ALTERNATIVA ROMANIEI

Este CAPITALISMUL o alternativa viabila pentru ROMANIA ?

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Despre mine Despre mine Prezentare generală și circumstanțele care au generat site-ul.

Prezentare generală și circumstanțele care au generat site-ul.

E-mail Print PDF

 

photo820a

Eu fac parte din generația celor de peste 45 de ani, oameni pe care eu ii numesc ca făcând parte din generația multi-val, o generație care s-a născut în socialism (pentru că se discuta de comunism ca o perspectivă), unde de altfel a fost educată în cei “șapte ani de acasă”, a învățat în școli, licee și facultăți în aceeași societate socialistă, a trăit o Revoluție pe care a privit-o ca singura soluție și s-a bucurat de reușita de moment ca un copil care primește jucăria care și-o dorea de mult, a trăit după Revoluție într-un climat incert și crezând că poate avea un aport la construcția unei noi societăți în care să traiască și să își educe copilul după un model occidental pe care nu îl știa, dar și-l dorea pentru ca la acel moment părea singura alternativă pentru a trăii mai bine.

A fost o perioadă în care generația mea a început zi de zi sa se simtă trădată și să înțeleagă faptul ca nu valoarea va prima ci caracterul, și nu orice fel de caracter ci acela murdar și fără scrupule.

Mare parte dintre membri generației mele nu au putut să se alinieze la ceea ce se întâmplă și nu au înțeles că trebuie sa mergi la turci ca să faci bani și nu trebuie să construiești un sistem nou pentru ca el se va construi singur, sau sunt oameni care o vor face cu bună intenție în țara în care trăim sau trăiam.

Generația mea a renunțat în mare măsură la profesiile și specializările pe care le aveau, unele dintre ele nemaifiind conforme cu noua realitate economică, a început să se pregătească în noi domenii și a început să investească în chioșcuri și afaceri de tot felul cu banii putini pe care ii avea la dispoziție. A fost o perioadă sălbatică în care fonduri mari de bani au fost acumulate nu de ei, această generație de sacrificiu, ci de oameni ce nu aveau legătură nici cu afacerile și nici cu profesionalismul în vreun domeniu.

A fost creată o societate nesigură și care se clătina pentru multi dintre noi, un sistem politic, social și economic care se dorea a fi capitalist, dar pe care ni l-am fi dorit cu accente socialiste în care să avem ceea ce ne trebuie în urma muncii și să fim respectați, să avem o lume fără șpăgi și condusă de oameni cu bun simt care să pună fiecare lucru în ordinea dătătoare de speranță și bine pentru toți cei care muncesc într-un domeniu sau altul.
A venit un alt val și anume acela în care am simțit că sistemul se stabilizează, cu bunele și relele lui, dar suntem sau putem fi capitaliști, ceea ce mai târziu a fost infirmat.
Am fost din nou înșelați pentru că sistemul creat de ei era un joc pe care ei îl știau și ale cărui pârghii le conduceau ei la nivelul lor valoric, nepermițând nimănui să creeze vreun joc paralel care ar fi putut de-balansa ecuația puterii și sistemul capitalist generat de ei.
O parte a noastră și-a luat desaga și familia și s-a stabilit în occident unde părea ca accentele balcanice care au împiedicat crearea unui sistem capitalist adevărat în România, sunt inexistente și puteam intra într-un sistem sigur care ne va da satisfacție. Pentru multi din cei veniți în acest occident lucrurile nu au stat chiar asa.
Noi am venit aici într-un sistem pe care nu îl cunoșteam și ale cărui reguli trebuiau învățate și în cel mai bun caz valorificate, după o muncă de ani de zile în care trebuia menținut și un echilibru social, familia fiind și ea vulnerabilă la această schimbare, o perioadă în care foarte multi dintre noi se gândeau și unii chiar se mai gândesc la revenirea în țară.
Unii se gândesc la acest lucru pentru că sistemul este complex și greu de înțeles, mai ales pentru o generație care și-a văzut irosită cea mai mare parte a vieții active în schimbări de tot felul, o generație care știe și simte că în perioada care a mai rămas, trebuie să încerce să facă ceva, alții simt frustrările unei civilizații occidentale închise și fără comunicare, alții au dezechilibrat balanța socială mult prea mult în avantajul unei poziții socio-profesionale care în cele din urmă nu s-a dovedit definitorie în echilibrul general și multe altele.
Totuși această generație trebuie să dovedească maturitatea dobândită în cadrul acestor schimbări, să înțeleagă și să se facă înțeleasă, sa confirme, pentru că încă mai poate să o facă.
Eu cred ca noi suntem datori să arătăm ceea ce a însemnat și înseamnă contactul cu societățile vestice la o vârstă la care cea mai mare parte dintre noi erau sau sunt formați din toate punctele de vedere.
Trebuie să dovedim tendința echilibrată de a acumula și de a ne pune în evidentă calitățile, să tratăm constructiv contradicțiile și să nu amplificăm conflictele, să putem aduce tot ce este mai bun pentru români și România.
Românii de afară și chiar mulți din cei din țară, se confruntă cu jocul dificil în a înțelege și experimenta definițiile a doua cuvinte și anume “adaptabilitate” și “asimilare”, definiții pe care dacă le-am evidențiat în cadrul uneia din rubricile site-ului și pe care aș dori să le punem în practică în mod favorabil și în interes național.
În ultima perioadă, sesizez o atitudine interesantă în rândul unor prieteni de-ai mei care au citit sau au ascultat prin viu grai ceea ce doresc să fac, mai precis faptul ca am construit acest site. Multi dintre ei mă cunosc din conjuncturi diferite, fără discuție ca unii au fost și sunt în contact cu mine mai mult decât alții și în același timp cunosc modul meu de abordare vis a vis de anumite subiecte.
Ceea ce m-a surprins este că analiza lor raportată la site și la mesajul site-ului, a pornit de la a mă analiza pe mine din diferite unghiuri și a-mi aduce argumente pro și contra (apreciez foarte mult mai ales pe cele contra), dar marea majoritate  acestor argumente aveau în vedere o imagine limitată a mea și dintr-un singur unghi.
Am fost surprins, mai ales de remarcile făcute de un bun prieten de-al meu, care și el, la rândul lui, nu încerca sa analizeze site-ul ci pe mine și limitat, o analiza a unui tip de atitudine pe care eu am avut-o sau o am asupra anumitor aspecte ale vieții în general, în circumstanțe date.
Am să spun din nou, în încheierea acestei rubrici, că atunci când facem o analiză, indiferent că ea este legată de un aspect sau altul, ea trebuie să fie realizată din toate unghiurile pe care noi ni le imaginăm și ea trebuie să fie complexă, trebuie făcută o analiză cauza - efect și trebuie gândită finalitatea acțiunii, poate uneori chiar greșelile dictate de unicitatea ei.
Ca să revin la o succintă prezentare a mea, am sa va spun că m-am născut și am locuit în București, unde am lucrat și am urmat treptele sistemului de pregătire școlară.
Am lucrat la IIRUC București în activitatea de service CNC pentru mai multi ani.
După Revoluție, am deschis împreună cu un bun prieten și coleg de facultate, o firmă de jocuri electronice
Am să închei prin a vă spune că am absolvit Facultatea de Automatizări Industriale în 1984 din cadrul Institutului Politehnic București, iar în 1991 am absolvit Facultatea de Comerț din cadrul ASE București.
Am emigrat în Canada în anul 1999, unde am lucrat o perioadă ca șef al întreținerii (maintenance supervisor) la Derlan Aerospace Canada, o companie producătoare de părți componente pentru industria aeronautică americană, după care am început propria mea afacere, pe care eu nu o consider afacere, dar având în vedere un anumit grad de autonomie, poate fi luată și în acest fel.
Sunt acționar și patron de taxi în cadrul unei companii cu mai multi acționari patroni de taxi în Kitchener, Ontario și am în obiectul meu de activitate atât activitatea de taxi cunoscută cât și o activitate cu regim de taxi, dar care este destinată transportului de persoane cu handicap locomotor din diferite cauze și bătrâni de la casele de îngrijire și azilele destinate acestei vârste.
Pe această coordonată a afacerii pe care o conduc, adică transporturile speciale, am în grijă și transportul copiilor de vârstă școlară care sunt deplasabili cu mijloace manuale sau propulsate electric (cărucioare) pe care ii transport la școală și la diferite alte destinații, atât eu cât și șoferii pe care ii am angajați.
În acest mod de transport pe care îl am în obiectul meu de activitate, intră și persoanele accidentate în coliziuni care au avut loc în trafic și pentru care plătesc în general companiile de asigurări.
Sigur, gama de persoane transportate și contactele sociale avute zilnic, sunt extrem de variate și poate, în parte, acest lucru a creat oportunitatea de avea o imagine mai în detaliu a ceea ce se întâmplă în societatea Nord Americană, din anumite puncte de vedere.
Sigur că s-ar putea spune că aș fi oarecum subiectiv în tratarea anumitor aspecte din cadrul site-ului sau că aș fi tendențios raportat la valorile lumii capitaliste, dar eu cred că noi trebuie să urmăm modelul lor de analiză și să scoatem în evidentă segmentele pe care ei le folosesc atunci când ne dau note, noi trebuie să le arătam cum vedem noi comportamentul lor funcție de analizele făcute de ei.
Chiar am citit într-o publicație europeană, o declarație a unui emisar occidental, care era însărcinat să evalueze situația socială a României și schimbările care au avut loc.
Acesta spunea că analiza sistemului în general pornește în viziunea vestică, de la modul cum sistemul respectiv tratează oamenii care au comis ilegalități de tot felul și care nu se încadrează voluntar în sistem, care trebuie pedepsiți funcție de faptele lor și corectați acolo unde este cazul, pentru că nerespectarea sistemului le aduce avantaj nemeritat acestor "ilegaliști".
El consideră că valorile își vor găsi locul mai devreme sau mai târziu în societate, dar nonvalorile și "ilegaliștii" se vor perpetua dacă sistemul o va permite.
Hai să suprapunem modul lor de analiză peste societatea lor și să vedem noi de unde reiese "superioritatea" lor.
-Să vedem dacă se justifică faptul că ei fac analize pe care le dau tuturor agențiilor de rating legat de noi.
-Să analizăm societatea lor care a permis fraude de miliarde de dolari și nici mai mult, nici mai puțin, au dezechilibrat întreaga economie mondiala.
-Oare acei găinari corupți pe care ei ii analizează și pe care ii arată cu degetul, reprezintă corupția?
-Oare acei găinari români care au făcut câteva zeci de milioane prin măgării și care este evident ca trebuiesc pedepsiți. Aceștia sunt corupții de care trebuie să se teamă occidentul sau pericolul a venit și vine de la ei, de la acești occidentali și sistemul lor putred?
-Oare sistemul acesta de furat ca în codru și transformarea furatului și corupției  în legalitate în dauna poporului, nu au fost lecții învățate de la acest capitalism fără mamă și fără tată?
-Să ne gândim la metodele prin care s-a furat și la cine apară aceste non valori românești care se plimbă sfidător pe strada împroșcând noroi cu BMW-urile lor pe hainele ponosite ale pensionarilor care vin cu o plasă goală de la piață, aceia care crează mentalitatea copiilor noștri că nu trebuie să parcurgi un sistem de învățământ pentru a avea bani, care le dă imaginea unei vieți ușoare fără muncă.
Aceasta nu poate fi o societate pe care ne-o dorim pentru România, iar cei care încă și-o mai doresc, vor gândi cu totul altfel în foarte scurt timp, când conflictele pe toate planurile vor fi majore.

Cu mulțumiri,

Adrian Coșereanu

 

 

Toamna - Tudor Ghe.

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Cum ar putea exista o lume fara Romania?

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.


Afacerile guvernului canadian cu indienii nativi din anumite provincii au scos la iveala sume fabuloase care sint platite sefilor de triburi pentru a acoperii o serie larga de matrapaslicuri ale guvernului.Seful tribului Peguis cistiga anual 220.000$ care nu sint taxabili.Un alt sef de trib,al Enoch Cree Nation cistiga 175.000$ pe an si asta comparabil cu salariul anual al unui rezident al zonei respective, care este de 15.000$ pe an.Seful tribului 543-person Piapot din Saskatchewan, este platit mai bine decit primul ministru al Provinciei.Trebuie spus ca, contribuabilii canadieni care platesc taxe uriase,ofera acestor triburi peste 7 miliarde de dolari pe an si nu au acces la nici o informatie pentru a vedea cum sint distribuiti bani lor.Canadieni s-au saturat de secretomania aceasta si au pus presiune pe guvern sa li se arate cum sint cheltuiti bani in acesta directie.Sa nu trezim in Romania cu sefii tiganilor ca li se acorda si lor salarii anuale de acest gen pentru a acoperii si vota un guvern uncapabil.