ALTERNATIVA ROMANIEI

Este CAPITALISMUL o alternativa viabila pentru ROMANIA ?

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home ȘTIRI si ACTUALITĂȚI Unde este problema sistemului de sanatate american si de ce o putem detecta la multe state capitaliste, unde numerele sint manipulate in sensul minciunii.

Unde este problema sistemului de sanatate american si de ce o putem detecta la multe state capitaliste, unde numerele sint manipulate in sensul minciunii.

E-mail Print PDF
User Rating: / 0
PoorBest 

Ori de cite ori este o criza economica a sistemului capitalist, statisticienii, jurnalisti si liderii capitalisti, mai ales in fostele tari socialiste din estul Europei, se raporteaza la "comunism", dupa cum le place lor sa spuna. Ei uita chiar faptul ca insasi inflatia si calculul ei a fost stabilit sub opt formule de la Jimmy Carter la Barak Obama. Ei uita sa spuna ca sistemul educational era, nu numai de calitate indiscutabil mai buna decit ceea ce se intimpla acum in capitalism si era "free", pe cind acum se plateste o avere pentru a deveni somer dupa studiile superioare absolvite. Ei uita sa spuna ca spitalele aveau doctori care nu numai ca aveau pretentia ca sint doctori ci chiar erau pregatiti a fi doctori si in respect pentru profesia lor. Ei uita sa spuna cum se facea redistribuirea venitului national si ce includea clasa de consum "popular" iar acum nici o tara capitalista nu mai poate definii structural un buget de familei si individual, in sens existential, oamenii nemaiavind bani sa cumpere nici macar produsele de baza...

Actul de Securitate Sociala din SUA din 1935, continea 47 de pagini, iar in prima faza avusese 14 pagini. Actualmente, acest act numara 9.625 de pagini si ne intrebam cu totii: De ce are atit de mare importanta numarul paginilor? Cine poate citi atitea pagini si citi politicieni care manevreaza sistemul legislativ al tarii, au un minim de cunostiinte despre ceea ce se prevede in acest Act?

Cei mai multi politicieni voteaza acest tip de acte, fara sa stie despre ce este vorba si sa inteleaga ceea ce citesc, dar ele trebuie sa existe la numar. Cu sistemul de sanatate este la fel, iar analistii politici arata ca NIMENI, absolut nimeni dintre politicienii de pe Capitol Hill, nu este constient de ceea ce se intimpla intradevar si care este diferenta dintre Obamacare si Trumpcare, in intregime.

Sa revenim cu picioarele pe pamint si sa spunem ca in 2015, chelutielile din sistemul de sanatate au crescut cu 5,8% fata de anul 2014, atingind suma de 9.990 de dolari pe persoana, adica 3.200 de miliarde de dolari pe natiunea americana.

Ca parte a PIB-ului national, cheltuielile din sistemul de sanatate pe 2016, reprezentau 17,8%, ceea ce arata in realitate ca acest sistem de sanatate putea pune in faliment economia americana.

In 2017, cheltuielile guvernului federal, guvernelor statale si locale sint estimate la 7.040 miliarde de dolari. PIB ul anual pe 2017 este estimat la 18.855 miliarde de dolari. Printr-o socoteala simpla, ajungem la realitatea conform careia cheltuielile guvernului reprezinta 37,3% din PIB-ul american. Adaugind la acest procent, cheltuielile de sanatate avute pe anul trecut, de 17,8%, ajungem la cheltuieli neproductive in procent de 55,1% din PIB, care inseamna parte a economiei care nu produce NIMIC, doar consuma.

Situatia este foarte aproape de dezastru si Trump stie foarte bine acest lucru, pentru ca depasirea procentului de 60% din PIB a acestor cheltuieli, reprezinta colapsul economiei.

In sistemul medical capitalist, nu numai doctorii sint problema, sau ei sint cea mai mica problema, insa cea mai mare problema sint spitalele in sine care vor sa fie platite pentru cei care vin la spitale fara a avea o asigurare medicala. Doctorii sint vinovati pentru ca le este impusa o mentalitate, pe care dealtfel o accepta, de a transforma pacientii in “customers”. Sistemul de sanatate capitalista devenit o afacere in care se discuta de profit si mai putin de SANATATE…pentru ca se discuta de actionari, iar ei urmaresc profitul si nu sanatatea populatiei….

Adrian Cosereanu

 

 

 

Add comment


Security code
Refresh


ORA EXACTA

Toamna - Tudor Ghe.

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Cum ar putea sa existe o lume fara Romania?
Inchiderea Canalului Suez,care este probabila in urma a ceea ce se intimpla in Egipt,ar crea un dezechilbru mondial.Navigarea din Arabia Saudita pina in Texas ar dura cu 12 zile mai mult decit acum, pentru tancurile petroliere.Peste 8% din trasportul maritim mondial se desfasoara prin Canalul Suez.Parcurgearea lui, de catre petroliere in general,din Peninsula Aarabica pina la New York scuteste 30% din drum,la fel o reducere de 57% o pot realiza in cazul unui transport de petrol catre Franta si peste 42% pentru Olanda.In fiecare zi,prin Canalul de Suez trec peste 2,2 milioane de barili de petrol catre tarile lumii.In 2009,prin Canal au trecut 17.228 nave comerciale si tancuri petroliere.Impactul inchiderii lui il vom simti fiecare dintre noi in buzunar.