ALTERNATIVA ROMANIEI

Este CAPITALISMUL o alternativa viabila pentru ROMANIA ?

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home ARHIVE

Ratele dobinzilor la case incep sa creasca in Canada si SUA in mod alarmant. Va veni al doilea crash in domeniul imobiliarelor? Ar fi ultimul.

User Rating: / 0
PoorBest 

Exista doua cai de a evalua si decide pretul caselor.

Prima ar fi, sa analizam daca cumparatorii isi pot permite cumpararea unei locuinte, comparind pretul caselor de pe piata cu nivelul de bani ramas dupa efectuarea cheltuielilor bazale, existentiale(disposable income). Ideea este ca , daca nimeni nu isi va permite sa cumpere o locuinta, nu o va cumpara.

Masurind sub aceasta forma, mult economisti au realizat ca cea mai mare parte a canadienilor nu isi pot permite sa cumpere o casa, dar ei o fac, insa exista ratiuni psihologice pentru care o fac si au facut-o incepind de la sfirsitul anilor 90.

Un raport recent, arata ca locuintele canadiene sint mult supraevaluate, cu mult mai mult decit in orice tara, in afara Frantei.

 

 

A doua cale pentru a vedea daca canadienii isi pot permite cumpararea unei case, este compararea pretului caselor cu pretul chiriilor pentru acelasi spatiu de locuit si aceasi zona. Daca plata lunara pe care o face un locatar proprietar al unei case este mai mare decit costul chiriei lunare, pentru o locuinta echivalenta, atunci pretul este mult prea mare. Cine vrea sa cumpere, daca poate inchiria la un pret cu mult mai mic, in conditiile unor dobinzi din ce in ce mai mari? In acest fel, cu aceasta cale de evaluare, economistii au gasit ca pretul caselor canadiene este ultraevaluat, fata de orice alta regiune de pe glob, exceptind Hong Kong.

Preturile caselor in Canada si in general in lagarul capitalist, vor scadea masiv in urmatoarea perioada, datorita dobinzilor bancare din ce in ce mai mari si imposibilitatii multor doritori, de a-si cumpara o locuinta, ceea ce ar rezulta intr-o plata lunara mult mai mare fata de banca.

In Canada, speculatiile incep sa fie din ce in ce mai distructive, atita timp cit rata dobinzii overnight, la imprumuturile intre banci este de 1% ,iar rata dobinzi pentru imprumuturi oferite de banci celor ce doresc sa imprumute bani pentru cumparare de locuinte, este de peste 4,3% pentru cinci ani.

Cresterea dobinzilor bancare va avea un efect devastator pentru economia Canadei pe ansamblu. Ministrul de Finante canadian Jim Flaherty, a pus conditii din ce in ce mai dure pentru imprumuturi, restrictionind asigurarile guvernului fata de bancile care imprumuta prin intermediul Canada Mortgage and Housing Corp. Amortizarea banilor imprumutati se va face in 25 de ani maxim, fata de 30 de ani pina acum, iar avansul va fi de cel putin 20%, functie de venitul celui ce contracteaza imprumutul.

In Romania criza caselor va aparea foarte curind, pentru ca sistemul bancar o va face posibila si cu o velocitate iesita din comun, iar sistemul bancar stim cu totii ca nu este romanesc si isi va bate joc de economia Romaniei. Atentie la cele doua cai de evaluare a potentialei achizitii a unei case, pe care le-am prezentat mai sus...

 

Adrian Cosereanu

 

Comments  

 
0 #1 vaida francisc atila 2013-10-01 01:06
CORECTA SI OBIECTIVA analiza ta ...dar ce zici ca obama a oprit activitatile la agentiile guvernamentale ..? curbe de sacrificiu sau sacrificiu total..?
--------------------------------------------------------------
Adrian Raspunde
Ultimul articol sper sa te edifice asupra amplitudinii crizei si a sectoarelor afectate si cit de mult are impact decizia caderii guvernului.
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh


Toamna - Tudor Ghe.

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Cum ar putea exista o lume fara Romania?

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.


The New York Times din 4 Septembrie 2010 prezinta in pagina "International" un articol in care se arata ca autoritatile italiene urmeaza exemplu Sarkozy si evacueaza tiganii din orasele peninsulare.Dar ceea ce este cel mai rau este ca se titreaza cu litere mari - "Actiunea de Reducere a Emigrantilor Romani se Imprastie in Toata Europa".Am crezut ca vor sa limiteze emigrarea doctorilor,specialistilor,tehnicienilor si inginerilor romani,dar nu a fost vorba despre aceste categorii care au umplut golurile lasate de prostia occidentala.In articol  trateaza ceea ce inseamna acesti tigani pentru Europa si provenienta lor,adica sint considerati ca fiind in totalitate romani.Se ofera chiar si o fotografie si multe detalii la modul cum traiesc si cit de saraci sint ei.Ceea ce nu se vede si nu se titreaza in paginile ziarului este de ce acesti tigani care nu pot fi nici pe departe confundati cu poporul roman,au ales ca destinatii preferate pe francezi si pe italieni.Oare nu sint aceste doua tari de destinatie a tiganilor cele mai apropiate din punct de vedere al caracterului,de acesti tigani? Oare faptul ca ei se simt bine, fura,violeaza,maninca din gunoaie si nu muncesc, sint atribute ale vietii franceze si italiene cotidiene? De fapt am vazut ce fac italieni in Romania,cit de infractori sint,caracterul lor "constructiv" si la fel francezii cu tiganii lor care se pare ca sint mai multi decit albii in acest moment in Franta.Deci spune-mi cu cine te imprietenesti ca sa iti spun cine esti,iar pentru zeci de ani prietenia franco-tiganeasca si italo-tiganeasca a dainuit in pace si prosperitate reciproca.