ALTERNATIVA ROMANIEI

Este CAPITALISMUL o alternativa viabila pentru ROMANIA ?

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home ȘTIRI si ACTUALITĂȚI Cit de corecta este metoda de estimare a rezervelor de gazelor exploatabile prin metoda fracking ?

Cit de corecta este metoda de estimare a rezervelor de gazelor exploatabile prin metoda fracking ?

E-mail Print PDF
User Rating: / 0
PoorBest 

Asistam de o perioada de citiva ani, la un asalt al companiilor petroliere, care ne promit marea cu sarea in domeniul exploatarii rezervelor de gaze de sist, ne promit ca totul va fi ieftin si aceste puturi de exploatare vor aduce prosperitatea si independenta energetica a multor zone de pe glob.

Aceleasi companii petroliere produc razboaie, indirect, duc la moartea a mii si mii de oameni, creaza incredere si deziluzie in rindul liderilor politici, duc economii la sapa de lemn doar pe considerentul ca au crezut in ceva care nu exista sau exista in cantitati mult mai mici decit cele estimate.

Mereu ma intrebam, cum pot aceste companii sa evalueze rezervele existente de gaze de sist in subteran, acestea fiind localizate in suprafete cu geometrii dintre cele mai diferite si greu de anticipat.

Aud in Romania de cifre incredibile, care sa ne faca independenti energetic si chiar sa ne otravim paminturile pentru a avea acea independenta energetica si posibilitatea de a produce gaz pentru o industrie care “se va revitaliza”. Chiar asa sa fie?

Care ar fi metoda de calcul care este practicata in prezent in astfel de cazuri si cit de precisa este ea?

Unde pot duce estimarile gresite la nivelul unei economii in curs de dezvoltare? Cine are interesul sa supraestimeze niste rezerve de gaze in anumite zone si de ce?

 

 

Intrebari grele, dar sint surprins, cind se discuta limitat despre aceste rezerve de gaze de sist, care nu numai ca aduc o otravire a solului, o desertificare a suprafete insemnate prin secarea rezervelor de apa din zona, DAR cea mai importanta intrebare ar fi: Chiar sint atit de multe puturi de gaz de sist exploatabile si merita efortul sau riscul pentru a fi exploatate?

In 1945, unul dintre cei mai influenti specialisti in exploatari petroliere din lume, Jan Arp, activa la British – American Oil Producing Co. . El a publicat o formula faimoasa de calcul a rezervelor petroliere si a cit poate produce o put petrolier pina cind el va fi secat. In urma suprapunerii metodei lui Arp cu realitatea si vazindu-se rezultatele foarte aproape caculul sau, metoda lui a ajuns faimoasa in intreaga lume in industria petroliera.

Companiile petroliere se bazau pe aceasta metoda in calcului eficientei exploatarii, in contractarea de imprumuturi de la banci pentru anumite lucrari si in raportarea rezervelor si initierea contructiei de rafinarii si statii de distrbutie, in crearea de centre industriale in apropierea acestor zacaminte estimate si asa mai departe.

Totul se referea la PETROl, dar algoritmul de calcul al lui Arp, este folosit acum pentru estimarea gazelor de sist, ceea ce se pare ca este departe de realitate.

Pe 26 Martie 2014, cu mai putin de o luna in urma, Republicanul Ed Royce, de California, amintea in Congresul American, ca reducerea dependentei de gazul rusesc si subminarea importante rusilor pe piata energetica mondiala, este sau poate fi pusa la indoiala, tocmai datorita calculului facut al potentialelor rezerve, prin metoda Arp.

In momentul cind Arp a produs formula de calcul, un existau si nici un se gindea nimeni la gazele de sist, iar el a murit in 1976.

Profesorul John Lee de la Universitatea Huston, specialist in calculul rezervelor de gaze de sist, arata ca miliardele de barili inca neexploatati dar discutati, de specialistii in petrol si autotritatile din anumite tari, exagereaza cu mult productiile viitoare potentiale de gaze de sist.

El spune ca aceste estimari “pot deveni mult mai pesimiste chiar decit cred foarte multi dintre oameni, iar aceste estimari pe termen lung ale productiei, sint de departe supraestimate.”.

Criticile lui Profesorului Lee au deschis dezbateri fierbinti, pentru ca , consecintele unor astfel de afirmatii, reale in opinia lui Lee, pot fi devastatoare mai ales pentru economiile tarilor in curs de dezvoltare, care deja se grabesc sa realizeze contracte si asocieri in productie cu tarile dezvoltate, care ar secatui rezervele de gaze si de apa si ar aduce pierderi enorme acestor tari in curs de dezvoltare.

Lee spune la un moment dat, ca abordarile si estimarile in domeniu sint “total nerealiste” si ca metoda lui Arp este deschisa unor cacule false in vederea efectuarii unor abuzuri.

Cresterea nerealista a potentialelor rezerve de gaz de sist ale SUA, da americanilor o falsa impresie de securitate energetica, dupa cum spune Tad Patzek, seful Departamentului de Petrol si Geosistemede la Universitatea Austin, Texas.

Profesorul Tad, spune mai departe ca America nu trebuie sub nici o forma sa faca declaratii supraevaluate legate de aceste exploatari si mai ales sa isi lege securitatea energetica de potentialele exploatari, care de departe sint mult peste realitate. Tot el spune ca in acest moment, specialistii si profesorii in petrol, se amagesc cu niste rezultate ale unei formule care nu reflecta realitatea si se misca ca niste orbi intr-un viitor greu de anticipat, cu mult mai pesimist decit estimarile.

Profesorul, mai spune ca formula lui Arp a functionat favorabil pentru anumite exploatari si puturi petroliere de mare performanta.

In Noiembrie 2012, Sand Ridge Energy a taiat predictiile referitoare la exploatarea gazului de sist, de la 456.000 barili pe zi, la 422.000 barili pe zi. Numai cinci luni mai tirziu, specialisti companiei au facut o alta taiere in estimari, aratind ca posibilitatea de exploatare este de 369.000 de barili pe zi, ceea ce arata inca o data faptul ca lucrurile sint departe de realitate. Chiar presedintele executiv al companiei, Duane Grubert, spunea de curind ca “nimeni nu stia ce cantitati se puteau obtine din exploatarea cimpurilor petroliere, iar estimarea initiala a fost intradevar destul de mare fata de realitate”.

SM Energy din Denver a suferit in urma unei estimari similare in Eagle Fort, in 18 Februarie 2014, compania reducind masiv stimarile de exploatare a gazului de sist de la 602.000 de barili pe zi, la mai putin de 475.000 de barili pe zi, dupa cum spune Brent Collins, purtatorul de cuvint al companiei.

Estimarile difera enorm de la un put la altul, prin folosirea actuala a metodei Arp, de la un put de exploatare la altul, dupa cum spune Dean Rietz, care se ocupa de gasirea unei alte formule de calcul prin simulari de rezervoare.

In 1945, exploatarea se facea prin sapaturi verticale pina la lovirea pungii de petrol. Astazi, in cazul gazelor de sist, pentru a exploata straturile adinci de gaze de sist,existente sub forme geometrice dintre cele mai diverse, trebuiesc realizate sisteme de gaurire laterale de un kilometru sau chiar mai mult prin roci cu diferite densitati.

Roca este sparta prin jet de apa, nisip si chimicale pentru a se crea o retea de mici crapaturi pentru a permite gazului de sist sa iasa. Aceste pututri de exploatare difera enorm de ceea ce se intimpla pe timpul lui Arp iar traiectoriile sint inclinate.

Romania trebuie sa aiba mare atentie, pentru ca propaganda desantata in domeniul independentei energetice promovata de SUA si occident in general, pentru a-si vedea interesele in relatia cu Rusia, poate duce tara noastra intr-o situatie extrem de dificila, chiar mai dificila decit cea actuala, atit in plan economic cit si politic.

Trimbitarea independentei energetice fata de Rusia, este deocamdata o mare necunoscuta, iar solicitarile tarilor UE, ca SUA sa le livreze la pret favorabil gaz de sist lichefiat, este o utopie care nu se va intimpla, sau se va intimpla extrem de limitat si fara relevanta, in favoarea unor economii preferential alese de americani.

Programul american de exploatare in vederea exportului si finalizarea instalatiilor industriale de lichefiere se presupune a fi gata dupa 2020. Cel mai sigur ca Presedintele Putin va finaliza un proces geopolitc pina atunci.

Sa speram ca Romania nu va fi in continuare de partea celor care pierd. Am facut-o de prea multe ori, iar acum este o ultima sansa.... sa o valorificam corespunzator si sa nu mai credem in minciunile perfumate ale unui vest care nu isi poate rezolva problemele singur.

http://www.worldoil.com/Formula-from-1945-casts-doubt-on-US-shale-oil-estimates.html

http://www.ndcperuoffice.com/detail/old-math-casts-doubt-on-accuracy-of-oil-reserve-estimates

http://www.scribd.com/doc/48253823/Estimation-of-Primary-Oil-Reserves-by-J-J-Arps

 

Adrian Cosereanu

Last Updated on Tuesday, 22 April 2014 20:11  

Add comment


Security code
Refresh


Toamna - Tudor Ghe.

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Cum ar putea exista o lume fara Romania?

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.


Inchiderea Canalului Suez,care este probabila in urma a ceea ce se intimpla in Egipt,ar crea un dezechilbru mondial.Navigarea din Arabia Saudita pina in Texas ar dura cu 12 zile mai mult decit acum, pentru tancurile petroliere.Peste 8% din trasportul maritim mondial se desfasoara prin Canalul Suez.Parcurgearea lui, de catre petroliere in general,din Peninsula Aarabica pina la New York scuteste 30% din drum,la fel o reducere de 57% o pot realiza in cazul unui transport de petrol catre Franta si peste 42% pentru Olanda.In fiecare zi,prin Canalul de Suez trec peste 2,2 milioane de barili de petrol catre tarile lumii.In 2009,prin Canal au trecut 17.228 nave comerciale si tancuri petroliere.Impactul inchiderii lui il vom simti fiecare dintre noi in buzunar.