ALTERNATIVA ROMANIEI

Este CAPITALISMUL o alternativa viabila pentru ROMANIA ?

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home ȘTIRI si ACTUALITĂȚI Marea banca americana JP Morgan trage alarma asupra colpasului economic si financiar care va veni. Veniturile populatiei nu cresc, datoriile cresc, platile pentru scoli sint din ce in ce mai mari si locurile de munca inexistente…

Marea banca americana JP Morgan trage alarma asupra colpasului economic si financiar care va veni. Veniturile populatiei nu cresc, datoriile cresc, platile pentru scoli sint din ce in ce mai mari si locurile de munca inexistente…

E-mail Print PDF
User Rating: / 0
PoorBest 

Cu citeva zile in urma, mai précis Vineri, marea banca americana JP Morgan prezenta raportul lui Jan Loeys, care spunea ca va veni o perioada care “va pastra bancheri in picioare pe timp de noapte…”, spunind ca “schimbarea de regim si necesitatea ei, este cel mai mare risc al momentului si pare unul iminent…”.

Raportul arata mai departe ca “ cea mai mare parte a societatii nu vede nici o crestere in venituri si oportunitati de lucru absolut deloc si acest lucru, inevitabil, necesita o scimbare, care este foarte greu de controlat, atit privitor la  cine o va face cit si cum o va face…”, iar ca rezultat, schimbarea de regim poate veni de la politicieni, care vor decide ca au mers prea departe in procesul de schimb dintre stabilitate si crestere, ei generind dezechilibre in ambele situatii…”.

Mai departe, raportul arata ca “supararea celor care au fost lasati in urma de catre o incetinire pronuntata economic si chiar o stagnare economica, poate conduce la masuri mult mai populiste, care la rindul lor pot aduce si mai putina stabilitate si mai si chiar o scadere economica pronuntata…”

Ce inseamna acest raport? Inceputul temerilor acestor mizerii de bancheri, care inca odata aduc in fata poporului “inutilitatea schimbarii”, pentru ca in ceea ce ii priveste, o duc mai mult decit bine, facind nimic si inventind jocuri economice distructive pentru popor. Incepe sa le fie frica si acrediteaza continuu ideea ca raul va veni de la o eventuala schimbare, creind psihioza asteptarii si temporizarii initiativelor politice ale grupurilor adevarate de stinga.

Pe de alta parte, aceste mizerii din banci, creaza scenariul “populismului”, un cuvint care place mult capitalistilor, alaturi de communism, si care de cite ori am intrebat un adept al capitalismului care ar fi opusul acestui cuvint, nu a stiut sa imi spuna sau a dat raspunsuri care l-a pus in si mai mare dificultate.

Aceste gunoaie de bancheri capitalisti, incep sa isi vada in pericol pozitiile, incep sa inteleaga ca dupa dezstrul pe care l-au creat nu mai are nimic bun care sa vina pentru ei, incep sa inteleaga ca au demoralizat populatii intregi si ca oamenii refuza sa mai munceasca pentru ei si inceraca sa mulga sistemul, in raspuns la bataia de joc a sistemului fata de ei.

Foarte multi oameni si-au legat sperantele de aparitia lui Trump si mai ales de aparitia “Fenomenului Trump”, care nu a fost si nu este unul care trebuie societatii, ci singurul care poate temporiza caderea unui sistem putrezit. Trump este solutia “increderii in minciuna” si a dezamagirii care va veni, el este un om al Wall Street-ului, bagat in fata pentru a simula schimbarea si a da un balon de oxigen mizeriilor din acest cazinou al blaturilor financiare mondiale.

Capitalistii joaca cea mai periculoasa carte la nivelul sistemului, ei nerealizind ca o cadere a lui Trump va duce la o totala neincredere in sistemul capitalist a populatiei si o lupta mascata si mai pronuntata a popoarelor impotriva sistemului, prin gasirea de debuseuri in a nu pariticipa la crerea de venituri pentru aceste gunoaie bancare…

Bancile elibereaza sume din ce in ce mai mari catre populatie si agentii economici, din bani tipariti si fara acoperire, DAR detin un nivel de control din ce in ce mai mare asupra pirghiilor financiare.

In acest fel, piata, care nu mai este nici libera si nu se mai bazeaza sub nici o forma pe mecanismele de cerere si oferta, poate fi major dezechilibrata datorita socurilor majore existente si potentiale create de miscarile de strada cu iz politic si pina la erorile disperarii politice, care pina acum au fost tratate cu cuvintul “volatilitate”, care nu mergeau pina la afectarea strategiei si nici nu duceau la ideea schimbarii de sistem. Dar, lucrurile se schimba major…

Regimurile politice nu dureaza pentru totdeauna. Unele mor datorita faptului ca nu furnizeaza bunurile necesare societatii si votantii cer schimbarea. Altele mor datorita propriului success, iar altele mor datorita automultumirii unei clase de mizerii politice capitaliste, care este convinsa ca dominatia ei este perena….

Actualul regim capitalist va colapsa datorita dependentei multor agenti economici de “bani usori”, vaduvind societatea de bunurile necesare la preturile adaptate conditiilor economice.

Este mai mult decit clar faptul ca riscul vine de la faptul ca societatea nu vede nici o crestere, chiar cu minciunile si sagetile verzi ale graficelor stocurilor in crestere de multe ori exponentiala. Societatea nu vede locuri de munca in concordanta cu necesitatile, cele mai multe nou aparute oferind salarii de mizerie, dar in general societatea nu vede o crestere a numarului locurilor de munca si in final nu intelege de unde vin aceste cresteri…

Care poate fi alternativa la acest regim capitalist asa zis “slow and stable”(lent si stabil)?

Fara discutie, CRESTEREA ECONOMICA! Iar capitalistii ii spun “growth and populism”,  pentru ca ei sa lase de inteles ca nu exista alternativa la dezastrul facut de ei si intretinut in avantajul lor.

O crestere economica ar putea creste valoarea bunurilor si chiar volumul achizitionarii lor, dar in capitalism, unde sectorul de stat este unul dominant, paradoxal, ar duce la o dezechilibrare a veniturilor fixe, care in general sint castigate de angajatii statului, de la presedinte si pina la cel mai marunt birocrat al statului…

Va conveni acest lucru “capitalistilor”? Pai nu prea, pentru ca dupa cum vedem, marea majoritate a celor ce firmeaza acum clasa de mijloc, provin din sectorul de stat capitalist, unde au salarii mari si unde nu au nici un interes sa creeze un sector privat puternic, care sa cistige si sa nu depinda de regulile si legile acestui sector public…

Ce ar aduce o crestere in sectorul privat? Un nivel mai ridicat al inflatiei, la care veniturile fixe ale celor de la stat nu ar putea tine pasul, ceea ce in final ar face ca “slugile” capitaliste din institutiile statului capitalist sa creeze noi politici monetare si fiscale, la care investitorii nu ar fi pregatiti sa le raspunda si ar da un pas sau mai multi inapoi, lasind in continuare statul capitalist si mamelucii lui sa conduca autoritar.

Oare nu acesta este realul populism de care vorbesc capitalistii fara sa il poata definii? Oare nu acesta dezechilibreaza economiile si valoarea bunurilor si chiar a bondurilor? Se pare ca DA, iar capitalisti actuali sint in situatia in care sint hotii realii, insa striga fugind de raspundere:”Hotul, prindeti hotul!”

Unde este hotul? Se pare ca traim in casa lui si ne fura zilnic. Este sistemul capitalist…

Adrian Cosereanu

 

Comments  

 
0 #2 argos 2017-05-31 15:02
Multumesc pentru raspuns. As dori sa dezbateti intr-un articol, si sistemul economic cooperatist, cum functioneaza el, in mod organic, de la cine pleaca, in ce domenii e benefic si in care mai putin si daca institutii de tip Casa de Ajutor Reciproc din Romania au un viitor.
------------------------------------------------------------------------
Adrian Rspunde
Draga George, nimic nu va functiona pina cind statul nu va avea partea lui de "economie de stabilizarea", cum o numesc eu, fiind un grup de cuvinte care ar putea aduce un avantaj economic major. Eu vad ca necesara interventia statului in economie si sint de acord cu ordoliberalismu l lui Euken, pe care s epreface ca il doreste si Merkel. Pina cind statul nu va intervenii si nu va avea capacitati de productie si parte din economie, nimic nu se va putea face, iar celor ce termina facultatile lis evor spune ca nu au experienta, batindu-si joc de ei si lasind in degradare milioane de tineri, dar mai mult, lasind corporatiilor ideea de competitie si selectare a valorilor, dupa ce au fost create de societate cu taxe si munca contribuabililo r. Fara discutie ca vad sistemul cooperatist sub o forma constructiva....
Quote
 
 
0 #1 argos 2017-05-29 07:23
Pentru a schimba sistemul este necesar sa modificam sau schiar sa cerem desfiintarea conglomeratelor bancare. Insa, trebuie sa stim exact ce fel de inlocuitor bancar dorim. Putem lua modelul bancilor musulmane ? Este el compatibil cu tari de traditie crestina sau budista ? Bancile cooperatiste ? Sunt din ce in ce mai putine ? Sunt ele necesare ? Pot fi arondate organizatiilor sindicale sau ale liberilor-profesionsti ce doresc sa inceapa o afacere ? Daca cerem desfiintarea bancilor nationale cine arbitreaza liberul schimb si stabileste cursul ? Este bine sa dispara inflatia ? Si cel mai important: de unde incepem mai intai ?
-----------------------------------------------------------------------
Adrian Raspunde
Hei, Georgica, este cel mai frumos comentariu pe care l-a facut cineva pe acest site, chiar daca este impanat de intrebari, dar farte bine puse si la subiect. hais a citim mai mult despre sistemul financiar islamic si o sa vedem ca nis e cam potriveste si este singurul care nu se uita la profit si la numere ci la social si omul in sine. Nu sint adeptul islamismului si nici nu ma voi converti vreodata la islamism, fara nici o discutie, dar uita-te in jur, cum tarile musulmane, practic cea mai mare tara musulmana a lumii a construit un capitalism solid, care rezzista, tocmai datorita sistemului financiar islamic, o tara care are o crestere economica de 5-6 ori mai mare decit SUA si cele mai multe tari capitaliste cu sisteme financiare traditionale. Spun in continuare ca scaparea acestui capitalism este numai un sistem financiar islamic, singura lui solutie de a fi scos de la lada de gunoi a istoriei. Sint si voi ramine de stinga si vreau sa cred ca gindesc stinga reala si nu minciuna de stinga promovata de capitalisti, dar sotuia acestor capitalistie ste una singura, dupa opinia mea si anume un sistem financiar islamic in economiile acestor tari. Daca liderii actuali nu il vor promova, va ramine ca tinerii refugiati sa o faca. Il vom accepta? Il vom intelege? Vom sti sa tragem avantajele oferite de el? Intrebari grele Georgica, dar foarte bine punctate de tine aceste intrebari. Sper ca in afara noastra sa ma apara si alti colaboratori si sa dezvoltam subiectul, pentru ca sint multe de spus aici si sa vedem si ce stim despre subiect... Multumesc pentru comentariu. Felicitari!
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh


Toamna - Tudor Ghe.

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Cum ar putea exista o lume fara Romania?

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.


The New York Times din 4 Septembrie 2010 prezinta in pagina "International" un articol in care se arata ca autoritatile italiene urmeaza exemplu Sarkozy si evacueaza tiganii din orasele peninsulare.Dar ceea ce este cel mai rau este ca se titreaza cu litere mari - "Actiunea de Reducere a Emigrantilor Romani se Imprastie in Toata Europa".Am crezut ca vor sa limiteze emigrarea doctorilor,specialistilor,tehnicienilor si inginerilor romani,dar nu a fost vorba despre aceste categorii care au umplut golurile lasate de prostia occidentala.In articol  trateaza ceea ce inseamna acesti tigani pentru Europa si provenienta lor,adica sint considerati ca fiind in totalitate romani.Se ofera chiar si o fotografie si multe detalii la modul cum traiesc si cit de saraci sint ei.Ceea ce nu se vede si nu se titreaza in paginile ziarului este de ce acesti tigani care nu pot fi nici pe departe confundati cu poporul roman,au ales ca destinatii preferate pe francezi si pe italieni.Oare nu sint aceste doua tari de destinatie a tiganilor cele mai apropiate din punct de vedere al caracterului,de acesti tigani? Oare faptul ca ei se simt bine, fura,violeaza,maninca din gunoaie si nu muncesc, sint atribute ale vietii franceze si italiene cotidiene? De fapt am vazut ce fac italieni in Romania,cit de infractori sint,caracterul lor "constructiv" si la fel francezii cu tiganii lor care se pare ca sint mai multi decit albii in acest moment in Franta.Deci spune-mi cu cine te imprietenesti ca sa iti spun cine esti,iar pentru zeci de ani prietenia franco-tiganeasca si italo-tiganeasca a dainuit in pace si prosperitate reciproca.