ALTERNATIVA ROMANIEI

Este CAPITALISMUL o alternativa viabila pentru ROMANIA ?

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home ȘTIRI si ACTUALITĂȚI Datoria gospodariilor americane a ajuns la un nivel record istoric – 12.700 de miliarde de dolari. Si ea este in permanenta crestere… Unde se poate ajunge? La colapsul economic.

Datoria gospodariilor americane a ajuns la un nivel record istoric – 12.700 de miliarde de dolari. Si ea este in permanenta crestere… Unde se poate ajunge? La colapsul economic.

E-mail Print PDF
User Rating: / 0
PoorBest 

Oriunde mergem la cumparaturi, dar fara discutie si achizitiile de pe eBay si alte retele de vinzari online, vedem o folosire mai mult decit abuziva a cardurilor de credit. Pe de alta parte, situatia “favorabila” de pe piata imobiliarelor a impulsionat pe multi proprietari partiali de case, pentru ca marea parte a proporietatilor o detin bancile, i-a impulsionat sa solicite al doilea imprumut(mortgage) si sa devina datori in ideea ca pretul caselor va creste permanent si oricind vor vinde casele isi vor plati viata de lux artificiala pe care si-o impun.

Este o nebunie de proportii in fata caselor de marcaj de la magazinele de desfacere a produselor alimentare, unde indiferent de sume, oamenii platesc cu cardurile de credit si foarte putin cu cele de debit, care ar reflecta bani reali din contul lor bancar.

Unde s-a ajuns, in aceasta nebunie a unui stil de viata artificial? La o datorie a gospodariilor americane de peste 12.700 de miliarde de dolari, in primul trimestru al anului 2017.. Citirea documentelor financiare eliberate de Rezervele Federale, de mai jos, va crea pentru dumneavoastra imaginea unei societati capitaliste in declin pronuntat si a unui dezastru de proportii inimaginabile.

Lecturind materialul de mai jos, de data recenta, veti vedea in ce directie merge acest capitalism in stil american si in favoarea cui. Este un raport foarte interesant si care creaza imaginea adevarata etapei prin care trece capitalismul, dar mai ales nebunia oamenilor in fata acestui tavalug capitalist, acesti oameni intrind in faza anesteziei financiare, in care consuma fara nici o socoteala, ca si cum ar fi foarte aproape de sfirsitul lumii.., pentru a trai o viata artificiala, atita cit se va mai putea.

https://www.newyorkfed.org/medialibrary/interactives/householdcredit/data/pdf/HHDC_2017Q1.pdf

Cresterea datoriilor pe gospodariile americane este de 479 de miliarde fata de aceasi perioada a anului trecut…, numai in trimestrul 1 al acestui an.

Imprumuturile pentru achizitionarea caselor, care practic reprezinta cea mai mare parte a datoriilor, a atins cifra de 8.300 de miliarde de dolari pe 31 Martie 2017, pentru primul trimestru al anului 2017, cu 147 de miliarde de dolari mai mult decit trimestrul patru al anului 2016…

Liniile de credit cu garantie casele, detinute de gospodariile americane, au atins cifra de 456 miliarde de dolari…

Gospodariile americane detin imprumuturi pentru achizitionarea de automobile, care au crescut in primul trimestru al lui 2017 cu 10 miliarde de dolari fata de aceasi perioada a anului trecut, datoriile pentru scolile absolvite au crescut si ele cu peste 34 de miliarde de dolari, numai in primul trimestru al anului 2017, iar datoriile la cardurile de credit au crescut raportat la aceasi perioada, pe primele trei luni ale acestui an, cu peste 15 miliarde de dolari.

Cifre ametitoare si a caror crestere ofera imaginea faptului ca banii nu vor mai putea fi returnati prea curind, poate chiar niciodata. Este doar un joc al numerelor…bataii de joc capitaliste si indatorarii iresponsabile….

Dar sa venim in zona incapacitatii de plata a acestor datorii si sa vedem ce ne spun documentele de mai sus eliberate de Rezervele Federale, care cu siguranta nu dezvaluie aceste lucruri cu mare placere si nici nu stim data statisticile lor nu sint vindecate, dar chiar si asa, arata fata dezastrului economic…capitalist.

Delicventa sau incapacitatea de plata a mortgage –urilor(datoriilor pentru achizitionarea caselor), a dus la situatia in care 1,7% din imprumuturile contractate au un termen de cind nu au mai fost platite, de peste 90 de zile, referindu-ne numai la primul trimestru al anului 2017. Peste 91.000 de gospodarii americane, in plus fata de numarul acestora din primul trimestrul al lui 2016, au aplicat pentru faliment, numai intre 1 Ianuarie 2017 si 31 Martie 2017....

Cel mai mare imprumutator din SUA, pentru mortgage-uri, marea banca americana Wells Fargo, a eliberat un raport recent, in care arata un colaps istoric de proportii al aplicatiilor pentru noi imprumuturi in vederea cumpararii caselor, numai in primul trimestru al acestui an, ceea ce arata “prosperitatea” capitalista si ingramadirea mai multor familii in aceasi casa, tot datorita “prosperitatii”…

https://www08.wellsfargomedia.com/assets/pdf/about/press/2017/first-quarter-earnings-supplement.pdf

Delicventa la plata cardurilor de credit pentru primul trimestru al acestui an, este de 7,5%, delicventa imprumuturilor pentru cumpararea de automobile, pentru primul trimestru al acestui an, a fost de 3,8%..., iar delicventa la imprumuturile pentru studii a fost in primul trimestru al acestui an de…11%, ceea ce arata ca fostii studenti, nu numai ca nu au gasit locuri de munca pentru a-si plati datoriile, dar mai mult, salariile care le primesc, nu le permit sa isi plateasca aceste datorii, dupa efectuarea cheltuielilor existentiale….

Bancile si reprezentantele companiilor producatoare de automobile, continua sa vinda iresponsabil chiar la cei cu un scor al creditului sub 620, care este unul de avarie….

Ce vor face americanii, in conditiile in care pentru Iunie s-a anuntat o noua crestere a dobinzilor la Rezervele Federale si evident la toate bancile comerciale?

Vor devenii ei mai sclavi decit sint acum? Asa se pare, dar intrebarea ar fi: Pina la ce nivel poate merge sistemul capitalist de sclavagizarea a populatiilor din tarile asa zis dezvoltate? Vor putea liderii acestor tari sa creeze un echilibru intre alimentatia bazata numai pe chimicale si veniturile obtinute de gospodariile populatiei?

Se pare ca va fi foarte greu, pentru ca insasi alimentele procesate au devenit greu accesibile marii parti a populatiei americane si canadiene, iar gradinile de legume comunitare au inceput sa se inmulteasca, guvernele locale luind deocamdata o chirie destul de permisibila de la cei ce isi cultiva singuri pe suprafete variabile, cu diverse legume…

Aici s-a ajuns si multi nu vor sa vorbeasca, poate de frica ca li se va lua sapa din mina cind lucreaza dupa orele de program de la fabrica, la gradinile comunitare, pentru a-si asigura hrana lor si a familiei, intr-o oarecare masura…

Ce rusine, ca dupa peste 10-12 ore de munca, cum s-a impamintenit in acest capitalism, sa se mearga la sapa pentru a-si procura legumele si fructele necesare, datorita lipsei de fonduri pentru cumpararea lor din magazine…

Practic, discutam de un control total al timpului destinat familiei si refacerii fizice, care nu mai exista in capitalism… Murim pe baricade pentru capitalismul “infloritor”…

Se merita? Raspunsul il vom da pe patul spitalului, in tribunalele care legalizeaza divorturile si in fata clinicilor de recuperare dupa consumul de droguri, unde multi isi vad copiii la refacere…. Un sistem “minunat”…

 

Adrian Cosereanu 

 

Comments  

 
0 #1 Sorin 2017-05-18 05:55
Brave new world! Te felicit Adrian pentru articol si mai ales pentru incheiere. Foarte bine punctat, de fapt lupta se duce impotriva familiei si implicit impotriva omului. Vorbil de sclavia moderna in care stapanul spre deosebire de ce se intampla in istorie nu te mai tine pe plantatie si deci are grija sa fii un sclav sanatos si apt de munca. Acum muncesti toata ziua si la final te ingrijesti si de ceea ce ti-ar fi dat el. Capitalismul oferta numai niste liuzii , iar planeta e prea ocupata sa alerge dupa ele si nici nu cred ca mai e vreo sansa sa se trezeasca
Familia odata distrusa nu mai produce oameni care sa gandeasca oameni care sa aiba o istorie traditii cultura duce la aparitia unui om nou complet rupt de radacinile lui si capabil de orice ca sa supravietuiasca , chiar si de distrugerea sistemului si a semenilor si crearea haosului general. Cred ca e evident pentru toti ca ne indreptam cu viteza cea mai mare spre un conflict planetar!
----------------------------------------------------------------------
Adrian Raspunde
Multumesc Sorine pentru aprecieri si cred ca asta este principala problema si anume ca acets capitalism mizerabil a divizat timpul si ne-a programat pe unii dintre noi sub o forma favorabila unui grup de infractori. Realitatea etse ca insasi noi acceptam de multe ori prea usor aceasta distributie a timpului si incercam sa facem concurenta unii cu altii, in realitate facind jocul altora. Este adevarat ca traim cu mult peste ceea ce am avea nevoie si ne permitem dar ceea ce trebuie inteles este ca, daca socialismul de tip vechi sau comunismul au incercat sa schimbe natura umana partial sau in cele mai strategice puncte ale ei, acest capitalism a creat o stiinta din valorificarea naturii umane... Problema este ca realizeaza aceasta valorificare a naturii umane in favoarea unui grup d einfractori... Schimbarea este inevitabila, iar o miscare de stinga puternica si independenta de sistemul financiar capitalist, o miscare finantata de oamenii care cred in stinga si pot lupta pentru stinga, o pot finanta, este vital. Atita timp cit capitalisti vorbesc despre partide social democrate sau socialiste sau social liberale si asa mai departe, in cadrul capitalismului, este doar o farsa si deturnarea atentiei de la ceea ce ar trebui facut. Atita timp cit miscarile de stinga din occident imprumuta pentru existenta lor bani de la bancile private capitaliste, sistemul criminal capitalist va eixsta chiar asa , la reanimare. Sa ai o zi buna si un weekend placut. Te astept cu alte comentarii la fel de pertinente si la subiect.
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh


Toamna - Tudor Ghe.

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Cum ar putea exista o lume fara Romania?

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.


Inchiderea Canalului Suez,care este probabila in urma a ceea ce se intimpla in Egipt,ar crea un dezechilbru mondial.Navigarea din Arabia Saudita pina in Texas ar dura cu 12 zile mai mult decit acum, pentru tancurile petroliere.Peste 8% din trasportul maritim mondial se desfasoara prin Canalul Suez.Parcurgearea lui, de catre petroliere in general,din Peninsula Aarabica pina la New York scuteste 30% din drum,la fel o reducere de 57% o pot realiza in cazul unui transport de petrol catre Franta si peste 42% pentru Olanda.In fiecare zi,prin Canalul de Suez trec peste 2,2 milioane de barili de petrol catre tarile lumii.In 2009,prin Canal au trecut 17.228 nave comerciale si tancuri petroliere.Impactul inchiderii lui il vom simti fiecare dintre noi in buzunar.