ALTERNATIVA ROMANIEI

Este CAPITALISMUL o alternativa viabila pentru ROMANIA ?

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home ECONOMIC Criza economică
criza economica

Criza economică,generată sau parte a ciclului economic capitalist

Pe toate meridianele, atunci când se vorbește de criza economică globală se discută de pornirea ei din USA și de primul pas și cel mai important care ne-a introdus în ea și anume criza caselor cumpărate de populație din credite obținute de la un sistem bancar iresponsabil.
Chiar așa să fie? Băncile să nu fi avut informații, iar Alan Greenspan, omul care a supervizat finanțele americane din 1987 până în 2006, să nu fi avut habar de riscul la care supune economia națională?
Greu de crezut și în același timp și mai greu de crezut că ceva se derulează în lumea finanțelor în mod întâmplator.

Așa cum spunea domnul Adair Turner, regulatorul financiar șef al Marii Britanii, la una dintre ultimele cuvântări ale bancherilor englezi, “la ce bun există băncile dacă tot ceea ce ele fac nu este altceva decât sa plimbe banul în diverse locuri numai pentru ca ele însăși să câștige?”.

Care a fost intenția șefilor de la Rezervele Federale sau Trezoreria Statelor Unite atunci când au oferit împrumuturi fără nici o acoperire?
Cum au gândit ei, că o industrie ca cea a automobilului, care deține o pondere uriașă în cadrul complexului industrial al SUA, practic un mastodont industrial, ar putea reprezenta un izvor permanent de venituri din moment ce Toyota și firmele japoneze au fost cu greu oprite, pentru moment, de Președintele Clinton, ani în urmă, prin intermediul diferitelor bariere tarifare aplicate?
Problema centrală stă, așa cum unii economiști au văzut-o în zorii crizei, în complexitatea de neimaginat a sistemului financiar creat de cei care au dorit să aibă la îndemână cele mai diverse și flexibile pârghii de control financiar al societății.
Sistemul în complexitatea lui a fost înțeles numai de cei din eșalonul superior al finanțelor americane, în rest ceilalți, care intrau în contact primar cu investitorii și ceilalți clienți, nu au înțeles mare lucru.
Sistemul stufos al derivativelor, format pentru a împrăștia riscul și a-l duce mereu acolo unde au nevoie și a feri anumite verigi de un pericol iminent, lăsându-le să funcționeze, a creat ideea”prea mare ca să poată cădea” legată de companiile uriașe din domeniul finanțelor, asigurărilor și câteva industriale, cei responsabili cu finanțele americane, înțelegând că o cădere a lor ar antrena un ajutor al statului, fără de care ar fi imposibilă revenirea întregii economii.
Pentru a face o legătură între modul cum au fost manevrate finanțele și situația economică generală trebuie să plecăm de la câteva coordonate decisive pentru dezastrul care a avut loc.


Cu mutumiri,

Adrian Coșereanu

 

 Toamna - Tudor Ghe.

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Cum ar putea exista o lume fara Romania?

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.


The New York Times din 4 Septembrie 2010 prezinta in pagina "International" un articol in care se arata ca autoritatile italiene urmeaza exemplu Sarkozy si evacueaza tiganii din orasele peninsulare.Dar ceea ce este cel mai rau este ca se titreaza cu litere mari - "Actiunea de Reducere a Emigrantilor Romani se Imprastie in Toata Europa".Am crezut ca vor sa limiteze emigrarea doctorilor,specialistilor,tehnicienilor si inginerilor romani,dar nu a fost vorba despre aceste categorii care au umplut golurile lasate de prostia occidentala.In articol  trateaza ceea ce inseamna acesti tigani pentru Europa si provenienta lor,adica sint considerati ca fiind in totalitate romani.Se ofera chiar si o fotografie si multe detalii la modul cum traiesc si cit de saraci sint ei.Ceea ce nu se vede si nu se titreaza in paginile ziarului este de ce acesti tigani care nu pot fi nici pe departe confundati cu poporul roman,au ales ca destinatii preferate pe francezi si pe italieni.Oare nu sint aceste doua tari de destinatie a tiganilor cele mai apropiate din punct de vedere al caracterului,de acesti tigani? Oare faptul ca ei se simt bine, fura,violeaza,maninca din gunoaie si nu muncesc, sint atribute ale vietii franceze si italiene cotidiene? De fapt am vazut ce fac italieni in Romania,cit de infractori sint,caracterul lor "constructiv" si la fel francezii cu tiganii lor care se pare ca sint mai multi decit albii in acest moment in Franta.Deci spune-mi cu cine te imprietenesti ca sa iti spun cine esti,iar pentru zeci de ani prietenia franco-tiganeasca si italo-tiganeasca a dainuit in pace si prosperitate reciproca.