ALTERNATIVA ROMANIEI

Este CAPITALISMUL o alternativa viabila pentru ROMANIA ?

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home ȘTIRI si ACTUALITĂȚI Vor reveni dobinzile bancare la nivelul celor de dinainte de criza, sau la stare de normalitate, care sa dovedeasca faptul ca economia a devenit functionala?

Vor reveni dobinzile bancare la nivelul celor de dinainte de criza, sau la stare de normalitate, care sa dovedeasca faptul ca economia a devenit functionala?

E-mail Print PDF
User Rating: / 0
PoorBest 

In ultima perioada, auzim discutindu-se de NAFTA, OPEC, TPP, investitii, acorduri comerciale care se nasc sau sint distruse si asa mai departe. A-ti mai auzit ceva de nivelul dobinzilor bancare si legatura lor cu economia reala? A-ti auzit ceva de fectul pozitiv sau negativ al unor nivele de dobinzi pe piata bancara? A-ti mai auzit de stimulente financiare, bazate pe o fluctuatie pozitiv controlata a dobinzilor bancare? Raspunsul ar fi NU, la toate intrebarile de mai sus.

Dar, atunci ce conteaza pentru acest capitalism si mai ales pentru noi, in vederea intelegerii a ceea ce se intimpla sau se poate intimpla cu noi in perspectiva?

Prima si cea mai importanta cifra, vine tot din demolata America, unde se afla acum LIBOR si de unde se da "ora exacta a dobinzilor bancare internationale". 

America este datoare 20.000 de miliarde de dolari, datorie a guvernului federal american, care se va multiplica dupa Iunie 2017, dupa prognoza economistilor americani. In aceasta situatie, datoria reprezinta extrapolat, un cuantum de peste 61.500 de dolari pe fiecare cetaten american sau si mai rau, pentru cei ce inca mai muncesc, datoria este de peste 166.800 de dolari pentru fiecare contribuabil, deci platitor de taxe catre statul american... Asta in contextul in care datoriile unei gospodarii americane sint de 1,6 dolari la fiecare dolar cistigat.

Matematica simpla, ne spune ca refacerea nu este numai imposibila dar este hilar de discutat despre ea, daca ne gindim la volumul imens de cheltuieli atit guvernamentale cit si personale pe care americanii trebuie sa il suporte...

Cit de sclavi ar putea deveni americanii pentru a putea sa scape vreodata de datorie, sau mai mult, pentru a putea plati cel putin un dolar la datorie si ea sa scada cu acel dolar..?

In perioada lui Bush(2000-2008), datoria guvernului a fost dublata, el imprumutind cit toti presedintii dinaintea lui, inclusiv Clinton.. Obama a preluat Administratia Americana la aproximativ 10.000 de miliarde de dolari datorie si a dus-o la 20.000 de miliarde de dolari datorie, iar Trump va continua cu siguranta acest proces al inconstientei financiare.

Se discuta mereu de importanta taxelor platite de contribuabili catre statul capitalist. Chiar mai conteaza ele in aceasta situatie si cu o economie capitalista pe butuci, fara locuri de munca si fara industrie producatoare? Fara discutie ca taxele sint un subiect de deturnatea atentiei cetatenilor si pentru a-i face fericiti ca pot insela statul si pentru ca ei sa taca din gura si sa lase sacalii sa manevreze fondurile tiparite sau imprumutate dupa tiparire.

 

Nici o municipalitate capitalista nu mai supravietuieste din taxe ci din...BANCI. Vedem in fiecare an ca toate municipaltitatile din tarile capitaliste sint din ce in ce mai datoare si chiar exponential le cresc datoriile si ne intrebam: De ce nu ne-a intrebat in mod democratic, daca dorim sa platim mai mult pentru obiectivele avute in vedere in respectiva municipalitate? Cum si-au permis sa imprumute atitia bani in mod cu totul nedemocratic, neintrebind exact pe cei ce platesc taxe sau vor trebui sa achite nota de plata a imprumuturilor bancare?

Nu va faceti probleme, veti plati din ce in ce mai mult, dar gradual, iar oficialii vor imprumuta din ce in ce mai mult de la banci pentru finatarea unor proiecte costisitoare de infrastructura sau alte proiecte pe bani multi, pentru a oferi imaginea unui management politic de exceptie, dupa care noi vom alege pe altii, care vor promite taxe si mai mici si noi vom deveni si mai datori bancilor, iar taxele vor fi din ce in ce mai mari, intretinind ideea ca se merita sa platim pentru ce se face, dar in realitate noi platim salariile celor ce nu traiesc din salarii ci din spagi pe care noi nu ni le putem imagina, dictate de "corectitudinea" sistemului capitalist actual de perspectiva...

Un alt numar care ar trebui sa ne puna pe ginduri sau ne clarifice asupra jafului capitalist, ar fi 6,62%, care inseamna dobinda medie pe care guvernul american a platit-o la datoriile contractate, pina in 2000, cu doar un an inainte de QE(Quanitative Easing, sau tiparirea masiva de dolari), ZIRP (Zero Interest Rate Program, care insemna dobinda zero in cele mai multe contracte) si multe alte mecanisme pe care nu le voi detalia.

Cind se discuta de normalizarea situatiei economice, ar trebui sa se aiba in vedere ajungerea la un procent mediu al dobinzii bancare in jurul a 6%.

Ce s-ar intimpla in acest caz, in contextul actual al datoriei existente?

20.000 de miliarde de dolari x 6% = 1.200 de miliarde de dolari in dobinda, care ar trebui sa plateasca guvernul american anual...  

Ce ar putea insemna acest scenariu, care ar arata refacerea: Ar reprezenta o datorie de 15.000 de dolari datorie guvernamentala pentru o familie de patru persoane... Aceasta datorie ar insemna peste 31% din actualul buget federal american, ceea ce ar trebui sa adica la taieri masive in toate domeniile publice, deci venirea in Evul Mediu a Americii...

Deci, ca sa dam o conotatie finala acestui scenariu, trebuie sa spunem ca o crestere a dobinzilor spre normal, este imposibila, pentru ca ar duce la o debalansare economica de proportii cu urmatoarele caracteristici principale: 

Guvernul ar taia aproximativ toate programele si cele mai multe cheltuieli, dupa care ar urma colapsul sau ar creste taxele care ar duce automat la o situatie similara cu cea a Greciei si cu stilul de austeritate impus, ceea ce ar duce la un raspuns mai mult decit violent al americanilor,  care cu siguranta nu si-ar dori sa fie parte din Lumea a Treia.

Ar genera o noua runda a experientelor monetare, implicind in final o “iertare” a guvernului american de datoriile pe care le-a contractat si care au fost finantate cu bani tipariti. Aceasta va functiona atita timp cit dolarii inca mai sint universal acceptati si alte tari vor trebui sa muncesca din rasputeri pentru a-si mentine rezervele in dolari la cote acceptabile valoric. Pina in prezent istoria nu a oferit asa ceva, fenomenul fiind in premiera.

Pe de alta parte, ar putea exista un scenariu pe acest fond, in care SUA sa devalorizeze masiv dolarul, cu scopul de a plati dobinda in totalitate, pentru ca oricum, guvernul SUA este in dificultate reala insasi de a plati dobinda la banii imprumutati, dar acesti bani depreciati vor greva vietile a zeci de milioane de americani chiar in America…

Rezultatul final ar fi: Daca America doreste sa supravietuiasca, nu va putea niciodata sa duca dobinda in sus la valorile de constructie sau cele care sa arate o refacere economica reala. Deci, o crestere de dobinda la valorile normale nu este posibila…

Dar, daca dobinzile nu vor creste in SUA, Rezervele Federale, banca centrala a Americii, va fi fortata sa creeze un tsunami de noi dolari tipariti pentru a pastra rata dobinzii la un nivel extrem de redus si artificial, aceste Rezerve Federale luindu-si responsabilitatea unei inflatii iminente si evident un razboi al monezilor.

Ce ar mai putea spune Trump despre China, pe care o invinovateste de devalorizare controlata a monedei si dorinta unui razboi al monezilor? Oare de opt ani de zile, SUA nu manipuleaza dobinda, insa fara succes si neproducind nimic in economia reala?

Unde este diferenta acoperitoare a acestui fenomen? In productivitate, pe care SUA si nici o alta putere mondiala sau tara capitalista dezvoltata nu o poate aduce sub nici o forma si niciodata la nivelul Chinei.

Se mai poate reface o astfel de economie, chiar si sub semnul schimbarilor radicale dictate de Trump? Greu sau chiar imposibil de crezut, mai ales ca Trump nu are nici un sistem de prioritati in abordarile economice, actionind pompieristic si crezind intr-un success facil si rapid… Greu de crezut si mult mai usor de crezut ca va deveni extrem de vulnerabil in foarte scurt timp…

Adrian Cosereanu

Last Updated on Sunday, 05 February 2017 13:32  

Add comment


Security code
Refresh


Toamna - Tudor Ghe.

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Cum ar putea exista o lume fara Romania?

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.


Inchiderea Canalului Suez,care este probabila in urma a ceea ce se intimpla in Egipt,ar crea un dezechilbru mondial.Navigarea din Arabia Saudita pina in Texas ar dura cu 12 zile mai mult decit acum, pentru tancurile petroliere.Peste 8% din trasportul maritim mondial se desfasoara prin Canalul Suez.Parcurgearea lui, de catre petroliere in general,din Peninsula Aarabica pina la New York scuteste 30% din drum,la fel o reducere de 57% o pot realiza in cazul unui transport de petrol catre Franta si peste 42% pentru Olanda.In fiecare zi,prin Canalul de Suez trec peste 2,2 milioane de barili de petrol catre tarile lumii.In 2009,prin Canal au trecut 17.228 nave comerciale si tancuri petroliere.Impactul inchiderii lui il vom simti fiecare dintre noi in buzunar.