ALTERNATIVA ROMANIEI

Este CAPITALISMUL o alternativa viabila pentru ROMANIA ?

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home ȘTIRI si ACTUALITĂȚI Moment de referinta in politica americana si mondiala. Nu va fi ultimul, insa va fi un inceput pentru viitoarele abordari politice si economice. Cuvintarea lui Trump din aceasta seara din Congresul American. Un intreg glob ii da atentie...

Moment de referinta in politica americana si mondiala. Nu va fi ultimul, insa va fi un inceput pentru viitoarele abordari politice si economice. Cuvintarea lui Trump din aceasta seara din Congresul American. Un intreg glob ii da atentie...

E-mail Print PDF
User Rating: / 0
PoorBest 

In aceasta seara, Donald Trump va putea arata daca este capabil sa fie un politician afacerist sau un afacerist politician. El va putea arata, daca este in stare sa isi schimbe pozitia si sa devina flexibil de cite ori situatia politica o cere si va putea arata ca valoarea lui l-a propulsat in aceasta pozitie si nu o intelegere gresita a intentiilor lui de catre admiratori.

Donald are posibilitatea sa treaca de la povesti electorale la discutii scurte si detalii explicate sau lasate in cumpana in mod intentionat. Absolut tot ceea ce va spune astazi, va afecta dolarul american incepind de miine si in continuare, ceea ce evident, ca o reactie in lant, va afecta toate economiile si in masura si mai mare pe cele de genul Romaniei, extrem de vulnerabile.

Cuvintarea va fi una care va avea un efect major in comertul international si poate fi finalul reflatiei dolarului american. Reflatia, ca parte a politicii monetara, este destinata sa duca la cresterea numerica si calitativa produsului realizat de o economie si sa elimine efectele deflatiei. Acest process de reflatie, include printre altele, reducerea taxelor, schimbarea modului cum banii au intrat pe piata si numarul lor si mai ales, are in vedere micsorarea dobinzilor. Reflatia este deseori folosita pentru a descrie prima faza a unei refaceri economice reale, dupa o periuoada de contractie economica, mai mult decit evidenta in SUA.

Realitatea este ca o stare de agitatie pe mai multe planuri a guvernului, nu face decit sa intirzie o eventuala refacere economica si sa creeze efecte negative evidente in cadrul economiei. Deocamdata, Trump a oferit o stare de agitatie politica si economica, care a ajuns la un punct critic, datorita unui sistem de prioritati in abordari destul de precar.

Cuvintarea Presedintelui SUA va avea un impact major asupra deciziilor pe care le va lua Rezervele Federale in Martie si modul cum va ghidona dolarul in perioada imediat urmatoare, care in ciuda unei cresteri din ultimele zile, s-a depreciat continuu incepind de la finalul lunii Ianuarie..

Realitatea este ca Trump este obligat sa vada intreg tabloul cu probleme economice si mai ales sistemul de interdependente, pentru ca el nu poate elibera un plan fiscal decit schematic, fara sa stie cit va costa sistemul de sanatate, in urma unei alte legii a Sanatatii, cit va costa infrastructura, de care el isi leaga mari sperante si unde vrea sa investeasca major, la fel si educatia, unde sistemul trebuie reformat din radacini si multe altele, care tin de deciziile clasei politice.

Pe de alta parte, clasa politica doreste sa amine iesirea din scena a Obamacare, care conduce sistemul de sanatate si legatura lui cu companiile de asigurari rapace…

O nesincrnonizare in acordarea stimulentelor fiscale, si o “rabdare” prea pronuntata a Rezervelor Federale, fata de unele subiecte economice de prim interes, poate duce la o politica monetara improprie fata de nivelul real al inflatiei si poate culmina cu o cadere a dolarului, care, peste un anumit prag, poate duce la alte desincronizari cu economia reala si punerea in pericol a puterii politice. SUA depinde major de importuri ieftine din Asia si o crestere a costurilor acestor importuri datorata dolarului american in cadere, ar putea duce la un efect devastator atit politic, economic cit si social…
De aceea, cuvintarea de astazi este un pas important in evolutia viitoare a economiei SUA si mondiala.
Sa o urmarim si sa facem mine comentariile de rigoare...

 

Adrian Cosereanu 

 

Add comment


Security code
Refresh


Toamna - Tudor Ghe.

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Cum ar putea exista o lume fara Romania?

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.


In urma cu citeva zile Mugur Isarescu,asa zisul Guvernator al BNR declara cu nonsalanta unui bolnav mental ca este ingrjorat de modul cum tinerii ii vor acoperii pensia lui de batrinete atunci cind va iesii din cimpul muncii.Poate ca era beat, dar pentru un Guvernator BNR, chiar si beat fiind nu este o scuza a spune asemena enormitati.Nu este nici prima si nici ultima prostie debitata de reputatul specialist bisnitar de la BNR ancorat la corabia chiorului.

Cum poate el crea imaginea muncii lui in cadrul BNR care a reprezentat si reprezinta o pirghie importanta in economia nationala,lovind in tineri?

Atit a facut el,incit sa nu aiba incredere in tineretul roman? Pai atunci de ce a stat acolo si de ce mai cere pensie daca nu crede in ei si in ceea ce a facut?

Merita el pensie dupa ca e a trimsi tineretul la cules capsuni pentru a acoperii gaurile produse in bugetele de familie de o guvernare a BNR falimentara?

Oare nu este el un produs al unui sistem(capitalist) care ne ignora si ne sfideaza chiar si prin declaratii de acest fel? Halal sistem !!