ALTERNATIVA ROMANIEI

Este CAPITALISMUL o alternativa viabila pentru ROMANIA ?

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home ECONOMIC

Cadrul economic

ECONOMIE – FINANȚE

Ceea ce îmi doresc și în cadrul acestui capitol, este să realizez o informare succintă asupra unei economii (SUA) sau a unei economii regionale (Nord America), care a reprezentat și încă mai reprezintă sisteme ce pot fi copiate și chiar uneori impuse de către organizații financiare și comerciale mondiale cu bună știință ,pentru că așa cum știm, copierea lor duce la avantaje pentru cei care au creat și îmbunătățit originalul.

Asa cum spunea Regele Fahad al Arabiei Saudite," copierea sistemelor occidentale de către țările în curs de dezvoltare, aceste țări dezvoltate având un sistem propriu, creat în ani de zile, ar însemna un dezastru greu de surmontat în ani și chiar generații".
"Lupta se dă în a-l înțelege și a lua ceea ce se potrivește", spunea el la o conferință internațională, pe când era șeful guvernului saudit.

 

Îmi doresc ca românii să poată evita aspectele negative ale unei colaborări economice cu sisteme de acest fel și în final îmi doresc ca să cream împreună, cel puțin teoretic, un sistem propriu sau cel puțin unele linii directoare care să ducă la creionarea coordonatelor de dezvoltare ale sistemului economic particularizat românesc.

Într-unul dintre interviurile acordate unui important canal de televiziune, primarul New York-ului, Michael Bloomberg, de altfel unul dintre cei mai bogați americani și omul care are în grijă un oraș imens pentru suma de un dolar pe lună, spunea că ”economicul, starea economiei, generează atitudinea cetățenilor”.


Ceea ce el nu spunea, este dacă, acest economic este lăsat la mina pieței libere sau este generat voluntar de anumiți factori în cadrul acestei piețe, dacă are în vedere o schimbare de atitudine a celor din clasa de mijloc sau a celor care conduc economia și finanțele celei mai mari economii de pe glob și la ce mod, sau o schimbare de atitudine a ambelor categorii.


El nu a spus la ce mod și cât de negativă, o schimbare în rău a economicului, poate aduce o schimbare la fel de negativă sau și mai negativă a atitudinii, sau cât de pozitivă și constructivă poate fi atitudinea clasei conducătoare în astfel de situații economice dificile și ce fel de pârghii folosesc.


Cu câteva zile în urma acestui interviu, Warner Buffet, l doilea om din punct de vedere financiar al lumii, dezvăluia o stare de lucruri incredibilă pentru lumea finanțelor și pentru analiști economici și politici și anume că în urma unei vizite de afaceri pe Wall Street, cea mai faimoasă stradă a fânațelor americane și deocamdată a lumii întregi, cu o vechime de 158 de ani, este uluit cât de slabi pregătiți din punct de vedere profesional sunt cei care manevrează fondurile lui în toate mecanismele financiare unde el a investit aceste fonduri.

O afirmație care a pus pe ghinduri multi investitori, iar ceva mai târziu, Buffet, un susținător al Președintelui Obama, a transferat o suma uriașă, de mai multe miliarde de dolari la R Swiss, o mare bancă elvețiană, poate tocmai din acest motiv.

El a promis Președintelui Obama în alegeri că îl va ajuta odată cu instalarea la Casa Albă, dar se pare că a realizat că nici un ajutor nu este real dacă conduce la pierdere și nu poate fi făcut în acest sens.
Dar lipsa de pregătire a managerilor în mai toate domeniile economiei americane este proverbială și avem exemple legate de industria auto, cu cei trei mari Ford, GM și Chrysler. Președintele Obama a însărcinat un expert al echipei lui financiare, domnul Steven Raffner, care nu a avut niciodată de-a face cu acestă ramură industrială, să realizeze un raport amănunțit legat de managementul de la GM și în ce măsură acesta a avut un rol hotărâtor în căderea celui mai mare colos auto din lume. Raportul lui final de la data de 21 Octombrie 2009 arată în mai multe rânduri că nu a văzut niciodată un management atât de slab și cu decizii atât de confuze și luate de cele mai multe ori greșit. El a subliniat și grandomania celor care conduceau GM și care aveau lifturi numai pentru ei, cu cartele, care ii duceau în garaje personale fără a avea nici un contact cu ceilalți lucrători de la birouri.


  • A fost o decizie înțeleaptă a domnului Buffet, mutind banii, sau o parte a lor în Elveția?
  • Nu a văzut el chiar nici o șansă în a investi acasă?

Dar după cum putem vedea domnul Buffet nu a pus banii, sau cel puțin nu pe aceștia, în conturile de la UBS, cea mai mare bancă privată pentru conturile personale din lume, un colos de sute de miliarde de dolari cu o politică a informației extrem de strictă și unde au ascuns fonduri de sute de miliarde de dolari o sumedenie de evazioniști -oameni de afaceri americani, dar asta a făcut dovada “încrederii” în sistemul bancar American, pe care unii dintre ei îl conduceau la anumite nivele.

Cu mulțumiri,

Adrian Coșereanu

 

Last Updated on Thursday, 26 November 2009 12:47  

Toamna - Tudor Ghe.

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Cum ar putea exista o lume fara Romania?

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.


In urma cu citeva zile Mugur Isarescu,asa zisul Guvernator al BNR declara cu nonsalanta unui bolnav mental ca este ingrjorat de modul cum tinerii ii vor acoperii pensia lui de batrinete atunci cind va iesii din cimpul muncii.Poate ca era beat, dar pentru un Guvernator BNR, chiar si beat fiind nu este o scuza a spune asemena enormitati.Nu este nici prima si nici ultima prostie debitata de reputatul specialist bisnitar de la BNR ancorat la corabia chiorului.

Cum poate el crea imaginea muncii lui in cadrul BNR care a reprezentat si reprezinta o pirghie importanta in economia nationala,lovind in tineri?

Atit a facut el,incit sa nu aiba incredere in tineretul roman? Pai atunci de ce a stat acolo si de ce mai cere pensie daca nu crede in ei si in ceea ce a facut?

Merita el pensie dupa ca e a trimsi tineretul la cules capsuni pentru a acoperii gaurile produse in bugetele de familie de o guvernare a BNR falimentara?

Oare nu este el un produs al unui sistem(capitalist) care ne ignora si ne sfideaza chiar si prin declaratii de acest fel? Halal sistem !!