ALTERNATIVA ROMANIEI

Este CAPITALISMUL o alternativa viabila pentru ROMANIA ?

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home ȘTIRI si ACTUALITĂȚI De ce nu se mai discuta nimic de bancile italiene, in cea mai mare parte a lor? Oare se doreste sa se lase de inteles ca aceste banci, ca si altele, falimentare, din UE, incep sa functioneze normal? Este o minciuna...

De ce nu se mai discuta nimic de bancile italiene, in cea mai mare parte a lor? Oare se doreste sa se lase de inteles ca aceste banci, ca si altele, falimentare, din UE, incep sa functioneze normal? Este o minciuna...

E-mail Print PDF
 
Este clar si vizibil, faptul ca UE se afla pe ultimii pasi si ca dezintegrarea si procesul dureros al desprinderi tarilor membre, reprezinta ceva firesc, dar Italia, este un exemplu al modului in care lideri UE ascund gunoiul sub pres, chiar daca el este masurat in tone, iar presul este o cirpa care nu mai poate ascunde nimic, ba din contra, este parte a gunoiului.
Italia este pe muchia aplicarii unui urias bail out, in care contribuabilii vor trebui sa achite nota de plata a falimentului bancar generat de inconstienta bancherilor si fuga lor dupa inavutire. Imprumuturile toxice sint pretutindeni in sistemul bancar italian si colapsul sistemului este o urmare fireasca, iar alaturi de alte banci din alte tari ale UE, sistemul financiar al uniunii va exploda fara nici un dubiu. 
Lucrurile sint cu mult mai serioase decit par, insa sint ascunse pentru a mai da un respiro bancherilor si a nu crea panica populatiei, care trebuie sa creada faptul ca sistemul capitalist are capacitatea de a  se reface. Este o criza sistemica de proportii inimaginabile....dar alegerile vin si tabloul general trebuie sa arate favorabil.
Publicatia italiana Il Sole, este singura care, sub o forma sau alta, mai evaziv sau mai accentuat, arata un inceput al unei realitati de un tragism de neimaginat. 
Dupa cum arata un studiu de cercetare financiara al bancii de investitii italiene Mediobanca, 114 banci italiene de prima mina au un indicator "Rata Texas" de peste 100%. Ce inseamna acest indicator financiar economic?
Rata Texas sau TR, cum ii spun americanii, este calculata divizind valoarea totala a imprumuturilor neperformante oferite,  ale unei banci, cu valorea bunurilor fixe sau mobile detinute de o banca plus rezervele ei sau mai pe intelesul tuturor, tot ce aceasta banca detine toxic in contabilitatea ei, rezultat din imprumuturi neperformante oferite, DIVIZAT la suma de bani pe care ar avea capacitatea sa ii plateasca pentru aceste imprumuturi delicvente sau neperformante. Daca o banca are un volum mai mare de imprumuturi neperformante decit ea poate plati din fondurile pe care le detine, inseamna ca Rata Texas este mai mare de 100%, ceea ce este echivalent cu colapsul bancii, ceea ce de fapt se intimpla si se discuta de sume imposibil de recuperat. In Italia sint 114 mari banci in aceasta situatie, iar 24 dintre ele au o Rata Texas mai mare de .....200%, deci se afla din toate punctele de vedere, economic si financiar vorbind, in faliment garantat.... sfidind orice regula economica a capitalismului si intretinind un haos care nu are cum sa nu duca la explozia sistemului.
Evident ca nu numai bancile italiene sint in aceasta situatie, ci mare parte a bancilor UE, unde minciuna pe ultima suta de metri se doreste a fi parte a alegerilor politice "corecte"...
O parte din bancile in discutie, care au o Rata Texas mai mare de 100% sint banci locale sau regionale care detin sute de milioane si chiar miliarde de euro in bunuri, ale acestora. Aceste banci fac parte din sistemul bancar si chiar daca ar putea fi teoretic rezolvata problema lor, financiar vorbind, este foarte greu, pentru ca un dezechilibru major se inregistreaza la nivelul multor banci mari de care depinde soarta economiei italiene. Unele dintre aceste banci de importanta majora pentru ecomomia italiana au o Rata Texas de....200%, deci, sint finanicar total descoperite de dezastru pe care bancherii l-au produs in cursul anilor....
Un exemplu al falimentului, care poate duce la un faliment financiar national, este banca Monte del Paschi di Siena, care detine in bunuri si bani suma de 169 de miliarde de euro, dar in realitate, Rata Taxas este de ....269%, ceea ce inseamna ca nu poate acoperi decit aprox. 38% dintre imprumuturile toxice sau neperformante ale bancii....in cazul unei situatii foarte previzibile....de falimente la nivel national al celor care au imprumutat si nu mai pot returna banii catre banci. Cine trebuie sa le acopere pe celelelate? Greul va cadea pe contribuabilii italieni, pentru ca a doua varianta ar fi BCE, dar vom vedea ca regulamentul BCE nu sustine asa ceva...
O alta mare banca italiana, care detine 33 de miliarde de euro in bunuri si bani, este Veneto Banca, care la rindul ei este intr-un dezastru greu de imaginat, cu o Rata Texas de 239%. Aceasta banca, impreuna cu Banco Populare di Vicenza, care detine si ea 39 de miliarde de euro in bunuri si bani si o Rata Texas falimentara de 210%, s-a presupus sa fie salvate anul trecut de interventia guvernului italian, care la rindul lui, in stil capitalist pur, a sponsorizat, deci directionat bani in mod ascuns, catre fondul privat  european Atlante, dar care acum, vazind ca mecanismul functioneaza, a cerut mai multi bani de la guvernul italian. 
Deci ca sa nu para falimentar, guvernul italian a apelat la o cale indirecta, prin care dorea sa para ca nu ajuta bancile dar finanta acest fond privat pentru ca cei din guvern si politicienii italieni sa iasa din mizeria financiara pe care au girat-o.
Chiar expertii de la una dintre cele mai infractoare banci la nivel mondial, JP Morgan Chase, au avertizat ca  Monte del Paschi, Banca Populare de Vicenza si Veneto Banca, nu se pot incadra financiar pentru a primi ajutor sub forma de bail out... de la guvernul italian, adica de la contribuabilii italieni, ceea ce a facut ca imediat, multi investitori sa isi retraga fondurile de la aceste banci, exacerbind criza financiara enorma  prin care ele trec.
Este mai mult decit firesc din punct de vedere economic, faptul ca anticipata cadere a acestor doua banci, va duce la un soc puternic in intreaga industrie financiara italiana.
Cu o Rata Texas de peste 100%, Italia are urmatoarele banci, de importanta strategica in economia tării: Banco Populare, care detine 120 de miliarde de euro si are TR-ul de 217%., UBI Banca cu 117 miliarde de euro si TR de 117%, Banca Nazionlae del Lavoro, cu 77 de miliarde de euro si cu un TR de 113%, Banco Populare Dell Emilia Romagna, cu 61 de miliarde de euro si o TR de 140%, Banca Carige, cu 30 de miliarde in bunuri si bani detinute si cu un TR de 165% si Banca Unipol cu 11 miliarde de euro si un TR de 380%.... 
Datele de mai sus, ne spun faptul ca aceste banci au fost puternic  "vascularizate" financiar de catre BCE, insa activitatea lor a fost una devastatoare datorita unei economii nefunctionale intretinute la reanimare, iar jaful si incompetenta din aceste banci, au facut sa nu se spuna nici o vorba pina in momentul cind nu se mai poate face nimic, iar dezastrul este privit ca stare de normalitate.
Ce fac unele banci italiene, aflate in aceasta faza a dezastrului? Unicredit a primit 13 miliarde de euro numai in acest an, de la BCE, in ideea salvarii ei, chiar daca situatia este din ce in ce mai devastatoare pentru aceasta banca italiana. Cum si sub ce forma a primit Unicredit bani de la BCE? Prin intermediul unui "imprumut caritabil", dupa cum spun surse de la Roma, imprumut care a fost incadrat, pentru a fi oficial, in programul TLTRO, prin care in final, bancii ii este permis sa imprumute o suma de 24 de miliarde de euro, fara nici o dobinda si cu termen de achitare nedeterminat. Dar atita timp cit situatia financiara a bancilor italiene este una total falimentara, acest mecanism al disperarii celor de la conducerea BCE, girat de politicienii UE, este unul care face ca lucrurile sa devina din ce in ce mai dure.
O alta realitate de luat in seama si care face lucrurile si mai complicate, este faptul ca, pentru ca o banca sa se califice in vederea obtinerii de  asistenta financiara publica, aceasta banca trebuie sa fie solventa, ceea ce ar descalifica orice banca care detine o Rata Texas mai mare de 100%, situatie in care sint o multime de banci italiene.
Acest bail out, sustinere a bancilor private capitaliste italiene din banii contribuabililor, este obligatoriu sa fie prevazut in regulamentul UE, inclusiv al prevederilor Bank Recovery si Rezolutia Directiva a UE din Ianuarie 2016, care arata foarte clar ca fonduri publice care pot fi injectate pentru salvarea a unei banci, pot fi accesate numai daca actionari sint dispusi sa piarda sume importante, functie de banca. Dar, vor ei sa piarda sau ei vor sa plateasca poporul "preafericit" de capitalism aceste sume fraudulente?
Guvernul italian este pe deplin constient de faptul ca o asemenea situatie nu poate trena si ca dezastrul este foarte aproape si poate fi concretizat in eliminarea "investitorilor cu amanuntul", care sint de fapt votantii, cei care intretin prin votul lor aceste mizerii politice capitaliste. Acest guvern italian, pentru a evita in extremis o astfel de situatie,  a propus compensarea acestor detinatori de bonduri de mici proportii, care sint in numar foarte mare, ei detinind un numar mic de stocuri in diferite banci falimentare,  cu fonduri publice, asa cum a facut si guvernul spaniol pentru a linisti momentan iesirea in strada a celor ce au cumparat actiuni si stocuri la marile corporatii bancare italiene si ar putea sa isi vada economiile eliminate si viata lor in pericol, iar pe de alta parte, nu ar mai vota cu acesti politicieni infractori italieni, care au ascuns dezastrul financiar sub presul unei economii in cadere libera, tinind secret acest lucru si lasind acesti contribuabili mici sa investeasca economiile lor si pensiile in actiuni si stocuri la bancile italiene. 
Guvernul italian, in stilul minciunii capitaliste, a promis acestor "investitori cu amanuntul" care sint disperati de viitorul lor si sint in numar impresionant, ca le va oferii "bonduri preferentiale", totul numai pentru a mai pastra un moment de liniste de dinaintea furtunii, totul contravenind cu regulile financiare si legile UE, deci o incalcare flagranta a regulamentului financiar de functionare al UE, dar ce mai conteaza, disperarea este enorma....
De ce tace Comisia Europeana? Foarte simplu, cei din Comisia Europeana stiu foarte bine ca vor trebui sa treaca hopul alegerilor din Franta, in Mai si al celor din Germania, din Septembrie, iar aratind adevarul, situatia ar fi de natura ca votul final sa fie in favoarea dezintegrarii si asa iminente a UE, insa intirzierea nu face decit sa amine pentru putin timp acest proces... 
Daca acest proces va fi girat si va continua sub egida terminatoare a Bruxelles ului, un intreg continent de contribuabili europeni vor finanta aceste banci falimentare, inclusiv romanii, care vor veni cu picioarele pe pamint si vor realiza ca atit automobilele lor de lux, cit si frecventare restaurantelor si barurilor occidentalizate cit si cumpararea de fel de fel de bunuri in mod iresponsabil si aglomeratiile din mall uri, au fost detalii artificiale si vor fi de domeniul trecutului, intr-o economie total artificiala.... in care contribuabilii vor fi singurii care vor putea finanta aceste imprumuturi toxice si vor fi fortati cu sau fara voia lor, cu sau fara stiinta lor, sa o faca, asa cum de curind spunea chiar Vitor Constancio, Vicepresedintele BCE...
Deocamdata, tacerea dinaintea furtunii....
 
Adrian Cosereanu
Last Updated on Wednesday, 12 April 2017 21:24  

Add comment


Security code
Refresh


Toamna - Tudor Ghe.

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Cum ar putea exista o lume fara Romania?

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.


Inchiderea Canalului Suez,care este probabila in urma a ceea ce se intimpla in Egipt,ar crea un dezechilbru mondial.Navigarea din Arabia Saudita pina in Texas ar dura cu 12 zile mai mult decit acum, pentru tancurile petroliere.Peste 8% din trasportul maritim mondial se desfasoara prin Canalul Suez.Parcurgearea lui, de catre petroliere in general,din Peninsula Aarabica pina la New York scuteste 30% din drum,la fel o reducere de 57% o pot realiza in cazul unui transport de petrol catre Franta si peste 42% pentru Olanda.In fiecare zi,prin Canalul de Suez trec peste 2,2 milioane de barili de petrol catre tarile lumii.In 2009,prin Canal au trecut 17.228 nave comerciale si tancuri petroliere.Impactul inchiderii lui il vom simti fiecare dintre noi in buzunar.