ALTERNATIVA ROMANIEI

Este CAPITALISMUL o alternativa viabila pentru ROMANIA ?

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home ARHIVE

Daca economia americana este darimata, sistemul educational la pamint iar sistemul de sanatate este gindit sa aduca si mai mult somaj, Obama poate pleca la razboi? Reforma in sanatate in SUA, un dezastru.

User Rating: / 0
PoorBest 

Foarte multi angajatori, au redus numarul angajatilor in mod voluntar, iar multi dintre ei au redus motoarele economic, producind mai putin si oferintd statului din ce in ce mai putin in taxe.

Reforma  medicala Obamacare, va intra in functiune in Ianuarie 2015 si ea cere ca firmele care au 50 de angajati full time sau peste, sa ofere angajatilor un plan de sanatate, o asigurare de sanatate cit mai avantajoasa, in caz contrar, ar putea plati amenzi intre 2.000 si 3.000 de dolari pentru fiecare angajat neinscris in planul de sanatate al companiei.

Acest anunt a pus pe jar firmele care inca nu ofera muncitorilor o asigurare de sanatate. Dar cea mai mare parte a lor au gasit un drum ocolitor pentru a nu oferii nici un plan de sanatate muncitorilor, ca doar asa se fac bani in capitalism.

Mai mult decit una din zece companii americane, luate in vizor de firma de consultanta Mercer, si mai mult decit una din cinci companii cu desfacerea cu amanuntul (magazine) si obiective turistice(hoteluri si restaurante), au anuntat ca vor reduce substantial personalul, datorita programului medical Obamacare.

 

Practic, o suta de lucratori part time de la McDonald's vor pregatii acelasi numar de hamburgers ca si in trecut 50 de lucratori full time, dar cei 100 de lucratori angajati acum part time, vor fi mult mai ieftini, deoarece, pentru ei nu se va mai plati nici un plan de sanatate.

Deci exista posibilitatea fie de a reduce personalul sub 50 de persoane angajate, fie a crea locuri de munca part time, acolo unde este nevoie de forta de munca, in ambele cazuri nefiind nevoie ca patroni sa plateasca planuri de sanatate pentru angajati. Ambele variante duc economia capitalista americana la pamint.

In mod normal, financiar privind, un muncitor part time, este mai prost platit in valoare absoluta, decit unul iesit din cimpul muncii ca somer si care traieste pe indemnizatie de somaj sau pe ajutor social, ceea ce arata citi tineri si in general, lucratori necalificati, au iesit din cimpul muncii si ingroasa contingentele celor ce stau pe strada si intind mina la un guvern neputincios, plecat la razboi pe datorie, acesti amariti stau pe strada pentru a primii niste cartele de mincare, practic pentru a se mai numii fiinta umana si a exista.

Dar Obama merge la razboi cu Siria, pentru ca el crede ca acesti oameni vor gasi de lucru daca va genera un genocid in celalalt colt al lumii. S-ar putea ca el sa genereze un somaj mult mai mare la el in tara, din pacate, iar atunci, nici unul dintre cei care l-au sfatuit sa mearga la razboi nu va mai fi pe linga el.

In acest moment, cealalta categorie de muncitori, care stau angajati, numai pentru a nu pierde asigurarea de sanatate oferita de patron, sint din ce in ce mai multi. Patronii companiilor ofera salarii de mizerie multor angajati, dar in acelasi timp le ofera si un plan de sanatate minimal pentru ei si familia lor, astfel ca ii munceste ca pe robi, pentru a le oferii planuri de sanatate sarcacioase, care in conditiile preturilor interventiilor medicale si ale medicamentelor, inseamna aproape nimic.

In schimb, o alta bataie de joc de lucratori, o intilnim in Canada, unde guvernul acorda acest plan medical, asigurare de sanatate, chipurile gratuit, dar unde actul medical este calitativ la pamint si unde mor anual peste 10.000 de persoane datorita retetelor de medicamente eliberate gresit, unde in camerele de urgenta ale spitalelor se asteapta intre 10 si 12 ore pentru a fi vazut de un doctor, unde in ziua in care au nascut, femeile sint externate, unde pentru a fi vazut de un asa zis specialist intr-un domeniu medical trebuie sa astepti peste 5 luni de zile, dupa ce ai fost recomandat de medicul  familie, unde fiecare apel la serviciile de ambulanta costa peste 60 de dolari, unde medicii nu situ meserie nici cit o sora medicala din Romania si unde ei au transformat medicina in afacere si asa mai departe. 

Deci sistemul capitalist a inteles ca fie nu ofera nimic si creaza pirghiile pentru patroni de a elimina acest plan medical, fie il ofera de o calitate deplorabila, asa incit iti poti pune problema daca mai este cazul sa mergi la doctor sau la vreun vraci.

Ceea ce apare si mai rau, pentru starea de sanatate a natiunii americane, este faptul ca multi angajati prefera sa se inteleaga cu patroni si sa nu le plateasca un plan de sanatate, dar sa le ofere banii respectivi in salariu, pentru ca salariile sint atit de mizerabile incit ei nu pot  traii din ele, dar in acest caz, respectivul nu mai este acoperit de nici un plan de sanatate si in caz de aparitia unei probleme de sanatate, el va trebui sa plateasca sau sa accepte sa se trateze acasa pina se vindeca, daca se va vindeca. Este o masura disperata luata de multi care semneaza un asemenea angajament cu angajatorii.

Un grup de profesori de la Northwestern University dim Tennessee, condus de profesorul Craig Garthwalte, au ajuns la concluzia ca planul medical instituit de Obama, denumit simbolic Obamacare, va scoate din cimpul muncii minim 940.000 de americani numai in primul  an de punere a lui in aplicare. O alta problema sesizata de grupul de profesori, in cadrul acestui studiu, este faptul ca acest plan de sanatate va micsora salariile. 

Cresterea costurilor medicale, va duce fara discutie la costuri mai mari pentru angajatori si deci ei vor trebui, fie sa creasca pretul produsului final scos pe piata, deci sa piarda din competivitatea produsului, fie sa reduca numarul de angajati, ceea ce cu siguranta vor face, pentru a nu pierde la aspectul competitivitate si productivitate a muncii.

Cam asa arata grija fata de muncitori si modul cum vor capitalistii sa isi creeze profit ,calcind pe cadavrele celor ce muncesc de dimineata pina seara fara sa poata sa gaseasca timpul necesar pentru a sta de vorba cu copilul lor. Spre asta se indreapta Romania lui Basescu, in dorinta unui numar din ce in ce mai mic de oameni de a trai in acest sistem capitalist. Mai dorim asa ceva ?

 

Adrian Cosereanu

 

 

Add comment


Security code
Refresh


Toamna - Tudor Ghe.

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Cum ar putea exista o lume fara Romania?

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.


Inchiderea Canalului Suez,care este probabila in urma a ceea ce se intimpla in Egipt,ar crea un dezechilbru mondial.Navigarea din Arabia Saudita pina in Texas ar dura cu 12 zile mai mult decit acum, pentru tancurile petroliere.Peste 8% din trasportul maritim mondial se desfasoara prin Canalul Suez.Parcurgearea lui, de catre petroliere in general,din Peninsula Aarabica pina la New York scuteste 30% din drum,la fel o reducere de 57% o pot realiza in cazul unui transport de petrol catre Franta si peste 42% pentru Olanda.In fiecare zi,prin Canalul de Suez trec peste 2,2 milioane de barili de petrol catre tarile lumii.In 2009,prin Canal au trecut 17.228 nave comerciale si tancuri petroliere.Impactul inchiderii lui il vom simti fiecare dintre noi in buzunar.