ALTERNATIVA ROMANIEI

Este CAPITALISMUL o alternativa viabila pentru ROMANIA ?

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home ARHIVE

Ratele dobinzilor la case incep sa creasca in Canada si SUA in mod alarmant. Va veni al doilea crash in domeniul imobiliarelor? Ar fi ultimul.

User Rating: / 0
PoorBest 

Exista doua cai de a evalua si decide pretul caselor.

Prima ar fi, sa analizam daca cumparatorii isi pot permite cumpararea unei locuinte, comparind pretul caselor de pe piata cu nivelul de bani ramas dupa efectuarea cheltuielilor bazale, existentiale(disposable income). Ideea este ca , daca nimeni nu isi va permite sa cumpere o locuinta, nu o va cumpara.

Masurind sub aceasta forma, mult economisti au realizat ca cea mai mare parte a canadienilor nu isi pot permite sa cumpere o casa, dar ei o fac, insa exista ratiuni psihologice pentru care o fac si au facut-o incepind de la sfirsitul anilor 90.

Un raport recent, arata ca locuintele canadiene sint mult supraevaluate, cu mult mai mult decit in orice tara, in afara Frantei.

 

 

A doua cale pentru a vedea daca canadienii isi pot permite cumpararea unei case, este compararea pretului caselor cu pretul chiriilor pentru acelasi spatiu de locuit si aceasi zona. Daca plata lunara pe care o face un locatar proprietar al unei case este mai mare decit costul chiriei lunare, pentru o locuinta echivalenta, atunci pretul este mult prea mare. Cine vrea sa cumpere, daca poate inchiria la un pret cu mult mai mic, in conditiile unor dobinzi din ce in ce mai mari? In acest fel, cu aceasta cale de evaluare, economistii au gasit ca pretul caselor canadiene este ultraevaluat, fata de orice alta regiune de pe glob, exceptind Hong Kong.

Preturile caselor in Canada si in general in lagarul capitalist, vor scadea masiv in urmatoarea perioada, datorita dobinzilor bancare din ce in ce mai mari si imposibilitatii multor doritori, de a-si cumpara o locuinta, ceea ce ar rezulta intr-o plata lunara mult mai mare fata de banca.

In Canada, speculatiile incep sa fie din ce in ce mai distructive, atita timp cit rata dobinzii overnight, la imprumuturile intre banci este de 1% ,iar rata dobinzi pentru imprumuturi oferite de banci celor ce doresc sa imprumute bani pentru cumparare de locuinte, este de peste 4,3% pentru cinci ani.

Cresterea dobinzilor bancare va avea un efect devastator pentru economia Canadei pe ansamblu. Ministrul de Finante canadian Jim Flaherty, a pus conditii din ce in ce mai dure pentru imprumuturi, restrictionind asigurarile guvernului fata de bancile care imprumuta prin intermediul Canada Mortgage and Housing Corp. Amortizarea banilor imprumutati se va face in 25 de ani maxim, fata de 30 de ani pina acum, iar avansul va fi de cel putin 20%, functie de venitul celui ce contracteaza imprumutul.

In Romania criza caselor va aparea foarte curind, pentru ca sistemul bancar o va face posibila si cu o velocitate iesita din comun, iar sistemul bancar stim cu totii ca nu este romanesc si isi va bate joc de economia Romaniei. Atentie la cele doua cai de evaluare a potentialei achizitii a unei case, pe care le-am prezentat mai sus...

 

Adrian Cosereanu

 

Comments  

 
0 #1 vaida francisc atila 2013-10-01 01:06
CORECTA SI OBIECTIVA analiza ta ...dar ce zici ca obama a oprit activitatile la agentiile guvernamentale ..? curbe de sacrificiu sau sacrificiu total..?
--------------------------------------------------------------
Adrian Raspunde
Ultimul articol sper sa te edifice asupra amplitudinii crizei si a sectoarelor afectate si cit de mult are impact decizia caderii guvernului.
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh


Toamna - Tudor Ghe.

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Cum ar putea exista o lume fara Romania?

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.


In urma cu citeva zile Mugur Isarescu,asa zisul Guvernator al BNR declara cu nonsalanta unui bolnav mental ca este ingrjorat de modul cum tinerii ii vor acoperii pensia lui de batrinete atunci cind va iesii din cimpul muncii.Poate ca era beat, dar pentru un Guvernator BNR, chiar si beat fiind nu este o scuza a spune asemena enormitati.Nu este nici prima si nici ultima prostie debitata de reputatul specialist bisnitar de la BNR ancorat la corabia chiorului.

Cum poate el crea imaginea muncii lui in cadrul BNR care a reprezentat si reprezinta o pirghie importanta in economia nationala,lovind in tineri?

Atit a facut el,incit sa nu aiba incredere in tineretul roman? Pai atunci de ce a stat acolo si de ce mai cere pensie daca nu crede in ei si in ceea ce a facut?

Merita el pensie dupa ca e a trimsi tineretul la cules capsuni pentru a acoperii gaurile produse in bugetele de familie de o guvernare a BNR falimentara?

Oare nu este el un produs al unui sistem(capitalist) care ne ignora si ne sfideaza chiar si prin declaratii de acest fel? Halal sistem !!