ALTERNATIVA ROMANIEI

Este CAPITALISMUL o alternativa viabila pentru ROMANIA ?

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home ȘTIRI si ACTUALITĂȚI Va iesi SUA din NATO, sub Donald Trump? Cu siguranta. Vor putea platii tarile membre pretul correct al participarii la NATO, pentru a schimba opinia liderului american? Cu siguranta NU! Romania va fi in afara jocului de interese…

Va iesi SUA din NATO, sub Donald Trump? Cu siguranta. Vor putea platii tarile membre pretul correct al participarii la NATO, pentru a schimba opinia liderului american? Cu siguranta NU! Romania va fi in afara jocului de interese…

E-mail Print PDF
User Rating: / 0
PoorBest 

Donald Trump este perfect corect, cind spune ca tarile membre NATO, nu isi pot plati partea lor pentru participarea la aceasta alianta, iar SUA nu mai vede nimic constructiv in aceasta alianta militara, ba din contra, o cheltuiala a Americii fara nici un rezultat si un angajament militar fata de tari care isi pot crea, mai mult sau mai putin, propriul sistem de dezvoltare economica, fara sa cheltuie in domeniul militar.

Afirmatia lui Trump va avea un ecou extraordinar si va genera doua directii posibile de actiune: Prima ar duce la posibila acceptare a tarilor membre sa sustina bugetul NATO, varianta care este cel mai putin plauzibila, pentru ca in acest sens, tari ca Romania ar trebui sa cheltuie pentru NATO cu mult mai mult decit suma bugetelor pentru educatie, sanatate si asistenta sociala, fara sa mai ramina vreun ban pentru aceste departamente ale economiei.

Pina si pentru Germania ar fi o povara greu de suportat, insa germani vor pune presiune politica pe Trump, care nu cred ca va fi atit de sensibil la acest tip de presiune.

A doua varianta, ar fi ca aceste tari sa accepte compromisurile dorite de America, ceea ce este foarte greu, pentru ca toate se refera la bani pe care Trump trebuie sa ii economiseasca si sa ii introduca in programele nationale promise americanilor. Trump realizeaza ca si noi toti, cei care traim in Nord America, faptul ca economia Americii este pe butuci si manufacturingul este aproape terminat, locurile de munca sint din ce in ce mai putine, iar povestea lui cu discriminarea economica prin bariere tarifare impuse Chinei si Mexicului, este foarte relativa, ceea ce face, ca pentru el, in prima faza, cel mai simplu este sa renunte la angajamentele Americii, care au costat si costa enorm si sa deturneze acesti bani in directia educatiei, sanatatii, asigurarilor sociale si altele, pentru a arata americanului in scurt timp ca se poate si ca schimbarea este favorabila lui, ceea ce este foarte posibil si prin aceasta strategie politica poate tine piept tuturor protestelor, la toate nivelele, ba mai mult, poate pune poporul american impotriva unei clase politice impotente pentru zeci de ani.

Dupa cum arata Bloomberg, NATO a inteles mesajul lui Trump, si a lasat sa se inteleaga faptul ca tarile mebre sint de acord sa atinga pragul minim investitional pentru NATO de 2% din PIB, Romania avind acum 1,5% din PIB destinat NATO, iar Canada 1% din PIB…

Vom vedea mai jos ce inseamna aceasta sarcina pentru tarile NATO si mai ales de unde se pleaca, in conditiile unei crize economice profunde.

Este foarte clar ca prin aceasta miscare, Presedintele Trump vrea sa faca in asa fel incit tarile membre ale NATO sa nu accepte sau in cazul in care accepta, sa poata deveni conducatorul lor la un prêt cu mult mai mic, daca tinem cont ca in acest moment, SUA dedica…3,6% din PIB ul ei pentru NATO, ceea ce inseamna o suma uriasa, iar o diferenta de 1,6%, de pina la 2% care ar trebui sa o suporte americanii, ar insemna pentru Trump suficienti bani pentru a suplimenta o serie intreaga de cheltuieli guvernamentale, mai ales cele legate de infrastructura si crearea de locuri de munca, dar pentru vestul, centrul si mai ales estul Europei, este faza finala a falimentului.

http://www.nbcnews.com/news/world/five-reasons-why-nato-nations-don-t-always-pay-their-n619966

 

Pe de alta parte, un refuz al participarii cu cel putin 2% al europenilor si Canadei, ar face ca Trump sa vada ca solutie un acord partuclar al SUA cu Rusia si chiar sa fie justificat de neparticiparea tarilor europene si Canadei la bugetul NATO.

Va incerca UE sa isi construiasca propria armata? Va fi extrem de greu si tensiunile actuale se vor amplifica, pentru ca statele europene membre vor fi boicotate de Trump si la alte capitole.

Vedem foarte clar disperarea Germaniei, fata de care Trump a anuntat ca va aplica automobilelor germane vindute in SUA, o taxa de 35% la import, ceea ce ar insemna o scadere substantiala a vinzarilor auto germane pe cea mai mare piata de pe glob si o ridicare a vinzarilor de automobile americane.

Trump are de parte lui un mare dezavantaj si anume calitatea produselor americane, care este sub orice critica, comparativ cu cele germane si europene in general, ceea ce face ca pretul platit de americani pentru cumpararea de mai multe ori a unui produs sa fie cu mult mai scump decit cumpararea o singura data a unui produs de calitate, in conditiile in care salariile muncitorilor americani nu sint de natura sa acopere in acest moment mecanismele malefice ale unei “socetati de consum”, care este principala problema.

A doua problema este productivitatea muncii si progresul tehnologic, care au ramas mult in urma in America, comunitatea privata a afacerilor americane avind ca variabila a cresterii productivitatii muncii, exploatarea fortei de munca in mod salbatic si din ce in ce mai multe ore pe zi, in timp ce Germania si alte tari membre ale NATO au produs tehnologie avansata in multe domenii si si-au bazat productivitatea pe cresterea nivelului tehnologic.

Fara discutie ca este un aspect cu doua taisuri si eu il vad zilnic si anume, faptul ca America si afacerile americane sint cu mult mai realiste decit naivii europeni in ceea ce priveste comportamentul capitalist fata de lucrator. Americanii stiu ca orice investitie in tehnologie, pentru cresterea productivitatii, in situatia in care produsele realizate invadeaza piata americana venind din China, este o investitie pierduta si bani aruncati, pe cind un muncitor platit cu citiva dolari in plus pe zi pentru ore suplimentare, pina la darimarea lui fizica, marginalizqarea lui mentala si robotizarea lui, face ca America sa para ca are contracte si se munceste si este o tara buna, cu somaj redus, care isi poate plati si somerii, dupa care, in momentul cind nu mai este nevoie de produsul respectiv, el venind din China, forta de munca este disponibilizata si incepe jocul stocurilor pe Wall Street, distrugind o intreaga economie mondiala…dar sperind ca America isi va reveni, nu datorita refacerii structurilor ei economice si tehnologizarii, ci datorita distrugerii de catre Wall Street a altor economii care in acest caz vor fi nevoite sa accepte un import masiv de dolari americani pentru refacere economica, prin intermediul bancilor americane si institutiilor financiare internationale la comanda SUA, evident realizind reserve valutare in dolari pentru acele tari distruse si importatoare de dolari, dupa care aceste tari vor dori sa isi mentina valoarea rezervelor in dolari si a dolarului american in sine, pe care il au in trezorerii, fapt pentru care vor munci cu mult mai mult, practic pentru mentinerea pe linia de plutire a economiei americane si nu a lor, iar de aici va incepe un alt ciclu distrugator generat de “avansata” America…

Merkel déjà s-a impacat cu ideea ca Trump va face miscarea decisiva in dezintegrarea NATO si va trebui ca ea sa decida o colaborare sub alta forma si chiar sa urmeze ridicarea sanctiunilor economice impuse Rusiei, dupa care va urma colapsul de proportii al economiilor est europene, care vor fi parasite de investii…fara a putea sa isi mareasca bugetele militare si fara a avea o structura militara pusa la punct si mai ales, fiind vulnerabile din toate punctele de vedere in fata tuturor fortelor mondiale majore.

In acest moment, UK dedica NATO 2,2% din PIB, Portugalia 1,4%, Spania 0,9%, Grecia 2,4%, Albania 1,2, Italia 1,1, Franta 1,8%, Luxemburgul 0,4%, Germania 1,2%, Cehia 1%,Polonia 2%, Ungaria 1%, Romania 1,5%, Bulgaria 1,3%, Turcia 1,6%, Lituania 1,5%, Slovenia 0,9%, Croatia 1,2%, Letonia 1,5% Estonia 2,2%,Norvegia 1,5% si Canada 1%... De la aceste procente dedicate de fiecare tara membra bugetului NATO, va puteti imagina ce inseamna o crestere pina la cel putin 2%, pentru cele mai vulnerabile dintre ele, printre care evident si Romania, unde saracia se asterne de la o zi la alta mai profund.

Din pagina de mai jos veti vedea cu claritate ca celelalte tari membre ale NATO nu au cum sa sustina suma pe care nu o va mai finanta SUA, iar Trump stie acest lucru...

http://money.cnn.com/2016/04/15/news/nato-spending-countries/

 Europa, cu siguranta nu va rezista la o alocare de cel putin 2% din PIB-ul tarilor membre pentru NATO si Trump stie acest lucru si la fel Canada.

Cu, Canada este o alta problema, mai ales datorita inconstientei lui Trudeau care va face tot posibilul sa tina pasul, dar nu va avea colaborarea europenilor, iar daca in extrem se va intimpla, Canada este cu siguranta in colaps economic, Trump cu siguranta cerind sa fie achitate datoriile Canadei fata de SUA si mai ales renuntind in totalitate sau in ce mai mare parte la petrolul si gazul canadian, in pofida faptului ca, Canada este principalul exportator de petrol catre SUA, inaintea Arabiei Saudite, insa Trump stie ca SUA se poate gestiona cu propriul petrol si gazele existente pe teritoriul tarii.

Capacitatile de stocare ale petrolului in SUA sint déjà la limita si Trump stie acest lucru. Mai mult, economia Canadei este axata pe exportul de materii prime, tara neproducind mai nimic, comparat, iar multe din materiile prime de care SUA are nevoie, le va procura cu mult mai ieftin..lasind Canada in degringolada economica si cu lideri care vor explica populatiei ca de vina este…..Trump, nespunind nimic de prostia lor si automultumirea de zeci de ani de a depinde permanent de Unchiul Sam, in orice misca.

 

Adrian Cosereanu

Last Updated on Sunday, 05 February 2017 20:17  

Add comment


Security code
Refresh


Toamna - Tudor Ghe.

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Cum ar putea exista o lume fara Romania?

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.


Afacerile guvernului canadian cu indienii nativi din anumite provincii au scos la iveala sume fabuloase care sint platite sefilor de triburi pentru a acoperii o serie larga de matrapaslicuri ale guvernului.Seful tribului Peguis cistiga anual 220.000$ care nu sint taxabili.Un alt sef de trib,al Enoch Cree Nation cistiga 175.000$ pe an si asta comparabil cu salariul anual al unui rezident al zonei respective, care este de 15.000$ pe an.Seful tribului 543-person Piapot din Saskatchewan, este platit mai bine decit primul ministru al Provinciei.Trebuie spus ca, contribuabilii canadieni care platesc taxe uriase,ofera acestor triburi peste 7 miliarde de dolari pe an si nu au acces la nici o informatie pentru a vedea cum sint distribuiti bani lor.Canadieni s-au saturat de secretomania aceasta si au pus presiune pe guvern sa li se arate cum sint cheltuiti bani in acesta directie.Sa nu trezim in Romania cu sefii tiganilor ca li se acorda si lor salarii anuale de acest gen pentru a acoperii si vota un guvern uncapabil.