ALTERNATIVA ROMANIEI

Este CAPITALISMUL o alternativa viabila pentru ROMANIA ?

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home ȘTIRI si ACTUALITĂȚI Capitalismul in faza finala se manifesta prin PROFIT FARA PROSPERITATE. Mai poate merge mai departe un asemenea sistem economic si politic?

Capitalismul in faza finala se manifesta prin PROFIT FARA PROSPERITATE. Mai poate merge mai departe un asemenea sistem economic si politic?

E-mail Print PDF
User Rating: / 0
PoorBest 

In permanenta sintem in contact cu stiri care ne spun de fosta recesiune si de cresterea economica post recesiune. Dar nici recesiunea nu o vedem sa se fi terminat, ba din contra, ea se accentueaza si nici crestere economica nu vedem, in special raportat la noi si familiile noastre.

Pai, atunci ce se intimpla, pentru ca pe de alta parte vedem pe "sticla" rezultate remarcabile ale stocurilor si profituri impresionante ale marilor corporatii multinationale.

Oare mint ei ca au profit sau mintim noi ca nu prosperam si ne este din ce in ce mai greu pe fondul unui efort si stress din ce in ce mai mare? Unde este minciuna?

Din pacate, nici ei nu mint, adica corporatiile multinationale si detinatorii de stocuri speculative, care cistiga si sint singurii catre care merg sume astronomice si bani tipariti de Rezervele Federale, dar nici noi nu mintim, pentru ca intradevar nu exista prosperitate ci amputarea programelor de consum in fiecare gospodarie si reducerea consumurilor de cele mai multe ori, raminind sa muncim pentru o farfurie de mincare si o felie de piine si sa fim bucurosi ca asta inca mai exista...

Marea majoritate a americanilor nu pot discuta de prosperitate si nu o pot definii, pentru ca viata este un cosmar pentru ei, in timp ce 0,1% dintre americanii care fac bani, categorie in care sint inclusi cei mai bine platiti sefi de corporatii, cistiga aproape tot ce misca, distrug locuri de munca in strategia invatata de ei la "faimosele" universitati economice americane, si creaza oportunitati de afaceri total nesigure si prost platite, potentiali mici investitori, gindindu-se de multe ori ca este mai bine sa fi angajat, decit sa ai propria ta afacere(halal capitalism!), dar si aici este un semn de intrebare, daca ai unde sa te angajezi..

 

Ce pare evident din acest intreg tablou? Faptul ca profitabilitatea marilor corporatii nu se traduce in prosperitate economica, iar banii iau alte directii si bucle de inmultire a lor...

Cel mai mult, poate fi scos in evidenta in mod negativ, profitul acestor corporatii din cumpararea propriilor stocuri, care creaza un dezechilibru economic fenomenal si detruneaza banii catre speculatii, indepartindu-i din ce in ce mai mult de zona reala, investitionala, a economiei.

Puteti lua in considerare, faptul ca 449 mari corporatii cuprinse in indexul bursier S&P500, care au fost listate la stoc din 2003 pina in 2012, au procedat la fel, folosind 54% din cistigurile lor pentru a-si cumpara singure propriile stocuri(buyback shares) si a crea o imagine a prosperitati, care de fapt este imaginea dezechilibrului economic din ce in ce mai pronuntat.

Totalul, care a fost bagat de aceste corporatii in acest joc, este de 2.400 de miliarde de dolari, o suma ametitoare, daca ne gindim cum ar fi putut fi restartata economia mondiala cu aceasta suma, in loc ca ei sa isi cumpere propriile stocuri. 

Dividentele platite actionarilor au insemnat peste 37% din cistiguri. Ce a mai ramas? Pai, daca adunam, este foarte simplu: 54%+37%= 91%. Deci numai 9% a fost folosit pentru investitii si alte cheltuieli laterale. Cum se poate crea prosperitate pe acest fond de profit capitalist? Sub nici o forma! 

Aceasta manevra de cumparare a propriilor stocuri a devenit atit de extinsa si absoarbe sume atit de mari, incit chiar actionarii au inceput sa se teama de o cadere iminenta a sistemului de minciuni si speculatii. Lipsa totala a investitiilor si alocarea in unele cazuri a unor sume infime, este marea dilema a actionarilor acestor corporatii, pentru ca ei nu realizeza pina unde poate merge profitul, daca el este numai pe hirtie, neacoperit de nici o investitie si capacitate de productie.

Ceea ce este si mai nociv, este faptul ca aceste mari corporatii se indatoreaza la marile banci, pentru a cumpara aceste stocuri proprii si a face profit pe datorie, caz in care actionarii se vad in situatia unei caderi iminente, care ii poate duce la datorii enorme pe care vor trebui sa le plateasca, grevate de dobinzi la fel de mari in timp.

De ce aloca ei resurse financiare enorme pentru acest mecanism de cumpara a propriilor stocuri?

Ideea este ca stocurile reprezinta marea majoritate a platilor, salariilor sau comisioanelor, prin care CEO-urile si managerii din cadrul acestor structuri sint remunerati, iar pe termen scurt, cumpararea stocurilor proprii, duc pretul stocurilor in sus si evident nivelul veniturilor pe care acestia le realizeaza...

In 2012, primii 500 de CEO, cei mai bine platiti din America, dupa acte, primeau in medie, 30,3 milioane de dolari fiecare pe an(un salariu “destul” de bun, daca ne gindim ca era si este facut din condei), iar dintre acesti bani, 42% provin din "stock options", iar 41% din premieri de genul "stock awards" , pentru "buna" activitate desfasurata, chiar daca economia reala arata exact opusul...

Cresterea cererii pentru stocuri se reflecta in interesul fata de actiunile companiei, iar acestea cresc automat odata cu cumpararea propriilor actiuni de catre compania respectiva, chiar daca este numai temporar, dar noi vedem pe ecran cresteri si sageti verzi, care ar trebui sa ne spuna ca sintem in refacere economica, asta pina mergem in magazine si vedem aceasta inflatie artificiala a stocurilor cum se reflecta in marfuri, iar a doua zi contatam ca nu mai avem loc de munca, dar despre refacere se discuta continuu...

Deci, chiar omenii in care noi ar trebui sa credem ca se ocupa de procesul investitional si care ar trebui sa produca locuri de munca, exact acei oameni care ar trebui sa aduca prosperitatea capitalista sis a reface clasa de mijloc, exact ei isi ingirijesc si rotunjesc profiturile personale si ale actionarilor, care sint insa in situatie din ce in ce mai dificila si au inceput sa aiba multe semne de interbare asupra modului cum se fac banii si evolutiei economiei, pe ansamblu... 

Daca raportam veniturile CEO-urilor din industria financiara, ele sint de peste 343 ori mai mari decit ale unui angajat, iar de multe ori, acestea sint de peste 475 de ori mai mari, mai ales in finante...iar cresterea se inregistreaza cu o dinamica din ce in ce mai mare, pe fondul unii dezastru economic evident...

Realitatea este ca acesti fanfaroni care conduc industria financiara si manevreaza stocurile pe Wall Street, nu mai au cum sa dea inapoi si eventual sa aduca un echilibru, sa reduca cumpararea de stocuri proprii si sa beneficieze de salarii in concordanta cu economia reala.

Este imposibil, pentru ca ei au deja mari investitii personale, terenuri de vinatoare, vapoare, case de vacanta, structuri de lux pe care trebuie sa le intretina si asa mai departe, ceea ce face ca avaritia lor sa nu mai poata avea un drum reversibil...

O analiza interesanta in acest moment, din care multi ar putea sa isi puna intrebari asupra acestui capitalism salbatic care le maninca zilele si ii distruge pe toate fronturile, ar fi analiza trecerii  de la Valoarea Creata la Valoarea Extrasa(evident din valoarea creata).

Exista studii care arata, de mai bine de 30 de ani, relatia capitalista dintre valoarea creata si cea extrasa si cum ea afecteaza economia SUA si cea capitalista in general.

De la sfirsitul celui de Al Doilea Razboi Mondial si pina in ani '70 relatia economica era Retine si Investeste (evident din cistigul gindit care in acel moment era in cit de cit concordanta cu economia reala). Aceasta regula Retine si Investeste era un mecanism comun al marilor corporatii.

Ele retineau cistigurile si le reinvesteau, ceea ce ani de zile a facut Warren Buffett si rezultatul s-a vazut, el devenind al doilea om al planetei ca bogatie, facind si multi actionari, multimilionari.

Acest fenomen ducea la cresterea capacitatii companiei, iar in acelasi timp, politica de baza era ca angajatii care au ajutat compania sa fie remunerati corespunzator pentru a dovedii in continuare spirit de competitie.

Angajatii angrenati in aceste reinvestiri si creari de valoare, aveau o securitate a locului de munca si venituri in concordanta, ceea ce era stimulativ pentru cei din jur si sustinea un nivel de prosperitate pe ansamblu.

Acest model si mecanism economic a fost considerat perimat si inlaturat la sfirsitul anilor ’70, numai citeva corporatii raminind pentru citiva ani in plus pe acest mecanism de functionare.

A aparut unul, care se dorea sa aduca prosperitate numai unui grup si anume Reduce si Distribuie (Downsize and Distribute), care reprezenta un regim de natura sa reduca costurile cit se poate de mult si sa distribuie cash-ul in interesul celor ce finantau, adica actionarilor.

Deci prin favorizarea Valorii Extrase si ducerea Valorii Create in zona reducerilor si in interesul neaparat al actionarilor, acest lucru a contribuit la accelerarea inegalitatii, trimiterii in somaj a milioane de oameni si crearea de venituri de o discrepanta inimaginabila.

 Isi mai poate revenii acest sistem?? Hai sa fim seriosi, el nu numai ca nu isi poate revenii, dar se vor gasii mecanisme de distributie a bogatiei create, care sa faca in asa fel incit Vloarea Extrasa sa fie numai intr-o directie si anume spre actionari si cei ce manevreaza aceste fonduri, dar ea va fi de o disproportie inimaginabila.

Numai cei ce voteaza in Romania cu gindul la mai bine, nu au aflat inca de faptul ca aceste mecanisme nu tin cont de Ponta, Melescanu, Rotaru sau alti prapaditi care alearga dupa un ciolan fara sa fie in stare sa spuna adevarul in care traim, ci fac din acestia niste slugi supuse ale sistemului.

Romania va vedea in continuare o cadere economica de proportii indifferent de Presedintea sau Prim Ministru ales, vor avea loc colapsuri care vor scoate lumea in strada, chiar si pe aceia infectati care ma jignesc pe site in multe ocazii, numindu-ma ba tradator, ba mincinos, ba idiot, ba comunist si asa mai departe, dar realitatea o vedem fiecare dintre noi acolo unde traim, si eu cred ca pe aceea trebuie sa ne-o explicam. Fara sa explicam ceea ce ne promit altii, pentru ca ne-au mai promis...

Deci acum, este vorba de acceptarea de catre noi a  sistemului capitalist hulpav sau sa luptam pentru construirea altuia, cu oameni inteligenti care sa plece  la zero sis a stie cum sa o faca, sa readuca valoare create sis a creeze alta, iar valoarea extrasa sa fie in scopul eliminarii inegalitatilor realizate de capitalisti, pentru ca acesti capitalisti de duzina au dus societatea romaneasca la apogeul sarciei, pe care din pacate o simt si cei ce ma injura pe site si sint obraznici, fara sa isi dea seama ca sint infectati...

 

Adrian Cosereanu

 

Last Updated on Sunday, 02 November 2014 16:10  

Comments  

 
0 #1 Renew Serum anti 2015-09-28 01:09
Thanks for sharing such a good opinion, post is nice, thats why i
have read it entirely
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh


Toamna - Tudor Ghe.

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Cum ar putea exista o lume fara Romania?

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.


The New York Times din 4 Septembrie 2010 prezinta in pagina "International" un articol in care se arata ca autoritatile italiene urmeaza exemplu Sarkozy si evacueaza tiganii din orasele peninsulare.Dar ceea ce este cel mai rau este ca se titreaza cu litere mari - "Actiunea de Reducere a Emigrantilor Romani se Imprastie in Toata Europa".Am crezut ca vor sa limiteze emigrarea doctorilor,specialistilor,tehnicienilor si inginerilor romani,dar nu a fost vorba despre aceste categorii care au umplut golurile lasate de prostia occidentala.In articol  trateaza ceea ce inseamna acesti tigani pentru Europa si provenienta lor,adica sint considerati ca fiind in totalitate romani.Se ofera chiar si o fotografie si multe detalii la modul cum traiesc si cit de saraci sint ei.Ceea ce nu se vede si nu se titreaza in paginile ziarului este de ce acesti tigani care nu pot fi nici pe departe confundati cu poporul roman,au ales ca destinatii preferate pe francezi si pe italieni.Oare nu sint aceste doua tari de destinatie a tiganilor cele mai apropiate din punct de vedere al caracterului,de acesti tigani? Oare faptul ca ei se simt bine, fura,violeaza,maninca din gunoaie si nu muncesc, sint atribute ale vietii franceze si italiene cotidiene? De fapt am vazut ce fac italieni in Romania,cit de infractori sint,caracterul lor "constructiv" si la fel francezii cu tiganii lor care se pare ca sint mai multi decit albii in acest moment in Franta.Deci spune-mi cu cine te imprietenesti ca sa iti spun cine esti,iar pentru zeci de ani prietenia franco-tiganeasca si italo-tiganeasca a dainuit in pace si prosperitate reciproca.