ALTERNATIVA ROMANIEI

Este CAPITALISMUL o alternativa viabila pentru ROMANIA ?

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home ARHIVE

Initiativa particulara si clasa de mijloc in SUA...

...deziderate care nu se doresc a fi rezolvate constructiv. Cei mai mutli dintre membrii de sindicat din SUA sint muncitori la guvern si nicidecum in companiile private, arata ultimul studiu.

In cea mai democrata tara din lume,SUA, a inceput cu ani in urma un proces care era si este contrar principiilor fundamentale ale sistemului capitalist.

Cu citeva zile in urma a fost dat publicitatii un raport cutremurator referitor la numarul de sindicalisti din structurile de guvern raportat la cei din sectorul privat.

Cu ani in urma se considera ca muncitorii fac obiectul celor mai mari structuri sindicale din SUA, si nu numai,ei avind nevoie de protectie in fata rapacitatii unor patroni care ii exloateaza fara mila.Acestia au scazut ca numar in cadrul structurilor de sindicat,din mai multe motive.Unul dintre el ar fi ca multi au iesit din cimpul muncii si nu mai sint membri,altul ar fi ca baby boomers,adica un numar mare de muncitori virstnici au iesit prin pensionare din cadrul fortelor de munca.


Dar ce se intimpla cu faptul ca totusi numarul pe ansamblu al sindicalistilor este aproape acelasi si chiar mai mare? De unde provin acestia?

 

In Decembrie 2009,numarul sindicalistilor din structurile de stat era de 7,9 milioane de muncitori.iar in sectorul privat unde este cea mai mare nevoie de aceasta structura organizata ce poate efectiv sa pastreze un echilibru,numarul lor era de 7,4 milioane de muncitori.Este pentru prima data in istoria Americii cind aceste numere sint inversate,nu s-a putut crede niciodata ca se poate ajunge aici.

Datele spun ca 7,2% din lucratorii sectorului privat sint in sindicate,o scadere dela 7,4 % cit erau in 2008,si intrind in istoria muncii in SUA,se pare ca este cel mai mic procent incepind din 1900 de cind practic exista date statistice.

Printre lucratorii guvernamentali,numarul sindicalistilor este de 37,4% fata de 36,8 % citi erau in 2008.

Domnul Gerald W. McEntee Presedintele Federatiei Americane a Statului,Regiunilor si Municipalitatilor,spunea intr-un inteviu recent ca “este cit se poate de rau,este un semn al interventiei statului in orice ramura economica si al sentimentului crescut de frica al oamenilor fata de angajarile in sectorul privat,este sentimentul ca statul poate proteja muncitorii sai in fata degringoladei create de un sector privat din ce in ce mai dependent de deciziile statului.

Damon Silver,analist si director de politici pentru compania AFL apreciaza acest fenomen ca “spunindu-ne ca locurile de munca bune au disparut mult mai repede decit cele rele”.

Statisticile ne arata ca angajatii permanenti sindicalizati au cistigat in medie saptaminal 908$ in timp ce aceia care nu au fost in sindicat,au cistigat in jur de 710$.

Deci cine are interesul sa tina asemenea muncitori sindicalizati?

Fara discutie ,nici guvernul, care isi doreste o clasa de mijloc supusa si controlata prin venituri mici,nici patroni,care doresc sa cistige cit mai mult oferind pe aceasi munca salarii din ce in ce mai mici.

In acelasi sens,odata cu recesiunea si cu adincirea ei,numarul angajatilor la guvern in SUA a ajuns la 22.516.000,crescind numai anul trecut,2009,cu un numar nemaintilnit pina acum de peste 16.000 de lucratori.

Fred Siegel,professor de la Colegiul Sf.Farnacis din Brooklyn,arata ca acest lucru are “puternice ramificatii politice”.Conducerea tarii depinde acum de obtinerea de bani pentru a lasa sa supravietuiasca acest sector de stat sindicalizat,ceea ce va fi o sarcina grea pentru Democratii Presedintelui Obama.

Am asistat la Toyota la modul cum conducerea companiei a primit implicarea sindicatelor in fabricile lor de productie.In momentul cind cei de la sindicate au venit sa racoleze muncitori de la Toyota,conducerea a solicitat o intilnire cu reprezentantii muncitorilor si le-a explicat faptul ca alegrea acestei cai de protest si artificial echilibru, ii va scoate in afara cimpului de munca si fara posibilitatea de a mai fi angajati.Guvernul nu a intervenit in nici un fel lasind Toyota sa actioneze dupa interesele lor pe teritoriul American,unde o singura sucursala a lui Toyota este sindicalizata.

Angajati guvernului sint oricum sub o umbrela mult prea sigura pentru locul lor de munca dar au format artifical structuri sindicale menite sa le confere si o serie de beneficii medicale sisa le dea posibilitatea sa muncesca sub un standard de efort.

Ce a facut Guvernul?

In nici un caz nu a discutat pe tonul pe care au facut-o cei de la Toyota,acest guvern a acceptat si a dat unda verde creari unor diferente de neimaginat intre muncitorii din cele doua sectoare ale economiei,a creat atitudine si personalitate angajatilor lor,nerealizind ca fondurile pentru acestia trebuiesc create de cei care produc si platesc taxe.

Ceea ce s-a creat insa major, a fost impactul social,si anume a creat fenomenul de guvernofobie,aratind cit de puternic este guvernul si ce posibiliatti are,ceea ce este numai o farsa,a creat supunerea oarba a multor cetateni care au vazut in miscarea aceasta aparitia unui nou vataf social.

Pina unde se va merge si cine ii va plati pe acesti angajati la guvern si pina cind,problemele cui le vor rezolva acestia,sau vor fi angajati preferential numai in sistemul de represiune care va genera disciplina atita cit se va mai putea?

Greu de raspuns dar dupa cum vedeti, asta este raspunsul unei sosietati care promoveaza initiative private si securitatea sociala in timp de criza.Astea sint modalitatile prin care se doreste “atenuarea” tensiunilor sociale in lumea capitalista.

Adrian Cosereanu

 

 

Add comment


Security code
Refresh


Toamna - Tudor Ghe.

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Cum ar putea exista o lume fara Romania?

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.


Inchiderea Canalului Suez,care este probabila in urma a ceea ce se intimpla in Egipt,ar crea un dezechilbru mondial.Navigarea din Arabia Saudita pina in Texas ar dura cu 12 zile mai mult decit acum, pentru tancurile petroliere.Peste 8% din trasportul maritim mondial se desfasoara prin Canalul Suez.Parcurgearea lui, de catre petroliere in general,din Peninsula Aarabica pina la New York scuteste 30% din drum,la fel o reducere de 57% o pot realiza in cazul unui transport de petrol catre Franta si peste 42% pentru Olanda.In fiecare zi,prin Canalul de Suez trec peste 2,2 milioane de barili de petrol catre tarile lumii.In 2009,prin Canal au trecut 17.228 nave comerciale si tancuri petroliere.Impactul inchiderii lui il vom simti fiecare dintre noi in buzunar.