti submarin.

Rusia nu doreste sa piarda sub nici o forma acest punct strategic care se numeste Siria si unde are singurele doua baze navale rusesti din Mediterana, practic singura grupare de baze militare navale ramase de dupa caderea URSS, ele fiind amplasate in portul Tartus.

China, a avertizat Adiminitratia Americana despre potentialul impact al acestei agresiuni a aliatilor NATO asupra Siriei si o crestere a preturilor la petrol, ceea ce va deregla economia chineza si evident mondiala, pentru ca o crestere de preturi la produsele chinezesti, duce la tensiuni extreme si iesiri in strada, datorita faptului ca puterea politica in multe tari vestice este inca intretinuta de preturile scazute ale marfurilor chinezesti, dupa cum anunta Xinhua.

Pe de alta parte, agentia Debka, anunta vineri, prezenta Chinei in zona de conflict cu un numar impresionant de nave de razboi, printre care portavionul Jinggangshan, care are peste 1.000 de militari bine pregatiti la bord. In plus, respectiva agentie de stiri anunta ca Beijing-ul a adus in Golf cele mai multe nave de razboi din istoria navala militara a Chinei.

Cu siguranta, odata atacata Siria, Rusia si China nu vor lua imediat masuri militare impotriva SUA, dar ei ii vor distruge pe americani acolo unde ii doare cel mai mult - financiar.

In momentul de fata, strainii detin peste 5.600 miliarde de dolari din datoria SUA. In ltimii 20 de ani, parte din datoria Americii detinuta de straini a crescut enorm, exponential, acum economia americana depinzind in mare parte de China, pentru a cumpara datoriile americanilor.

In acest moment, China detine peste 1.275 miliarde de dolari din datoria Americii fata de alte tari, iar Rusia detine 138 de miliarde de dolari din datoria SUA.

Ce se poate intimpla, daca Rusia, China si alte tari, ar inceta instantaneu sa mai cumpere datoriile Americii si ar incepe sa arunce datoriile Americii inapoi pe piata? Cine le va prelua in situatia actuala a economiei mondiale si cu ce pret? In ce situatia ar fi SUA si la cine ar mai putea fi datoare in aceasta situatie sau de la cine ar mai lua marfa pe datorie? Intr-un cuvint, ar fi un dezastru economic si un colaps de proportii pentru SUA.

Numai in acest an, pentru ca economia americana sa existe, are nevoie de un imprumut de peste 4.000 de miliarde de dolari, care nu il poate lua de la nimeni, in afara rusilor si chinezilor, chiar daca sauditii le-au promis bani daca duc razboiul impotriva lui Assad la sfirsit si il inlatura de la putere.

Cine ar cumpara eventual, datoriile americane, cu toate ca este greu de crezut ca ar fi cineva intesat in asa ceva, ar duce dobinzile la bondurile americane la o valoare la care americanii ar pierde totul. Automat dobinda la casele cumparate de americani ar creste la cote la care cele mai multe locuinte pentru care s-au contractat imprumuturi, nu vor mai putea fi platite.

Deja dobinda la imprumuturile pentru cumpararea de case, a crescut la 4,75% de citeva saptamini si urmeaza o permanenta crestere, ceea ce face ca multi americani sa isi paraseasca casele si sa trimita cheile la banci. Investitorii vor pleca in grupuri mari din America, datorita faptului ca nu isi pot permite sa finanteze activitati economice in pierdere.

Un alt pericol real, este masa de bani pe care SUA o are in mecansime speculative si care depaseste de mai multe ori PIB-ul tarii. In aceste mecanisme speculative, din care a trait SUA si sitstemul capitalist, insumeaza 441.000 miliarde de dolari in miscare in acest moment, care reprezinta o bomba pe care China si Rusia o pot detona oricind, ducind SUA la singura sansa de a declansa o conflagratie militara devastatoare pentru Terra.

Daca declanseaza conflictul militar, SUA nu va mai avea definitia "too big to fail" pentru bancile americane, care au furat sute miliarde de dolari, pentru ca acestea vor disparea pur si simplu si ar duce o natiune in pragul disperarii finale.

Putin  a amintit la G20, de acum citeva zile, ca cele mai mari natiuni de pe Terra, cum ar fi China, Rusia, india, Brazilia si Africa de Sud, Indonezia, sint impotriva razboiului si America nu ii poate sfida sub nici o forma, pentru ca repercursiunile ar fi devastatoare......

La un moment dat Putin a spus ca "nu vreau sa ma gindesc ca orice alta tara va fi vreodata subiectul unei agresiuni externe si evident este vorba si de Siria, pentru ca, consecintele pot fi extrem de grave pentru economia mondiala , securitatea mondiala si relatiile diplomatice internationale."

Mai departe, Putin a spus:" Nu sint surprins sa vad ca un numar din ce in ce mai multe tari doresc pace si se opun agresiuni NATO condusa de America, in Siria, pentru ca aceste tari care se opun interventiei militare, inteleg consecintele ei asupra economiilor reapective cit si in plan international." Dupa care Putin a prezentat in plen cuvintele Presedintelui Sud African, care a spus la ultima intilnire ca din ce in ce mai multe țari se simt neprotejate in fata interventiei si agresiunilor SUA si aliatilor ei si considera ca o eventuala interventie in Siria, ar face ca aceste tari sa se vada fortate de imprejurari, sa realizeze pacte militare in vederea asigurarii securitatii lor in fata agresiunilor militare. In continuare, Putin a spus:" Cine va putea in acest context militar internaional sa convinga Coreea de Nord sa renunte la arsenalul atomic, din moment ce securitatea tarilor de marimea ei este amenintata de dorinta unui pact militar de a le distruge? Vor pune coreeni armanentul in depozite in aceste conditii? Sub nici o forma. Ei se vor pregatii si mai mult  razboi si vor aduce foametea si saracia in rindurile propriului popor, datorita cheltuielilor la ca sint supusi indirect de puterile militare ce doresc razboaie si destabilizare peste tot in lume.” Tot Putin a spus in continuare ca “nesiguranta generata de actiuni militare iresponsabile si raportul disproportionat de forte, face ca anumite natiuni, in loc sa isi indrepte atentia catre iesirea din criza economica, sa se inarmeze pentru a face fata agresiunii marilor puteri militare, care doresc sa impuna jocul."

Obama face jocul celor ce ii mai pot da bani si ar putea sa sustina financiar o parte a cheltuielile si datoriilor americane, cum ar fi Arabia Saudita, in Washington Post senatorul John Kerry admitind ca Arabia Saudita si Quatar-ul sint dispuse sa plateasca toate costurile acestui razboi din Siria pentru a-l indeparta pe Assad de la putere.

Este eveindent ca fara Assad la putere, aceste doua tari ar cistiga sume enorme in timp , prin folosirea conductelor de gaze si petrol catre Europa, care trec prin Siria.

Aceste conducte ar deranja major Rusia care ar pierde din suveranitatea energetica in sudul Europei si chiar in vestul continentului, dar ar avantaja major Turcia, care este si ea in favoarea razboiului, cum este si normal, datorita inrautatirii situatiei ei economice si inaspririi conflictelor sociale.

De ce nu se publica aceste stiri decit pe canale greu de accesat pentru multi cititori interesati de pacea mondiala?

Daca Bashar Al Assad a cazut, Siria va deveni raiul gruparilor teroriste mondiale si SUA sponsorul lor, dupa cum arata situatia in acest moment, deja gruparile rebele din Siria arboreaza steagul al Qaeda si lupta cot la cot cu asa zisa Armata Siriana  Eliberare. Odata cu venirea la putere a rebelilor, acestia vor masacra sute de mii de crestini, evrei si musulmani non Sunni, care au trait in pace si armonie in Siria pentru sute de ani.

Ce crestin din SUA, poate sustine in acest moment pe Obama ? Mai mult, nu cred ca exista crestin in plan mondial, in afara lui Basescu si gasti lui de tradatori si impostori, care sa sustina maltratarea crestinilor din Siria de catre rebeli, care se va intimpla cu siguranta odata cu venirea lor la putere, dar acest Basescu si sleahta lui de servitori merg cu soboruri de preoti, se inchina si construiesc biserici in numar mai mare decit scoli, in Romania. Ce mai putem spune de ipocrizia unui sistem capitalist care il pune pe un farsor ca Basescu in fruntea unei tari europene?

Aici a dus iresponsabilitatea americana si a unui sistem in care numai bani conteaza, iar munca nu mai este de mult valoare sociala, un sistem care a crezut in cifre si speculatii si deloc in efort si munca in realizarea unei cresteri economice reale. Vor putea liderii americani sa spuna poporului adevarul, dupa ce acest capitalism i-a mintit ani si ani de zile? Greu de prevazut acest lucru...

 

Adrian Cosereanu

 

 

 

Add comment


Security code
Refresh


Toamna - Tudor Ghe.

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Cum ar putea exista o lume fara Romania?

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.


In urma cu citeva zile Mugur Isarescu,asa zisul Guvernator al BNR declara cu nonsalanta unui bolnav mental ca este ingrjorat de modul cum tinerii ii vor acoperii pensia lui de batrinete atunci cind va iesii din cimpul muncii.Poate ca era beat, dar pentru un Guvernator BNR, chiar si beat fiind nu este o scuza a spune asemena enormitati.Nu este nici prima si nici ultima prostie debitata de reputatul specialist bisnitar de la BNR ancorat la corabia chiorului.

Cum poate el crea imaginea muncii lui in cadrul BNR care a reprezentat si reprezinta o pirghie importanta in economia nationala,lovind in tineri?

Atit a facut el,incit sa nu aiba incredere in tineretul roman? Pai atunci de ce a stat acolo si de ce mai cere pensie daca nu crede in ei si in ceea ce a facut?

Merita el pensie dupa ca e a trimsi tineretul la cules capsuni pentru a acoperii gaurile produse in bugetele de familie de o guvernare a BNR falimentara?

Oare nu este el un produs al unui sistem(capitalist) care ne ignora si ne sfideaza chiar si prin declaratii de acest fel? Halal sistem !!