ALTERNATIVA ROMANIEI

Este CAPITALISMUL o alternativa viabila pentru ROMANIA ?

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home ȘTIRI si ACTUALITĂȚI Moment de referinta in politica americana si mondiala. Nu va fi ultimul, insa va fi un inceput pentru viitoarele abordari politice si economice. Cuvintarea lui Trump din aceasta seara din Congresul American. Un intreg glob ii da atentie...

Moment de referinta in politica americana si mondiala. Nu va fi ultimul, insa va fi un inceput pentru viitoarele abordari politice si economice. Cuvintarea lui Trump din aceasta seara din Congresul American. Un intreg glob ii da atentie...

E-mail Print PDF
User Rating: / 0
PoorBest 

In aceasta seara, Donald Trump va putea arata daca este capabil sa fie un politician afacerist sau un afacerist politician. El va putea arata, daca este in stare sa isi schimbe pozitia si sa devina flexibil de cite ori situatia politica o cere si va putea arata ca valoarea lui l-a propulsat in aceasta pozitie si nu o intelegere gresita a intentiilor lui de catre admiratori.

Donald are posibilitatea sa treaca de la povesti electorale la discutii scurte si detalii explicate sau lasate in cumpana in mod intentionat. Absolut tot ceea ce va spune astazi, va afecta dolarul american incepind de miine si in continuare, ceea ce evident, ca o reactie in lant, va afecta toate economiile si in masura si mai mare pe cele de genul Romaniei, extrem de vulnerabile.

Cuvintarea va fi una care va avea un efect major in comertul international si poate fi finalul reflatiei dolarului american. Reflatia, ca parte a politicii monetara, este destinata sa duca la cresterea numerica si calitativa produsului realizat de o economie si sa elimine efectele deflatiei. Acest process de reflatie, include printre altele, reducerea taxelor, schimbarea modului cum banii au intrat pe piata si numarul lor si mai ales, are in vedere micsorarea dobinzilor. Reflatia este deseori folosita pentru a descrie prima faza a unei refaceri economice reale, dupa o periuoada de contractie economica, mai mult decit evidenta in SUA.

Realitatea este ca o stare de agitatie pe mai multe planuri a guvernului, nu face decit sa intirzie o eventuala refacere economica si sa creeze efecte negative evidente in cadrul economiei. Deocamdata, Trump a oferit o stare de agitatie politica si economica, care a ajuns la un punct critic, datorita unui sistem de prioritati in abordari destul de precar.

Cuvintarea Presedintelui SUA va avea un impact major asupra deciziilor pe care le va lua Rezervele Federale in Martie si modul cum va ghidona dolarul in perioada imediat urmatoare, care in ciuda unei cresteri din ultimele zile, s-a depreciat continuu incepind de la finalul lunii Ianuarie..

Realitatea este ca Trump este obligat sa vada intreg tabloul cu probleme economice si mai ales sistemul de interdependente, pentru ca el nu poate elibera un plan fiscal decit schematic, fara sa stie cit va costa sistemul de sanatate, in urma unei alte legii a Sanatatii, cit va costa infrastructura, de care el isi leaga mari sperante si unde vrea sa investeasca major, la fel si educatia, unde sistemul trebuie reformat din radacini si multe altele, care tin de deciziile clasei politice.

Pe de alta parte, clasa politica doreste sa amine iesirea din scena a Obamacare, care conduce sistemul de sanatate si legatura lui cu companiile de asigurari rapace…

O nesincrnonizare in acordarea stimulentelor fiscale, si o “rabdare” prea pronuntata a Rezervelor Federale, fata de unele subiecte economice de prim interes, poate duce la o politica monetara improprie fata de nivelul real al inflatiei si poate culmina cu o cadere a dolarului, care, peste un anumit prag, poate duce la alte desincronizari cu economia reala si punerea in pericol a puterii politice. SUA depinde major de importuri ieftine din Asia si o crestere a costurilor acestor importuri datorata dolarului american in cadere, ar putea duce la un efect devastator atit politic, economic cit si social…
De aceea, cuvintarea de astazi este un pas important in evolutia viitoare a economiei SUA si mondiala.
Sa o urmarim si sa facem mine comentariile de rigoare...

 

Adrian Cosereanu 

 

Add comment


Security code
Refresh


Toamna - Tudor Ghe.

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Cum ar putea exista o lume fara Romania?

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.


The New York Times din 4 Septembrie 2010 prezinta in pagina "International" un articol in care se arata ca autoritatile italiene urmeaza exemplu Sarkozy si evacueaza tiganii din orasele peninsulare.Dar ceea ce este cel mai rau este ca se titreaza cu litere mari - "Actiunea de Reducere a Emigrantilor Romani se Imprastie in Toata Europa".Am crezut ca vor sa limiteze emigrarea doctorilor,specialistilor,tehnicienilor si inginerilor romani,dar nu a fost vorba despre aceste categorii care au umplut golurile lasate de prostia occidentala.In articol  trateaza ceea ce inseamna acesti tigani pentru Europa si provenienta lor,adica sint considerati ca fiind in totalitate romani.Se ofera chiar si o fotografie si multe detalii la modul cum traiesc si cit de saraci sint ei.Ceea ce nu se vede si nu se titreaza in paginile ziarului este de ce acesti tigani care nu pot fi nici pe departe confundati cu poporul roman,au ales ca destinatii preferate pe francezi si pe italieni.Oare nu sint aceste doua tari de destinatie a tiganilor cele mai apropiate din punct de vedere al caracterului,de acesti tigani? Oare faptul ca ei se simt bine, fura,violeaza,maninca din gunoaie si nu muncesc, sint atribute ale vietii franceze si italiene cotidiene? De fapt am vazut ce fac italieni in Romania,cit de infractori sint,caracterul lor "constructiv" si la fel francezii cu tiganii lor care se pare ca sint mai multi decit albii in acest moment in Franta.Deci spune-mi cu cine te imprietenesti ca sa iti spun cine esti,iar pentru zeci de ani prietenia franco-tiganeasca si italo-tiganeasca a dainuit in pace si prosperitate reciproca.