ALTERNATIVA ROMANIEI

Este CAPITALISMUL o alternativa viabila pentru ROMANIA ?

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home ȘTIRI si ACTUALITĂȚI Agricultura americana in impas, nu din cauza fermierilor ci din cauza design-ului sistemului capitalist. Situatie fara iesire in Congresul american.

Agricultura americana in impas, nu din cauza fermierilor ci din cauza design-ului sistemului capitalist. Situatie fara iesire in Congresul american.

E-mail Print PDF

In timp ce in Romania, FMI-ul omorit orice sansa a agricuturii romanesti, a dezmebrat fermierii si a lasat mii de hectare agricole in paragina, in SUA, subventiile catre ferimierii americani, intre 1995 si 2012, au fost de peste 256 de milirade de dolari.

Dar, trebuie sa spunem ca cele mai grase subventii au venit catre fermele si ferimerii cei mai bogati. In concordanta cu un studiu realizat de senatorul american conservativ Tom Coburn, printre aceste ferme care au primit subventii grase, sint cele ale cintaretului Bruce Springsteen, care a inchiriat parcele enorme de pamint la un fermier care dorea sa aiba o recolta asa zis organica. Bruce s-a imbogatit numai din aceste subventii, nefacind nimic. Un al doilea “fermier”, imbogatit in timp ce aceia care aveau nevoie, sint plimbati de la un biroul la altul si li se dau sume derizorii, este Bon Jovi, un alt roker, care a platit taxe in valoare de 100$ pe an pentru o suprafata enorma unde el creste... albine.

Un circ de neimaginat cu banii contribuabililor americani.

 

Politicienii din statele agricole, care sint reprezentati de un numar destul de mare de senatori, inceraca sa sustina o agricultura in mare declin.

Acesti senatori nu o fac pentru ca le place agricultura ci pentru ca un numar din ce in ce mai mare de americani din statele lor si din intreaga federatie, sint hraniti prin intermediul cartelelor de mincare (Food Stamps), eliberate de guvern, iar o scadere masiva a volumului agricol, duce la imposibilitatea de a mai oferii mincare pe cartele, pentru ca restul culturii este contractata.

Republicanii, au venit cu ideea ca se dau prea multe cartele de mincare si mult prea usor si ca oamenii trebuiesc lasati sa isi caute de munca mai mult, inainte de a veni catre guvernul federal sa ceara cartele de mincare.

Ei il invinovatesc pe Obama, pentru ca acorda prea usor aceste cartele de mincare, dar numarul celor care nu mai au nimic si tin de aceste cartele este de aproape 48 de milioane de americani, fata de “numai” 26,3 milioane citi erau in 2007.

Republicanii, doresc sa taie peste 20 de miliarde de dolari pe citiva ani(actual, ei cheltuie pe cartelele de mincare date populatiei, peste 760 miliarde de dolari), din acest program de cartele de mincare pentru americani, in conditiile in care numarul lor creste de la o zi la alta, dar acesti senatori nu mai pot face fata presiunii fermierilor care nu pot asigura recolta si pentru contractele extrene si pentru ajutoare si pentru piata interna si pentru cartelele de mincare.

Platile directe catre fermierii americani, este o momeala data de guvernul de la Washington. Ceea ce au facut acesti senatori capitalisti, a fost ca au inlocuit aceste plati directe cu programe de subventii pentru asigurarile productiei agricole.

Circ ieftin si transfer de bani dintr-o mina intr-alta, de gen capitalist. Un ultim calcul , arata ca peste 2/3 din cele 50 de miliarde de dolari “economisiti” de guvern prin taierea platilor directe, nu vor intra in buzunarele populatiei ci ei vor fi directionati catre aceste programe de asigurari agricole si fonduri ascunse de finantarea dezastrelor din care politicienii isi asigura posturile calde si fura ca in codru, ele neputind fi controlate ca destinatie.

Ce se va intimpla in realitate, daca pretul recoltelor va creste , cum este “normal” dupa cum evolueaza cursul la Merecantil Chicago, unde speculatii americanii asa zisi filantropisti, duc tarile sarace in foame neagra prin speculatii internationale?

Asigurarile agricole vor exploda si ele, iar trebuie sa amintim ca in acest moment productia agricola in America este la cel mai ridicat pret istoric.

Smecheria cu asiguraile agricole la nivel federal nu sint noi, ci dateaza din 1930, dar costul acestor asigurari agricole a crescut la nivelul SUA, de la 2 miliarde de dolari in 2001, la mai mult de 7 miliarde de dolari in 2012.

De ce este asa de scump, in contextul in care pretul productiei agricole este fixat de fermieri privati? Simplu, pentru ca aceasta asigurare a productie agricole este platita de contribuabili in proportie de 70-75%!! Anul trecut, pentru ca a fost un an de seceta crunta, asigurarile agricole a acoperit 17 miliarde de dolari in pagube. Contribuabilii au platit 72% din suma. Deci aici este smecheria statului capitalist american din care pot tine zeci de milioane de americani pe cartele de mincare platite de altfel de cei ce muncesc intr-un circuit care imbogateste un grup de sacali.

In acest moment, asigurarile agricole costa mai mult decit platile directe si guvernul nu a creat o limita pentru aceste asigurari, tocmai pentru a lasa politicienii zonali sa faca cartile.

Daca noi, ca indivizi, avem nevoie de un plan de asigurare pentru un eveniment neplacut, care se poate intimpla, noi trebuie sa platim, dar fermierii americani nu trebuie sa o faca ci platim noi si pentru ei.

De ce ? Pentru a da impresia de prosperitate a unei societati terminate si a hranii zeci de milioane de votanti.

Cam asa centralizeaza americanii banii si ii distribuie in economie, dar cine pierde este tot contribuabilul, in sistemul cel mai democratic de pe glob.

Ceea ce este interesant, este ca foarte multi acoliti ai politicienilor americani isi iau terenuri in zone de pericol maxim legat de mediu, cum ar fi vaile, dealurile foarte abrupte si zone foarte probabil a fi inundate, pentru care primesc subventii si plati asiguratorii, dar ei au cheltuit mai nimic cu o recolta care stiau si ei ca nu va iesii.

Acest lucru, s-a dovedit de multe ori ca este extrem de nociv pentru mediul inconjurator american, multi dintre acesti speculanti taind paduri si creind terenuri agricole cu grad ridicat de expunere la intemperii.

Anumite zone din America, traiesc exclusiv din agricultura, iar un pret mai mic al produselor agricole, ar termina economic zona respectiva. In disperarea lor, politicienii americani doresc ca aceste ferme sa poata sustine si productia de etanol din porumb, ceea ce face ca preturile sa sara in aer iar in final consumatorul alimentelor sa plateasca pentru intreg esafodajul pretului enorm creat , al benzinei pe care o plateste mai mult, al asigurarilor pe care le plateste in cea mai mare masura si nu in ultima instanta el suporta si marirea de pret a alimentelor de la raft.

Asta este economie planificata capitalista sa cum se doreste sa se dea impresia unei planificari, care in final lasa locul arbitrariului si umple buzunarele unui grup?

Pe de alta parte, consumatorii americani de produse alimentare platesc si pentru ajutoarele acordate de statul american, in scop politic in anumite zone, care in final isi ating ambele tinte. Impovararea americanilor si eliminarea de pe piata , pentru a lasa loc speculatiilor, a producatorilor agricoli din acele tari unde se indreapta ajutoarele agricole.

Asa functioneaza sistemul “descentralizat” american in agricultura, ceea ce arata ca nici in acest departament al economiei nu se mai poate face nimic.

 

Adrian Cosereanu

Last Updated on Sunday, 14 July 2013 18:03  

Add comment


Security code
Refresh


Toamna - Tudor Ghe.

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Cum ar putea exista o lume fara Romania?

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.


In urma cu citeva zile Mugur Isarescu,asa zisul Guvernator al BNR declara cu nonsalanta unui bolnav mental ca este ingrjorat de modul cum tinerii ii vor acoperii pensia lui de batrinete atunci cind va iesii din cimpul muncii.Poate ca era beat, dar pentru un Guvernator BNR, chiar si beat fiind nu este o scuza a spune asemena enormitati.Nu este nici prima si nici ultima prostie debitata de reputatul specialist bisnitar de la BNR ancorat la corabia chiorului.

Cum poate el crea imaginea muncii lui in cadrul BNR care a reprezentat si reprezinta o pirghie importanta in economia nationala,lovind in tineri?

Atit a facut el,incit sa nu aiba incredere in tineretul roman? Pai atunci de ce a stat acolo si de ce mai cere pensie daca nu crede in ei si in ceea ce a facut?

Merita el pensie dupa ca e a trimsi tineretul la cules capsuni pentru a acoperii gaurile produse in bugetele de familie de o guvernare a BNR falimentara?

Oare nu este el un produs al unui sistem(capitalist) care ne ignora si ne sfideaza chiar si prin declaratii de acest fel? Halal sistem !!