ALTERNATIVA ROMANIEI

Este CAPITALISMUL o alternativa viabila pentru ROMANIA ?

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home ȘTIRI si ACTUALITĂȚI Reprezinta studentii si elevii din sistemul capitalist o ”clasa sociala”? Cum pot fi ei priviti? Cum se trece de la o munca grea si speranta, la scavia salariala. Se poate crea personalitate prin umilinta?

Reprezinta studentii si elevii din sistemul capitalist o ”clasa sociala”? Cum pot fi ei priviti? Cum se trece de la o munca grea si speranta, la scavia salariala. Se poate crea personalitate prin umilinta?

E-mail Print PDF
User Rating: / 0
PoorBest 

Elevii si studentii nu se gindesc la ei insusi ca o clasa sociala, ca un monolit si poate cel mai important grup in evolutia unei societati. Ei nu se trateaza unii pe altii ca fiind parte din acest grup, care trebuie sa fie unul puternic si care sa duca societatea inainte. Ei par sa fie o....”pre clasa sociala”, deoarece ei nu au intrat in cimpul muncii inca si ei spera sa devina prin efort sustinut depus, parte a clasei de mijloc a societatii, dupa ce gradueaza institutiile de invatamint pe care le urmeaza si vor deveni cistigatori ai unei piini in familie sau individual, ceea ce ar insemna ”clasa muncitoare” in devenire.

DAR...in momentul in care ei contracteaza o datorie pe care o face in vederea platii studiilor, ei devin parte a economiei capitaliste cancerizate, o economie a cifrelor si definitiilor dorite. Ei devin “clasa datornicilor” societatii.

Dar asa cum necesitatea se transforma in cerere numai daca exista conditiile de plata, asa, pentru a fi considerat dator, trebuie sa ai capacitatea de a plati, iar ei vor trebui sa plateasca, intr-o dezvoltare logica, din venitul, salariul cistigat dupa ce termina studiile.

Este mai mult decit evident ca ratiunea pentru care cei mai multi studenti urmeaza un sistem de invatamint superior, ei considera ca vor fi calificati pentru a primi un loc de munca specific clasei de mijloc, dar din pacate lucrurile nu stau asa. Dar, mai rau, ei se pot califica pentru a primii un loc de munca specific clasei de mijloc, numai daca sint angajati ai…… statului capitalist.

Pai, ce capitalism este acesta unde clasa de mijloc o creaza structurile statului capitalist? Intrebare grea la care nu mi-a raspuns inca nimeni, stiut fiind ca cei din sistemul public au siguranta unui loc de munca, au beneficii si planuri medicale, au un program mult mai lejer si lipsit de stres, au de multe ori imbracaminte platita, concedii mult mai lungi si in perioade cind doresc si un salariu cu mult mai mare decit responsabilitatile pe care trebuie sa le indeplineasca… Si atunci, capitalismul unde este si de ce mai discutam de el? Il dorim sa cum este sau ar fi normal sa intrebam promotorii lui daca nu este cumva o greseala generata chiar de ei?

Dar, sa revenim si sa spunem ca, clasa de mijloc din SUA si in general din lagarul capitalist este constituita dintr-un segment semnificativ al ”clasei lucratorilor” care se califica pentru obtinerea imprumuturilor de la banci, pentru o viata de permanent datornici.

DECI, clasa de mijloc in capitalism este sinonima cu ”clasa datornicilor”.

Ceea ce este interesant, este faptul ca in 2008 se discuta zilnic de mecanismul de bail out sau cautiunea financiara, platita pentru bancile capitaliste infractoare de catre stat, dar nimeni nu a intrebat daca exista vreo corespondenta intre bail out-ul oferit si simtiti ca favorabil de bancheri si bail out-ul economiei pe ansamblu, astfel ca, ”clasa celor din finante” au vazut rolul industriei in general, si al economiei reale, ca platitori de salarii ale angajatilor, suficient ca in asa fel angajatii sa poata emite pretentia de a contracta imprumuturi bancare si sa isi creasca volumul de datorii.

Mizeriile din finantele capitaliste nu au vazut si nu vad nici o legatura intre subventiile acordate de statul capitalist lor si eficienta acestui bail out in directia economiei reale.

AICI ESTE MAREA PROBLEMA MACROECONOMICA, DE MENTALITATE A CELOR DOUA ENTITATI...

Dobinda si taxele ( in acest moment, taxele de intirziere ale platilor celor ce detin carduri de credit si sint datori, catre companiile ce elibereaza aceste carduri, sint chiar mai mari decit dobinzile pe care aceste companii mizerabile le primesc de la naivii care folosesc abuziv aceste carduri de credit), sint din ce in ce mai mari si in crestere constanta, lasind in paragina economia in domeniile serviciilor si productiei de bunuri…

Gunoaiele din banci, spun ca aceste taxe si dobinzile sint o compensatie pentru riscul pe care ei si-l asuma imprumutind, dar in acelasi timp, pe de-o parte, acesti bani sint proaspat tipariti si ieftini, iar pe de alta parte vedem fenomenul in care prin reguli specifice fiecarei banci, bancherii incearca sa elimine riscul oferirii unor datorii catre cei care ii considera ei ca potentiali delicventi la plata inapoi a datoriei… Si atunci, ce risc isi iau aceste banci din moment ce gindesc sisteme de imprumut care sa ii protejeze maxim de eventuale riscuri?? Aceste banci capitaliste socializeaza riscul si privatizeaza profiturile…

Anticipam foarte usor, datorita evolutiei economice, ca economia americana si in general economiile capitaliste vor fi incapabile sa poata acoperii toate mortgage-urile sau imprumuturile contractate pentru cumpararea de case, dar ne vine si mai greu sa credem ca aceste guverne capitaliste care au dat subventii uriase bancilor, vor putea acoperii garantiile pentru datoriile studentilor, contractate pentru efectuarea studiilor….

Bancile, intra in scena, de aceasta data si insista ca garantiile guvernamentale sint solutia si iesirea din aceasta gaura a datoriilor. Deci, indiferent daca studentii vor devenii salariati sau nu, bancile vor primii banii din economia capitalista fictiva, artificiala si fara sincronizare intre departamente.

Guvenrele capitaliste garantoare, vor plati bancilor, pentru a exista ”refacere economica”, dupa cum le place lor sa spuna...

Dar, este o utopie sa ne gindim ca poate exista o refacere economica, fara sa ne gindim ca bancile trebuie sa isi ia riscul, pentru a sprijinii aceasta refacere si in acest fel ar justifica ratele dobinzilor, dar in acest momentm, dupa cum vedeti, ele sint fictive si reflecta un sistem bolnav si total corupt…

Studentii care in final au success si obtin un loc de muncam spera sa inceapa o viata de familie sau cel putin sa se alature clasei de mijloc a societatii. Cel mai important criteriu de departajare al clasei de mijloc in actuala lume capitalista este a fi proprietarul unei case, fara a avea probleme de plata lunara a datoriilor care o greveaza. Cam asa ar trebui sa arate imaginea capitalismului. Dar, aproape nimeni dintre cei ce ies de pe bancile facultatilor si colegiilor, nu isi poate permite cumpararea unei case, fara a se angrena la datorii ce ii pune viata economica a lui si familiei in pericol.

In acest moment, in America, tineri din aceasta categorie, sint nevoiti sa plateasca peste 43% din cistigul lor, pentru a acoperii datoria de la banci pentru cumpararea casei, pentru cel putin 30 de ani, care pare sa fie si viata activa ca angajat a fiecaruia dintre cei ce ies dupa bancile facultatilor.

Bancile capitaliste criminale, stiu foarte bine ca este improbabil ca lucratorii actuali sa poata cistiga suficient pentru a-si plati imprumutul contractat in vederea platii casei cit si pentru studiile effectuate… Asa ca, bancile capitaliste insista ca guvernele capitaliste sa isi aroge responsabilitatea ca, atit mortgage-urile pentru case cit si educatia sa nu implice nici un risc al acestor banci…

In America, Federal Housing Authority garanteaza mortgage-urile pe care le contracteaza cumparatorii de case, dar venitul pe gospodarie americana a scazut sau nu a crescut deloc, iar numarul real al somerilor este din ce in ce mai mare..

Putem privi lucrurile la modul ca, educatia de nivel academic este o preconditie pentru ca tinerii sa se intergreze in “clasa muncitoare”, insa clasa de mijloc este fara discutie, “clasa datornicilor”, asa de mult indatorata, incit odata ce li se ofera un loc de munca pe masura, ei nu au volumul de libertate si timp la dispozitie pentru a face greve, pentru a protesta conditiilor inumane de lucru si de plata, ba mai mult, atunci cind o fac, sint indreptati de catre raspindacii guvernelor capitaliste imbracati in haina sindicatelor si de catre corporatisti, sa ceara salarii mai mari, in final dezechilibrindu-se pe ei insusi si intreaga societate.

Cel mai mare magar, care sta la baza acestei distrugeri sociale, fostul sef al Rezervelor Federale pentru mai bine de 21 de ani, Alan Greenspan, denumea ironic acest fenomen ca fiind “un efect al lucratorilor traumatizati de datorii…”

Oare gindesc studentii viitorul lor in acesti termeni? Cum gindesc ei viitorul lor si locul lor in actuala lume, la nivel global?

Studentii si recent iesitii de pe bancile universitatilor sint noii NINJA(No Income, NO Jobs, No Assets), adica fara venit, fara loc de munca si fara bunuri in proprietate…

Se crede ca parintii lor au inca bunuri in proprietate, insa sistemul incepe sa le smulga si acestora bunurile detinute, chiar de la parintii aflati la pensie.

In capitalism, guvernul capitalist are putere (contrar chiar defintiiei capitalismului). El are puterea de a crea un sistem de taxe care sa il satisfaca sisa  taxeze la maxim posibil pe cei ce muncesc. Guvernul capitalist, prin bancile nationale, tot capitaliste si ele, iar in cazul SUA chiar privata, tiparesc bani, prin care umfla preturile la case si spatii locative, umfla preturile stocurilor si preturile bondurilor, in aceste zile.

DAR UN LUCRU ESTE EXTREM DE IMPORTANT DE AVUT IN VEDERE IN ACEASTA ANALIZA SI ANUME CA NU EXISTA NICI O LEGATURA INTRE UN GUVERN CAPITALIST, PE DE-O PARTE SI UN GUVERN SOCIALIST SAU COMUNIST, PE DE ALTA PARTE. ESTE FOARTE IMPORTANT SA DISTINGEM DIN RESPONSABILITATILE LOR FATA DE SOCIETATE SI MEMBRI EI.

Cei mai multi studenti viseaza sa devina independenti fata de famiile lor, fata de parintii lor, asa cum am visat cei mai multi dintre noi, dar povara datoriilor carora trebuie sa le faca fata si a face fata unei piete a locurilor de munca care isi bate joc de ei si potentialul lor ii face sa devina chiar mult mai dependenti de parinti si casa parinteasca. De aceea cei mai multi dintre ei locuiesc cu parintii pina la virste incredibil de mari, preferind sa isi distruga personalitatea in favoarea unor conditii existentiale.

Deci, problema este ca ei nu devin independenti, chiar daca primesc un loc de munca, pentru ca ei ramin dependenti de...bancile capitaliste. Iar, pentru a plati bancile, ei trebuie sa fie extrem de dependenti, deranjat de dependenti, atit de parintii lor, dar mai ales de…angajatorul lor.

Bancherii capitalisti sforari si pungasi, detin peste 1.300 de dolari, numai in America, in imprumuturi bancare contractate de tineri pentru a efectua studiile intr-o institutie de invatamint superior. Dar, chiar daca aceasta datorie a tinerilor pentru scolile absolvite, creste exponential in ultima perioada, chiar mai mult decit cheltuielile din sistemul de sanatate din SUA, bancile inregistreaza in actele lor, mai multe cheltuieli pentru educatie, decit universitatile sau colegiile...pentru ca ei cresc dobinzile si spun in final ca au cheltuit pentru tineri, pentru educatia lor, sume care nu sint reale, dar agreate de guvernele mincinoase capitaliste.

Ceea ce este culmea perversitatii sistemului capitalist de educatie american si cu siguranta vorbim de intreg sistemul capitalist atunci cind discutam de sistemul de educatie, ca o componenta a lui, este ca in cadrul comitetelor de conducere ale univeristatilor si colegiilor, sint…bancheri, nu pentru a-si cumpara locul ca donatori ci pentru ca ei transforma sau au transformat universitatile in centre ale afacerilor imobiliare, pentru ca ei vor sa se asigure ca acesti studenti sint tratati ca si “customers”(clienti) si nu ca studenti.

Columbia University si chiar New York University, sint detinatori ai unor spatii si zone imense in New York City, ca si bisercile, ei nu platesc in America taxa de proprietate sau taxa pe venit, fiind considerate a juca un rol extrem de important, vital in plan social. Dar studentii nu joaca si ei un rol vital in societate? Ei de ce trebuiesc jupuiti si lasati la voia unei piete a fortei de munca controlata tot de acesti bancheri de la butoanele de pe Wall Street?

In realitate, bancherii considera ca rolul lor este sa furnizeze, prin intermediul sistemului de educatie, o piata a datorilor a carei marime este impresionanta si devastatoare pentru societate si care in acest moment depaseste datoriile inregistrate de americani la cardurile de credit….!!!!

In lumea capitalista actuala, o scoala poate impune un prêt pentru educatie functie de cit…bancile sint dispuse sa imprumute studentii, fara sa aiba nici o legatura cu piata fortei de munca si cu necesitatile societatii respective, IAR bancile sint dispuse sa imprumute atit cit guvernele capitaliste considera ca pot si trebuie sa acopere din imprumutul oferit de aceste banci criminale capitaliste…

Si atunci, unde este riscul bancilor si de ce nu ar merge ele in continuare in aceasta directie, in capitalism, daca au acest avantaj major?

Asadar, bancherii care au fost cooptati in cadrul conducerilor universitatilor si colegiilor americane, sint acolo pentru a aproba costurile pentru educatie, stiind ca oricit de mari ar fi ele, dictate de universitati, bancherii vor primii direct proportional mai multa dobinda si penalizari de neplata la timp…..

Este exact ceea ce se intimpla pe piata caselor. Nu conteaza cit de multi bani proprietarul casei primeste la vinzarea casei sale, banca va face mai multi bani in dobinda pe imprumutul care il va oferii celui care cumpara, dupa ce a mai luat odata dobinda de la actualul vinzator, pentru ani sau zeci de ani…

Acesta este motivul pentru care trebuie sa intelegem  ca economia americana si capitalista in general, este una artificiala si in avantajul unui grup financiar infractional, imbogatind acel 1%...

Sub aceste circumstante, o societate “mai bine educata”, in capitalism, nu inseamna o forta de munca potential angajabila mai mare ci inseamna o societate mai putin angajata, prin membri ei, in cadrul fortelor de munca, deoarece un fond de salarizare din ce in ce mai mare si o parte mare a venitului celor ce inca mai muncesc, este cheltuit pentru a cumpara servicii si bunuri speculate si nu pentru a servii masa la restaurant sau a cumpara produse realizate de catre forta de munca, ci in final, pentru a platii sectorul financiar si “clasa chiriasilor”, vazuta sub diferite forme…
O societate mai educata, sub aceste circumstante, este in mod firesc o societate mai datoare, o economie care se scufunda sub propria greutate a datoriei deflationiste, o economie in care permament se discuta de austeritate, dar este valabila numai pentru cei multi, 99%, o economie care accepta salarii minime de mizerie si un intreg sistem salarial la un nivel indecent.

Pentru mai bine de o jumatate de secol, americanii si-au imaginat ca ei devin din ce in ce mai bogati, an de an, prin inregimentarea lor in masa de datornici, pentru a cumpara propria lor casa, care de fapt nu este a lor si pentru a-si educa copiii in scoli care de fapt ii face sa fie inutili.

Bogatia imaginara a americanilor a facut ca sa indrepte toti banii catre… bancheri, detinatori de stocuri eficiente si alti creditori si in nici un caz pentru cei datori.

Deci, in final, am sa spun ca ceea ce se obisnuia sa se defineasca ca fiind “clasa de mijloc”, a fost transformata intr-o simpla “clasa a muncitorilor datornici”….

Poate sa existe si o alta dezvoltare logica a ceea ce traim acum in acest sistem capitalist? Sa vedem si sa auzim alte opinii…

 

Adrian Cosereanu

 

Add comment


Security code
Refresh


Toamna - Tudor Ghe.

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Cum ar putea exista o lume fara Romania?

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.


Afacerile guvernului canadian cu indienii nativi din anumite provincii au scos la iveala sume fabuloase care sint platite sefilor de triburi pentru a acoperii o serie larga de matrapaslicuri ale guvernului.Seful tribului Peguis cistiga anual 220.000$ care nu sint taxabili.Un alt sef de trib,al Enoch Cree Nation cistiga 175.000$ pe an si asta comparabil cu salariul anual al unui rezident al zonei respective, care este de 15.000$ pe an.Seful tribului 543-person Piapot din Saskatchewan, este platit mai bine decit primul ministru al Provinciei.Trebuie spus ca, contribuabilii canadieni care platesc taxe uriase,ofera acestor triburi peste 7 miliarde de dolari pe an si nu au acces la nici o informatie pentru a vedea cum sint distribuiti bani lor.Canadieni s-au saturat de secretomania aceasta si au pus presiune pe guvern sa li se arate cum sint cheltuiti bani in acesta directie.Sa nu trezim in Romania cu sefii tiganilor ca li se acorda si lor salarii anuale de acest gen pentru a acoperii si vota un guvern uncapabil.