ALTERNATIVA ROMANIEI

Este CAPITALISMUL o alternativa viabila pentru ROMANIA ?

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home ȘTIRI si ACTUALITĂȚI Daca piata caselor este in declin, este imposibil sa discutam despre refacerea economica capitalista. Indicatorii minciunii capitaliste.

Daca piata caselor este in declin, este imposibil sa discutam despre refacerea economica capitalista. Indicatorii minciunii capitaliste.

E-mail Print PDF
User Rating: / 0
PoorBest 

Rata proprietarilor de locuinte in SUA este in declin, pentru mai bine de sapte ani. Este acesta un semn al refacerii economice americane, mult trimbitate?

In mod normal cresterea sau scaderea numarului proprietarilor de locuinte, este un indicator cheie ce reflecta situatia clasei de mijloc. Pentru aceasta clasa de mijloc, pentru ca ea sa existe, este vital ca, cei ce doresc sa faca parte din ea, sa isi doreasca o locuinta proprie. Cind oamenii de pe toate meridianele definesc “American Dream”, ei se refera in mare parte la proprietatea asupra unei case, pe care ar trebui sa o posede sau sa o poata platii, cel ce tinde catre acest segment economic si social.

Daca procentul celor ce sint proprietari de case, a scazut masiv in ultimii ani, iar un numar mic de “investitori” incep sa detina cartiere de case si apartamente, asta inseamna ca acea clasa de mijloc si-a incetat activitatea si a aparut o clasa de super bogati, care detin controlul nostru si al locuintei in care traim. Clasa de mijloc in capitalism si in America in mod special, este pe cale de disparitie, iar saracia se asterne chiar si peste cei ce au fost cindva clasa de mijloc. Deci, in concluzie, numarul celor ce mai pot pretinde sa atinga “American Dream”, este din ce in ce mai mic si este concentrat in anumite sectoare ale economiei, cum ar fi locurile de munca la guvern si in sectorul financiar.

 

Sint o sumedenie de economisti capitalisti, care lasa sa se inteleaga faptul ca acest declin al proprietarilor de case, este datorat tineretului (millennials), care nu mai cumpara case si sint multumiti sa locuiasca cu parintii, dar ei nu doresc sa analizeze de ce acesti tineri gindesc asa si cite datorii au, pe care nu le pot suporta sau citi dintre ei mai pot gasii un loc de munca conform calificarii lor. Dar este adevarat ca acesti tineri joaca un rol in ecuatia declinului caselor.

Pe de alta parte, discutam de declinul casatoriilor si o crestere accentuata a divorturilor, care lovesc economia capitalista. In 1968, mult peste 50% dintre americanii cu virste cuprinse intre 18 si 31 de ani erau casatoriti si traiau din propriul venit in propria casa sau apartament inchiriat. Astazi, sub 25% dintre acesti tineri au aceasta posibilitate, dar se discuta de refacere economica…. Ce fel de refacere, poate raportata la perioada imediata de dupa Al Doilea Razboi Mondial?

http://www.zerohedge.com/sites/default/files/images/user5/imageroot/2014/10/millens%20living%20alone%20by%20decade.jpg

In alta ordine de idei, declinul ratei proprietarilor de case in segmentul de virsta intre 35 si 44 de ani, care era cel mai favorabil cumpararii caselor, este cel mai rapid, chiar mai rapid decit cel inregistrat de Millennials.

http://www.businessinsider.com/q3-2014-us-homeownership-rate-falls-2014-10

In primul trimestru al anului 2008, aproape 67% dintre cei cu virste intre 35 si 44 de ani, detineau propria lor casa, cei mai multi dintre ei detinind o casa neachitata, dar pentru care isi achitau ratele in timp. Acum, procentul este de 59%. Procentul celor cu virsta sub 35 de ani care au in proprietate o casa a scazut din 2008 pina acum, de la 41% la sub 36%.

Ce se intimpla si ce fel de refacere este aceasta? Este foarte simplu..

Pentru a cumpara o casa, oamenii au nevoie de un loc de munca sau sa isi poata deschide propria lor afacere in vederea unui cistig din care sa suporte chetuielile. In acest moment, rata participarii fortei de munca in economia americana si occidentala in general, este cu mult mai mica decit in 2008, anul incepututlui calvarului economic actual.

Locurile de munca de calitate si bine platite au disparut, cele mai multe fiind exportate in China, peste 50% dintre lucratorii americani avind un salariu anual mai mic de 28.031 dolari, din care nu se pot sustine sub nici o forma cheltuielile bazale de intretinere, fara sa mai punem la socoteala existenta unui copil sau mai multi. Fara discutie ca avind un astfel de salariu, nici un lucrator din aceasta categorie nu va fi aprobat de catre o banca pentru a primii imprumutul necesar achizitionarii unei case, pentru ca este evident, ca nu va putea platii ratele.

Pesimismul strabate societatea occidentala si mai ales America, datorita rupturii clare create intre Wall Street si Main Street.

http://www.cnbc.com/id/102123665?trknav=homestack:topnews:14

In urma analizei Harris Poll, mai mult de jumatate dintre americani se considera ei insusi clasa muncitoare cu o foarte slaba securitate economica. Peste 24% dintre ei considera ca venitul lor este total debalansat si nu pot face fata cheltuielilor curente, datorita costului locuintei in care traiesc, alti 21% spun ca toate cheltuielile legate de sanatate sint o povara care ii impiedica sa traiasca decent, iar alti 20% spun ca au mari probleme existentiale datorita platilor pe care le fac la cartile de credit, in urma consumului, de cele mai multe ori strict necesar.

Peste 45% dintre americani, cred ca nu vor mai ajunge niciodata la nivelul economic individual pe care il aveau inainte de inceperea crizei, iar peste 35% spun ca si-au pierdut somnul de noapte fiind stresati de situatia economica instabila si imposibilitatea de a face fata cheltuielilor. Deci increderea in sistemul capitalist este la un minim istoric.

Singura recuperare economica care a avut loc in acesti ani, a fost inregistrata de Wall Street… pentru restul populatiei, declinul se manifesta zilnic. Fiecare zi pare ca un spectacol grotesc, in care oamenii sint indepartati din clasa de mijloc si fiecare dintre noi ne gindim care va fi urmatorul…

Mai este vreo speranta pentru clasa de mijloc existenta, foarte subtire de altfel, si pentru refacerea ei numeric? Nici nu se mai pune problema… este doar inceputul sclavagismului capitalist si terorii economice adresata fiecaruia dintre noi, indiferent ca am invatat sau nu, ca muncim mai mult sau mai putin, ca mincam mai mult sau mai putin si asa mai departe. Cu totii sintem “vinovati” si trebuie sa platim celor de pe Wall Street, pentru ca ei nu sint “vinovati”.

Adrian Cosereanu

Last Updated on Saturday, 01 November 2014 19:33  

Comments  

 
0 #1 Tania 2016-09-16 05:05
Hi my loved one! I want to say that this post is
awesome, nice written and come with approximately all
significant infos. I'd like to peer more posts like this .
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh


Toamna - Tudor Ghe.

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Cum ar putea exista o lume fara Romania?

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.


Afacerile guvernului canadian cu indienii nativi din anumite provincii au scos la iveala sume fabuloase care sint platite sefilor de triburi pentru a acoperii o serie larga de matrapaslicuri ale guvernului.Seful tribului Peguis cistiga anual 220.000$ care nu sint taxabili.Un alt sef de trib,al Enoch Cree Nation cistiga 175.000$ pe an si asta comparabil cu salariul anual al unui rezident al zonei respective, care este de 15.000$ pe an.Seful tribului 543-person Piapot din Saskatchewan, este platit mai bine decit primul ministru al Provinciei.Trebuie spus ca, contribuabilii canadieni care platesc taxe uriase,ofera acestor triburi peste 7 miliarde de dolari pe an si nu au acces la nici o informatie pentru a vedea cum sint distribuiti bani lor.Canadieni s-au saturat de secretomania aceasta si au pus presiune pe guvern sa li se arate cum sint cheltuiti bani in acesta directie.Sa nu trezim in Romania cu sefii tiganilor ca li se acorda si lor salarii anuale de acest gen pentru a acoperii si vota un guvern uncapabil.