ALTERNATIVA ROMANIEI

Este CAPITALISMUL o alternativa viabila pentru ROMANIA ?

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home ȘTIRI si ACTUALITĂȚI Asistam la o inegalitate economica din ce in ce mai pronuntata intre membri societatii in care traim. De ce creste ea permanent? Ce inseamna datoriile si dobinda pe care o platim la banii imprumutati in ecuatia acestei inegalitati?

Asistam la o inegalitate economica din ce in ce mai pronuntata intre membri societatii in care traim. De ce creste ea permanent? Ce inseamna datoriile si dobinda pe care o platim la banii imprumutati in ecuatia acestei inegalitati?

E-mail Print PDF
User Rating: / 0
PoorBest 

 

Traim intr-o lume in care guvernele capitaliste nu pot reduce datoriile la imprumuturile pe care le contracteaza si de care nu sintem intrebati daca sintem de acord sau nu. In acelasi timp, bancile centrale capitaliste nu opresc aceasta nebunie a banilor tipariti si oferiti cu larghete unor guverne care se perinda la conducerea tarilor capitaliste si imprumuta fara nici o restrictie, devenind din ce in ce mai…datoare pe spatele nostru.

Traim intr-o lume in care guvernele capitaliste imprumuta bani de la entitatile bancare private pentru a sustine cheltuielile aferente functionarii societatii, dar in acelasi timp noua ni se spune ca trebuie sa platim taxe pentru ca acestea sint necesare acoperirii cheltuielilor care le implica programele vitale de dezvoltare a societatii, cum ar fi, printre altele, sanatatea, educatia si asistenta sociala.

Atunci ne intrebam: Oare nu ar fi mai bine sa nu mai platim nici o taxa sau impozit si guvernele sa imprumute din ce in ce mai multi bani tipariti iresponsabil de la bancile centrale capitaliste?

Mai mult, ne intrebam si nu gasim raspuns la : Ce procent din ceea ce cheltuie guvernele capitaliste, reprezinta contributiile noastre din taxe si alte impozite si cit reprezinta procentul banilor imprumutati de la banci pentru derularea acestui proces distructiv?

Nu o sa aflam niciodata, pentru ca cei ce ar trebui sa faca aceste calcule, ar pierde niste scaune extrem de calde si sume imense oferite cu larghete de sistemul capitalist, al carui design este in favoarea unui grup si in detrimentul marii majoritati.

Ni se spune an de an ca, degeaba am platit taxe si impozite la statul capitalist, pentru ca sintem din ce in ce mai datori, avem drumuri din ce in ce mai nefunctionale, avem un sistem de sanatate care este numai cosmetic si foarte bun atita timp cit esti sanatos, avem un sistem educational care produce diplome aurite si tineri care nu pot gasi locuri de munca, insa si ei trebuie sa plateasca, avem un sistem de asistenta sociala care este si el cosmetic in capitalism si forteaza pe oricine apeleaza la el, sa se supuna automat unui sistem de austeritate individual si chiar sinucidere economica, dar mai mult, aceste sisteme care ar trebui acoperite din taxele si impozitele populatiei, sint cele de la care se “taie” permanent fonduri, pentru a se aloca armatei, securitatii si insitutiilor represive ale statului capitalist.

Si ce mai ramine? Mai ramine ca statul capitalist sa imprumute din nou de la banci private, chiar si in tarile capitaliste minjite cu guverne asa zis social democrate si sa distribuie frimiturile catre aceste sisteme extrem de importante ale oricarui stat, sisteme care prin organizarea si dezvoltarea lor, sint de natura sa arate calitatea unei tari.

Guvernele capitaliste nu au cum si nici nu vor putea imprumuta bani la nesfirsit si exponential, fara sa produca o criza de proportii, o inflatie mascata si calculata aiurit de capitalisti, pentru a ne face sa credem ca ea nu exista, dar socul contactului cu magazinele, ne spune altceva, cu totul altceva.

Am vorbit de multe ori de sclavia datoriilor, de modul cum aceste datorii schimba atitudinea oamenilor si creaza din ei niste oameni servili si tacuti, in fond ei fiind cei care doar imprumuta. Dar, trebuie sa spunem ca mecanismul acestei atitudini servile il constituie DOBINDA.

Dar cum afecteaza atitudinea oamenilor, relatia dintre datorie si dobinda, creind in final mase intregi de servitori ai sistemului, supusi si tematori ca nu vor mai primii dreptul de a fi mai datori?

Daca luam citeva cifre reale ale economiei americane, virful de lance al dezastrului financiar capitalist, vom putea spune ca PIB-ul aproximativ al tarii ar fi de 16.000 de miliarde de dolari. Americanii declara ca au o crestere a PIB ului anuala de 2%, ceea ce inseamna ca totalul bunurilor si serviciilor create in societate inregistreaza o crestere de la an la an de aprox. 320 de miliarde de dolari.

Daca am pune o crestere imaginara de 3,2% a PIB-ului, de exemplu, ar trebui ca sa avem o crestere a valorii acestor servicii si bunuri in economia americana, sa fie undeva la 500 de miliarde de dolari de la an la an.

Mergem in zona dobinzilor si spunem ca ”factura” de plata a dobinzilor anuale platite de economia americana este de aprox. 3.000 de miliarde de dolari.

Cu alte cuvinte, aceia care primesc dobinzi, beneficiaza de o suma de cel putin 6 ori mai mare decit cresterea economica(daca punem scenariul imaginar si greu de inchipuit in care PIB-ul creste cu 3,2%). Daca discutam de o crestere sub 2%, care este declarata oficial pentru PIB ul SUA, atunci cei ce beneficiaza de dobinzi, o fac intr-o marja de aprox. 10 ori mai mult decit cresterea PIB-ului.

Daca ne uitam pe grafice, peste 80% din populatie este platitore neta de dobinzi in timp ce aprox. 20% sint cei care incaseaza dobinzi…

Aici as dori sa fiti foarte atenti si sa intelegeti ca, atunci cind cumparati ceva de la magazine, in orice produs, o parte a costului sau, este dobinda pe care producatorul a platit-o bancilor la care este afiliat si de unde a luat imprumut in vederea producerii lui. Aceasta dobinda este pasata catre dumneavoastra, cel care achizitionati produsul respectiv.

Nu toi cei care beneficiaza de dobinzi sint in masura egala participanti la masa monetara a colectarii dobinzilor ci este mai mult decit evident cine si cum percep marea parte a dobinzilor.

De aici trebuie pornita analiza fata de cei ce au si cei ce nu au, de ce au si de ce nu au si care sint segmentele afectate.

Cu alte cuvinte, cei bogati detin ”bunuri” care produc dobinda in favoarea lor, iar noi ceilalti datoram dobinda pe datoriile contractate.

Sclavia impusa de volumul de datorii si dobinzile care trebuiesc platite nu reprezinta numai o umilinta si un mod de a crea servitori din punct de vedere financiar ci este o sclavie politica, deasemenea.

In analiza trebuie sa avem in vedere ca banii se pot crea in cantitatile dorite, dintr-o lovitura de tasta a computerului, pe cind productia reprezinta lucruri reale ce trebuiesc construite in timp.

Cei ce beneficiaza de acesti bani si de posibilitatea de a-i inmultii prin apasari de taste sau ale butoanelor tiparnitei, au dreptul de a achizitiona, dar nu au obligatia de a achizitiona, ceea ce vedem la bancile capitaliste si in special la Rezervele Federale, banca centrala a Americii, evident privata si in miinile familiei Rothschild.

De cind Rezervele Federale reprezinta un agent financiar al Statului American, abilitatea ei de a controla structura de marfuri achizitionate de catre lucratori si intreaga populatie a Americii, a devenit o forta devastatoare pentru guvernul american si pentru orice guvern capitalist de pe planeta.

Multi ne intrebam: Daca bancile centrale si evident Rezervele Federale, tiparesc bani si prezinta garantii prin volumul de bani la dispozitie, unde sint bunurile care ar sta in spatele acestor bani?

Singura varianta pe care o gindim ca fiind in spatele acestor bani, este PRODUCTIVITATEA. Deci, in finalul logicii economice, bancile centrale capitaliste(in cazul SUA, fiind privata si tinuta in secret), au in proprietate intreaga productie a natiunii respective in asa zisele natiuni capitaliste libere si democrate….

Parea o utopie sa vorbim de democratie si libertate in contextul capitalist actual la nivel international.

Falimentele apar si sint din ce in ce mai dese, insa pun din ce in ce mai putin pe ginduri guvernele capitaliste. Aceste falimente nu sint de natura sa rezolve mizeria sociala si suferinta celor ce trebuie sa le suporte, suferinta celor ce au devenit dependenti de datorii si fara speranta.

Fiecare dintre noi, realizeaza faptul ca atit la nivel micro economic cit si macro economic, o crestere permanenta a datoriilor nu poate rezolva problema platii datoriilor vechi contractate, iar libertatea individului nu poate exista daca el nu detine in proprietate propria lui forta de munca, propria lui capacitate de a crea.

Vedem in capitalism faptul ca cel ce munceste, primeste ultimul banii care reprezinta produsul muncii lui. Primii care opresc din banii munciti de el, sint guvernele capitaliste, prin taxare, fara sa intrebe lucratorul daca doreste sau nu sa ofere taxe, daca este multumit de ceea ce s-a realizat din taxele lui, daca este satisfacut de cresterea permanenta de taxe, daca stie care este procentul din volumul cheltuielilor statului capitalist acoperit din taxele contribuabililor si care este volumul imprumuturilor de la banci private ale guvernelor capitaliste si asa mai departe.

Economic vorbind, oamenii trebuie sa dea o atentie deosebita consecintelor matematice ale imprumutului cu DOBINDA, de la banci, pentru ca prin aceasta dobinda, ei consuma propria lor productivitate, dar in favoarea altora…

Foarte multi intreaba daca exista vreo alternativa la aceasta situatie economica dezastruoasa? Fara discutie ca raspunsul este NU, in cadrul acestui sistem capitalist financializat neofeudal si neocolonial economic, dar nu inseamna ca nu exista alternativa care sa poata aduce rezolvarea situatiei, chiar pornind de la pirjolul economic facut de acest capitalism.

Cea mai interesanta discutie economica si politica ar trebui sa se axeze pe intrebarea: Pot exista forte politice si economice doritoare sa inlocuiasca acest sistem sau este necesara mentinerea lui pina la faza autodistrugerii?

Cine poate raspunde la aceasta intrebare intr-o lume in care capitalistii si sistemul lor financiar, au creat sclavie de masa si mentalitatea starii de normalitate a saraciei?

 

 Adrian Cosereanu

 

Comments  

 
-1 #3 neicaion 2017-05-26 15:57
Fiind lăsaţi de Creator plini de înţelegere faţă de aproapele nostru, să fim blânzi şi buni, intunericul prin această portiţă a dezvoltat Ego-ul în oameni, acest eu limitat care poate accepta doar ceea ce cunoaşte, invocând frica de schimbare menţine acestă sclavie perpetuă
Quote
 
 
0 #2 argos 2017-05-21 05:40
Si cum se face ca fosti simpli tractoristi, strungari si spalatori au ajuns sa comande milioane de euro dupa Revolutie, in timp ce tehnicieni, ingineri sau programatori talentati fie au emigrat fie se chinuie de la o zi la alta sa pastreze micile afaceri pe care le conduc sau locurile de munca ? Cum se poate ca niste indivizi cu o inteligenta sub medie sa fie mai prosperi decat cei ce ofera solutii reale si contribuie real la economia in care traim ? Cine este in spatele lor ? Cum putem scapa de acesti papusari, daca exista ?
--------------------------------------------------------------------------
Adrian Raspunde
Acesti papusari, foarte bine sesizati de tine George, exista datorita ignorantei noastre, a celor care suferim in urma existentei lor. Deocamdata acest capitalism are un cistig major la nivelul timpului structurat pe care ni l-a impus tuturor, timpul liber inexistent si din ce in ce mai mic nivelul de pragmatism in actiunile pe care le desfasuram. Inca nu dorim sa ne facem un bilant zilnic al timpului irosit in activitati inutile si uite cum le dam acestor cretini care conduc, toate pirghiile sa o faca datorita ignorantei noastre. Eu cred ca este timpul sa ne schimbam noi si sa ne cream o alta mentalitate si NU sa le cerem lor sa se schimbe, pentru ca nu o vor face cu siguranta. Sistemul permite un astfel de set de valori la conducerea diferitelor departamente ale economiilor.....
Quote
 
 
0 #1 argos 2017-05-21 05:35
Se mai poate plati datoria externa a acestor tari ? Romania anilor 80 poate fi un model pentru lichidarea datoriei ? In loc sa se tipareasca bani lichizi pentru creeare si acoperire de datorie ar trebui sa incurajam mai mult comertul pe baza de obligatiuni( ex munca pentru cupoane alimentare, energie si carburanti). Cat de dureroasa ar fi austeritatea pentru lichidarea datoriilor ? Ar trebui bancile cu rating neperformant nationalizate in stil comunist si pagubitii rasplatiti sau incepute investitii economice de natura energetica si sociala( de tip locuinte) ? Si ce puteti spune despre anii 80 atat in Romania cat si in lume ?
---------------------------------------------------------------------
Adrian Raspunde
Datoriile nu se vor mai plati niciodata si nus tiu care dintre politicieni ar dori acest lucru, pentru ca imediat ar iesii de la putere. Problema este cine ofera aceste fonduri de indatorare si cine accepta bondurile guvernelor locale si nationale? De ce o fac si pina cind pot ei elibera bani in contrapartida sau imprumut, stiind ca primesc din ce in ce mai putin inapoi sau poate chiar nimic. Cresterea taxelor de proprietate nu poate merge la nesfirsit si nici a celorlalte taxe, ceea ce va duce la ruperea echilibrului deja extremd e fragil. Romania ddin anii 80 nu poate fi un exemplu, datorita faptului ca a...imprumutat sau a imprumutat de la cine nu trebuia. Ceausescu imprumuta Coreea de Nord, Libia si Irakul si accesa imprumuturi exact de la cei ce doreau raul intregii economii mondiale, adica FMI... Nu este un model sub nici o forma. Lichidarea datoriilor nu este numai dureroasa ci inacceptabila de cei ce sufera. Cea mai mare problema este ca etapele raului gradual indus de acesti nemernici au dus la o schimbare de mentalitate a omului de rind, in sensul ca nu isi mai doreste schimbare pentru ca preconizeaza ca orice schimbare va aduce un rau si mai mare. Aceasta teama si conducerile de mizerii impuse in scara, au dus la teama de schimbare a omului de rind. Si atunci, cine sa doreasca schimbarea? Lipsurile existentiale vor face diferenta cu siguranta, pina atunci fiind foarte greu sa se miste ceva....Nu stiu daca bancile ar trebui nationalizate, in cazul unei analize precare de performanta, dar cu siguranta guvernele nu ar avea voie sa imprumute niciodata de la banci private, NICIODATA! iar bancile neperformante sa dea faliment si sa garanteze banii luati de la banca centrala cu bunurui si NU cu alte datorii care le-au pus pe spatele celor ce imprumuta iresponsabil, considerind aceste imprumuturi asset uri si liability pentru a lua mai multi bani, ba mai mult, aceste mizerii creaza pachete cu datoriile contractate de oameni la banci si le vind mai departe, oamenii nestiind nici macar unde sint inregistrate datoriile lor, bancile capitaliste cistigind din manevre si urmarirea pe ecrane a datoriilor... Austeritate este un cuvint care place capitalistilor, ca si "comunismul", pe care ei il valorifica insa lumea nu il poate definii. Nu este paradoxal? Multumesc George pentru interventi, ca deobicei bine venita si te rog sa mai imi trimiti inca odata email ul cu solicitarea ta fata de mine. Sa ai o zi buna cu sanatate si plina de realizari
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh


Toamna - Tudor Ghe.

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Cum ar putea exista o lume fara Romania?

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.


Inchiderea Canalului Suez,care este probabila in urma a ceea ce se intimpla in Egipt,ar crea un dezechilbru mondial.Navigarea din Arabia Saudita pina in Texas ar dura cu 12 zile mai mult decit acum, pentru tancurile petroliere.Peste 8% din trasportul maritim mondial se desfasoara prin Canalul Suez.Parcurgearea lui, de catre petroliere in general,din Peninsula Aarabica pina la New York scuteste 30% din drum,la fel o reducere de 57% o pot realiza in cazul unui transport de petrol catre Franta si peste 42% pentru Olanda.In fiecare zi,prin Canalul de Suez trec peste 2,2 milioane de barili de petrol catre tarile lumii.In 2009,prin Canal au trecut 17.228 nave comerciale si tancuri petroliere.Impactul inchiderii lui il vom simti fiecare dintre noi in buzunar.