ALTERNATIVA ROMANIEI

Este CAPITALISMUL o alternativa viabila pentru ROMANIA ?

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home ȘTIRI si ACTUALITĂȚI Trump – Trudeau, o intilnire presarata cu minciuni care nu le credeau nici ei, cu politeturi, laude si cu discutii sterile despre integrarea femeilor in societate si emigratie… Erau si alte probleme mai importante?

Trump – Trudeau, o intilnire presarata cu minciuni care nu le credeau nici ei, cu politeturi, laude si cu discutii sterile despre integrarea femeilor in societate si emigratie… Erau si alte probleme mai importante?

E-mail Print PDF
User Rating: / 0
PoorBest 

Peste 75% din exportul canadian merge spre sud, la partenerul american, iar 18% din exportul american vine in directia Canadei. Fara discutie ca acest aspect ar fi fost extrem de important de deschis in discutia dintre Trump si Trudeau, cel putin principial.

Este mai mult decit evident faptul ca in aceasta perioada, canadienii sint foarte ingrijorati si se tem de unele masuri protectioniste pe care le poate dicta Trump, care ar face din Canada o tara extrem de vulnerabila si cu posibilitatea unui colaps economic si social devastator, practic un faliment asigurat.

Canadienii se tem de faptul ca pot oricind sa fie tratati ca Mexicul sau Australia, de catre Trump, ceea ce ar crea un mare dezechilbru si o miscare haotica a fortei de munca cu implicatii mari atit in viteza de miscare a banilor in economia canadiana, dar si o degringolada pe piata locurilor de munca.

Trudeau a vrut sa arate ca el are mult mai putin de pierdut decit Mexicul, dar a uitat sa spuna ca economia canadiana poate fi in colaps foarte rapid, daca Mexicul iese din decorul NAFTA.

In toate produsele americane si mai ales canadiene, ma refer la cele tehnice, sint inglobate subansamble mexicane, intr-un procent valoric de cel putin 30%, pentru a face acest produs vandabil si competitive.

Ce se intimpla daca NAFTA cade? Evident, canadienii nu mai pot realiza multe din produsele lor pentru export, iar dolarul canadian va lua un curs care ar scoate lumea in strada, iar pe Trudeau pe usa din spate a politicii canadiene. La fel se intimpla si cu SUA, care nu ar putea vinde nici un automobil, daca ar prelua in fabricatie ceea ce acum importa fara taxe de la mexicani…

Canada are o economie disfunctionala si bazata pe resurse, deci trebuie sa exporte cantitate si nu calitate, ceea ce o face extrem de vulnerabila la taxele de granita pe care doreste sa le impuna Trump.

Peste 98% din exportul de petrol al Canadei este destinat lui Unchiul Sam, iar o taxa de 20% promisa de Trump, ar duce la faliment sigur, toate exploatarile petroliere canadiene din vest si nord, care oricum au mai bine de doi ani de cind produc in pierdere, producind barilul de petrol cu peste 80 de dolari si vinzindu-l cu ceva peste 50 de dolari, lasind zeci de mii de muncitori petrolieri in afara locurilor de munca.

Sa vedem ce s-a discutat la intilnire si ce s-a raspuns jurnalistilor in conferinta de presa..

Cresterea fluxului economic intre cele doua tari.

Trudeau spune ca, schimburile comerciale intre cele doua tari, totalizeaza in jur de 2 miliarde de dolari pe zi si peste 400.000 de canadieni si americani trec granite zilnic, cu acest ultim numar as putea sa fiu de acord. Dar, legat de cele 2 miliarde de dolari schimburi comerciale zilnic, trebuie sa spun ca a fost, este si va fi o farsa.

Daca ne uitam pe structura marfurilor care fac obiectul exportului si importului dintre SUA si Canada, raminem stupefiati sa vedem ca aceasi calitate de cherestea sau produse de masa lemnoasa, pleaca din Canada spre SUA si revin din SUA spre Canada, la fel si cu pestele, carnea de vita si multe alte produse.

Cel mai interesant este relatia cu petrolul. Canada, cea mai mare exportatoare de petrol pe piata americana si unul dintre cei mai mari producatori mondiali, nu are decit o saracie de rafinarie de petrol pe coasta de..est si nu a fost in stare sa construiasca o alta sau mai multe pentru a aproviziona cu benzina si produse derivate la pret mai mic, chiar propria industrie....

Benzina si produsele petroliere derivate, vin din...America, pentru ca amele tari sa se inregistreze cu o cifra a comertului bilateral, de natura sa le situeze pe ambele in primele sapte tari industrializate ale globului. Exemplele pot continua si pot detalia circul practicat pentru crearea de imagine, dar Trudeau stie cu siguranta, iar canadienii se intreaba, pe buna dreptate: Cum este posibil ca noi sa exportam petrol in SUA si sa le dam la un pret infim acest petrol, iar la noi sa vina de la ei benzina, cu mult mai scumpa decit se vinde la pompele din SUA? Ei inca nu inteleg si nimeni nu a avut ”rabdarea” sa le explice ca este un joc si o farsa comerciala.

 

Securitatea Energetica si Mediul

Trump a promis sa renunte la orice standarde de Mediu si sa porneasca in mod salbatic un tip de industrializare, care sa aiba in principal rolul de a crea locuri de munca. Trudeau, in schimb, se maimutareste punind in fata Mediu inconjurator, cu perversitate, dar in schimb, nici el si nici Trump nu si-au manifestat nici macar intentia de a semna in curind Acordul de la Kyoto, legat de normele de Mediu, dar nu i-a durut gura sa promita si sa continue proiectul Keystone XL, care va aduce petrolul murdar si extren de poluant din nisipurile din nordul Albertei, spre sudul Americii, in Lousiana, catre marile rafinarii americane, conducta cuplindu-se cu Dakota Access, o alta magistrala de proportii, demolind tinuturile indienilor nativi si zone intinse rezidentiale...dar cei doi au promis si au zimbind larg unul la celalalt..

 

Parteneriat in pastrarea securitatii granitei dintre cele doua state, care se intinde pe aprox 5.500 de km.

Pai, ce securitate sa poata asigura doua tari, pe o intindere de granite atit de mare si cit ar trebui sa plateasca cele doua tari pentru a avea control tota al granitei?

Despre ce securitate poate fi vorba, din moment ce Trump interzice intrarile si iesirile din tara a celor ce vin sau doresc sa plece catre cele sapte tari majoritar musulmane, iar Trudeau anunta pe toate canalele ca este dispus sa preia cota de refugiati ai SUA. In acelasi timp, acesti refugiati trec in numar mare zilnic, granita dintre cele doua tari, venind in Canada, dar ei pot trece oricind clandestin la rudele din SUA si pot organiza orice actiuni, daca acestea sint intentiile lor. Trudeau va primii in continuare refugiati, iar americanii se vor uita catre Canada, ori de cite ori ceva se va intimpla… Deci securitatea granitei este o chestiune relativa si imposibil de rezolvat..

Alianta militara dintre cele doua tari si in cadrul NATO.

Un alt circ de proportii, avind in vedere dimensiunile si minciunile proferate. Intreaga putere de foc a armatei Canadei, este mai putin de jumatate din capacitatea Portavionulul Eisenhower, deci va imaginati cam ce colaborare militara poate avea loc si sub ce auspicii.

Canadienii au cumparat un submarin ruginit de la britanici, care dupa citeva luni s-a scufundat pe coasta de est datorita infiltrarilor de apa si au mai avut un singur elicopter de tipul Sea King pe care au vrut sa il foloseasca la o manevra militara, dar datorita faptului a echipajul era beat, au lovit elicopterul de nava de pe care decolase.

http://www.macleans.ca/news/canada/the-sinking-of-the-canadian-navy/

Mai mult, ca o parodie de proportii, fostul ministru cu toate portofoliile in toate guvernele de pina la Trudeau, McKay, in acea perioada Ministru Apararii al Canadei, pleca pina nu demult la pescuit si vinatoare cu prietenii, cu elicopterele militare ale armatei canadiene…

http://www.cbc.ca/news/politics/mackay-s-helicopter-story-doesn-t-fly-mps-say-1.1121363

Legat de NATO, minciunile au fost pe banda rulanta. Trump este adeptul desfintarii NATO, ca fiind un acrod invechit pe care nu il mai poate sustine financiar, SUA acoperind aprox 3,8% din PIB-ul ei in NATO, ceea ce inseamna o suma uriasa. Intre timp, cu numai citeva saptamini in urma, Trudeau spunea ca el va prelua sarcina fiannciara a SUA, in cazul in care americanii vor renunta la participarea in NATO? Serios? De unde? Suma pe care o aloca SUA pentru NATO, este PIB-ul Canadei pe foarte multi ani, iar Trudeau ar trebui sa puna acesti bani anual…

https://www.washingtonpost.com/news/fact-checker/wp/2016/03/30/trumps-claim-that-the-u-s-pays-the-lions-share-for-nato/?utm_term=.01d9ae4bd1e5

Deci NATO va urma traiectoria dictata de SUA, iar Canada va ramine sa promita in continuare…. unor tari vest europene care vor dori si ele sa iasa afara din aceasta organzatie fara sens..

Oferirea unor puteri deosebite femeilor care afaceriste si crearea unui mediu egal de salarizare si eliminarea inegalitatilor dintre barbati si femei...in cele doua state vecine.

Evident, Trump stia afinintatea si sensibilitatea lui Trudeau pentru femei, pentru homosexuali si lesbiene. Discutia s-a desfasurat in prezenta unui grup de femei angrenate in afaceri, aduse majoritar de Trump, ca sa umple timpul dedicat lui Trudeau si sa nu mai existe timpul necesar pentru discutia unor aspecte strategice si necesare, pe care Trump cel mai probabil nu voia sa le discute...

Este deplorabil pentru cele doua tari, sa discute in anul 2017, despre drepturile pe care femeile nu le au si ar trebui sa le aiba, i doua dintre primele sapte tari industrializate ale globului, ca si cum ar fi niste tari de genul celor din Orientul Mijlociu si ar fi nevoie sa iasa dintr-o situatie delicata in privinta femeilor.

Ei vor sa elimine inegalitatea dintre femei si barbati, iar eu as intreba:Unde?

Intrebarea mea scurta, vine de la faptul ca amindoua tarile au exportat industrii intregi in Asia de Sud Est, fara sa ii intereseze nici soarta femeilor, nici inegalitatea, nici familiile acestor femei, nici faptul ca ele nu isi vor putea plati necesitatile si sustine familiile si asa mai departe.

Sa se elimine inegalitatea in colegiile si universitatile din cele doua tari? Pai, in acest moment, atit in Canada cit si in SUA, numarul studentelor este cu mult mai mare decit numarul studentilor, dar ambii au posibilitati limitate sa intre in cimpul muncii, sa isi plateasca scolile absolvite, sa isi platesca chiria la un apartament sau sa aiba un automobil..

Deci inegalitatea o creaza barbatii, sau sistemul? Aceasi glumeti, Trump si Trudeau, stiu foarte bine care este rata divorturilor in SUA si Canada si faptul ca situatia economica a impus si impune in continuare o crestere dramatica a divorturilor, lasind armate intregi de femei cu copii in brate si de mina, fara posibilitatea sa le ofere cele necesare si stind cu mina intinsa la stat si fara venituri.

Oare nu guvernul capitalist creaza aceasta inegalitate? Este pentru prima oara in istoria SUA, cind la categoria femeilor peste 21 de ani, numarul celor necasatorite este mai mare decit al celor casatorite… Despre ce inegalitate vorbim?

In momentul cind cineva este injurat, de obicei injuratura se refera la mama, lasind sa se inteleaga ca tot ceea ce este rau in educatia unui tinar, este legat de participarea sau neparticiparea mamei.

Mai mult de sase din zece tineri americani si canadieni nu stiu sa manince civilizat cu furculita si cutitul, ei mincind de cele mai multe ori din pungile de la fast food uri, datorita faptului ca mamele nu pot gati, ele fiind la ore suplimentare sau la al doilea loc de munca, fara de care nu se pot intretine fizic.

Nu stiu, Trudeau si Trump, ca numarul femeilor din clinicile de reabilitare dupa consumul de droguri grele, a crescut exponential in ultima perioada? Se pare ca da, dar nu o pot spune.

Nu stiu ei despre faptul ca marea majoritate a femeilor au fost acaparate de cariera si bani si au uitat de familie, venind seara tirziu si ”adulmecind” o bere dupa care se culca pentru a merge dimneata din nou la munca, neavind nici barbat, nici apetit sexual si nici dorinta de a realiza ceva in viata, decit de a munci pentru supravietuire, sistemul capitalist creindu-le imaginea unei personalitati si a unor drepturi pe care le au, insa foarte putine dintre ele stiu sa le foloseasca contructiv, in relatia de familie sau cu sotii lor.

Cine creaza inegalitatea si dezbinarea sociala? A fost ceva refacut de ani de zile, NU, totul a  fost amplificat si s-a profitat.

Ambele guverne au acceptat ca divorturile sa fie online pentru citeva sute de dolari, pentru ca prin dezbinarea familiei, consumurile sa fie duble. Ambele au acceptat prostitutia ca fiind normala dar in afara legii. Mai mult, in orasele canadiene, multe fete native, din rezervatiile indienilor nativi, “pline” de droguri, vin pentru a se expune sexual ieftin, in ideea de a cistiga ceva bani pentru a se intretine. Motelurile din marile orase americane si canadiene, de unde isi trag “seva”si informatiile politisti, sint ocupate aproape in intregime de prostituate, care stau in ele pentru ani de zile, intr-o mizerie greu de descris… Cine creaza inegalitatea, dragi parteneri politici si economici nord americani?

Ar fi multe de spus, insa va las sa va ginditi daca egalitatea fortata si personalizarea peste masura a femeilor, care acum lupta impotriva barbatilor pentru drepturile lor, pierzind in final toate drepturile umane si elementele strategice care au consacrat o femeie in viata de familie, este un fenomen pe care capitalismul il are in vedere..

Intilnirea femeilor de afaceri cu Trump si Trudeau a fost presarata de glume si totul a  parut o bascalie organizata intr-o camera care nu avea scaune pentru toti cei prezenti…dar se dorea sa se dea mai multa putere femeilor, ca si cum pina acum cineva dintre noi am facut ceva ca sa le obstructionam…

Adrian Cosereanu

 

Add comment


Security code
Refresh


Toamna - Tudor Ghe.

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Cum ar putea exista o lume fara Romania?

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.


Afacerile guvernului canadian cu indienii nativi din anumite provincii au scos la iveala sume fabuloase care sint platite sefilor de triburi pentru a acoperii o serie larga de matrapaslicuri ale guvernului.Seful tribului Peguis cistiga anual 220.000$ care nu sint taxabili.Un alt sef de trib,al Enoch Cree Nation cistiga 175.000$ pe an si asta comparabil cu salariul anual al unui rezident al zonei respective, care este de 15.000$ pe an.Seful tribului 543-person Piapot din Saskatchewan, este platit mai bine decit primul ministru al Provinciei.Trebuie spus ca, contribuabilii canadieni care platesc taxe uriase,ofera acestor triburi peste 7 miliarde de dolari pe an si nu au acces la nici o informatie pentru a vedea cum sint distribuiti bani lor.Canadieni s-au saturat de secretomania aceasta si au pus presiune pe guvern sa li se arate cum sint cheltuiti bani in acesta directie.Sa nu trezim in Romania cu sefii tiganilor ca li se acorda si lor salarii anuale de acest gen pentru a acoperii si vota un guvern uncapabil.