ALTERNATIVA ROMANIEI

Este CAPITALISMUL o alternativa viabila pentru ROMANIA ?

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home ȘTIRI si ACTUALITĂȚI O problema uriasa planeaza asupra economiilor capitaliste din UE si Nord America - intirzierea de plati in crestere rampanta si in final blocajul financiar in lant....

O problema uriasa planeaza asupra economiilor capitaliste din UE si Nord America - intirzierea de plati in crestere rampanta si in final blocajul financiar in lant....

E-mail Print PDF
User Rating: / 0
PoorBest 

Oameni foarte apropiati mie, ma informeaza, atit din Romania, din UE in general, cit si de aici din Nord America, de faptul ca a aparut din ce in ce mai vizibil si cu efecte economice terminatoare, un alt trend si anume, intirzierile in platile pentru lucrarile executate si mai mult, duratele in crestere ale acestor intirzieri, care evident, duc la blocaje in lant ale agentilor economici mici si medii.

Pe de alta parte, analiza poate pleca de la continua dorinta a agentilor economici privati de a acapara contracte cu statul, lupta lor, spaga pe care o dau, in ideea ca din acea zona a economiei vor putea primii banii cu siguranta si chiar spaga, poate fi compensata din umflarea unor preturi.

Asta este capitalismul dragi sustinatori ai acestui cancer? Asta este capitalismul, unde sectorul privat depinde existential de sectorul de stat, iar sectorul de stat emite reguli si legi care sa avantajeze corporatiile si sa omoare mica initiativa privata, care a constituit pentru zeci de ani coloana vertebrala a sistemului????

Mario Draghi minte la fiecare cuvint pe care il scoate din gura, cu o nerusinare demna de un fost angajat de top al lui Goldman Sachs. El spune ca inflatia este in continuare la cote prea scazute, insa cumparatorul de rind vede in magazine preturi crescute zilnic si se intreaba: Oare ce se intimpla, aceste compani nu mai produc sau de ce nu mai exista producatori care sa aduca marfa pe piata la acealeasi preturi si le cresc continuu? Este o problema de incapacitate de a produce sau o moneda jonglata si o lipsa de incredere internationala in ea?

Omul de rind nu stie ca aceste preturi sint artificiale si nu reflecta realitatea ci un mod de a controla populatia si a distribui consumul dupa dorinta si in structura dorita de mizeriile politice si cele din finantele capitaliste. Nu este posibil ca magarul de Draghi sa discute de inflatie scazuta din moment ce preturile cresc zilnic astronomic.

De ce cresc ele, din moment ce marile corporatii, singurele care au mai ramas, au scutiri de taxe de la guvernele capitaliste, au imprumuturi contractate cu dobinzi infime sau zero, au acces la cea mai noua tehnologie si la bani fara numar din banci, au fonduri de salarizare din ce in de mai mici pentru ca pun pe liber un numar impresionant de lucratori, au propriile centre de desfacere, au retelele lor de transport cu benzina ieftina si costuri din ce in ce mai mici, platesc salarii din ce in ce mai mici si se bazeaza pe forta de munca angajata prin contract temporar, fara sa le mai ofere beneficii medicale si multe altele, iar in final, acesti infractori ai economiei nationale din fiecare tara capitalista, maresc preturile....????

Draghi doreste sa creasca masa monetara pentru a crea inflatie si salarii mai mari. Nu se va intimpla asa ceva. Draghi va tiparii din ce in ce mai multi bani care vor merge in zona speculatiilor si nu pe "Main Street", unde este evaluata economia reala, iar cei de acolo, de la frankfurt si Wall Street, in urma speculatiilor isi vor stivuii banii in paradisurile financiare si vor trai intr-un lux greu de imaginat si vor "lucra" la dereglarea pietei conform intereselor lor personale si de grup, iar agentii economici vor trebui sa sufere si sa nu isi dea seama de ce nu sint platiti de beneficiarii marfurilor produse de aceste mici si medii companii furnizoare.

De ce Draghi nu discuta sub o forma sau alta, compensarea platilor pentru relansarea economiei firmelor mici si mijlocii? De ce nu cauta si nu gaseste, evident, mecanisme prin care banii sa ajunga la aceste firme in timp, pentru a-si plati datoriile si angajatii si evident, pentru a relua productia? De ce nu ajuta beneficiarii acestor produse realizate de micile si mediile compani, sa plateasca la timp pentru a nu se genera un blocaj, stiut fiind ca cel mai important lucru in viata, de la finante si pina la familie, este INCREDEREA, care se poate cistiga foarte greu dar se poate demola in secunde sau printr-o singura atitudine.

Oamenii si chiar micile si mediile companii din UE, nu stiu ca exista, chiar pentru 2017, un European Payment Report, ale carui date sint furnizate de compania suedeza Justitia AB, care arata de curind ca un numar in crestere exponentiala de companii mici si mijlocii din UE, inregistreaza intirzieri excesive ale platilor pentru produsele livrate, politicienii lasind acest aspect la indemina "pietei" sau a nimanui, ca sa fiu mai clar, fiind multumiti de "economia libera de piata" si minciuna zilnica inghitita de romani si europeni in general.

Este evident ca politicienii nu doresc legi clare care sa reglementeze aceste termene de plata si cu consecinte dure fata de cei ce nu le respecta, iar bancherii nu vor sa se implice in a gasii solutii de plati compensatorii in vederea creatii unui flux corespunzator in economie si in acelasi timp, penalizarii financiare a celor care nu respecta termenele.

Aceasta este una dintre cele mai mari probleme ale economiilor capitaliste si ale UE in particular.

Justitia AB arata in ultimul raport eliberat si preluat de Bloomberg, faptul ca 61% dintr-un esantion de 10,468 de companii mici si medii, care au fost preluate in analiza economica, au fost nevoite sa accepte intirzieri ale platilor pentru produsele furnizate, care le-a dereglat circuitul economic al acestor companii.

Este o crestere uluitoare, cu peste 30% fata de aceasi perioada a anului trecut...ceea ce arata dezastrul spre care merge acest cancer economic care il reprezinta sistemul capitalist.

Aceasta, in situatia in care Draghi si gasca lui de pungasi financiari au tiparit sume incredibile si le-au aruncat pe piata lunar...dar nu in directia in care a-ti fi tentati sa credeti, ci spre speculatii financiare, iar acum doreste sa tipareasca si mai mult, in ideea ca speculantii de la Frankfurt se vor pocaii si micile si mediile companii vor aplauda primirea de fonduri....

Ceea ce cu siguranta nu se va intimpla, iar sacalii vor avea nevoie de sume si mai mari, iar Media jewmericana va fi fericita sa arate pe ecrane sageti verzi ale cresterii valorilor stocurilor, in timp ce oamenii nu mai au locuri de munca si apeleaza la tot felul de improvizatii pentru a supravietui....

https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-05-28/payment-delays-soar-as-eu-s-small-businesses-offer-reality-check

Pe de alta parte, mincinosul de Draghi, isi permite sa insele un continent intreg spunind ca UE este in refacere economica robusta, asta in timp ce companiile nu platesc si intirzie platile, blocind un intreg lant economic si lasind in afara afacerilor zeci de mii de companii.

Draghi spune ca PIB ul UE este in crestere fara sa ne spuna cum se repercuteaza in viata europenilor care pleaca de dimineata cu sacosa cu un sandwhich la munca... Acelasi pervers, Draghi, uita sa ne spuna formula PIB ului si cum evolueaza variabilele din formula, in care un factor important il reprezinta investitiile guvernelor si evident ale UE. De aici vedem foarte clar ca banii tipariri, in mare parte, merg spre speculatii, iar o alta parte a lor merg spre guverne, care chetuie prosteste in ideea de-a minti populatia cu crearea de locuri de munca, in realitate, acest guverne crony capitaliste arunca cu larghete contracte catre corporatiile private mari, care au in componenta frati, surori, rude si alti prieteni care trebuiesc imbogatiti si care isi bat joc de companiile mici si mijlocii, considerindu-le ca  parte a bunurilor detinute de ei... 

Este intersanta analiza companiei Intrum Justitia, care ne ofera o imagine a dezastrului generat de aceste intirzieri in lant ale platilor sau neplatilor in totalitate.

CEO ul acestei companii, Intrum Justitia, Mark Ericson, spune in interviul cu Bloomberg, ca "aceasta situatie are efecte negative majore atit pentru o eventuala crestere economica cit si pentru perspectiva investitionala in companiile europene...".

Trump a simitit "singele" si a realizat pozitia dificila in care se afla europenii la indemina tradatorului Draghi, instalat de americani si fiind "jucator" american.

Mai mult, perversii lideri europeni, au adoptat in 2011 o directiva la nivel european, "Late Payment Directive", in care chiar ei spun ca "orice economie este afectata major datorita paltilor intirziate.." si ca " orice perturbare in circulatia cash-ului, ar insemna o diferenta intre solventa financiara si faliment...". Deci aceste jigodii stiu acest lucru si Draghi este primul ca nu are cum sa nu aiba cunostiinta despre aceasta directiva din 2011....

Dupa cum arata cifrele, este clar ca Europa este extrem de departe de ceea ce si-a propus, si anume sa protejeze micile si mediile companii de o viata economica volatila, voluntar creata de marile corporatii si mai ales, Europa nu poate proteja aceste mici companii de...platile intirziate sau niciodata onorate. Asta trebuie sa fie preocuparea lui Draghi si a magarilor de la Bruxelles si Strasburg, pentru ca ei sint platiti din taxele amaritelor de companii mici si mijlocii, corporatiile stiind foarte bine jocul international si apelind permanent la mecanisme sofisticate si la indemina lor, pentru a nu plati taxe si a beneficia chiar de reduceri ale fiscalitatii fata de statul capitalist si nu de putine ori aceste corporatii beneficiaza de imprumuturi uriase cu dobinzi simbolice si nu de genul carora impovareaza si schimba soarta economica a micilor afaceri.

La subiectul acesta, unde esti Draghi? Ce ar mai fi de spus, pentru ca nemernicul asta sa se trezeasca si sa nu considere pe toata lumea proasta?

O alta problema care a generat indirect aceste intirzieri in plati si chiar neplati, este caderea drastica a lichiditatilor de pe piata si in interiorul lanturilor de distributie, acest fenomen aparind deobicei in perioada premergatoare Depresiunii economice....

Asa trebuie sau asa poate sa vada o banca centrala capitalista si chiar BCE, refacerea economica? Atit pot ei gindi pentru refacere, creind haos si prapad financiar peste tot in detrimentul micilor si mediilor afaceri? Ce zici Draghi?

Foarte multe companii mici si medii capitaliste, de aici din vest, doresc, asa cum arata Bloomberg, reguli mult mai stricte si sincronizate cu bancile si guvernele, in vederea efectuarii platilor la timp, ceea ce Intrum Justitia, considera ca fiind o "deteriorare permanenta a culturii platilor...". Se pare ca asa stau lucrurile...

Peste 40% din total companii din UE, doresc regularizarea prin legislatie a platilor iar peste 30% doresc un nou cod de conduita in afaceri....

Dar guverenele capitaliste sint "in pat cu corporatiile", ca sa folosesc o expresie a vestului cind se discuta de coruptie, si nu au nici un interes sa ia decizii corecte si favorabile micilor intreprinzatori, care sint singurii de pe care iau pielea.

Exista decalaje legale intre platile facute de organizatii guvernamentale si corporatii de guvern si termenele intre entitati din mediul privat. Dar, sa nu uitam ca legislatia UE pentru platile efectuate de sectorul public catre agentii privati, prevedea in 2016 ca durata sa fie de maxim 36 de zile.

In acest an, 2017, a fost stabilita la 41 de zile durata maxima a efectuarii platilor... iar in Grecia, durata medie de plata a guvernului fata de agentii privati a ajuns la....103 zile de la livrare, iar in Italia si Portugalia la...98 de zile. Unde esti Draghi si a ta fantasmagorica BCE bazata pe fraude si acoperiri ale infractorilor financiari?

Acestea sint marile probleme pe care Draghii nu vrea sa le rezolve si nici nu isi pune problema lor.

Acestea sint marile probleme care arata ca acest capitalism a devenit o japca la indemina infractorilor guvernamentali capitalisti si a corporatiilor cu care sint in cirdasie... Astea sint marile probleme pentru care nu au cum sa se creeze locuri de munca, pe care acelasi Draghi le trimbiteaza si ne arata ca a scazut somajul, uitind sa ne spuna ce fel de locuri de munca a creat el prin pirghiile la indemina si cit se cistiga, mai ales ca toate locurile de munca sint part time si platite de mizerie... Cum poate discuta Draghi de crestere economica in aceste conditii? Cine o inregistreaza? Corporatiile care isi bat joc de micile si mediile afaceri si ii platesc in bataie de joc si cind doresc? Stie Draghi acest lucru? Pai daca noi stim, cum de nu ar sti el?

Draghi a oferit o dobinda simbolica marilor corporatii la sume astronomice imprumutate, dar acest lucru nu a rezolvat nimic. De ce si cum isi explica Draghi acest fenomen? Nu stie nici el si nu doreste sa il explice...

Statisticile BCE arata ca mai putin de 13% dintre companiile mici si mijlocii spun ca, costurile mai mici ale imprumuturilor, adica dobinda mai mica cu care au imprumutat, au condus la o crestere a investiilor in companii, iar peste 81% dintre aceste companii, spun ca dobinda mai mica nu a adus nici o schimbare pozitiva in functionarea economica acestor companii...

Domnul Ericson de la Justitia AB, arata in raportul intocmit, ca 4 din 5 companii mici si mijlocii spun ca rata mai mica a dobinzilor nu au incurajat in companii investiile…

Ceea ce putem deduce ca fiind extrem de negativ in acest fenomen al intirzierii platilor de catre agentii economici privati si chiar structurile statului, este ca asistam la o miscare in declin rapid a banilor in interiorul afacerilor din UE.

In al doilea rind, in timp ce ratele mai mici ale dobinzilor nu sint sub nici o forma stimulative pentru mediul de afaceri din UE, in special privind companiile mici si medii, putem deduce ca o eventuala si iminenta crestere a acestor rate ale dobinzilor vor avea un impact distructiv pronuntat si va exacerba cadrea economica si odata cu ea, va duce la pierderea controlului financiar al UE de catre BCE, care in ultima faza va duce la falimente in masa ale companiilor mici si mijlocii si chiar al corporatiilor, care acum se bazeaza pe bataia de joc fata de aceste mici si medii companii.

L-as intreba pe Draghi: Cine crezi dumneata ca poate da stabilitate unei economii capitaliste, marile corporatii sau micile si mediile companii?

Cred ca ar fi rusinat de magariile pe care le face si lipsa de solutii in orice abordari, dar si lipsa de curaj sa nu deranjeze pe cei ce au distrus atit clasa de mijloc cit si orice speranta a mediului de afaceri mic si mijlociu de a se dezvolta…
Cum poate spune Draghi in aceste circumstante, ca economia UE este in refacere? Cred ca nu poate fi o rusine mai mare pentru un economist sa faca o analiza de genul Draghi, care se prostitueaza profesional?

 

Adrian Cosereanu

 

 

 

 

Add comment


Security code
Refresh


Toamna - Tudor Ghe.

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Cum ar putea exista o lume fara Romania?

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.


The New York Times din 4 Septembrie 2010 prezinta in pagina "International" un articol in care se arata ca autoritatile italiene urmeaza exemplu Sarkozy si evacueaza tiganii din orasele peninsulare.Dar ceea ce este cel mai rau este ca se titreaza cu litere mari - "Actiunea de Reducere a Emigrantilor Romani se Imprastie in Toata Europa".Am crezut ca vor sa limiteze emigrarea doctorilor,specialistilor,tehnicienilor si inginerilor romani,dar nu a fost vorba despre aceste categorii care au umplut golurile lasate de prostia occidentala.In articol  trateaza ceea ce inseamna acesti tigani pentru Europa si provenienta lor,adica sint considerati ca fiind in totalitate romani.Se ofera chiar si o fotografie si multe detalii la modul cum traiesc si cit de saraci sint ei.Ceea ce nu se vede si nu se titreaza in paginile ziarului este de ce acesti tigani care nu pot fi nici pe departe confundati cu poporul roman,au ales ca destinatii preferate pe francezi si pe italieni.Oare nu sint aceste doua tari de destinatie a tiganilor cele mai apropiate din punct de vedere al caracterului,de acesti tigani? Oare faptul ca ei se simt bine, fura,violeaza,maninca din gunoaie si nu muncesc, sint atribute ale vietii franceze si italiene cotidiene? De fapt am vazut ce fac italieni in Romania,cit de infractori sint,caracterul lor "constructiv" si la fel francezii cu tiganii lor care se pare ca sint mai multi decit albii in acest moment in Franta.Deci spune-mi cu cine te imprietenesti ca sa iti spun cine esti,iar pentru zeci de ani prietenia franco-tiganeasca si italo-tiganeasca a dainuit in pace si prosperitate reciproca.