ALTERNATIVA ROMANIEI

Este CAPITALISMUL o alternativa viabila pentru ROMANIA ?

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home De la COLABORATORI... Raspuns pentru Iulian Moldovan

Raspuns pentru Iulian Moldovan


Cu negru sint parti din articolul doameni Rosca Cristina.

Grecia urmeaza sa primeasca 110 mld. euro de la statele din zona euro si de la FMI, un ajutor financiar extern record pentru un stat, care insa ar putea sa ii fie insuficient Greciei pentru a evita intrarea in incapacitate de plata. Cum a ajuns Grecia in aceasta situatie?

Sistemul bugetar suprapopulat si "rasfatat"Impunerea unui nou sistem ca cel copt in laboratoarele UE era de natura sa aduca intr-o tara ca Grecia un aparat functionaresc mult mai dezvoltat pentru ca era un sistem nou si care la rindul lui trebuia inteles si a carui structura impunea un numar mai mare de functionari care au fost in acordul UE in prima faza, coruptiaCine vorbeste de coruptie? Tari in care numai doi oameni ,cum este cazul SUA,au furat cit are nevoie Grecia acum pentru a iesii din criza iar numarul lor este cu mult mai mare si nu sint numai doi.Vorbeste de coruptie Franta,este o gluma proasta,sa ne aducem aminte furaciunea mascata de la Societe General,prin care numai un singur om a furat cu acordul si in vazul altora o suma ce ar fi putut fi platita ca prima transa a imprumutului Greciei.

Problema Greciei este ca politicieni au fost prosti si nu au inteles ca odata cu intrarea in UE trebuie ca legislativul sa legalizeze coruptia,asa cum se intimpla in toate statele UE si SUA unde se intra la puscarie dupa zeci de ani de furaciuni si numai daca deranjezi pe cineva,vezi cazul Berny Madoff,Stanford,Key,World Com si multi altii.Asta este problema celor care ,ca si politicieni din Grecia nu inteleg ca furatul face parte din sistem dar el trebuie inteles si adaptat inante de a fura.

In alta ordine de idei,oare cine creaza cele mai sofisticate sisteme de furat in finantele internationale?

Oare cine se bazeaza pe inginerii financiare si eludeaza dreptul si respectul fata de munca si isi hraneste si chiar discilpineaza populatiile prin teroare economica?, evaziuneaEvaziune? Gluma proasta.cum putem vorbi de evaziune cind sistemul UE si SUA ste construit pe baza ei si are ca obiectiv evaziunea,creind premisele unui asemenea act illegal financiar,dar numai pentru unii? si dezordinea fiscalaDezordine fiscala,ce termen sofisticat! Hai sa vorbim de dezordine financiara in sistemul SUA si chiar UE,unde numai anul trecut in SUA,din puscarii au depus formularele de Income Tax zeci de mii de puscariasi prin retele din interiorul puscariilor,si aici pot vorbi documentat.In urma acestor declaratii au incasat in sfidare fata de sistemul fiscal American,de  ani de zile, peste 8 miliarde de dolari in afara puscariilor,chiar pe firme fictive.

Oare nu se stia acest lucru pina acum si nu se stia ca sint puscarii in care sefii puscariasilor au birouri de contabilitate si vaduvesc statul sip e contribuabili,punind adminstratia americana sa tipareasca bani anual?Ce zici de exemplul asta si as putea sa iti mai adu multe care sa reflecte dezordinea adevarata dar acoperita a nemernicilor care vorbesc despre Grecia par a fi principalele cauze ale crizei din Grecia. Statul de la Marea Mediterana a aderat la zona euro in 2001, unde a beneficiat de protectia uniunii economice si monetare si unde "a trait peste posibilitatile sale, beneficiile fiind majore", este de parere Ionut Dumitru, economist-sef al Raiffeisen Bank.Asta este un alt raspindac al guvernului boc si a presedentiei portului Cotroceni.Grecia a trait cum merita sa traiasca si cum se astepta sa traiasca odata aderati la o uniune care le-a promis marea cu sarea.

Cine se distra in Grecia si aveau cele mai luxoase hoteluri la dispozitie?

Oare acei oameni care fac comert si turism ce echivaleaza la preturi cu Romania,ba chiar sint cu mult mai ieftini si indruma mase de turisti din est catre ei catre ei?

Problema occidentalilor este ca greci au fost mai smecheri si au anuntat un prefaliment inante ca ei sa construiasca structura care ar fi inrobit Grecia datorita tendintelor Tratatului de la Lisabona semnat anul trecut.Prin el se ratifica unele articole care sint in detrimentul "fratilor"saraci ai uniunii. 
Inca din anul in care s-a alaturat gruparii, statul elen a inceput sa ignore criteriile fiscale impuse de Uniunea Europeana - deficitul bugetar nu trebuia sa depaseasca 3% din PIB, iar datoria 60%.As fi tare curios sa vad daca exista cineva care sa raporteze “pe bune” aceste cifre.Am cifrele in fata de  la surse din virful finantelor americane si asa ceva nu se vede nicaieri,este o utopie si o stiau chiar Franta si Germania care sint si ele departe de aceste cifre,mai ales Franta,ca sa nu mai vorbim de corul tacerii,adica ceilalti din zona Euro.

Daca criteriile fiscale nu au fost indeplinite,de ce au acceptat atita timp mai marii din UE?

Ce reprezinta Grecia pentru UE si pentru principalele conducte de gaze care ar trebuii sa vina in Europa?Sint si aici multe de spus si as putea continua pe zeci de pagini.

 


In niciunul din anii care au urmat deficitul bugetar nu s-a incadrat in limitele impuse. Situatia a culminat in 2009, cand gaura bugetara a urcat la 13,6% din PIB.A avea gaura bugetara nu este o nenorocire decit daca se vrea a se face din ea o nenorocire.Important este cum a fost ea distribuita.Dick Cheney,Ronald Reagan,Bill Clinton Roesevelt,si chiar Adam Smith nu vedeau o jale din gaura bugetara dar atunci cind ea era distribuita corect si in scop constructiv,asa cum trebuie pentru a redresa situatia economica,deci nu gaura este problema ci cum a fost distribuita si de cine,si vom vedea in continuare Cei mai multi analisti sunt de parere ca primele rezultate care sa indice o imbunatatire a situatiei trebuie sa se vada aici.Analisti lor,ai FMI si UE,dar hai sa vedem ce zic analisti reali,nu partinitorii de la Standard & Poor,Moody's si multe alte agentii de rating puse pe capul grecilor ca sa le dea un "junk" rating care este cel vazut de “sefii” din UE si SUA dar realitatea este alta si nu se incepe cu modul de formare a indicatorilor.

Are si Grecia o firma de rating care sa dea rating pentru firmele occidentale care au actionat si spoliat tara lor?

Hai sa vedem ce nota ar da greci acelora care au folosit tara lor ca rampa de lansare a afacerilor lor,care au facut din ea un tap ispasitor si doresc sa faca un exemplu de repetent al clasei.Hai sa vedem legatura dintre sistemele socilaiste din Grecia,Portugalia,Spania si pozitia celor”mari” care de departe nu dorsc socialismul in Europa ci expolatarea la singe,remunerate cu o farfurie de mincare si un pahar cu apa.
Daca vor reusi sa se tina de promisiuni si daca vor reduce treptat deficitul bugetar, "investitorii vor incepe sa isi recapete increderea", este de parere Brian Yelvington.Ce nume frumos,parca imi aduce aminte prin cea ce spune si nu numai prin nume,de seful Rezervelor Federale ale SUA, Ben Shalom Bernanke.Se vorbeste de incredera care trebuie sa si-o recapete investitorii dar hai sa vorbim si de increderea pe care ar trebuii sa o cistige ei in fata unui popor care i-a primit si pe care i-a inselat,un popor care le-a oferit spre distractii o tara minunata,iar ei au furat cu doua miini.

Unde au investit acesti investitori,in ce ramuri industriale si oare nu stiau ei specificul economic al Greciei,nu stiau ei la ce se pricep greci?

Au incercat sa speculeze defectele si nu sa valorifice calitatile de aceea ei trebuie sa dovedeasca superioritatea prin a valorifica calitatile dovedite in zeci si sute de ani de acest popor grec, dar nu sint interesati pentru ca valorificarea calitatii grecilor ar aduce gauri in buzunarele lor, analist la Knight Capital din Greenwich, citat de Wall Street Journal. Totusi, "aceste reduceri ar fi trebuit realizate in urma cu zece ani, nu acum".Si nu numai de ei si ar fi trebuit sa faca parte dintr-un circuit financiar sanatos nu al hotilor vestici.
Nici la capitolul datorie publica Grecia nu se poate lauda. In ultimii ani, raportul datorie publica - produs intern brut a oscilat in jurul valorii de 100%. Este un indicator discutabil si are partea lui constructiva pe axa timpului atunci cind vorbim de binefacerile acestui tip de investitii interneMai mult, pentru anul curent este estimat ca statul elen sa ajunga cel mai slab performer la acest capitol.Asta pentru ca are un guvern socialist,dar se stia de acest lucru.

Oare le place celor din UE faptul ca Grecia are in Papandreu un lider socialist?

Fara discutie ca alaturi de Spania,Portugalia si pe alocuri Italia,problema este ca trebuie sa dispara socialismul si nu este o problema a Greciei sau Spaniei ci a unui sistem care rejecteaza principiile si doctrina socialista in favoarea sclavagismului.

Doctrina socialista nu poate avea nimic comun cu intentiile lor,iar daca nu se urmareste securitatea sociala,atunci ce doresc ei?

Prin ce trebuie realizata si pentru cine, acesta secuuritate sociala?Deci problema lor este una de sistem?
Cu toate ca rezultatele economice au fost slabe, Europa a trecut cu vederea. De ce? Autoritatile europene au iesit sa se apere abia in 2010, cand criza din Grecia se agrava, si au acuzat statul ca a falsificat date statistice.
Atat cifrele referitoare la defi­citul bugetar, cat si cele referitoare la datoria publica pre­zinta intr-o lumina mai pozitiva decat in realitate situatia.Serios,ce cumsecade au fost si au trecut cu vederea,asta da capitalsim! Dar atunci de ce nu mai trec in continuare,poate ar fi si mai bine.

Oare ei nu stiau de Goldman Sachs si faptul ca ei sint in Grecia?

Oare nu stiau de AIG si ca si ei sint acolo?

Oare nu stiau, si la asta am date,de faptul ca CDO's (collateralized debt obligations) este un sistem sintetic financiar comun?

Iar raspindacii de curte ai lui Boc si Basescu de la Ziarul Financiar sa mai studieze si daca vrei poti sa le dai adresa mea si am sa le dau informatii la care sa se gindeasca,dar pot citi pe site o sumedenie fara sa mai trebuiasca sa ma deranjez eu.

Oare ei nu stiau ca pe axa Berlin,Paris,Atena circulau CDS's( credit default swaps),sau asigurari facute la bonduri si la debitele avute de aceste tari si s-a imprastiat riscul lor peste tot pentru ca actele contabile sa iasa bine?

Ar trebuii baietii aia din Romania sa mai citeasca si sa nu fie in slujba minciuni si a unor forte tendentioase pentru ca asta dauneaza Romaniei cel mai mult si creaza o imagine proasta chiar lor.
Comisia Europeana a acuzat Grecia pentru ca a falsificat datele privind situatia finantelor publice si pentru ca a permis jucatorilor de pe scena politica sa faca presiuni care sa obstructioneze colectarea de date statistice corecte.Hai sa vedem numele jucatorilor,si daca ei au treaba cu scena politica,as putea eu sa le dau citiva,fara probleme.
Alte probleme spinoase ale Greciei sunt coruptia si evaziunea fiscala.Aici este clar si nu mai comentez LEGALIZAREA CORUPTIEI este legea pe baza careia se poate colabora cu occidetul si pentru a-i face sa inteleaga ca ai inteles intentiile lor si sti jocul
. Conform estimarilor incluse in diverse studii, guvernul pierde pana la 30 mld. dolari (23 mld. euro) pe an din cauza evaziunii fiscale. Multi greci spun ca se simt pedepsiti de criza financiara care a impins tara in pragul intrarii in incapacitate de plata. Chiar si asa, lucrurile vor fi greu de schimbat. Specialistii remarca faptul ca evitarea taxelor face parte dintr-o mai ampla cultura de dare de mita si coruptie, adanc inradacinata.

Dare de mita pentru ce?

Oare a aparut vreodata in vreo statistica circuitul banilor imprumutati si cit dintre ei s-au intors acasa la tarile care acum arata cu degetul spre Grecia?

Peste 85% dintre bani adevarati ,nu ciubucuri si pachete pentru ca despre asta le place occidentalilor sa vorbeasca,peste 85% din ceea ce Grecia a imprumutat au venit in miinile companiilor din Franta,Grermania.Italia,Norvegia,etc.Bani s-au intors la ei prin marile privatizari ca si in Romania si au ramas numai datoriile pentru Grecia.Vreau sa se faca un studiu al lui Standard & Poor sau Moody's in care sa se arate ce au facut investitorii germani si cit au dus inapoi in tara lor din bani imprumutati de ei grecilor si de ce nu au incercat sa faca din fratele grec un om puternic si de baza al uniunii,este uluitor de vazut,te iei cu miinile de cap,dar din pacarte unii politicieni greci sint prea corpti si tac iar populatia ii taxeaza si au drepate pentru distrugerile facute.BANI S-AU DUS INAPOI DE UNDE AU VENIT.Hai sa ii intrebam pe francezi si pe germani daca stiu ca 33% din fondul FMI este al lor si o parte a tarilor bogate din UE,iar americani au 17% singuri.

Cine se joaca cu FMI,si cine il vrea implicat si pentru ce?Tace toata lumea dar am statistici care pot spune ceva din adevar.
Eliminarea coruptiei a fost una dintre masurile principale anuntate de guvernul socialist ca parte a planului de scoatere a tarii din criza.Usor de zis si bine fac greci ca spun acest lucru pentru ca si americani spun ca vor reduce armamentul startegic cu 13% dar ce inseamna asta nu stie nimeni si exemplele ar putea continua.Deci nu este o problema sa ne luam angajamente,importante sint raportarile si cui ii plac acestea.
Diverse studii au concluzionat ca economia subterana reprezinta 20-30% din PIB-ul tarii, ce se ridica la 240 de miliarde de euro.

Daca se fura,unde se duc banii?

Bancile grecesti sint ca si inexistente,ele fiind in cea mai mare parte ca si in Romania niste subsidiare care nu au nici un cuvint de spus,iar daca bani furati se duc in Grecia este pozitiv,ei ducindu-se la dezvoltarea unor structuri economice care mai devreme sau mai tirziu vor trece de faza incipienta a creari structurilor compatibile cu UE,si vor deveni legale.

Economie subterana.Hai sa vedem ce a facut Ministrul de Finante Italian la Lugano si cit a adus inapoi in tara din furaciuni numai in Italia si depuneri la Lugano in Elvetia si am articol mare pe site cu ei.Hai sa discutam de economia subterana vorbind de UBS,cea mai mare banca de fonduri private din lume care activeaza in Elvetia si care are in componenta fondurilor ei nu mai putin de 52.000 de evazionisti americani ale caror fonduri deturnate sint peste 1 miliard de dolari fiecare,si care nu vor sa dea nici acum nici un nume.Bani lor furati si depusi in Elvetia ar fi putut scoate intreg globul din impasul economic in care ne aflam,si atunci ne gindim cine ne-a adus aici.

Economie subterana in Grecia?

Ce zici numai de doua exemple!Putem vorbi de paradisurile financiare si miliardele puse acolo si chiar de lipsa voastra de informare legata de Anglia care este afectata major dar nu recunoaste de aceste paradisuri financiare. Totusi specialistii spun ca noile legi din domeniul fiscal au creat bazele unei colectari mai eficiente.
Guvernul grec si-a fixat drept obiectiv sa colecteze cu cel putin 1,6 miliarde de dolari mai mult decat anul trecut, aceste incasari urmand sa reduca deficitul bugetar. O alta masura in aceasta directie este restructurarea sectorului bugetar.
Potrivit ambasadorului grec la Bucuresti, numarul bugetarilor este cu putin sub 1 milion, la o populatie de 11 milioane.

Dar numarul specialistilor greci si doctorilor,sau oamenilor inteligenti din alte domenii care au fost racolati de cei din UE cu bani pe care Gerecia nu ii avea,cam cit valoreaza?

Cine ii mai pune la loc pe acestia si ce se intimpla cu tarile ca Grecia si Romania care sint furnizoare si accepta in numele “fratiei’ cu UE tirguri de job-uri in defavoarea economiilor lor?

Cine ii aduce inapoi pe acestia?
"Grecia are traditia unui sector public foarte mare. In ceea ce priveste salariul, nu stiu daca este mai mare decat in sectorul privat, insa ce pot spune este ca salariatii de la stat au un avantaj - "monimotita" (odata ce sunt angajati, locul de munca le este asigurat pe durata vietii, cu exceptia cazului in care ei fac ceva foarte grav, lucru rar intalnit). Ei pleaca fie de buna voie, fie atunci cand ies la pensie", spune acesta.

Asta se intimpla peste tot,problema lor ca peste tot, responsabilizarea si un management activ si eficient,dar de ce nu se spune nimci de statisticile care sa arata cit este datoria sectroului privat fata de sectroul de stat,si ce structura are ea?

Ce capital este majoritar in sectroul privat si prin ce programe au fost finantati?

Asta este de spus inante sa se arate cu degetul catre un sector de stat care poate fi deficitar dar hai sa luam tot tabloul la analiza.
Situatia trebuie insa sa se schimbe, aceasta fiind una dintre conditiile impuse de celelalte state din zona euro pentru a oferi Greciei cele 110 mld. euro. Astfel, vor fi limitate primele anuale de vacanta la 1.000 de euro pentru fiecare angajat din sectorul public, cu exceptia celor cu salarii de peste 3.000 de euro, care nu vor mai primi astfel de prime si vor fi eliminate salariile numarul 13 si 14, primite de greci la Craciun sau Paste. Aceste masuri se vor cumula cu reducerea salariilor angajatilor din sectorul public cu 12%. Bugetarii greci, considerati privilegiati, au fost nemultumiti si au iesit in strada sa protesteze, asa cum au facut mereu cand s-au considerat dezavantajati.Sint unele masuri care intaresc coruptia si eu cred ca cei din UE asta vor,pentru ca la ei nu reduc nimic in acest sens si realizeaza si ei ca reducerile unui standard de viata nu pot aduce dupa sine decit gauri si mai mari intr-o grupare in care alti nu reduc,deci dupa mine trebuie vorbit de responsabilizare a sectorlui bugetar si de criterii de performanta si nu de reduceri prostesti care sa aduca un nivel al coruptiei din ce in ce mai mare dupa exemplele vestice.
Autoritatile cedau de obicei in fata cerintelor lor, insa de aceasta data nu au voie sa o faca. Grecia trebuie sa se tina de planul de austeritate anuntat, care vizeaza ca pana in 2012 economiile de la bugetul de stat sa fie in va­loare de 30 mld. euro. Acestea urmeaza a fi realizate prin reduceri de salarii in sistemul public si de pensii si prin majorari de taxe. Vor fi majorate din nou taxele pentru combustibili, alcool si tutun si TVA-ul de la 21 la 23%.Reducerile vor amplifica criza.

De ce Germania nu reduce nimic de la invatamint si au procente care sfideaza orice alta tara?

De ce Franta nu reduce de la sanatate si au la fel procente din PIB ametitoare?

De ce ei nu reduc dupa ce se confrunta cu o furaciune generalizata intre ei si tac din gur,a findca altfel nu ar putea arata cu degetul spre Grecia?
Promisiunile Greciei sunt insa dificil de respectat, de aceea exista multi care se indoiesc ca statul de la Marea Mediterana va reusi sa iasa cu bine din criza. Incapacitatea de plata este considerata inca de multi o optiune. Deocamdata Grecia trebuie sa stea linistita pentru ca incapacitatea de plata a ei duce la avantaje majore pentru momentul de fata pentru Germania ea fiind al doilea exportator mondial deci un euro mic duce la eficientizarea exporturilor ei,problema fiind una singura,si anume pretul petrolului care trebuie sa il plateasca in euro si care ar fi mai scump,dar dupa cum vedem saptamina trecuta la Ziua Voctoriei din Piata Rosie,Angela Merkel a stat linga Putin si de la festivitate au lipsit si Sarkozy si Berlusconi,pentru ca nemti sint cei mai interesati si in a conduce autoritar UE si in a face ca sursele de enrgie sa fie cit mai ieftine si sa creeze probleme Chinei si SUA.Deci cei care scriu articolul sint slugile neconditionate ale unor rebuturi din presa romana,poate si ei cu terminatia numelui legata de cercurile financiare americane sau care o fac din prostie.Greci au facut bine ,dar trebuie intr-o oarecare masura sa isi revizuiasca planurile si sa inteleaga faptul ca in contact cu sacalii occidentali nu merge aceasi schema de doua ori,iar ei trebuie sa ii faca pe toti sa inteleaga faptul ca viitorul este al socialismului si nu al societatii capitalist sclavagiste,daca se pune problema evolutiie rasei umane.Greci acum trebuie sa isi dovedesca singuri ca nivelul de viata pe care il doresc pot sa si-l asigure si fara aportul “fratilor”.va fi o lupta ideological si va trebuii ca fiecare dintre ei sa inteleaga.

Asemanari Grecia -Romania

  • Coruptia si evaziunea fiscala reprezinta una dintre principalele probleme ale tarii noastre. Economia nefiscalizata ajunge undeva in intervalul 25%-45% din PIB, potrivit economistului-sef al BRD, Florian Libocor.
  • Sistemul bugetar al Romaniei numara circa 1,3 mil. angajati. Intr-un top al AT Kearney, in 2008, tara noastra se afla pe pozitia a 10-a dupa numarul de angajati in sectorul public la 1.000 de locuitori, cu 80 de bugetari la mia de locuitori.
  • O alta asemanare intre Romania si Grecia o reprezinta nivelul ridicat al deficitului bugetar, care in Romania a fost in 2009 de 8,3%, mult peste limita de 3% impusa de UE statelor care vor sa adere la zona euro.

 

Mai jos am sad au intreg articolul pentru a avea o imagine a cea ce poate un jurmalist de o revista finaciara sa debiteze sis a creeze numai frinturi de realitate cu ajutoru unor “economisti” ca acest Libocor(interesant nume)

 

Coruptia, evaziunea si indisciplina fiscala, probleme cu care se confrunta si Romania, au ingropat Grecia

10 mai 2010 Autor: Cristina Rosca

Vezi galeria foto

Grecia urmeaza sa primeasca 110 mld. euro de la statele din zona euro si de la FMI, un ajutor financiar extern record pentru un stat, care insa ar putea sa ii fie insuficient Greciei pentru a evita intrarea in incapacitate de plata. Cum a ajuns Grecia in aceasta situatie?

Sistemul bugetar suprapopulat si "rasfatat", coruptia, evaziunea si dezordinea fiscala par a fi principalele cauze ale crizei din Grecia. Statul de la Marea Mediterana a aderat la zona euro in 2001, unde a beneficiat de protectia uniunii economice si monetare si unde "a trait peste posibilitatile sale, beneficiile fiind majore", este de parere Ionut Dumitru, economist-sef al Raiffeisen Bank.
Inca din anul in care s-a alaturat gruparii, statul elen a inceput sa ignore criteriile fiscale impuse de Uniunea Europeana - deficitul bugetar nu trebuia sa depaseasca 3% din PIB, iar datoria 60%. In niciunul din anii care au urmat deficitul bugetar nu s-a incadrat in limitele impuse. Situatia a culminat in 2009, cand gaura bugetara a urcat la 13,6% din PIB. Cei mai multi analisti sunt de parere ca primele rezultate care sa indice o imbunatatire a situatiei trebuie sa se vada aici.
Daca vor reusi sa se tina de promisiuni si daca vor reduce treptat deficitul bugetar, "investitorii vor incepe sa isi recapete increderea", este de parere Brian Yelvington, analist la Knight Capital din Greenwich, citat de Wall Street Journal. Totusi, "aceste reduceri ar fi trebuit realizate in urma cu zece ani, nu acum".
Nici la capitolul datorie publica Grecia nu se poate lauda. In ultimii ani, raportul datorie publica - produs intern brut a oscilat in jurul valorii de 100%. Mai mult, pentru anul curent este estimat ca statul elen sa ajunga cel mai slab performer la acest capitol.
Cu toate ca rezultatele economice au fost slabe, Europa a trecut cu vederea. De ce? Autoritatile europene au iesit sa se apere abia in 2010, cand criza din Grecia se agrava, si au acuzat statul ca a falsificat date statistice. Atat cifrele referitoare la defi­citul bugetar, cat si cele referitoare la datoria publica pre­zinta intr-o lumina mai pozitiva decat in realitate situatia.
Comisia Europeana a acuzat Grecia pentru ca a falsificat datele privind situatia finantelor publice si pentru ca a permis jucatorilor de pe scena politica sa faca presiuni care sa obstructioneze colectarea de date statistice corecte.
Alte probleme spinoase ale Greciei sunt coruptia si evaziunea fiscala. Conform estimarilor incluse in diverse studii, guvernul pierde pana la 30 mld. dolari (23 mld. euro) pe an din cauza evaziunii fiscale. Multi greci spun ca se simt pedepsiti de criza financiara care a impins tara in pragul intrarii in incapacitate de plata. Chiar si asa, lucrurile vor fi greu de schimbat. Specialistii remarca faptul ca evitarea taxelor face parte dintr-o mai ampla cultura de dare de mita si coruptie, adanc inradacinata.
Eliminarea coruptiei a fost una dintre masurile principale anuntate de guvernul socialist ca parte a planului de scoatere a tarii din criza.
Diverse studii au concluzionat ca economia subterana reprezinta 20-30% din PIB-ul tarii, ce se ridica la 240 de miliarde de euro. Totusi specialistii spun ca noile legi din domeniul fiscal au creat bazele unei colectari mai eficiente.
Guvernul grec si-a fixat drept obiectiv sa colecteze cu cel putin 1,6 miliarde de dolari mai mult decat anul trecut, aceste incasari urmand sa reduca deficitul bugetar. O alta masura in aceasta directie este restructurarea sectorului bugetar.
Potrivit ambasadorului grec la Bucuresti, numarul bugetarilor este cu putin sub 1 milion, la o populatie de 11 milioane.
"Grecia are traditia unui sector public foarte mare. In ceea ce priveste salariul, nu stiu daca este mai mare decat in sectorul privat, insa ce pot spune este ca salariatii de la stat au un avantaj - "monimotita" (odata ce sunt angajati, locul de munca le este asigurat pe durata vietii, cu exceptia cazului in care ei fac ceva foarte grav, lucru rar intalnit). Ei pleaca fie de buna voie, fie atunci cand ies la pensie", spune acesta.
Situatia trebuie insa sa se schimbe, aceasta fiind una dintre conditiile impuse de celelalte state din zona euro pentru a oferi Greciei cele 110 mld. euro. Astfel, vor fi limitate primele anuale de vacanta la 1.000 de euro pentru fiecare angajat din sectorul public, cu exceptia celor cu salarii de peste 3.000 de euro, care nu vor mai primi astfel de prime si vor fi eliminate salariile numarul 13 si 14, primite de greci la Craciun sau Paste. Aceste masuri se vor cumula cu reducerea salariilor angajatilor din sectorul public cu 12%. Bugetarii greci, considerati privilegiati, au fost nemultumiti si au iesit in strada sa protesteze, asa cum au facut mereu cand s-au considerat dezavantajati.
Autoritatile cedau de obicei in fata cerintelor lor, insa de aceasta data nu au voie sa o faca. Grecia trebuie sa se tina de planul de austeritate anuntat, care vizeaza ca pana in 2012 economiile de la bugetul de stat sa fie in va­loare de 30 mld. euro. Acestea urmeaza a fi realizate prin reduceri de salarii in sistemul public si de pensii si prin majorari de taxe. Vor fi majorate din nou taxele pentru combustibili, alcool si tutun si TVA-ul de la 21 la 23%.
Promisiunile Greciei sunt insa dificil de respectat, de aceea exista multi care se indoiesc ca statul de la Marea Mediterana va reusi sa iasa cu bine din criza. Incapacitatea de plata este considerata inca de multi o optiune.

Asemanari Grecia - Romania

  • Coruptia si evaziunea fiscala reprezinta una dintre principalele probleme ale tarii noastre. Economia nefiscalizata ajunge undeva in intervalul 25%-45% din PIB, potrivit economistului-sef al BRD, Florian Libocor.
  • Sistemul bugetar al Romaniei numara circa 1,3 mil. angajati. Intr-un top al AT Kearney, in 2008, tara noastra se afla pe pozitia a 10-a dupa numarul de angajati in sectorul public la 1.000 de locuitori, cu 80 de bugetari la mia de locuitori.
  • O alta asemanare intre Romania si Grecia o reprezinta nivelul ridicat al deficitului bugetar, care in Romania a fost in 2009 de 8,3%, mult peste limita de 3% impusa de UE statelor care vor sa adere la zona euro.

 

 

Toamna - Tudor Ghe.

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Cum ar putea exista o lume fara Romania?

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.


Afacerile guvernului canadian cu indienii nativi din anumite provincii au scos la iveala sume fabuloase care sint platite sefilor de triburi pentru a acoperii o serie larga de matrapaslicuri ale guvernului.Seful tribului Peguis cistiga anual 220.000$ care nu sint taxabili.Un alt sef de trib,al Enoch Cree Nation cistiga 175.000$ pe an si asta comparabil cu salariul anual al unui rezident al zonei respective, care este de 15.000$ pe an.Seful tribului 543-person Piapot din Saskatchewan, este platit mai bine decit primul ministru al Provinciei.Trebuie spus ca, contribuabilii canadieni care platesc taxe uriase,ofera acestor triburi peste 7 miliarde de dolari pe an si nu au acces la nici o informatie pentru a vedea cum sint distribuiti bani lor.Canadieni s-au saturat de secretomania aceasta si au pus presiune pe guvern sa li se arate cum sint cheltuiti bani in acesta directie.Sa nu trezim in Romania cu sefii tiganilor ca li se acorda si lor salarii anuale de acest gen pentru a acoperii si vota un guvern uncapabil.