ALTERNATIVA ROMANIEI

Este CAPITALISMUL o alternativa viabila pentru ROMANIA ?

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home ȘTIRI si ACTUALITĂȚI China gindeste una dintre cele mai interesante miscari politice pentru demolarea dolarului american – impunerea platilor pentru petrolul cumparat de la sauditi, in…. yuani. Sauditilor nu li se lasa nici o sansa sa apere petrodolarul…

China gindeste una dintre cele mai interesante miscari politice pentru demolarea dolarului american – impunerea platilor pentru petrolul cumparat de la sauditi, in…. yuani. Sauditilor nu li se lasa nici o sansa sa apere petrodolarul…

E-mail Print PDF
User Rating: / 0
PoorBest 

Diplomatii chinezi au facut zilele trecute o vizita la Rhyad, Arabia Saudita, pentru a modifica datele contractului cu sauditii prinvind platile pentru petrolul cumparat de la arabi.

Chinezi nu vor accepta nici un compromis in situatia economica actuala si cu siguranta soliticarea lor va fi acceptata de sauditi. Ce se va intimpla cu dolarul american? Va pierde si mai mult din masa monetara existenta la nivel planetar si va deveni o moneda mai putin solicitata in afara SUA, ceea ce va duce la un interes international pentru yuan si o politica mai echilibrata pe piata euro.

Securitatea dolarului este din ce in ce mai mult in pericol real si as vrea sa cred ca SUA va putea colabora constructiv in acest sens si nu va gasi solutia intr-un razboi regional si chiar de proportii planetare, in special gindindu-ne la instabilitatea de proportii de la Washington.

Deci vom asista la un acord de tipul “yuan for oil” care indreapta dolarul american spre cimitirul financiar international, dupa o dominare a pietei financiare din 1974…

https://dailyreckoning.com/4-front-assault-dollar/

Luna trecuta a fost pentru prima data cind importul chinez de petrol saudit (8,7 milioane de barili pe zi), a  intrecut importul american de petrol de la sauditi (8,1 milioane de barili pe zi). Declinul dolarului va incepe in scurt timp, poate chiar din toamna.

Incepind din 1974, sauditii au impus platile pentru petrolul importat de la ei, tuturor natiunilor, numai in dolari americani si chiar China a platit pentru zeci de ani in dolari americani orice import de produse petroliere provenite din Arabia Saudita.

 

Sauditii, aliatii americanilor, nu pot in acest fel onora promisiunile facute lui Trump de a pastra strategia comerciala internationala a dolarului si vor exista cu siguranta tensiuni intre SUA si sauditi, care vor intensifica conflictul din zona Orientului Mijlociu.

De 15 ani, China a crescut permanent volumul importului de petrol saudit, iar in ultimii ani a beneficiat de magistrale petroliere din Rusia, insa nevoia Chinei de petrol este in crestere, din 2010 si pina in prezent, importul de petrol al Chinei s-a..dublat.

Cei mai mari exportatori de petrol catre China, sint Rusia, Arabia Saudita si Angola. Dar chinezi forteaza pe sauditi datorita faptului ca au in vedere Irakul, Iranul si Omanul, care pot oricind sa inlocuiasca petrolul saudit lasind pe sauditi intr-o situatie economica extrem de delicata.

In ultimii 3-4 ani, chinezii au redus petrolul cumparat de la sauditi, chiar daca importurile au crescut, dar nu in ritmul de dinainte, preferind contractul cu Kremlinul, care in aceasi perioada a crescut livrarile de petrol rus catre China de la 5% din total, la mai mult de 15%, in timp ce livrarile de petrol saudit catre China au scazut de la 25% din total import, la mai putin de 15%, ceea ce arata ca competitorii sauditilor livreaza Chinei mult mai mult petrol.

Ceea ce este extrem de important de stiut, este faptul ca, chinezii platesc rusilor pentru petrolul importat, in yuani, creind chiar o banca bilaterala cu mecanisme complexe de compensari de plati in cele doua monede, rubla si yuanul, astfel ca Rusiei, in contrapartida, ii este permis sa cumpere marfurile chinezesti in yuani….

Banca Rusiei este una dintre cele mai mari banci care activeaza in acest sens la Beijing, iar Rusia foloseste yuanii obtinuti din vinzarea de petrol, pentru a cumpara aur de la Bursa din Shanghai, printr-o politica extrem de inteligenta a rusilor, care aduce in Rusia sume cu mult mai mari decit daca ar accepta platile in dolari americani…Acest aspect arata in final ca, comertul dintre Rusia si China este unul de tipul “gold standard”, scotind in afara pietei aurului pe…americani.

Arabia Saudita este pusa la zid de solicitarea chinezilor, la numai citeva saptamini de la vizita lui Trump la Rhyad….

Americanii se pot trezii intr-o dimineata, din minciunile parfumate de seara si aruncate cu larghete de Media jewmericana pee crane si pe hirtie, intr-o criza masiva de moneda, in care valoarea dolarului poate scadea semnificativ, iar pretul petrolului in dolari americani poate fi urias.

SUA este insa pregatita in acest sens si eu cred ca inca poate satisface piata din productie interna sau aruncind o alta conducta catre Trudeau, in Canada, care in stilul lui de milog si cu o economie terminata, va accepta orice oferta americana. Dar America pierde dependenta pietei internationale de dolarul american, care este raul raurilor pentru economia americana in cadere libera si intretinuta mereu din munca altor tari, care au dorit sa isi mentina valoarea rezervelor sale in dolari americani, la cote favorabile.

Schimbare masiva de poli de putere in viata planetei cu un mare “sah mat” dat Americii de la Beijing si Moscova… Mai au relevanta sanctiunile prostesti ale vestului in relatia cu Rusia? Se pare ca a devenit o copilarie de proportii…

 

Adrian Cosereanu

 

 

 

Add comment


Security code
Refresh


Toamna - Tudor Ghe.

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Cum ar putea exista o lume fara Romania?

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.


Afacerile guvernului canadian cu indienii nativi din anumite provincii au scos la iveala sume fabuloase care sint platite sefilor de triburi pentru a acoperii o serie larga de matrapaslicuri ale guvernului.Seful tribului Peguis cistiga anual 220.000$ care nu sint taxabili.Un alt sef de trib,al Enoch Cree Nation cistiga 175.000$ pe an si asta comparabil cu salariul anual al unui rezident al zonei respective, care este de 15.000$ pe an.Seful tribului 543-person Piapot din Saskatchewan, este platit mai bine decit primul ministru al Provinciei.Trebuie spus ca, contribuabilii canadieni care platesc taxe uriase,ofera acestor triburi peste 7 miliarde de dolari pe an si nu au acces la nici o informatie pentru a vedea cum sint distribuiti bani lor.Canadieni s-au saturat de secretomania aceasta si au pus presiune pe guvern sa li se arate cum sint cheltuiti bani in acesta directie.Sa nu trezim in Romania cu sefii tiganilor ca li se acorda si lor salarii anuale de acest gen pentru a acoperii si vota un guvern uncapabil.