ALTERNATIVA ROMANIEI

Este CAPITALISMUL o alternativa viabila pentru ROMANIA ?

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home ȘTIRI si ACTUALITĂȚI Americanii sint pe zi ce trece din ce in ce mai multi pe muchia ruinei financiare fara speranta. Mai pot iesii ei din aceasta stare rusinoasa pentru o “superputere”?

Americanii sint pe zi ce trece din ce in ce mai multi pe muchia ruinei financiare fara speranta. Mai pot iesii ei din aceasta stare rusinoasa pentru o “superputere”?

E-mail Print PDF
User Rating: / 0
PoorBest 

O ultima analiza statistica a NBC News si Marist, arata un tablou sumbru al modului cum isi duc viata si a austeritatii pe care si-o impun milioane de americani. Statistica arata ca peste 20% sau 40 de milioane de americani traiesc de la o zi la alta si fac fata foarte greu necesitatilor zilnice. Pe de alta parte U.S Census Bureau, arata ca venitul pe gospodarie americana este in permanent declin, incepind din 2007, chiar daca liderii americani mint cu nerusinare legat de o ipotetica refacere. In 2012, venitul mediu pe gospodarie era de 51.017$ pe an, sub 51.100$ pe an cit era in 2011, iar aici trebuie sa adaugam maririle de preturi si inflatia pe segmentul respectiv, pentru ca in capitalism si mai ales in America, exista doua inflatii, una pentru cei saraci, care este enorma si una pentru cei bogati care isi permit orice si care este foarte mica. In 1999, venitul mediu pe gospodarie americana, era de 56.080$ pe an. Acelasi raport arata ca 46,5 milioane de americani sint in starea de saracie.

http://money.cnn.com/2013/09/17/news/economy/poverty-income/

In Ianuarie, Departamentul de Comert al SUA raporta faptul ca venitul personal a scazut numai intr-o luna, cu 3,6%, practic cel mai mare declin din ultimii 20 de ani. “Disposable income” sau bani ramasi din venitul lunar, dupa plata taxelor legale catre stat, a scazut cu 4%, ceea ce arata cuantumul crescut al taxelor si faptul ca este cea mai mare cadere a acestui venit, din ultimii 50 de ani.

http://money.cnn.com/2013/09/17/news/economy/poverty-income/

 

In concordanta cu analiza economica a NBC News, punctul critic al unui venit anual pe familie, este de 50.000 de dolari pe an si se aminteste ca peste 30% dintre adulti care cistiga mai putin de 50.000 $ pe an isi descriu starea lor economica ca fiind sub limita normalului, deci va dati seama ce inseamna un venit de 50.000$ pe an la intreaga gospodarie. Un real dezastru...

Americanii intre 45 si 59 de ani, care inca mai sustin copiii in gospodariile lor si in acelasi timp trebuie sa aiba grija si de necesitatile parintilor, iar ei declara ca nivelul saraciei este extrem la unul din cinci care fac parte din aceasta generatie, deci 20%.

Datoriile reprezinta un factor semnificativ in analiza. Aceasi sursa, arata ca 10% sau 22 de milioane de americani adulti, sint prinsi in datorii la care fac fata cu greu. Peste 16% din cei care cistiga mai putin de 50.000 de dolari pe an, manifesta o presiune evidenta a unui stress financiar.

In Ianuarie 2014, deci in acest an, datoria medie a fiecarui american pe cardurile de credit era de 15,279 $, o suma imposibil de platit de cei mai multi dintre ei si care duce dupa ea dobinzi uriase ce fac din bancheri niste oameni fericiti cu adevarat.

Tot in Ianuarie, datoria medie a unei gospodarii americane la casa, era de 149.925$, iar imprumutul mediu pentru studii era de 32.250 $, pe fost si actual student. Americanii au o datorie de peste 11.700 de miliarde de dolari si o datorie numai la cardurile de credit, de aproape 1.000 de miliarde de dolari....

http://www.nerdwallet.com/blog/credit-card-data/average-credit-card-debt-household/

Chiar noua Sefa a Rezervelor Federale, Janet Yellen, arata intr-un recent interviu, ca inegalitatea este o problema majora in economia SUA. Tot ea a anuntat ca in citeva luni, rata dobinzii la imprumuturile bancare se va ridica, pentru ca nu mai poate fi tinuta la nivelul actual datorita conditiilor interne dar mai ales externe, de creditare. Un eventual razboi din Europa, ceea ce speram cu totii sa nu se intimple, ar aduce situatia amercanilor intr-o faza si mai dificila, cel putin pentru inceput.

Dupa cum vedem, in continuare, Obama discuta de aplicarea unor taxe mai mari pentru cei bogati, ceea ce este ceva irealizabil practic, dar nu discuta nimic despre decimarea clasei de mijloc datorita caderii salariilor lunare si veniturilor din activitati private, de somajul mascat manifestat prin angajarile cu mult sub calificarile multor lucratori, de cresterea fara precedent a costului vietii si scaderea semnificativa a standardului de viata. Cheltuielile federale, deficitul si politica eronata a Rezervelor Federale, duc impreuna la un transfer al bogatiei de la saraci la bogati sau deja bogati.

Adrian Cosereanu

Last Updated on Thursday, 20 March 2014 20:43  

Comments  

 
0 #2 elena 2014-03-21 21:47
uite si contuarul care se învârte si se învârte..., îti dai seama fiecare platitor de taxe are în cârca peste 150 000$ se mai adauga plata la casa, carti de credit, scoala, alte împrumuturi..valeu îti trebuie 10 vieti sa poti plati toate astea, deci în concluzie nu se vor platii si se reîncepe de la zero. Ai vazut în 2009-2010 când Hylara le zicea la chinezi ca trebuie sa-i sustina ca altfel vor cadea si ei? Dar eu vreau sa stiu ce vor raspunde ai nostrii «capitalisti» cand China le va zice de « de maîne nu va mai dam nimic decât cu banul jos». De abia astept clipa asta sa-i vad pe toti cei ce aplaudau si aplauda mondializarea.
------------------------------------------------------------
Adrian Raspunde
Zici tu ca se reincepe de la zero? Eu nu cred treaba asta si se va discuta despre "sovereign debts", vor incepe garantiile si gindeste-te la piata bondurilor unde sint implicati investitori de elita si care ar trebui in acest caz sa ofere bonduri dupa prognozele lui Standard & Poor si nu le va convenii. Da americanii vor ajunge curind sa sustina petroyuanul fara discutiem dar ca sa nu le mai dea bani este greu de crezut, pentru ca insasi China nu urmareste acest lucru. ceea ces e va schimba radical, va fi miscarea aurului spre China si schimbarile din cel mai mare centru financiar mondial de la Hong Kong. China nu va renunta la globalizare dar va exporta un alt sistem politic fara discutie, de care ar putea profita si Romania, ceea ce insa nu cred. Din ceea ce citesc si corespondez cu cei de la Xinhua, cea mai mare agentie de presa chineza, lucrurile stau in limite pentru ei si incep sa controleze jocul, nerenuntind la a mai da bani vestului deocamdata.Chinezi nu dau bani direct vestului ci celor la care vestul le datoreaza si acolo va fi jocul, pentru ca prin schema americana, vor prelua ei conducerea si vor incepe fie vinderea de datorii, fie boicotarea unor economii agreate acum de SUA. Cu respect
Quote
 
 
0 #1 elena 2014-03-21 21:30
«Americanii au o datorie de peste 11.700 de miliarde de dolari »

Cred ca ai vrut sa spui 17 100 de miliarde. 11700 aveau în 2009. Pâna la 100 000 de miliarde mai este loc!
---------------------------------------------------------------
Adrian Raspunde

Sarut mina Elena, da, ai dreptate insa nu stiu ce s-a intimplat, daca a fst o greseala de editare sau de alta "natura". oricum site-ul este zilnic sub "bombardament" si chiar cu multe programe de protectie, trebuie lucrat mereu sia dus in faza initiala. Daca se va continua, voi incepe sa scriu pe facebook, unde voi crea un nou grup in care sper sa fi si tu. Este greu sa pierd enorm timp cu refacerea unor parti a site-ului sau chiar integral periodic.Pe de alta parte cred ca cifra nu mai are nici o importanta de la o anumita suma in sus si arata foarte clar situatia dezastruoasa. Multumesc ca intotdeauna pentru comentariu si sper sa pot pune alte materiale in seara asta dupa ce voi reface din nou structura site-ului. Sa aveti o seara placuta.
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh


Toamna - Tudor Ghe.

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Cum ar putea exista o lume fara Romania?

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.


In urma cu citeva zile Mugur Isarescu,asa zisul Guvernator al BNR declara cu nonsalanta unui bolnav mental ca este ingrjorat de modul cum tinerii ii vor acoperii pensia lui de batrinete atunci cind va iesii din cimpul muncii.Poate ca era beat, dar pentru un Guvernator BNR, chiar si beat fiind nu este o scuza a spune asemena enormitati.Nu este nici prima si nici ultima prostie debitata de reputatul specialist bisnitar de la BNR ancorat la corabia chiorului.

Cum poate el crea imaginea muncii lui in cadrul BNR care a reprezentat si reprezinta o pirghie importanta in economia nationala,lovind in tineri?

Atit a facut el,incit sa nu aiba incredere in tineretul roman? Pai atunci de ce a stat acolo si de ce mai cere pensie daca nu crede in ei si in ceea ce a facut?

Merita el pensie dupa ca e a trimsi tineretul la cules capsuni pentru a acoperii gaurile produse in bugetele de familie de o guvernare a BNR falimentara?

Oare nu este el un produs al unui sistem(capitalist) care ne ignora si ne sfideaza chiar si prin declaratii de acest fel? Halal sistem !!