ALTERNATIVA ROMANIEI

Este CAPITALISMUL o alternativa viabila pentru ROMANIA ?

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home ȘTIRI si ACTUALITĂȚI Exista posibilitatea mult trimbitata de capitalisti, ca Europa sa devina balcanizata, datorita crizei actuale? De ce creaza ei acest scenariu si cui ajuta?

Exista posibilitatea mult trimbitata de capitalisti, ca Europa sa devina balcanizata, datorita crizei actuale? De ce creaza ei acest scenariu si cui ajuta?

E-mail Print PDF
User Rating: / 0
PoorBest 

 

Din ce in ce mai mult, pe toate canalele Media din vest, vedem si ascultam stiri care contin un cuvint interesant pentru perioada actuala si anume "balcanizarea Europei si a sistemului financiar mondial" . Vine intrebarea fireasca: de ce vorbesc de balcanizare si nu de europenizare, din moment ce se doreste, dupa cum zice Merkel, o Europa mai mare si nu o zona balcanica mai mare?

Luna trecuta catalanii au votat in acea zona a Spaniei, pentru un parlament regional, pentru a se desprinde de Spania. Mergem in Belgia si vedem acelasi lucru cu flamanzii si valonii. Mergem in Italia si vedem ca Lombardia doreste secesiunea. Mergem in Germania si vedem ca Bavarezi vor tara lor, in Anglia fenomenul este si aici in desfasurare si alte tari intimpina aceasi problema. Totul pe fondul in care corporatiile devin din ce in ce mai puternice financiar.

Aceasta "balcanizare" ne aduce a intelege intr-o oarecare masura, situatia Iugoslaviei de dinainte de destramare in mai multe state. Aceste similaritati cu situatia statului multinational al lui Tito, par sa aduca in vizorul economistilor si politicienilor, doua nivele, si anume: o potentiala spargere a Uniunii Europene de la nord la sud si o alta, tot de la nord la sud, in interiorul tarilor componente.

 

 

In general, nordul este alimentat cu subventii, iar sudul este vazut ca o zona de puturosi si cheltuitori. Asta se intimpla cind germanii vorbesc de greci, catalanii de spanioli, flamanzii despre valoni, iar in cazul Marii Britanii, scotienii discuta despre Anglia si Londra ca niste praduitori ai petrolului scotian. Teoria lui Alvin Toefler incepe sa se contureze sub forma conflictului.

Vesticii incep sa faca paralela dintre situatia din balcani din ani 90 si situatia curenta de la nord la sudul Europei. In fosta Iugoslavie, Croatia si Slovenia au avut o contributie determinanta la dezvoltarea tarii, finantind statul central care la rindul lui dezvolta proiecte in zonele sarace, cum ar fi Kosovo sau Bosnia. Cind banii s-au terminat, Iugoslavia era indatorata si a inceput sa treaca de la o criza economica la alta si lucrurile si mentalitatile au inceput sa se schimbe. Tarile bogate incep acum sa nu mai doreasca finantarea tarilor slabe din punct de vedere economic din Uniunea Europeana. Pe de alta parte, trebuiesc evidentiate similaritatile cu Iugoslavia, legate de miscarile nationaliste si pozitia liderilor de extrema dreapta, care acum sint mediatizate prioritar in UE.

Cind Iugoslavia a cazut, multi sirbi prevedeau o dezmembrare a intregului continent. Milosevici a vrut o Serbie Mare, iar Tudjman a vrut o Croatie Mare, curs pe care il vedem acum in UE, chiar daca Catalonia si Flandra, nu vor acest lucru si nu au ambitii de acest gen.

Crearea unor state cu viteze de dezvoltare diferite in cadrul UE, este similar cu ceea ce se intimpla in Iugoslavia, unde la sfirsitul anilor 80 si inceputul lui 90, se manifesta o uniune asimetrica.

Sloganul sirbesc "Fratie si unitate pentru poporul iugoslav" se aude acum sub o forma asemenatoare,  la liderii UE de la Bruxelles.

In Iugoslavia se succedau la conducere statele componente,  iar liderii socialisti nationali erau "alesi" la fel ca si cei din UE. Cred ca este strict necesar, pentru o analiza europeana, sa facem o comparatie intre sistemul de rotatie al presedentiei UE, intre cele 28 de state si fostul sistem Iugoslav, cu sase republici si doua provincii autonome. In ambele cazuri, a existat si exista frica de faptul ca cele mai populate state, ar avea prea mare influenta asupra celorlalte. Cetatenii din UE voteaza pentru reprezentantii lor in Parlamentul European, dar posibilitatea acestui parlament de a lua deciziile cele mai bune pentru aceste state, nu exista.

Multi vestici analizeaza acest aspect si remarcind ca in timp ce UE este ancorata la sistemul capitalist, Iugoslavia era comunista, dupa cum le place lor sa spuna, dar sirbii l-au ales pe Milosevici in mod liber si la fel croatii pe Tudjman.

Balcanizarea Europei, va conduce cel mai probabil catre un grup de tari mici care vor lupta pentru supravietuire in cadrul unui proces fals de globallizare, impreuna cu o Europa fragmentata, care isi va apara interesele, ceea ce inseamna in final, slabirea uniunii si foarte curind destramarea ei.

In anii 80, conflictul era de negindit in Iugoslavia. Gruparile etnice si nationalistii sint atractive pentru politicieni, pentru ca prin intermediul lor, acesti sacali pot sa isi faca loc la conducere si sa creeze un joc favorabil lor, economic.

Milosevici s-a mentinut la putere, dupa mai mult de 10 ani de la caderea Zidului Berlinului. Cum a facut-o si ce la ajutat sa o faca? Populismul de care cu perversitate vorbeste UE, dar pe care il practica, iar cind liderilor de la Bruxelles nu le convine , pentru ca altcineva benefieciaza de avantajele lui, acest populism a dat oamenilor un sens al puterii, al detasarii de problemele economice.

Poate ca facind o paralele iugoslava cu ceea ce se intimpla in UE acum, nu va fi pe placul unora si mai ales nu va fi ceea ce ei asteapta, dar din pacate comparatia poate spune mult.

Tarile UE, au nevoie sa gaseasca noi modele economice care sa functioneze, dar trebuie sa se doreasca de la centru, ceea ce ar insemna o evidenta raspindire de putere de decizie, dar cel mai sigur, tari ca Romania vor trai o tragedie de proportii, din pacate….. iar sansa ar fi una singura si anume, schimbarea de sistem si renuntarea in timp util la UE, care va devenii o grupare de state farimitate, usor de manipulat si la indemna finantelor americane si vom asista la transformarea acestei UE in sclavi si stapini de sclavi.

 

Adrian Cosereanu

 

 

Last Updated on Sunday, 05 January 2014 21:30  

Comments  

 
0 #1 argos 2014-01-06 07:00
Se va desfiinta, pentru ca oricum nu exista, faptic. Economic vorbind, functioneaza tot tratatul Economic European din anii 80, iar in ceea ce priveste circulatia si turismul, Schengen-ul e valabil si pt tari non-UE. Asa ca de ce ar fi necesara toata sarada asta, avand in vedere ca acordul de la Lisabona nu a fost ratificat ? Singura pierdere majora, ar fi aceea a cooperarii din sistemele de educatie si diverse domenii stiintifice, dar care oricum sunt luate in balon de politrucii extremisti din Parlamentul European. Nu poate exista pe planeta asta, o uniune, confederatie sau orice, doar pe principii economice si sociale. Trebuie plecat de la baza, adica militar. Cat nu exista o forta militara europeana unita, bazat pe un cod al libertatii si democratiei, si Uniunea asta e doar un foc de pocnitori de contrabanda.
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh


Toamna - Tudor Ghe.

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Cum ar putea exista o lume fara Romania?

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.


The New York Times din 4 Septembrie 2010 prezinta in pagina "International" un articol in care se arata ca autoritatile italiene urmeaza exemplu Sarkozy si evacueaza tiganii din orasele peninsulare.Dar ceea ce este cel mai rau este ca se titreaza cu litere mari - "Actiunea de Reducere a Emigrantilor Romani se Imprastie in Toata Europa".Am crezut ca vor sa limiteze emigrarea doctorilor,specialistilor,tehnicienilor si inginerilor romani,dar nu a fost vorba despre aceste categorii care au umplut golurile lasate de prostia occidentala.In articol  trateaza ceea ce inseamna acesti tigani pentru Europa si provenienta lor,adica sint considerati ca fiind in totalitate romani.Se ofera chiar si o fotografie si multe detalii la modul cum traiesc si cit de saraci sint ei.Ceea ce nu se vede si nu se titreaza in paginile ziarului este de ce acesti tigani care nu pot fi nici pe departe confundati cu poporul roman,au ales ca destinatii preferate pe francezi si pe italieni.Oare nu sint aceste doua tari de destinatie a tiganilor cele mai apropiate din punct de vedere al caracterului,de acesti tigani? Oare faptul ca ei se simt bine, fura,violeaza,maninca din gunoaie si nu muncesc, sint atribute ale vietii franceze si italiene cotidiene? De fapt am vazut ce fac italieni in Romania,cit de infractori sint,caracterul lor "constructiv" si la fel francezii cu tiganii lor care se pare ca sint mai multi decit albii in acest moment in Franta.Deci spune-mi cu cine te imprietenesti ca sa iti spun cine esti,iar pentru zeci de ani prietenia franco-tiganeasca si italo-tiganeasca a dainuit in pace si prosperitate reciproca.