ALTERNATIVA ROMANIEI

Este CAPITALISMUL o alternativa viabila pentru ROMANIA ?

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home ARHIVE

Le place americanilor sa se considere "lower class"? Numarul americanilor care cred acest lucru despre ei, a devenit din ce in ce mai mare, chiar daca Media inceraca sa "parfumeze" situatia si sa arate o revenire la prosperitatea care nu mai exista.

User Rating: / 0
PoorBest 

 Cui ii place sa se considere "lower class", oriunde in lume, dar mai ales in societatea americana? Cei mai multi americani refuza chiar sa se gindeasca, ca ar putea face parte din acest segment, chiar daca multi dintre ei sint deja acolo. Traditional, marea majoritate a americanilor se definesc ei insusi ca fiind "middle class" sau "working class", dar in ultimii ani, a avut loc o schimbare radicala.

In concordanta cu un ultim sondaj, numarul americanilor care se identifica ei insusi ca facind parte din "lower class" a ajuns la un record istoric si de neimaginat.

Datele oficiale arata ca procentul lor, din populatia americana , ar fi de 8,4%, dar numarul lor creste atit de repede ca ceva pare sa se schimbe fundamental in sistemul lor de trai.

In SUA, in acest moment, din ce in ce mai putini americani  cred ca ei au oportunitati de a-si face viata lor mai buna in perspectiva, iar in concordanta cu ultimul sondaj Gallup, 20% dintre americani, au declarat ca nu au avut in ultima perioada, suficienti bani pentru a cumpara mincarea de care ei si familiile lor au avut nevoie si au trebuit sa reduca structura sau sa faca unele improvizatii.

 

In America, numarul celor ce traiesc pe cartele de mincare de la guvern, a depasit de mult 47 de milioane si sint mai mult de 100 de milioane de americani, care sint inrolati in programe de ajutor social, fara a lua in considerare programele de Securitate Sociala si programul Medicare. America a plecat de la "land of opportunity" spre un alt "land" pe care nu s-ar fi gindit niciodata ca o sa-l parcurga, in care zeci de milioane de oameni sint distrusi de sistemul capitalist american.

Los Angeles Times , anunta saptamina trecuta, ca numai 55% dintre americani mai cred ca ei pot sa isi imbunatateasca nivelul de viata intr-un fel sau altul, cel mai jos nivel din 1987, cind a fost pusa aceasta intrebare pentru prima data.

Problema apare prin faptul ca, absolventii de universitati si colegii au devenit din ce in ce mai pesimisti, ceea ce arata o scadere a determinarii si motivatiei lor in societate.

Din 2002, pina in 2012, segmentul "lower class" in rindul americanilor cu o diploma de colegiu sau universitate a crescut de la 2,6% la peste 5,8%, ceea ce este din nou un record al tuturor timpurilor. Deci oricare dintre noi poate fi prins in plasa saraciei in orice moment.

Barak Obama, in spiritul minciunilor debitate periodic, proclama de curind ca America se afla in "economic recovery", dar in acelasi timp saracia continua sa creasca.

In New Jersey, saracia a atins pragul critic in 2011, dar inca nu au fost eliberate cifrele pentru 2012. Legal Services of New Jersey, a dezvaluit de curind ca peste 24,7% din populatia statului, sau 2,1 milioane de rezidenti, au fost considerati saraci in 2011. Este un salt de peste 80.000 de americani, numai in acest stat, aproape 1% mai mare decit in anul 2010 si un salt cu 3,8% fata de nivelul de dinainte de inceperea recesiunii, in 2008. Sint cele mai rele cifre incepind din 1960, cind Census SUA a inceput statistica pe acest segment.

Exista doua Americii in acest moment, una care poate fi definita ca fiind "Good America", unde nivelul stocurilor creste permanent si nimeni nu are nevoie de loc de munca, pentru ca il are si este foarte bun si "Bad America", unde somajul creste exponential si saracia este peste tot. In acest moment la nivelul familiilor cu venituri reduse, rata sonajului depaseste 21% si nu exista nici o speranta la orizont.

Cu zeci de ani in urma, in America, bogatii doreau sa devina mai bogati, dar ei considerau ca restul americanilor ar trebui sa aiba o mica afacere a lor sau sa lucreze in fabrici pentru un salariu bun, pentru a  putea consuma.

Acum, ideea este ca cei bogati sa devina si mai bogati, sprijinindu-se pe saracia celor din jur, eliminind milioane de locuri de munca in SUA si ducind fabrici intregi in Asia, pentru a plati sclavi, nu muncitori, pentru ca la aceasta faza a ajuns capitalismul.

Cei mai multi americani, nu mai pot participa ca patroni ai micilor lor afaceri la economia tarii, ci ei ofera societatii numai forta lor de munca, iar elita americana are nevoie de acesti oameni pentru a intoarce hamburgeri si a matura prin restaurante, pentru ca locurile de munca bine platite au plecat, dar preturile au crescut la toate produsele, umplind buzunarele celor ce cumpara sau produc in Asia si vind de 50-100 de ori mai scump aici in SUA.

Brookings Institute, a descoperit recent ca America ar avea nevoie de peste 8 milioane de locuri de munca pentru a spune ca sint refacuti dupa recesiune, iar aceste locuri de munca ar trebui sa fie full time si platite cu peste 15$ pe ora, ceea ce este o utopie.

In acest moment, in America, procentul muncitorilor care au un loc de munca , este de 58,6% din total forta de munca. Aceasta este cifra reala, care arata situatia economica si nu somajul, care este o minciuna a sistemului capitalist.

Ignorarea de catre sistem a muncitorilor, este la o cifra estimata la peste 6 milioane, dupa cum se arata in Proiectul Hamilton al Brookings Institute, este cea mai mare problema si cu implicatii sociale devastatoare.

Calitatea locurilor de munca scade permanent si acest lucru vedem si in Romania, care asteapta de la America sa ii ofere oportunitati de afaceri si sa aduca prosperitate economica , in timp ce la ei in tara nu pot oferii decit salarii ale foametei si locuri de munca part time.

In America, in aceste zile, numai 47% dintre americanii adulti au un loc de munca full time, iar unul din zece americani este angajat de agentii de munca temporare.

In continuare, se deruleaza in fata ochilor acestor americani un proces sinistru, dupa cum anunta Hufftington Post, prin care companiile se vor opri sa acopere planurile de sanatate pentru angajatii care lucreaza mai putin de 30 de ore pe saptamina, iar in loc de asigurari de sanatate, angajatorii le vor oferii muncitorilor, incepind din Ianuarie 2014, un cec lunar de 500 de dolari, ei raminind fara asigurare medicala si fiindu-le imposibil sa apeleze la serviciile medicale din cauza preturilor incredibil de mari. Va fi cea mai bolnava populatie de pe planeta in citiva ani.

Cam asa arata situatia la fata locului, a sistemului capitalist si democratiei-sclavie a celei mai avasate societati de pe glob.

Oare vrem si noi romanii sa devenim la fel de “avansati si civilizati” ca si ei? Basescu vrea cu siguranta, pentru ca el traieste in "Romania Buna", fata de marea majoritate a romanilor care traiesc in "Romania Saraca".

 

Adrian Cosereanu

 

 

 

Add comment


Security code
Refresh


Toamna - Tudor Ghe.

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Cum ar putea exista o lume fara Romania?

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.


Afacerile guvernului canadian cu indienii nativi din anumite provincii au scos la iveala sume fabuloase care sint platite sefilor de triburi pentru a acoperii o serie larga de matrapaslicuri ale guvernului.Seful tribului Peguis cistiga anual 220.000$ care nu sint taxabili.Un alt sef de trib,al Enoch Cree Nation cistiga 175.000$ pe an si asta comparabil cu salariul anual al unui rezident al zonei respective, care este de 15.000$ pe an.Seful tribului 543-person Piapot din Saskatchewan, este platit mai bine decit primul ministru al Provinciei.Trebuie spus ca, contribuabilii canadieni care platesc taxe uriase,ofera acestor triburi peste 7 miliarde de dolari pe an si nu au acces la nici o informatie pentru a vedea cum sint distribuiti bani lor.Canadieni s-au saturat de secretomania aceasta si au pus presiune pe guvern sa li se arate cum sint cheltuiti bani in acesta directie.Sa nu trezim in Romania cu sefii tiganilor ca li se acorda si lor salarii anuale de acest gen pentru a acoperii si vota un guvern uncapabil.