ALTERNATIVA ROMANIEI

Este CAPITALISMUL o alternativa viabila pentru ROMANIA ?

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home ȘTIRI si ACTUALITĂȚI Balcanizarea bancilor, un nou concept creat de regulatorii bancari capitalsti, dornici sa fractureze fatal sistemul financiar mondial. Ce se intimpla si cum pot influenta bancile straine din Romania, circuitul financiar si economia tarii.

Balcanizarea bancilor, un nou concept creat de regulatorii bancari capitalsti, dornici sa fractureze fatal sistemul financiar mondial. Ce se intimpla si cum pot influenta bancile straine din Romania, circuitul financiar si economia tarii.

E-mail Print PDF
User Rating: / 0
PoorBest 

Foarte multi romani se intreaba ce se va intimpla cu sistemul financiar din Romania in cazul unei caderi a sistemului financiar european si a bancilor europene care au filiale in Romania, cum vor influenta ele sistemul financiar si ce efect poate avea o cadere a bancilor mama pentru economia romaneasca.

Daca o banca vestica va esua financiar, ea avind filiale in Romania, cei ce supervizeaza activitatea acestei banci, deci regulatorii financiari, vor face exact ce au facut acum cinci ani, adica vor utiliza mecanismul de “bail out” si vor colecta bani de la contribuabili pentru a acoperii pierderile bancii respective, sau pot lasa banca sa colapseze, ea automat inghetind sistemul financiar si economia tarii in care evolueaza, afectind atit sistemul financiar bancar al Romaniei, dar mai ales ar forta guvernul Romaniei sa participe la pierderi, evident din banii contribuabililor romani, multi dintre ei nefiind in nici o relatie cu banca respectiva, dar exista un regulament fata de care BNR si Guvernul Romaniei trebuie sa se supuna.

 

Regulatorii financiari internationali considera in acest moment, doua strategii pentru a trata bancile care au filiale in afara granitelor, cum sint marea majoritate a lor in Romania. Prima ar fi tratarea acestor banci ca fiind moarte si ca enititati globale, care au fost in viata.

Un sistem bancar global, care ar trebui sa trateze cu o cadere de proportii a bancilor, ar trebui sa creeze in primul rind, coordonatele unui sistem care sa duca la un grad de incredere ridicat intre banci.

Dar ce ne facem, pentru ca increderea nu mai exista intre ele si o dovedeste volumul din ce in ce mai scazut de tranzactii dintre ele.

Singura cale de a crea incredere ar fi ca bancile mama, sa cumpere datoriile convertibile ale filialelor, pentru ca acestea sa poata functiona in continuare sau sa isi faca datoria fata de cetatenii din tara in care activeaza. Acest lucru ar trebui scris si semnat intr-un contract ferm, dar acesta nu exista in acest moment. Nu este scris in nici un contract al vreunei filiale bancare vestice din Romania, ca datoriile care vor greva filiala respectiva in caz de cadere, vor fi preluate de banca mama, deci in consecinta, romanii se pot astepta in orice moment, ca in cazul caderii unei banci straine din Romania, povara sa cada pe ei si sa trebuiasca sa imprumute din nou bani, de data asta pentru a scoate din impas aceste filiale tampon, de control al economiilor unor tari ca Romania.

In mod normal, betivul de Isarescu, ar fi trebuit sa creeze un contract cadru in care sa se prevada ca datoriile acestor subsidiare sa fie preluate automat de banca mama din tara vestica de unde vine, sa lase leul sa fluctueze real fata de euro si bancile mama sa raspunda pentru pierderi, care vor fi cu siguranta.

In Germania si Marea Britanie, regulatorii financiari au strins surubul in ceea ce priveste bancile si functionarea lor in situatie de criza, mai ales pentru subsidiarele bancilor straine care actioneaza pe teritoriul lor, fortindu-le sa detina un capital mult mai mare in rezerve, pentru a nu trebui sa plateasca contribuabilii o eventuala cadere a acestor banci subsidiare sau a bancilor mama.

Englezi si germanii au cerut ca aceste banci sa aiba chiar bunuri imobiliare cumparate din tarile respective, care sa poata fi vindute si sa reprezinte o garantie in cazul unei caderi.

In America, Daniel Tarullo, Guvernatorul Rezervelor Federale a anuntat noi reguli, mult mai aspre pentru subsidiare, carora le cere mult mai mult capital in rezerve si bunuri usor vandabile, ceea ce face ca aceste banci sa fie fortate sa cumpere bunuri si sa creeze depozite pentru protectia consumatorilor, ocazie care ar trebui sa aduca in tara multi bani, in conformitate cu numarul bancilor si capitalul in rulaj.

A facut guvernatorul BNR de Dragasani asa ceva? NU si nici nu va face , pentru ca el este un servitor si un tradator al intereselor romanilor.

Balcanizarea de care se discuta in lumea bancara capitalista, se refera la fragmentarea acepsor banci si crearea unor banci mici in cadrul tarilor in care doresc sa penetreze si care sa se sustina singure, facind perfect sens ca aceste banci sa echilibreze impruturile oferite cu economiile si depunerile facute de populatie si companii.

Romania se poate trezi oricind cu un mecanism de “bail in” de genul Cipru, din cauza ignorantei lui Isarescu.

Capitalisti spun ca acest tip de balcanizare a sistemului bancar, prin spargerea bancii mama in mai multe banci, care sa se poata sustine singure, impiedica circulatia de capital pe suprafete mari ale globului, cu toate ca HSBC a luat aceasta hotarire.

Dar am vazut ce fel de circulatie de capital au favorizat bancile capitaliste si personal nu vad nici o problema daca el vor sa se dezvolte in tara unde actioneza, sa o faca, sa investeasca in Romania, sa imprumute micile afaceri, daca cred in economia de piata si in cerere si oferta si sa dezvolte economia unde activeaza. Este o scuza puerila a capitalistilor. Contribuabilii sint expusi riscului datorita efectelor speculative in care se angreneaza bancile si nu datorita limitarii miscarii de capital, care se poate misca sub multe alte forme.

Aceasi capitalisti, spun ca balcanizarea sistemului bancar impiedica competitia. Ce fel de competitie, cind aceasta competitie a dus la o saracie de neimaginat? Pentru cine a fost benefica competitia si citi tineri sint creditati de banci dupa terminarea studiilor, pentru a-si deschide propria afacere? Cum putem discuta de capitalism, de cerere si oferta, daca micul intreprizator este rupt de banca si daca marile corporatii stocheaza fonduri enorme imprumutate si le ruleaza preferential in efecte speculative ? Asta inseamna centralizare economica si teroarea economica asupra micului intreprizator cu girul acestor banci.

Bancile straine trebuiesc in mod normal sa detina mult mai mult capital in rezerve, decit bancile autohtone si asta ar trebui sa faca Isarescu, chiar daca cei de afara se vor plinge ca prin aceasta modalitate de pastrare a unei sume mult mai mari ca depozit, bancile straine vor fi scoase din competitia cu cele autohtone. Nu asta este realitatea.

Aceste banci uriase nu au facut nimic pentru a reduce costul imprumutului si au redus investitiile directe in tarile unde actioneaza, ceea ce a dus o economie ca cea a Romaniei, in pragul falimentului, dar au scos din tara sume incredibil de mari, la blat cu Isarescu.

Trebuie susidiarele straine sa fie motorul bancii mama si sa scoata economiile vestice din impas cu banii romanilor? De ce? Pentru ca sistemul capitalist si coruptia de proportii din sistem, o permit. Isarescu tine artificial cursul leu - euro, netinind cont de nici o forta a pietei asa zis capitaliste. Este un curs artificial, pentru care Romanie plateste enorm de mult, asta numai pentru ca subsidiarele straine sa isi ia inapoi banii neafectati, de un eventual mecanism de piata. Romanii platesc scump acest joc al lui Isarescu, din pacate.

Un curs real al leului fata de euro, ar face ca peste 80% dintre apartamente sa nu mai poata fi platite, ceea ce ar cobori in realitate si bancile straine ar trebui sa gaseasca solutii si sa dea romanilor avantaje si o pot face, dar atita timp cit il au pe Isarescu de patea lor, nu mai este cazul sa schimbe nimic, lor le merge bine in Romania, iar cel ce imprumuta nu mai are mincare in farfuria copiilor pentru a platii sampaniile de la petrecerile pe care le frecventeaza Isarescu.

Puterea bancilor trebuie sa se manifeste prin diversitate investitionala in zona in care actioneaza nu prin speculatii si mecanisme de dereglare a economiilor care nu ii “asculta”.

Romanii inca nu realizeaza ce planeaza asupra lor, in viitorul apropiat cu aceste banci subsidiare si cit rau poate face tarii si ce bani pot scoate din buzunarele deja rupte ale contribuabilului roman. Cam asa arata capitalismul adevarat. Il mai vrem si de ce?

 

Adrian Cosereanu

Last Updated on Monday, 06 January 2014 22:03  

Comments  

 
0 #3 red 2014-01-09 07:13
schroder dupa ce-a facut toate nenorocirile posibile a primit doua posturi grele cu bani grei. fara asta criza nu ar fi fost posibila in europa la nivelul pe care l-ai vazut. toti politicienii vestului daca au fost cuminti si ascultatori primesc dupa iesirea din politic joburi in concerne. in presa germana s-a publicat totul. cine vrea vede si trage concluziile iar cine nu nu vede inseamna ca nu vrea.
cine nu-i cuminte si incearaca sa-i dea pe bosi in git....

Lord James of Blackheath - 15 Trillion dollars and 750 thousand metric tonnes of gold 16th Feb 2012

https://www.youtube.com/watch?v=bLrHOgy0tRo
,,,
-------------------------------------------------------------
Adrian Raspunde
Tu zici de Shroder, but arhitectul UE este si a fost Helmuth Khol. Criza nu s-a declansat din Europa si nu avea cum sa fie asa atita tomp cit sistemul bancar al SUA si Wall Street-ul aveau in subordine totul. La Frankfurt sint niste mici copii fata de ce se intimpla in Wall Street. Trebuie sa vorbesti cu ei, trebuie sa ai in vedere ca doua mari orase, New York City cu Wall Streetpe parte de speculatii financiare si Mercantile Chicago, ca bursa mondiala a alimentelor(dec i commodities) sint cele care pot deregla circuitul mondial oricind, pina la un punct, cind vor fi chiar ei in situatia unui dezechilibru major. Uita-te la sistemul de derivative si gindeste-te ca totul pleaca din SUA si atunci ai sa te convingi de unde pleaca raul. Merkel este ordoliberala, ceea ce nu este rau pentru Germania, dar nu pentru Romania, unde ea nu doreste o politica ordoliberala ci una spre sclavagism. Atentie mare la logica economica s cronologia faptelor. Multumesc pentru comentariu. Sa ai o zi buna.
Quote
 
 
0 #2 red 2014-01-09 07:11
2

lasa postari mai lungi ca doar nu esti vestic sa obosesti dupa ce citesti 3 rinduri!!!!
---------------------------------------------------------------
Adrian Raspunde
Nu stiu cui te adresezi si te rog sa fi mai clar ca sa pot intelege. Doresti mai multe detalii? Da-mi un semn si o logica a dezvoltarii materialului Cu respect. Sa ai o zi buna!
Quote
 
 
0 #1 red 2014-01-09 07:09
1. exista articole recente din ziarele de limba germana unde se scrie negru pe alb ca regulatorii n-au facut nimic. singura schimbare este ca legea ii obliga sa faca totul cu perdea nu chiar asa in vazul tuturor. vezi articolele despre speculatiile cu dividende in care s-au incalcat toate legile si regulile existente. bancile stabilesc guverne si dicteaza legi iar asta se face public in ziarele renumitului vest. nu inteleg de ce romanii nu le vad niciodata!!!! deasemenea s-a scris ca pretul scazul al aurului este tot rodul unor speculatii. deci ce reguli si legi pt banci?! nu exista si nu vor exista!!!
schroder dupa ce-a facut toate nenorocirile posibile a primit doua posturi grele cu bani grei. fara asta criza nu ar fi fost posibila in europa la nivelul pe care l-ai vazut.
-------------------------------------------------------------
Adrian Raspunde
Regulatorii financiari fac intradevar un joc prost, pervers, dar vor incepe sa inteleaga in prima faza, ca jocul lor nu face altceva decit sa rupa legatura dintre Wall Street si Main Street, deci va rupe finantele de economia reala si atunci va trebui ca cineva sa decida, functie de cit de repede vor fi afectati. Bancile vor trebui sa regindeasca sistemul si politica lor si o vor face, dar atita timp cit cei care conduc aceste banci sint si cei care manevreaza Wall Street-ul si nu este acceptat Planul Volker, va fi rau de tot si din ce in ce mai rau. Multumesc pentru comentariu. Sa ne citim cu bine si sa fi sanatos.
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh


Toamna - Tudor Ghe.

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Cum ar putea exista o lume fara Romania?

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.


The New York Times din 4 Septembrie 2010 prezinta in pagina "International" un articol in care se arata ca autoritatile italiene urmeaza exemplu Sarkozy si evacueaza tiganii din orasele peninsulare.Dar ceea ce este cel mai rau este ca se titreaza cu litere mari - "Actiunea de Reducere a Emigrantilor Romani se Imprastie in Toata Europa".Am crezut ca vor sa limiteze emigrarea doctorilor,specialistilor,tehnicienilor si inginerilor romani,dar nu a fost vorba despre aceste categorii care au umplut golurile lasate de prostia occidentala.In articol  trateaza ceea ce inseamna acesti tigani pentru Europa si provenienta lor,adica sint considerati ca fiind in totalitate romani.Se ofera chiar si o fotografie si multe detalii la modul cum traiesc si cit de saraci sint ei.Ceea ce nu se vede si nu se titreaza in paginile ziarului este de ce acesti tigani care nu pot fi nici pe departe confundati cu poporul roman,au ales ca destinatii preferate pe francezi si pe italieni.Oare nu sint aceste doua tari de destinatie a tiganilor cele mai apropiate din punct de vedere al caracterului,de acesti tigani? Oare faptul ca ei se simt bine, fura,violeaza,maninca din gunoaie si nu muncesc, sint atribute ale vietii franceze si italiene cotidiene? De fapt am vazut ce fac italieni in Romania,cit de infractori sint,caracterul lor "constructiv" si la fel francezii cu tiganii lor care se pare ca sint mai multi decit albii in acest moment in Franta.Deci spune-mi cu cine te imprietenesti ca sa iti spun cine esti,iar pentru zeci de ani prietenia franco-tiganeasca si italo-tiganeasca a dainuit in pace si prosperitate reciproca.