ALTERNATIVA ROMANIEI

Este CAPITALISMUL o alternativa viabila pentru ROMANIA ?

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home ȘTIRI si ACTUALITĂȚI Orice razboi de proportii a inceput cu atacul unei tari mici insa cu ramificatii care au fost urmarite de atacatori. Acum este rindul Qatarului sa fie piesa principala a generarii unui razboi devastator…

Orice razboi de proportii a inceput cu atacul unei tari mici insa cu ramificatii care au fost urmarite de atacatori. Acum este rindul Qatarului sa fie piesa principala a generarii unui razboi devastator…

E-mail Print PDF
User Rating: / 0
PoorBest 

 

 Orice razboi incepe printr-o confruntare la nivel comercial si chiar asta se urmareste de catre atacator, care are in vedere crearea unor disfunctionalitati in relatiile comerciale internationale. De aceasta data discutam de Qatar, cel mai mare exportator de gaze naturale lichefiate la nivel global, care nu isi poate mentine aceasta pozitie daca navele sale sau ale clientilor nu ar procura aceste gaze chiar din porturile qatareze.

O astfel de blocada navala face ca stabilitatea in zona sa fie in totalitate distrusa, amintind ca, Qatarul are cel mai mare terminal petrolier la mare prin care exporta gaze naturale pe intreg globul si cea mai mare capacitate de export standardizat prin intermediul containerelor dintre toate tarile din Orientul Mijlociu. Fara discutie ca ar fi un avantaj major pentru sauditi sa isi adjudece folosirea capacitatilor portuare qatareze, dar pentru asta este nevoie de…razboi impotriva unei tari suverane.

http://www.iss-shipping.com/NewsDetails.aspx?newsid=10954

In acest moment blocada navala nu permite nici unui vas petrolier sau care ar incarca containere, sa ancoreze sau sa survoleze zona portuara qatareza…totul dictat de sauditi.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-06-06/biggest-middle-east-ports-shun-qatar-as-saudis-tighten-isolation?cmpid=socialflow-twitter-business&utm_content=business&utm_campaign=socialflow-organic&utm_source=twitter&utm_medium=social

Porturile principale saudite si ale Emiratelor, sint in proprietatea statelor respective si nu private si depind major de o incetinire a exportului qatarez, ba mai mult, cei din Emirate au inchis toate rafinariile care rafinau petrolul qatarez, pentru a  crea o blocada economica totala. Dar in acelasi timp, Egiptul a anuntat ca Canalul de Suez si facilitatile egiptene sint deschise traficului international, deci Egiptul va primii numai petrol saudit si al aliatilor lor…

Cel mai mare operator al transporturilor de containere, Maersk A/S a fost informat sa nu mai navigheze catre porturile qatareze si sa isi suspende operatiunile in zona, datorita blocadei totale…cu acceptul american.

Cine va plati intirzierile in livrari si sutele de milioane de dolari pierderi in contracte de aprovizionare din si spre Qatar?

Ce se va intimpla in citeva zile cu pretul gazului natural lichefiat, la nivel mondial? Va creste enorm iar avantajul va fi luat de la butoane, tot de Wall Street, lasind consumatorii de rind cu o noua structura de consum existentiala, ca doar este criza si ne-am obisnuit cu cuvintul…

Multe tari sint nevoite sa foloseasca o flota mult diminuata ca marime, pentru aprovizionare cu gaze din zona,  pentru a putea evita consecintele unei confruntari militare si a plati asigurari mai mici(care vor impogatii si companiile de asigurari internationale, unul dintre pilonii de baza ai capitalismului), riscul fiind mai mic pentru cantitati mai mici, insa pretul va creste cu siguranta si va fi speculat corespunzator de acolitii lui Trump, care prin aceste mutari poate pierde foarte usor controlul situatiei pe ansamblu.

Bloomberg arata ca 27 din 31 de petroliere gigant care incarcau petrol din Qatar, acum sint aprovizionate in totalitate din Emiratele Arabe Unite si Arabia Saudita…procesul fiind inceput din…luna Mai. Deci sauditii si aliatii lor din Golf, vor profita de criza creata chiar de ei in zona si isi vor putea vinde produsele petroliere mai scump, alimentind o si mai mare tensiune in zona…

http://www.reuters.com/article/us-gulf-qatar-energy-idUSKBN18W0I4

 

Ceea ce devine foarte interesant este faptul ca Japonia este clientul cel mai important al qatarezilor, iar economia nipona este in deriva si ea, iar Trump a promis lui Abe ca il ajuta, iar acum va trebui sa o faca la alt prêt si via Arabia Saudita sau Emirate.

O alta mare problema apare a fi faptul ca mari companii ca Trafigura, Glencore sau Vitol, preiau gaz natural lichefiat din Qatar si il transporta in…Egipt, dar nu folosesc nave qatareze.

Pentru Egipt, aceasta confruntare trebuie sa fie una blitz, pentru ca altfel se vede in situatia in care transportul va fi mult mai scump si evident pretul gazului lichefiat pentru consum..iar Egiptul este in situatie economica si sociala dificila si fragila.

Cum poate raspunde Qatarul acestei blocade economice de proportii inimaginabile, care poate la rindul ei sa paralizeze economia micului stat arab si o parte din economia mondiala?

Qatarul ar putea sa suspende orice alt contract cu partenerii arabi, pe motiv al blocadei instituite de sauditi si aliatii lor si ar putea propune europenilor cantitati mari si la prêt redus, ceea ce ar contraveni intereselor Rusiei, in conditiile in care qatarezii au citeva terminale cumparate in porturile europene. In acest caz, marile case comerciale cu specific petrolier si care ar trebui sa livreze petrol si gaze qatareze catre Egipt, vor fi nevoite in prima faza sa exporte petrol si gaze naturale lichefiate din…SUA, Algeria si Nigeria, totul fiind de data asta controlat de americani…

Sa nu uitam ca acelasi Qatar a sustinut miscare egipteana Muslim Brotherhood condusa de fostul presedinte egiptean Mohamed Morsi, ceea ce fara discutie i-a displacut actualului presedinte egiptean Sisi.

Cine cistiga din tot acest esafodaj al generarii razboiului? In primul rind Wall Street ul. In al doilea rind dolarul american, care va face obiectul refacerii zonei distruse. In al treilea rind, complexul industrial militar bancar american, care va fi satisfacut de exportul de arme si Trump poate sa isi vada legile trecute prin Congres, unde acesti criminali dicteaza ostilitatile….

Cine pierde? Toate tarile arabe implicate in conflict si care sint acum marionetele americanilor, care rid la un pahar de sampanie pregatind parastasul a zeci sau poate chiar sute de mii de oameni care vor murii in perspectiva.

Aveti idée citi oameni mor de foame la o fluctuatie infima a dolarului in plan global? Va las sa va ginditi si sa vedeti adevaratii vinovati pentru facturile care va vor greva viata si va vor schimba structura de consum, pentru ca asa este in capitalism, cei multi pierd iar cei putini si papusari, cistiga si nu putin…

Sa nu uitam ca aproape toate razboialele la nivel mondial si regional au fost coapte in cuptoarele…capitaliste. Nu pentru a genera pacea ci bogatia celor ce au fost dintotdeauna bogati si care au trebuit sa aduca saracia necesara controlului total al celor multi…

 

Adrian Cosereanu

Last Updated on Sunday, 18 June 2017 10:31  

Add comment


Security code
Refresh


Toamna - Tudor Ghe.

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Cum ar putea exista o lume fara Romania?

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.


In urma cu citeva zile Mugur Isarescu,asa zisul Guvernator al BNR declara cu nonsalanta unui bolnav mental ca este ingrjorat de modul cum tinerii ii vor acoperii pensia lui de batrinete atunci cind va iesii din cimpul muncii.Poate ca era beat, dar pentru un Guvernator BNR, chiar si beat fiind nu este o scuza a spune asemena enormitati.Nu este nici prima si nici ultima prostie debitata de reputatul specialist bisnitar de la BNR ancorat la corabia chiorului.

Cum poate el crea imaginea muncii lui in cadrul BNR care a reprezentat si reprezinta o pirghie importanta in economia nationala,lovind in tineri?

Atit a facut el,incit sa nu aiba incredere in tineretul roman? Pai atunci de ce a stat acolo si de ce mai cere pensie daca nu crede in ei si in ceea ce a facut?

Merita el pensie dupa ca e a trimsi tineretul la cules capsuni pentru a acoperii gaurile produse in bugetele de familie de o guvernare a BNR falimentara?

Oare nu este el un produs al unui sistem(capitalist) care ne ignora si ne sfideaza chiar si prin declaratii de acest fel? Halal sistem !!