ALTERNATIVA ROMANIEI

Este CAPITALISMUL o alternativa viabila pentru ROMANIA ?

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home ȘTIRI si ACTUALITĂȚI Se mai poate vorbi de disciplina financiara atunci cind banii sint tipariti iresponsabili si sint ”free”, intr-o economie, canalizati in zona speculativa? Pe fondul indisciplinei financiare, poate exista disciplina economica? Dar disciplina sociala?

Se mai poate vorbi de disciplina financiara atunci cind banii sint tipariti iresponsabili si sint ”free”, intr-o economie, canalizati in zona speculativa? Pe fondul indisciplinei financiare, poate exista disciplina economica? Dar disciplina sociala?

E-mail Print PDF
User Rating: / 0
PoorBest 

Traim intr-un sistem indisciplinat. Cum reactionam?

De cele mai multe ori, cind disciplina in cadrul unui sistem dispare, marea majoritate a deciziilor luate sint dezastruoase si greu de controlat, dar de cele mai multe ori in defavoarea maselor si in avantajul celor ce pot specula indisciplina…

Singura destinatie spre care se indrepta un sistem in care nu exista disciplina, este distrugerea proprie, implozia, colpasul lui final.

Este foarte clar, ca tot ceea ce este “free” si vine fara sa meritam, este cheltuit sau administrat cu mult mai putina atentie si asta vedem chiar la copiii nostri, care dau o alta valoare bogatiei din gospodariile in care traim, acumulatqa de noi in ani de zile. Vedem ce se intimpla cind chiriile apartamentelor includ consumul de apa si gaze iar chiriasii lasa apa sa curga la robinete in mod iresponsabil, lasa aerele conditionate si cadura sa fie mult prea “abundente”. Mergem in concediu in paradisurile caraibiene si vedem cum maninca si cit maninca oamenii la sistemele “all inclusive”, plecind cu multe kilograme in plus in mod inutil, si asa mai departe, vedem zilnic aspecte ale ceea ce inseamna “free”…si cum distrug si distrag existenta noastra…

Acelasi principiu poate fi considerat si in ceea ce privesc banii. Daca ei sint eliberati de cei ce ii tiparesc in mod “free” pe piata financiara, nu va exista niciodata o motivatie ca ei sa fie investiti gindit pina la ultimul detaliu, nu se vor lua niciodata in considerare costurile fluctuante si oportunitatile de cost in investitii sau nu se vor considera economiile individuale sau institutionalizate ca fiind ceva necesar, deci, in final…indisciplina generala.

Banii eliberati de bancile centrale capitaliste, fara dobinda sau cu dobinda modica, si chiar negativa, sint priviti in mod practic ca fiind “free cost”.

Banii care pot fi “inchiriati” si mai putini dintre ei imprumutati, in cantitati astronomice sint deasemenea “free”, iar orice fonduri investite ineficient sau cheltuieli fara rost, pot fi imediat inlocuite…cu bani fara numar, “inchiriati”…

Realitatea ne-a aratat de multe ori ca nimic nu poate dura, ca nimic nu poate fi eficient si nu putem crea nimic care sa sustina existenta noastra, pe fondul indisciplinei si fara sa fim concentrati asupra costurilor de productie sau individuale, veniturilor si altor oportuinitati care s-au dorit a fi elementele favorabile ale capitalismului, dar care acum sind doar retorici ale liderilor economici si politici capitalisti.

Ne intrebam evident: Ce putem face si care este relatia dintre capital si munca, forta de munca, in acest caz pe care il traim?

Aceasta indisciplina generata si controlata de sistemul bancar si dinamica ei, o putem sesiza in fiecare gospodarie si in bugetul fiecaruia dintre noi, in institutii si la nivelul statului…

Vedem un stat capitalist, ai carui functionari sint bine platiti din bani “free”, care curg lunar din banci, iar cei ce lucreaza in sectorul privat capitalist o duc din ce in ce mai rau si ne gindim care este traseul banilor, daca cei care nu au rezultate si in activitatea carora nu se pune problema competitivitatii, cistiga bine, iar cei ce muncesc greu si construiesc valoare, traiesc in mizerie…

Vedem aceasi situatie paradoxala si demolatoare pentru o economie, in domeniul fondurilor de trust, ale caror venituri sint “free”, curgind lunar, indiferent daca un individual a fost productiv sau nu.

La fel se intimpla si cu guvernele nationale, care pot foarte simplu imprumuta si chiar o fac, in mod iresponsabil, alte miliarde sau mii de miliarde de dolari, dupa ce ei si-au batut joc si au cheltuit fara nici o judecata economica, fondurile contribuabililor…

Noi aducem instinctiv si intuitiv, din timp in timp, atentia asupra necesitatii disciplinei. Este ca si cum, mincind ciocolata sau alte dulciuri care ne satisfac poftele, dar pe lunga durata, consecintele consumului exagerat este de natura sa ne distruga sanatatea.

Multi americani au ajuns sa se intrebe, pe buna dreptate, acum in situatie de criza devastatoare: Ce am realizat noi imprumutind peste 9.000 de miliarde de dolari in ultimii 8 ani si ducind datoria nationala la peste 20.000 de miliarde de dolari?  

Cu dobinda zero sau aproape de zero si o linie de credit a natiunii americane, nelimitata, trebuie sa  reamintind doar faptul ca Rezervele Federale au creat peste 3.500 de miliarde de dolari in acesti opt ani, din care in final au cumparat bonduri guvernamentale, oferind Administratiei Americane bani usori si oricind a dorit, fara nici o dificultate, deci putem spune pe buna dreptate ca zona disciplinei financiare s-a incheiat de mult si as dori ca cineva sa ma convinga de faptul ca nu am dreptate…dar mai ales sa ma convinga de faptul ca sistemul poate trai fara disciplina si se poate reface renuntind la disciplina.

Cind o companie farmaceutica creste pretul unui medicament de la 10 dolari la 500 de dolari, in situatia in care banii imprumutati sint nelimitati si fara dobinda, nu mai este cazul sa discutam de disciplina financiara ci de haos, mecanisme de frauda si in ultima instanta frauda legalizata, in interesul unii grup financiar intrnational infractional….

Atita timp cit tiparirea banilor si aruncarea lor pe piata este ”free”, nu avem de ce sa ne minunam de ce un avion de vinatoare de tipul F-35, este de patru ori mai scump decit unul pe care l-a inlocuit si de aici si cerintele din ce in ce mai mari ale complexului industrial militar pentru achizitionarea unui asemenea aparat de zbor militar.

Atita timp cit tiparirea iresponsabila a banilor este ”free”, nu exista nici o motivatie politica pentru a limita bugetul alocat CIA sau a le spune celor de la agentiile de inteligenta ca trebuie sa restringa cheltuielile, atita timp cit numarul bancnotelor nu mai este sub nici un control al tiparirii lor.

Micsorind dobinda la Banca Nationala, in speta Rezervele Federale, si chiar ducind-o aproape de zero, a fost redusa total necesitatea unei discipline financiare. Politicienii de toate culorile se simt ca pestele in apa in fata potentialelor cheltuieli dupa placul lor, ei fiind “free” sa se angajeze in orice chetuieli si sa imprumute zeci de mii de miliarde de dolari de la generatiile care vin, ca tot nu mai conteaza. Politicienii nu vad de ce sa nu imprumte in orice moment pentru a-si salva pielea si a fi realesi de cei ce nu inteleg mecanismul financiar si carora le spun ca vor scadea volumul datoriei pe care contribabilii ar trebui sa o suporte si aecsti contribuabilii nu vor fi afectati.

Aud zilnic oamenii vorbind despre aceste datorii si de faptul ca o tara sau alta detine datorii fabuloase, ca o municipalitate sa alta a imprumutat si va inrobii contribuabilii din zona cu taxele.

In realitate, acestor politicieni locali sau nationali, care conduc destinele obstilor, nu le pasa de datorii ci ei trebuie sa fie constienti ca banii se tiparesc continuu, ca au acces la ei si sa ameninte permanent populatia cu potentiale datorii, pentru a tine sub control ceea ce consuma acesti amariti care merg de dimineata la lucru cu sacosa si nu ceea ce consuma si cum consuma clasa politica si acolitii lor.

Deci taxele si cresterea lor devine un instrument de represiune psihica, de care politicienilor nu are cum sa le fie teama, atita timp cit banii se tiparesc oricum si nu mai au nici o legatura cu economia reala, iar pe de alta parte, omul dc rind merge la magazine si acolo vede realitatea, care nu mai poate fi ascunsa si anume…inflatia galopanta si faptul ca acolo, la magazine i se extrag banii din buzunar ca rezultat al tiparirii iresponsabile a sume astronomice si dobinzilor infime la creditele acordate de banci in zona speculativa.

Dar, omul de rind nu primeste mai mult si este mereu amenintat cu recesiunea, cu depresiunea economica si asa mai departe si el este inmarmurit sa vada ca este chemat la munca zi si noapte, ca munceste din ce in ce mai mult, iar la finalul lunii este dator la…banci.

Si asa se inchide circuitul, pornit de la banci si revenind tot in banci a unor bani de hirtie care produc valoare tot pentru cei ce i-au tiparit…..si duc in sclavagism pe cei ce ii consuma si nu au niciodata suficienti pentru un trai decent…. Ce frumos circuit al banilor in “natura” realizeaza acest capitalism “prosper”?

O dobinda mare, a fost singurul mecanism de disciplina financiara potential a fi impus pe termen scurt, care ar fi putut pune in reala dificultate clasa politica, practic in pericol existential, in cazul maririi dobinzilor cu un cuantum real….

Deci, odata ce costul dobinzii a fost redus doar la un semnal “sonor”, politicienii se simt “free” de o eventuala povara a disciplinei financiare, pe ei nu ii intereseaza oportunitatile de cost cu care se confrunta micile afaceri, investitiile si eficienta lor si mai mult, se aventureaza in a promite populatiei dezvoltarea de proiecte de infrastructura, cele mai multe dintre ele total inutile pentru popor dar foarte utile pentru politicieni si gasca lor de contractori privati, care pot cere orice sume pentru realizarea acestor proiecte si pentru banci…

In realitate, marea majoritate a acestor proiecte de infrastructura, inutile, nu pot prin “eficienta” lor sa returneze nici macar fondurile necesare intretinerii acestora, fara a mai discuta de cheltuiala principala, care ar trebui acoperita si de care nu mai pasa deocamdata nimanui…asa arata disciplina financiara capitalista actuala, care ar face ca Adam Smith, Friedman, Hayek si alti parinti ai capitalismului modern sa se rasuceasca in mormint, vazind faza la care a ajuns aceasta bataie de joc de sistem capitalist…

Nimic nu mai conteaza, fiecare dintre noi avind mentalitatea ca avem acum si ca alte generatii vor plati pentru noi prin taxele pe care le vor oferii statului capitalist, dar realitatea este ca aceste generatii care ar trebui sa plateasca, sint din ce in ce mai putin dispuse sa plateasca, ele ducind rata de participare a tinerilor in cadrul fortei de munca la cote minime istorice, de avarie, practic imposibil ca ei sa mai achite, nici macar dobinda minora, lunara la aceste imprumuturi.

Acesta este punctual critic de colaps al capitalismului sau crony capitalismului “modern”, un sistem artificial otravit in toate detaliile lui. Multi dintre noi gindim ca nu are rost sa ne oprim din acest joc periculos, daca tot vor plati altii, astfel ca bancherii ne creaza mental imaginea unei prosperitati asigurata de altii. Este ca si cum ai cheltui pe credit card cumparind tot ce doresti si platind minimul datorat, fara sa te gindesti ca la un moment dat nu vei mai avea acces la nici o suma, pentru ca nu poti plati nici minimul de dobinda necesara pentru ca banca sa iti deblocheze fonduri mici dar suplimentare, dar fiind convins ca cineva iti va plati datoria.

Asta este o disciplina financiara de care se poate discuta ca fiind constructiva si posibila unei refaceri economice? Hai sa fim seriosi si sa pornim de la lucruri simple, pentru a ne da seama ca este o minciuna care curind ne va duce in strada pe toti si ne vom intreba de ce ni se intimpla acest lucru.

Acest fenomen arata cum “free money” ne poate duce la decizii dezastruoase. Odata cu eliminarea disciplinei financiare, nu exista nici o motivatie de a elimina un joc nebunesc, de a finanta cererile unui grup de interese legat de clasa politica si de a da spaga ori de cite ori este necesar, oricarui oligarh sau acolit.

Acest articol va arata dumneavoastra cum o natiune capitalista se autodistruge, cum implozia ei este amplificata de acceptul contribuabililor, care in final vor suferii... Deci sa ne asteptam la ce poate aduce mai rau o totala indisciplina financiara, chiar un eventual…razboi, pe care multi il vad ca fiind al relgiilor, al petrolului, al resurselor si asa mai departe si foarte putini il vad ca un razboi declansat de infractorii de talie mondiala din finante…

Dar, pina una alta, jale mare si sa il plingem pe David Rokefeller, care “saracul” multimiardar, a murit la “frageda” virsta de 101 ani, dupa ce a facut o serie intreaga de acte caritabile, dupa cum anunta ziarele “familiei” lui…iar adevarul este ca resimtim din plin sentimentul lui profund caritabil, la tot pasul. La fel ca el, multi dintre supravietuitorii Holocaustului, toti peste 95 de ani, “consumati” in focul Holocaustului, detin banii si jongleaza dobinzile bancare, creind populatiei infantile imaginea unei prosperitati perene, care va exploda curind, iar ei vor avea banii in paradisurile financiare, iar noi vom detine saracia, urmind sa ne atacam existential unii pe altii, pentru ca nu vom avea niciodata posibilitatea de a merge in acele paradisuri tropicale destinate numai lor si acolitilor lor… Sa ne traiesti draga sistem financiar bancar capitalist al indisciplinei finaciare…!!!

 

Adrian Cosereanu

 

 

 

 

Add comment


Security code
Refresh


Toamna - Tudor Ghe.

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Cum ar putea exista o lume fara Romania?

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.


Afacerile guvernului canadian cu indienii nativi din anumite provincii au scos la iveala sume fabuloase care sint platite sefilor de triburi pentru a acoperii o serie larga de matrapaslicuri ale guvernului.Seful tribului Peguis cistiga anual 220.000$ care nu sint taxabili.Un alt sef de trib,al Enoch Cree Nation cistiga 175.000$ pe an si asta comparabil cu salariul anual al unui rezident al zonei respective, care este de 15.000$ pe an.Seful tribului 543-person Piapot din Saskatchewan, este platit mai bine decit primul ministru al Provinciei.Trebuie spus ca, contribuabilii canadieni care platesc taxe uriase,ofera acestor triburi peste 7 miliarde de dolari pe an si nu au acces la nici o informatie pentru a vedea cum sint distribuiti bani lor.Canadieni s-au saturat de secretomania aceasta si au pus presiune pe guvern sa li se arate cum sint cheltuiti bani in acesta directie.Sa nu trezim in Romania cu sefii tiganilor ca li se acorda si lor salarii anuale de acest gen pentru a acoperii si vota un guvern uncapabil.