ALTERNATIVA ROMANIEI

Este CAPITALISMUL o alternativa viabila pentru ROMANIA ?

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home De la COLABORATORI... Raspuns pentru un cititor fidel al site-ului - Ec.Prof.Vladimir Polyarush

Raspuns pentru un cititor fidel al site-ului - Ec.Prof.Vladimir Polyarush


In continuare voi face citeva aprecieri legate de mesajul dumneavoastra pentru care va multumesc din capul locului.Problema pe care o vad eu cu oponenti este ca ei nu cunosc mai nimic din doctrina de stinga si nu au luat contact nici cu Adam Smith,nici cu Hamilton,nici cu Maynard Keynes si in general cu ideologi capitalisti.Este extrem de important sa citeasca inante de a comenta,dar asta este o problema de respect iar respectul nu te nasti cu el ci il dobindesti pe parcursul vietii,pentru cistigarea lui se lupta mult iar pierderea lui este o problema de secunde.Am sa scriu cu alta culoare remarcile din cadrul textului.Inca o data multumiri pentru raspuns si colaborare si cu siguranta va voi contacta la venirea mea la Tg Mures,unde de mai bine de treizeci de ani ma simt foarte bine si am prieteni adevarati.
From: Da Vid
Sent: Sunday, May 16, 2010 7:03 AM
Subject: Re: mesaj de contact
Stimate Domnule Adrian,
Am citit cu placere si interes raspunsul Dvs. In special ma bucur ca in iunie avem sansa sa ne intalnim. Voi fi onorat sa va vad la mine in ospetie, unde am sa incerc sa adun adepti ai nobilei noastre idei.
In ce priveste eticheta "comunist":  Am sa va comunic f.scurt ceva date din biografia mea, care au caracter relevant. Deci: NU am fost vre-o data membru de partid, necatand la faptul ca parintii mei, profesori, erau. Am fost in conflict permanent si profund cu ideologia marxista, in special datorita bunicului meu, David Surugiu, care a fost membru al Garzii de Fier din Romania antebelica si de la care am deprins obiceiul de a asculta in fiecare seara "Europa Libera" si "Glasul Americii". Am fost (si am ramas) un roker, pasiune careia ii datorez modestele mele cunostinte de l.engleza.  Totul a culminat, cand la varsta de 22 ani am refuzat sa merg la alegeri.  Negasindu-ma in lista comisia electorala s-a deplasat la mine acasa cu o mini-urna mobila. Totusi, am refuzat.  A fost scandalos. Tata era infuriat si speriat, mama plangea... Dupa aceasta a urmat o perioada cu mari probleme, care s-au incheiat odata cu venirea lui Gorbaciov. Da,o vad ca o evolutie normala a unui tinar in sistemul socialist,pentru ca eu nu il pot eticheta ca fiind comunist pentru ca era un sistem de tranzit pe care chiar si Ceausescu il numea "Societatea socialista multilateral dezvoltata cu vederi spre comunism".Noi nu am trecut la faza de comunism iar cind am realizat ce se intimpla in China,era deja greu de inteles pentru ca se discuta de doua sisteme si de o conducere centralizata care impletea caracteristicile celor doua sisteme.Am discutat cu unii critici verbali ai mei si i-am intrebat daca au fost multumiti in asa zisul comunism de care ei vorbesc.Mi-au spus ca nu.Dar de acest capitalism sint multumiti? ,i-am intrebat.Raspunsul a fost NU.Dupa care a venit intrebarea fireasca daca sint multumiti de modul cum au fost ei educati si de modul cum inceraca sa isi educe copiii in contact cu un sistem care se impotriveste si doreste sa ia controlul total al familiei si sa educe el copiii lor.
Ei se considera educati si oameni integri, de conduita si bun simt si nu sint in cea mai mare parte de acord cu modul cum actioneaza sistemul capitalist ina cest plan.Dupa care i-am intrebat,daca tot numesc pe cineva "comunist" atunci cind atitudinea lui nu este conforma cu asteptarile lor,de ce nu il numesc "capitalist" pe acela care le calca in picioare demnitatea,le educa copiii dupa interesele lui si nu ale familiei,le arata calea divortului si a dezbinarii familiale si ii minte in fiecare secunda?
I-am intrebat ce parere au despre scoala si despre educatia copilului lor,despre definitia asa zis comunista a sistemului scolar din Romania si anume Minsiterul Educatiei si Invatamintului si numele actual.Oare nu trebuie sa fi educat pentru a iti dori sa inveti?
Cine ne educa daca sintem in situatia in care nu cunosatem sistemul,nu stim sa ne ferim de el iar parinti nostri sint si ei intr-o stare de confuzie vecina cu datul din umeri?
Cum isi educa ei copiii, acesti suporteri ai capitalismului,dupa ce reguli,sint ele in conformitate cu "liberalismul" de care vorbesc capitalistii?As vrea sa aud spunindu-se" Nu iti este rusine bai capitalistule,ca nu mai am loc de munca si copilul meu a fumat marijuana,daca nu si mai rau",asta as dori sa aud si atunci as crede ca ei fac o analiza pertinenta a situatiei.
Acestea le-am expus, pentru ca sa clarific situatia.
Deci, am fost un prooccidental, proamerican si procapitalist notoriu!  Acum, cand am "placerea" in sfarsit sa traesc in aceast sistem (trebuie sa remarc faptul, ca aceasta in realitate nu reprezinta un sistem capitalist clasic dupa Adam Smith, unde legea este facuta de concurenta, care este aproape inexistenta), am devenit un om cu viziune clara de stanga. Daca cuiva ii place mai mult - comunist. Nu ma supar. In primul rand este o apreciere a inaltelor calitati morale. In fond este totusi o notiune incorecta, atribuita superficial si cu o tenta de a jigni, aceasta insemnand total altceva. La fel si termenul de "comunism, perioada comunista" de care se face abuz, nu coresounde deloc esentei regimului de pana la "revolutie",  dar pentru aceasta ei ar trebui sa studieze ceva mai mult. Cineva, (nu-mi amintesc acum) spunea: "Daca in tinerete nu ai avut convingeri de stanga, inseamna ca nu ai avut inima dar, cand ai ajuns matur, daca nu ai convingeri de dreapta - nu ai minte". Aceasta citata este una preferata a liberalilor dar, eu cred ca adevarul e altul: daca ai ajuns matur si ai convingeri de dreapta - nu ai nici inima si nici minte! Da,sint perfect de acord cu dumenavoastra,si nu pot fi de acord cu cei care suprapun comunismul cu prostia,fara a dse gindi ca miscarea de stinga a devenit o rusine si nici macar nu mai este o reala miscare de stinga,nu numai in Romania dar si in lume in general,doar Franta se pare ca a luat o optiune acum si dupa cum se vede Sarkozy a pierdut cam toate arondismentele unde partidul lui era sigur pe victorie,lasind socialistilor, care s-au debarasat de ideologia Royal,lasindu-le marea majoritate a voturilor.Da,noi ne putem numii comunisti,nu pentru ca am intrevedea o societate comunista pe parcursul vietii noastre ci pentru ca socialismul deocamdata este la cheremul financiar al unui capitalism pervers,iar cei ce promoveaza socialismul sint si ei ca si capitalisti de Cismigiu de la Palatul Victoria, care nu stiu nimic decit pun in fata economia libera si libertatile de care chiar ei nu beneficiaza.
Intr-adevar, dupa cum mi-ati scris, oponentii Dvs. va critica fara a argumenta. Este absolut normal, deoarece NU EXISTA ARGUMENTE serioase in favoarea lor. Sitemul economic libertarist bazat pe consumerizm este unul profund distructiv si care nu poate avea un viitor. Motivul? Macar din simplul fapt, ca resursele Terrei sunt limitate la fel ca si capacitatea ei de regenerare a factorilor poluativi. Indicativul economic preferat al lor este "crestera economica", dar putini cunosc faptul, ca in realitate acest indicativ economic nu arata decat volumul rulajului de marfuri si servicii si nu are nimic comun cu nivelul de trai a majoritatii populatiei. Daca eu, spre exeplu, cumpar un litru de benzina - contribui la crestera economica, daca Gigi Becali a cumparat un nou Bentley e tot crestere economica, indiferent de faptul daca o familie nu a avut bani de medicamente pentru copilul bolnav. La fel, daca aceasta 10 familii ar avea 100 de lei cu care ar fi cumparat acele medicamente, iar Gh.Becali s-ar plimba in continuare cu vechea limuzina, crestera economica ar fi mai mica, sau nu ar fi deloc, raportat la aceeasi perioada a anului trecut. Orare inseamna aceasta ca populatia ar duce-o mai rau?  Este exact media de consum a gainilor din celebrul banc. Sau, cum se exprima prietenul meu, politicianul moldovean Oazu Nantoi: - "Daca luam in consideratie temperatura pacientilor din saloane si a celor din morga, apoi temperatura medie in spital este 36,6".Da,buna comparatia lui Nantoi,de care am auzit dar nu am avut placerea sa il intilnesc.Acesta este motivul caderii si anume cresterea economica falsa,artificiala si crearea unui sistem economic artificial si de vitrina ale carui coordonate sint potrivnice omului de rind si favorizeaza pe imbecili ca Becali.Paradoxul pe care multi nu il inteleg sau nu vor sa o faca ,este ca liderii comunsiti marjau si favorizau sub orice forma scoala si dorinta de a invata,pe care o insuflau copiilor si tineretului dar si celor mai in virsta.Ei credea si erau convinsi ca dezvoltarea nu se poate face decit pe baza valorilor si creari si respectului fata de ele.La polul opus sta capitalismul care are nevoie de cit mai multi bani dar nu da nici un ban pentru educatie ba chiar ii jupoaie pe cei ce vor sa invete si descurajeaza in procesul de invatamint pentru acea clasa sociala care a reprezentat motorul studiului si cercetarii romanesti,si anume copiii de oameni simpli si saraci care isi doreau sa invete si sa ajunga valori.Tarile acelea din Est, cum spun ei, cu sfidare,au crescut si au furnizat valori unui intreg occident,iar acum cind nici ele nu mai pot crea si cind se discuta de un concept nebunesc si anume globalizare,nu mai exista valori si caracterul murdar este cel care face diferenta intre oameni,el(acest caracter murdar) creaza din pacate scara "valorica" si uite asa a ajuns un imbecil ca Becali sa sfideze nu numai legea dar si cele mai elementare reguli de bun simt.
A critica modelul economic unde statul are rolul principal si unde individul este dator a coordona actiunile sale astfel, incat sa converga si cu interesele societatii, limitandu-si pretentiile la cele decente (a nu se confunda cu totalitarizmul!), inseamna in fapt, a recunoaste una din doua: ori nu ai cultura si pregatire, ori esti profund amoral. Da,ei critica statul pentru ca este ultima entitate care poate fi criticata,este calul de bataie care a ramas si pe care ei il stiu cel mai bine.
De ce spun ca il stiu cel mai bine?
Pentru ca de la el au furat si cu el au intrat in combinatii dubioase pentru a face averile de care se "bucura" acum,speram noi nu pentru mult timp.Ei stiu ca statul trebuie furat si lasati cei care se bazeaza totusi pe el,sa moara de foame.Ei stiu ca statul nu mai are capacitatea manageriala si bani necesari acestor samsari de duzina si atunci legea firi si caracterului lor spune ca trebuie sa isi abandoneze prietenul la greu si sa aleaga alta cale.Asta este caracterul lor.Au furat si s-au imbogatit din relatia cu statul,iar acum l-ar vrea desfiintat pentru ca sint mai puternici ca el,ar dorii ca el sa fie o unelata a lor si nu sa fie un regulator responsabil al miscarilor din economie.Ei nu au pus si nu pun niciodat problema competentei in cadrul structurilor de stat,la fel nu pun niciodata problema ca statul nu putea fi furat daca erau oameni competenti si nu oameni lor infiltrati acolo,tradatori de neam pentru un pumn de bani.
Dar pot distribuii Patriciu si Voiculescu rezultatul muncii(taxele colectate) mai bine decit statul ,in favoarea oamenilor care au realmente nevoi?.Indiscutabil ca nu .
I-ar interesa po acesti sacali,in situatia disparitiei statului asa cum isi dorec ei,sa vina in ajutorul persoanelor in nevoi si copiilor? Fara discutie ca sa ceva nu se va intimpla.Ei vor dori sa isi maximizeze profiturile cu orice pret si sa creeze o masa ascultatoare.
Deci incompetenta in cadrul structurilor de stat le-a convenit dar nu le mai place acum, dar nici nu ar vrea ca la conducerea statului sa vina oameni competenti si cu coloana vertebrala ci pur si simplu ei vor desfiintarea statului,si crearea gastilor care sa ne spuna noua si copiilor nostri ce sa facem si cind sa iesim afara din casa,ce sa mincam si cit tebuie sa cistigam pentru a fi fericiti.Poate vor reusii ,dar ma indoeic,situatia este mult prea tensionata iar glasul lor suna mai mult a disperare si nu a ceva constructiv.Ei sint terminati si nu vor sa inteleaga, iar daca acum treizeci de ani puteau sa apeleze pentru a locuii in occident si a fi acoperiti de un vest pervers care le oferea protectei pentru bani,acum ei se vad in situatia in care chiar vestul ii asteapta cu bani lor pentru a-i jupuii si deci nu mai au iesire si incearca sa dezechilibreze situatia acolo unde traiesc si aici avem exemplul lui Patriciu,Voiculescu, si altii care stiu ca vestul nu ii asteapta sa le asigure bani furati ci sa ii bage in fel de fel de mecanisme si in final sa le ia totul si sa procedeze asa cum fac ei cu statul roman pe care nu il mai recunosc dupa ce si-au pus corifeii lor acolo in fruntea unui stat deliberat creat fara forta si condus de niste mascarici.
Nu exista alternative. Cand  mecanismul da rateuri  periodic, si tot mai des, aceasta insemna ca e pe moarte. Din cate cunosc, cuvantl "criza" din greaca se traduce ca "pedeapsa". In situatia actuala - pedeapsa pentru calea prost aleasa.  A venit timpul pentru A TREIA CALE. Si nu mai este timp pentru a zabovi! Lacomia fara limite a transnationalelor si a celor fara bun simt distruge in ritm accelerat planeta, barierele morale si tot ce a mai ramas bun pe pamant.Da,sint de acord ca nu exista alta alternativa,de fapt asta ma face sa fiu inclinat si sa cred in sansa noastra.
In atmosfera otravita a Romaniei se simte disperare si resemnare. Trebuie ca cineva sa inceapa. Sa-si asume, sa organizeze. Altefel nu se poate. Tot respectul pentru cel, care a avut aceasta initiativa!Da,asta este cuvintul DISPERARE,si o vad in tot ce se intimpla acolo si urmaresc atent citind multe ore pe zi tot ce misca aici si acolo.Dar nu este numai acolo,este pe intreg mapamondul.Chiar am aplicat pentru nivelul cel mai inalt al cursurilor politice de aici din Canada,la Institutul pentru Guvernare Globala,practic este cea mai inalta treapta a diplomatiei canadiene, curs care dureaza doi ani daca voi fi acceptat,dar am stat de vorba cu ei si vreau sa spun ca sint total debusolati,nu mai au nici o orientare si sint atit de usor de contrat,nu mai au argumente.Am spus-o si o spun.numai daca invatam sistemul lor si reactiile lor emotionale putem sa ii contram si sa ii indepartam,trebuie sa stim exact cum gindesc ei si sa anticipam modul cum vor actiona si asta se face numai citind si studiind doctrinele lor si modul lor de abordare.De aceea cred ca inca nu sint in Romania prea multi pregatiti si nu stiu prea multe despre sistemul acesta capitalist.Este si ratiunea pentru care am creat acest site si imi doresc sa colaborez cu cit mai multi si sa avem contradictii,pentru ca eu consider ca nu exista om  care sa nu poata fi convins ci numai oameni care nu pot convinge.
P.S. Pentru a initia o dezbatere constructiva si zic eu, interesanta, va rog sa va expuneti parerea despre modelul economic care a fost in Jugoslavia din perioada lui Tito. Controlul statului asupra economiei, in care coexistau si micii intreprinzatori.Da,cu Tito lucrurile sint putin mai complexe,citesc mult despre el,Nehru,Ghandi, si am prieteni iugoslavi cu care comunic bine in limba engleza,dar conjunctura a fost alta si este greu de creat un model rigid ca al lui.Este necesar un sistem flexibil si adaptabil cerintelor poporului in centrul caruia sa stea dreptatea si securitatea sociala.Putem vorbi de Tito dar el este numai tangential, un model de urmat.
Greseli facem cu totii de ortografie mai ales eu care scriu extrem de repede,dar corectez greselile numai atunci cind pun articole pe site,in rest nu revin asupra lor si consider ca prietenii mei inteleg perfect ce vreau sa spun.
P.P.S. Nu am nimic impotriva, daca considerati ca este util sa publicati pe site opiniile mele. Bineinteles, cu corecturile de rigoare, daca sa strecurat vre-o greseala.
Cu stima,
Vladimir Polyarush
Cele mai alese ginduri si multumesc pentru invitatie,pe care o voi onora cu siguranta si mi-ar face placere sa discutam intr-un cadru mai larg cu prieteni din toate catregoriile socio profesionale,ar fi multe de spus.
Adrian Cosereanu
 

Toamna - Tudor Ghe.

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Cum ar putea exista o lume fara Romania?

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.


In urma cu citeva zile Mugur Isarescu,asa zisul Guvernator al BNR declara cu nonsalanta unui bolnav mental ca este ingrjorat de modul cum tinerii ii vor acoperii pensia lui de batrinete atunci cind va iesii din cimpul muncii.Poate ca era beat, dar pentru un Guvernator BNR, chiar si beat fiind nu este o scuza a spune asemena enormitati.Nu este nici prima si nici ultima prostie debitata de reputatul specialist bisnitar de la BNR ancorat la corabia chiorului.

Cum poate el crea imaginea muncii lui in cadrul BNR care a reprezentat si reprezinta o pirghie importanta in economia nationala,lovind in tineri?

Atit a facut el,incit sa nu aiba incredere in tineretul roman? Pai atunci de ce a stat acolo si de ce mai cere pensie daca nu crede in ei si in ceea ce a facut?

Merita el pensie dupa ca e a trimsi tineretul la cules capsuni pentru a acoperii gaurile produse in bugetele de familie de o guvernare a BNR falimentara?

Oare nu este el un produs al unui sistem(capitalist) care ne ignora si ne sfideaza chiar si prin declaratii de acest fel? Halal sistem !!