ALTERNATIVA ROMANIEI

Este CAPITALISMUL o alternativa viabila pentru ROMANIA ?

 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Home CONCLUZII

Remarci si motivatii legate e existenta site-ului

 

Nu as dori sa numesc aceasta rubrica "Concluzii",pentru ca citind legile lui Murphy,am fost atras de una din ele, care poate fi tradusa astfel:"Concluzia este faza finala a gindirii umane asupra unui subiect sau fenomen,ceea ce inseamna ca adoptind acest punct terminus intr-un anumit moment de timp,nu facem altceva decit sa refuzam a gindii mai departe pe motiv ca nu o putem face sau pentru ca, pur si simplu sintem interesati sa nu mai ducem analiza mai departe deoarece acest punct final ne avantajeaza".

Un punct important pe care il vad in inceput de rubrica,este faptul ca trebuie sa intelegem si sa ii facem sa inteleaga pe cei in masura sa ia anumite decizii,de faptul ca sintem constienti de tot ceea ce se intimpla,ca nu sintem niste simple numere pe care ei le pot juca la loto,ca realizam in mod realist fenomenul si situatia actuala,si ca este imperios necesar ca ei sa renunte la aroganta si ignoranta aratata,sa accepte o colaborare sub alti termeni cu cei interesati in a crea o societate romaneasca a romanilor.

Pentru aproape 20 de ani,poporul roman a aratat respect pentru cei alesi sau potentiali a fi alesi, a manifestat ingaduinta pentru pierderi si chiar a gindit ca normal acest fenomen,vazindu-l parte a tranzitiei de care aveam nevoie catre ceva mai bun.
Poporul roman si-a manifestat increderea prin ASTEPTARE,si a facut-o,chiar in fata ignorantei,dezinteresului fata de sentimentul national,arogantei si arivismului politic si economic.
Poporul roman s-a dus spre occident cu dorinta schimbari ideologiei,a modului de viata,a libertatii de exprimare,si ca de obicei, a primit emisarii occidentali cu piine si sare in tara noastra.

 • Ce s-a intimplat cu acest pervers occident,vazind ca mergem in alergare,chiar si fizic, spre el?

A inteles ca avem nevoie de el pentru a invata o lectie si a o interpreta ca si cei ce traiesc in aceste societati vestice.
A inteles ca lectia este a lor, si ca ne pot spune numai fragmente din ea ,fragmente care le-ar aduce lor avantaje.
Acest occident a inteles ca trebuie sa penetreze si mai mult in economiile in tranzitie si a inventat conceptul de globalizare,care dupa cum se vede,se intoarce impotriva sistemului capitalist occidental si creaza implozia lui.
Acest occident stia si a speculat faptul ca traditiile,cultura si educatia noastra nu se va adapta "valorilor"lor si ca vor exista temporizari pe care sa le valorifice,vor exista atitudini refractare ale multor oameni din economiile in curs de dezvoltare fata de tipul e viata occidental, si nu in ultimul rind, vor exista colapsuri economice.
Acest occident a inteles ca el trebuie sa produca iar noi sa consumam,si nu ceea ce vrem, ci mai ales ceea ce ne recomanda ei in ambalaje minunate.
Acest occident supra saturat din punct de vedere al productiei realizate, fara imaginatie si dorinta in a dezvolta relatii comerciale pe fond de respect reciproc, a simtit nevoia sa se extinda si sa elimine supraproductia,vinzindu-ne surplusul de marfa de calitate indoielnica,luindu-ne specialisti si creind agenti de rating care sa ne dea o imagine ca nu mai avem ce cauta la masa lor atunci cind mincarea nu este suficienta,sa ne descurajeze pentru a accepta orice.
Acest occident ne da bani imprumut si ne creaza programe pentru a ajunge si mai saraci,imbogatindu-i pe cei ce semneaza cu stiloul plin cu sudoarea poporului roman.
Acest occident ne-a dat o definitie a democratiei pe care nu am inteles-o,asa cum ne-au predat-o, si care ne face sa ne dusmanim intre noi si sa existe valorificati si valorificatori,toti sub umbrela unei societati "libere".
Noi ne-am cistigat libertatea si acest occident a luat parte din ea, si a dat-o sub forma "drepturilor omului ",celor care trebuiau privati de liberatate,au agreat ca tigani sa aiba toate drepturile si sa le fie construit monument al holocaostului in care au suferit,dar i-au alungat de la ei din tara si i-au pus pe prima pagina pentru a reprezenta Romania,i-au considerat o rasa mult inferioara pentru a locuii cu ei ,dar perfecta pentru societatea romaneasca.Au acceptat ca Basescu sa primeasca fonduri europene in valoare de 7,4 milioane de euro pentru un monument al tiganilor si evreilor care au trait Holocaustul.De la acceptarea Holocaustului si pina la cuvintarea rabinului sef din Romania, Menachem HaCohen,care ne "amintesete ca tigani au contribuit la prosperitatea culturala si economica a Romaniei".Este mult,mult prea mult de acceptat pentru noi,romanii care am trait,invatat si muncit in tara.(New York Times - Octombrie 2009).Poate chiar,datoram mai mult acestor tigani care au "ajutat"romanii din o serie de judete sa isi gaseasca locuri de munca in capitalele Europene,iar ajungind acolo i-a batut si i-a fortat la cersit si prostitutie in combinatie cu alte natii(vezi procesul de la Arad legat de traficul de persoane din mai multe judete, efectuat de mafia tiganeasca in combinatie cu mafia bosniaca la Helsinki) ,dupa care s-au intors in tara si au construit vile si case ce sfideaza bunul simt si nu au nici o legatura cu stilul arhitectonic romanesc.Poate le datoram respect pentru ca l-au invatat pe Basescu sa danseze tiganeste, la Costesti in Octompbrie 2009 si i-a oferit sotiei lui o salba de aur,pe care poate ar trebuii sa o platim noi,findca nu ma pot gindii ca o rasa ca a lor a facut un gest de curtoazie.

 • Se putea construii un monument mult mai ieftin, si care sa fie un simbol al Holocaustului,iar din diferenta de bani, sa se aprovizioneze cu mincare citeva casele de batrini, sau sa li se ofere fonduri acelor batrini din mai multe judete ale tarii,care au imprumutat bani de la Casele de Pensii pentru a platii caldura pe timpul iernii?
 • Oare mai este nevoie sa adaug mii de argumente pentru a arata perversitatea si modul perfid de abordare de catre acest occident a relatiei cu Romania,pentru ca acest aspect ne intereseaza?

Eu cred ca sint inserate in numar suficient de mare in paginile site-ului.

As dorii ,ca si voi sa va spuneti punctul de vedere si inca o data spun,nu trebuie sa fim subiectivi si radicali in analize,si trebuie sa vedem si anumite lucruri bune care se intimpla in acest occident,pe care nu le-am vazut in totalitate, iar atit occidentali cit si presa romanesca nu ni le-au predat.Acest vest capitalist, are si el oameni de calitate,indiscutabil,dar chiar si acestia realizeaza de foarte multe ori ca o serie semnificativa de lucruri nu sint in regula si ca nu se vor schimba niciodata.
Romania, in schimb, trebuie sa aleaga si nu sa creada ca este o stare de normalitate sau o necesitate a se supune orbeste unui sistem care nu ni se potriveste.
Romanii trebuie sa inteleaga faptul ca acesti occidentali ne vor accepta oricum,dar ne vor respecta numai daca ne spunem punctele de vedere si dam forta argumentelor noastre.
Noi nu trebuie sa avem in vedere formarea unei tari agrare,care ar insemna un dezastru in actuala conjunctura mondiala,si spun asta pentru ca acest proces va determina multe tari sa urmareasca acest drum.
Romania nu trebuie sa fie izolata, dar nu trebuie sa fie inteleasa ca un laborator al occidentului.
Romanii,prin inventivitatea lor, dovedita in zeci de ani, pot sa aiba o structura industriala,dar ea nu poate avea forta alaturi de "frati de uniune" care ne iau valorile si ne lasa sa construim acest complex industrial cu ce ramine si cu un sistem de educatie aidoma lor.

 • Daca sistemul lor educational este bun si produce eficient valori,de ce trebuie sa momeasca specialisti din tarile in curs de dezvoltare, si Romania intra aici?
 • Poate fi ratiunea salariilor mai mici in acesta decizie a lor?

Greu de crezut, din cauza sindicatelor foarte puternice in multe domenii, care nu lasa sa se intimple asa ceva.
Dar daca se intimpla,venim intr-un alt punct ,extrem de sensibil si anume ETICA.
Acei specialisti scoliti la universitatile occidentale de orice orientare,au in programa de invatamint materia"Etica profesionala",si acest lucru se invata inca din liceu la materii ca "Organizational Behaviour"(organizarea atitudinii).
Pentru cine a citit aceste carti, este clar ca etica pe care ei o trimbiteaza in aceste carti este valabila numai cind au ei avantaj,iar daca avantajul nu este de partea lor,atunci etica cistigului sub orice forma va prima.(vezi relatia comerciala Canada - Burma,acolo canadieni au investitii majore in exploatari de diamente si pietre pretioase,si tot acolo regimul totalitar militar de la conducere agreaza cu munca grea a copiilor si femeilor in ecste exploatari,far ca acesti canadieni sa mai aduca vorba de etica,iar in cea ce ii priveste pe americani situatia devine de-a dreptul hilara atunci cind vorbesc despre etica,dar eu cred ca este valabil pentru orice tara capitalista).

 • Despre ce fel de etica vorbesc ei,care incurajeaza in anumite sectoare exploatarea prin munca grea a femeilor gravide sau copiilor,etica reducerii beneficiilor medicale pentru persoanele pensionate si reducerea pensiilor in conditii economice dificile,chiar si pentru cei care inca mai au un loc de munca,despre dezastrul ecologic pe care il promoveaza prin deversarea  tuturor toxinelor si implementarea celor mai nocive tehnologii in tarile in curs de dezvoltare?
 • Unde este etica lor atunci cind vorbesc despre reducerea bugetelor scolilor,lasind copii sa vina la scoala cu bicicleta pe timp de iarna,in timp ce ei isi aleg specialisti la tirguri profesionale organizate chiar in Romania?
 • Unde este etica lor cind este vorba de crearea de valori,proces pe care il impiedica prin insusi imposibilitatea de a cumpara o carte, care a devenit un lux si un cadou valoros?

Haideti sa le explicam cum intelegem noi etica si respectul reciproc pe care le-am abordat mult mai corect decit ei,sa ii rugam sa ia acei tigani infractori din Romania si sa ii educe la ei in spiritul eticii occidentale dupa care sa ii trimita inapoi,sa ia ei toata "emanatia "democratiei si sa cultive etica occidentala in rindul lor.
In caz contrar sa ne lase sa tratam noi cu ei dupa un model care ar trebuii sa fie in sprijinul romanilor,fara a ne impune conditii pentru aceste tratamente.Sa ne dea acest occident fondurile necesare pentru a corecta greselile generate de adoptarea sistemului lor,nu sa l valorifice si sa faca afaceri in detrimentul poporului cu oameni aparati de avocati ce se prevaleaza de drepturile omului in favoarea unor infractor notorii.

Nu este suficient sa criticam acest occident care va ramine cu siguranta impasibil la criticile noastre,este mai mult decit necesar sa ne dovedim unul altuia ca putem, si sa facem tot ce ne sta in putinta, sa cream noi, fara sa asteptam de la ei,sa evitam contactul cu multe dintre tentatiile pe care ei ni le arunca in fata si sa raminem romani,sa ne ajutam unii pe altii si sa gindim cu mintile noastre nelasindu-i pe ei sa o faca dupa interesul lor,sa avem mindria faptului ca am trait perioade mai dure din toate punctele de vedere, decit ei, si le-am trecut fiind mai sanatosi ,mai inventivi si cu o cultura generala cu mult peste ei,sa nu i lasam sa ne infecteze copiii cu "modelul"lor comportamental.
Noi romanii trebuie sa demonstram experienta noastra de viata si profesionala,trebuie sa intelegem ca a face dovada acestei experiente trebuie sa se reflecte intr-un rezultat favorabil mai intii noua,sa dovedim ca ne ancoram interesul personal la interesul national.Sa dovedim maturitate, si sa dovedim acel scepticism in relatiile cu acest occident,sa nu luam decizii impresionati de asa zisa lor "calitate" care nu exista decit in haine, ceasuri de lux,pantofi,masini - totul artificial,iar daca acceptam falsul ca fiind un exemplu de urma,sintem foarte aproape de a aceepta un sistem fals pe care cu siguranta nu il dorim .
Noi avem capacitati, si inca mai avem romani care sa lupte pentru Romania,dar si noi o putem face si pentru asta as dori comunicarea noastra sa aduca idei si cai de valorificare constructiva a inteligentei romanesti.Non valorile interesate vor disparea odata cu aparitia noastra, si eu cred in ea.

Cu multumiri,

Adrian Cosereanu
This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

 

Toamna - Tudor Ghe.

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Cum ar putea exista o lume fara Romania?

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.


Inchiderea Canalului Suez,care este probabila in urma a ceea ce se intimpla in Egipt,ar crea un dezechilbru mondial.Navigarea din Arabia Saudita pina in Texas ar dura cu 12 zile mai mult decit acum, pentru tancurile petroliere.Peste 8% din trasportul maritim mondial se desfasoara prin Canalul Suez.Parcurgearea lui, de catre petroliere in general,din Peninsula Aarabica pina la New York scuteste 30% din drum,la fel o reducere de 57% o pot realiza in cazul unui transport de petrol catre Franta si peste 42% pentru Olanda.In fiecare zi,prin Canalul de Suez trec peste 2,2 milioane de barili de petrol catre tarile lumii.In 2009,prin Canal au trecut 17.228 nave comerciale si tancuri petroliere.Impactul inchiderii lui il vom simti fiecare dintre noi in buzunar.