ALTERNATIVA ROMANIEI

Este CAPITALISMUL o alternativa viabila pentru ROMANIA ?

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home ȘTIRI si ACTUALITĂȚI Un alt mare dusman al locurilor de munca din SUA: Robotii industriali de fabricatie straina.

Un alt mare dusman al locurilor de munca din SUA: Robotii industriali de fabricatie straina.

E-mail PDF
User Rating: / 0
PoorBest 

Daca China, Mexic, Indonezia si multe alte tari ataca comercial SUA, pe de alta parte, Japonia, Germania si alte tari dezvoltate, ataca SUA prin intermediul robotilor industriali...

Trump, a anuntat poporul american, atit in campania electorala cit si dupa instalarea la Casa Alba, de faptul ca va aduce corporatiile americane inapoi in tara si va taxa importurile care provin de la companiile americane din afara tarii, cu tarife vamale descurajatoare la vinzarea produselor in America, intre 20% si 35%, pentru ca ele sa fie fortate sa isi aduca operatiunile inapoi in SUA.

In acelasi timp, Trump vrea sa creeze locuri de munca in SUA, in principal in industrie, fara sa isi dea seama de cit de descalificati profesional sint americanii si de la ce nivel trebuie sa porneasca pregatirea lor pentru a fi competitivi…DAR, cea mai mare parte din industria americana si chiar celelalte ramuri ale economiei, se bazeaza pe roboti, corporatiile avind acces la bani “free” imprumut si permitindu-si sa cumpere orice instalatii automatizate de afara.

Imediat ar veni intrebarea: Dar americanii, cu atitea universitati de top si premianti Nobel, nu au capacitatea de a construi roboti si de a avea personal pregatit tehnic pentru a opera cu acestia si a gasii solutii tehnice cu ei?

Fara discutie ca marile corporatii nu vor veni inapoi in SUA sau vor veni cu citeva sute de locuri de munca pentru a-i face hatirul lui Trump si a intra in gratiile lui, insa aceste corporatii vor gasi debuseuri comerciale ca produsele lor sa ajunga sub o forma sau alta in SUA cu taxe acceptabile.

Este evident ca nimic care s-ar produce in SUA, nu se poate vinde in SUA, DAR exista si o sansa si anume folosirea robotilor de inalta tehnicitate si complexitate, care sa produca mult si ieftin in SUA. Dar, are SUA asa ceva? Se pare ca nu.

Este o surpriza de proportii pentru lumea din afara SUA, sa vada faptul ca robotii si instalatiile automatizate din SUA, NU SINT COMPETITIVE CU CELE PRODUSE IN ALTE TARI, IN SPECIAL IN TARILE DEZVOLTATE.

Cu numai citeva zile in urma, Wall Street Journal, arata ca atunci cind vine vorba de automatizarea unor linii tehnologice din corporatiile americane, cumpararea de catre acestea a robotilor “Made in USA” nu este sub nici o forma prima optiune, ba in cele mai multe cazuri nici nu apare ca o eventuala optiune…

Si, atunci, ce poate face Trump, care are de ales intre lipsa de competitivitate si crearea unor produse neperformante comparat cu altele din tarile dezvoltate sau crearea de bariere tarifare si netarifare, de natura sa existe o singura alternative pentru americani si anume, cumpararea porcariilor care se produc la ei in tara, ceea ce se intimpla si in acest moment, cind cei mai multi dintre americani renunta chiar la a testa un produs facut in SUA si cumpara produse facute in Germania, Japonia, China si alte tari…

https://www.wsj.com/articles/powering-americas-manufacturing-renaissance-foreign-robots-1490549611

Sa nu uitam ca atit SUA cit mai ales Canada, livreaza o serie de subansamble marilor corporatii care desfac produsele lor in aceste doua tari nord americane. Multe companii lucreaza pentru Toyota, pentru Volswagen si asa mai departe, dar atunci cind aceste mari corporatii, care au un volum urias de vinzari, ofera contracte firmelor americane, ei dau o atentie deosebita tehnologiei pe care o poseda firmele americane producatoare de subansamble. Vorbesc in cunostiinta de cauza pentru ca am lucrat pentru o companie care producea piese pentru industria aeronautica si militara de virf, iar echipamentele si chiar piesele de schimb erau in cea mai mare parte a lor, japoneze, britanice, germane, olandeze, franceze si asa mai departe.

Dar ce face ca aceste corporatii americane care activeaza in America sa fie unele de success? TEHNOLOGIA SI ROBOTII JAPONEZI SI GERMANI!

Cind in 2006, marea companie americana Vickers a cumparat prima data roboti industriali de eficienta mare, a ales intre cei japonezi si cei europeni, dupa cum spune un oficial al corporatiei americane, iar de atunci, corporatia a cumparat numai roboti japonezi…acelasi oficial spunind ca insasi conducerea companiei nu este constienta de existenta unor roboti similari construiti in SUA.

America sufera de nivel tehnologic, dar ca si in alte domenii, datorita slabei informari si propagandei tehnice, multi corporatisti americani nu stiu de existenta acestor tehnologii.

Departamentul Comertului din SUA arata de curind ca, anul trecut America a avut un deficit commercial de peste 4,1 miliarde de dolari, numai in module flexibile de automatizari utilizate in industrie, in relatia cu Japonia, UE si Elvetia, care se pare ca au un avans substantial in acest domeniu.

Acest deficit, pe acest palier tehnic, este dublu fata cel din 2003, iar prapastia pare sa se adinceasca, poate pentru ca acesti straini produc mai gindit si eficient fata de americani, sau pentru ca americanii au incetat chiar sa mai produca, industria financiara fiind cea la care viseza orice specialist care detine un MBA, PhD si alte nivele de pregatire profesionala.

Este evidenta si o alta anomalie si anume ca intilnim in sectorul asigurarilor, cel financiar si cel de afaceri, persoane foarte bine pregatite, dar din domenii care nu au nici o legatura cu zona speculatiilor, ei indreptindu-se catre aceste domenii doar datorita banilor si dezechilibrului care se manifesta la nivelul economiei americane.

Asadar, companiile americane au pierdut piata…americana, acceptind de voie sau nevoie, automatizarile germane, japoneze si din alte tari dezvoltate…in special in domenii vitale ale economiei.

In anii 70, SUA reprezinta o forta tehnologica reala si extrem de dinamica, insa….in anii 80 productia auto a fost redusa la jumatate iar dolarul a inceput sa se aprecieze si exporturile au devenit din ce in ce mai dificil de derulat…..In 1995, cererea companiilor americane din SUA, pentru echipamente de productie americana autohtona, era de 81%, iar in 2015 era sub 63% si in cadere permanenta…in favoarea companiilor straine.

In timp ce SUA este din ce in ce mai mult in afara cursei tehnologice la virf, China devine din ce in ce mai agresiva in domeniu, producind roboti industriali extrem de avansati, chinezii cautind sa depaseasca faza miini de lucru ieftine si sa intre in competitie la virf, uneori cumparind in intregime mari corporatii germane, franceze, italiene sau japoneze..

Sa nu uitam ca in 1961 GM a instalat in fabrica de la New Jersey, primul robot industrial de mare eficienta la nivel mondial, Unimate, construit in Connecticut, iar la finalul anilor 80, primele 10 mari corporatii constructoare de masini unlete complexe si-au inchis portile dartorita uunei cereri mondiale in cadere pentru produsele americane, dupa cum arata studiul din 1993 al Rand Corp.

Declinul tehnologic al SUA, continua si in acest secol, avind in vedere faptul ca multe produse industriale folosite in SU sint importate iar “baby boomers” sint nevoiti sa iasa la pensie. Odata ce avem o cerere din ce in ce mai mica pentru produsele americane, este evident ca economia are nevoie de mai putin experti, ceea ce in final, ciclic, accelereaza declinul tehnologic, dupa cum arata HIS Markit din Londra.

In paralele cu un sistem educational degradat din toate incheieturile si cu lucratori din ce in ce mai slabi pregatiti, America pierde economic datorita robotilor straini, din ce in ce mai multe locuri de munca.

Mai mult, o eventuala crestere a salariului minim pe economie are in multe state industrializate din SUA, alaturi de cresteri la tarifele vamale, un efect devastator asupra economiei si acest trend va face ravagii in urmatorii ani, chiar cind Trump trebuie sa confirme eficienta gindirii lui economice…

Ceea ce este foarte clar, este faptul ca fara  o prezenta din ce in ce mai accentuata a robotilor industriali, cea mai mare parte a capitalului va pleca peste ocean, lasind si mai multi lucratori fara locuri de munca si cu alternative de consum a unor produse realizate in alte tari…..

 

Adrian Cosereanu

 

Comments  

 
0 #3 argos 2017-04-01 12:05
O solutie pentru regenerarea economica, ar fi , probabil investitia in infrastructura cu un accent pe componenta de mediu si interdepenta cu agricultura ecologica. Un alt loc unde ar putea sa atatce dur, cred eu, este educatia. Daca educatia este business, ar putea schimba regulile jocului, in asa incat businessul sa vina de partea maselor. Subventii masive pentru scolile vocationale( in special cele legate de partea de mentenanta utilaje industriale, comerciale si utilitare) si programe de apprenticeship intre brandurile mari si tinerii defavorizati.
-----------------------------------------------------------------------
Adrian Raspunde
In orice tara cind mentalitatea dominanta fata de educatie, sanatate si asistenta sociala este necesitatea ca ele sa devina "business" aceste tari sint TERMINATE! Educatia trebuie sa fie de stat si sa lase libera participarea celor care provin din familii sarace, la procesul de evolutie al societatii. La fel si in cazul sistemului de sanatate....
Quote
 
 
0 #2 argos 2017-04-01 11:54
Cat despre a face concurenta companiilor din Europa de genul KUKA, BOSCH, SIEMENS, FINEMECcANICA e sinucidere curata. Chiar daca au mutat parte din productie in Asia sau au fost cumparati de trust-fonduri chinezesti, sistemul lor de training, beneficii vacante, lucru in 3 schimburi, desi pentru mine si dumneavoastra e ceva normal ca asa am fost crescuti, pentru americani e foarte straniu. Cum poti sa aduci manufacturing-ul inapoi cand in cultura anglo-americana daca atingi doar mana colegei de la montaj sau service te poate aduce la tribunal pentru hartuire sexuala. Deci ar sta mai mult prin instante decat la banda. In timpul asta fabrica Ducati in Bologna ofera evenimente angajatilor ca sa se cunoasca mai bine, amesteca personalul tanar si necasatorit, avand chiar si crese si gradinite pentru copiii celor din fabrica, pentru un mai bun time-management si o comunicare mai buna in familie.
----------------------------------------------------------------------
Adrian Raspunde
De acord cu tine Georgica 100%. Sa nu uitam ca marile corporatii aviative americane, de exemplu, au gasit ca "eficient" sa reduca spatiul dintre scaunele din avioane, pentru a face mai multi bani, fiind indiferenti legat de confortul calatorilor. Ceea ce este cel mai interesant, este faptul ca marile corporatii americane si vestice in general, chiar si italiene, de care vorbesti, au primit imprumuturi masive fara dobinzi sau cu dobinzi infime, au primit scutiri de taxe de la guverne, au avit acces usor si nelimitat la tehnologie de ultima ora, au avut un fond de salarii mult mai mic de platit datorita multor angajati pusi pe liber si multe alte avantaje, iar in final...au crescut preturile la raft si la casele de bilete, in cazul companiilor aviatice si nu numai... Deci discutam de eroare sistemica...
Quote
 
 
0 #1 argos 2017-04-01 11:43
Nu va putea aduce niciodata job-urile de manufacturing inapoi in tara. Este impotriva principiului capitalist. Competitie la cutit, forta de lucru ieftina. Si nu cred ca americanii vor putea face roboti industriali. Ei sunt o natiune de inovatori si gasire de solutii, polarizare, hub-izare, consultanta etc. Da, au inventat primul robot industrial, dar japonezii au avut nevoie de eficienta datorita populatiei decimate dupa razboi, conditiilor de munca precare si culmea tocmai a personalului necalificat. A fost pariul de 100 de ani al companiilor japoneze. Faci un sistem de roboti, ca pe termen lung si mai ales in manufacturing este o investitie mai buna decat in personal de banda. In timpul asta americanii se inecau in rock and roll, whiskey si masini cat sufrageria crezand ca vor domina lumea doar ca au fost ce mai neafectati de razboi.
----------------------------------------------------------------------
Adrian Raspunde
IMi place comentariul tau si las posibilitatea altora sa te critice... Multumesc ca deobicei si sper in consolidarea relatiei noastre si o comunicare pe masura. Felicitari.
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh


Toamna - Tudor Ghe.

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Cum ar putea exista o lume fara Romania?

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.


Afacerile guvernului canadian cu indienii nativi din anumite provincii au scos la iveala sume fabuloase care sint platite sefilor de triburi pentru a acoperii o serie larga de matrapaslicuri ale guvernului.Seful tribului Peguis cistiga anual 220.000$ care nu sint taxabili.Un alt sef de trib,al Enoch Cree Nation cistiga 175.000$ pe an si asta comparabil cu salariul anual al unui rezident al zonei respective, care este de 15.000$ pe an.Seful tribului 543-person Piapot din Saskatchewan, este platit mai bine decit primul ministru al Provinciei.Trebuie spus ca, contribuabilii canadieni care platesc taxe uriase,ofera acestor triburi peste 7 miliarde de dolari pe an si nu au acces la nici o informatie pentru a vedea cum sint distribuiti bani lor.Canadieni s-au saturat de secretomania aceasta si au pus presiune pe guvern sa li se arate cum sint cheltuiti bani in acesta directie.Sa nu trezim in Romania cu sefii tiganilor ca li se acorda si lor salarii anuale de acest gen pentru a acoperii si vota un guvern uncapabil.