ALTERNATIVA ROMANIEI

Este CAPITALISMUL o alternativa viabila pentru ROMANIA ?

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home ȘTIRI si ACTUALITĂȚI Vor veni fabricile de producţie înapoi în Vest, de pe meleaguri asiatice, sud americane sau africane, aşa cum anunţă Trump? Dar locurile de muncă? Pe ce se vor baza economiile vestice în viitorul apropiat?

Vor veni fabricile de producţie înapoi în Vest, de pe meleaguri asiatice, sud americane sau africane, aşa cum anunţă Trump? Dar locurile de muncă? Pe ce se vor baza economiile vestice în viitorul apropiat?

E-mail Print PDF
User Rating: / 0
PoorBest 
 
Aproape în fiecare cuvîntare, Trump anunţă cu surle şi trîmbiţe, că va aduce înapoi în America marile corporaţii, va adopta o politică fiscală stimulativă care le vor face să construiască fabrici în SUA şi să angajeze un număr mare de lucrători. Chiar aşa să fie şi chiar atît de convingător să fie Trump şi să deruleze o politică fiscală atît de stimulativă încît să îi facă pe actionarii marilor corporaţii să vină înapoi în America? 
Fără discuţie că pare un vis sau chiar mai mult şi cel mai sigur, ştie şi Trump că este o glumă proastă, dar pentru imagine, este o afirmaţie valoroasă. 
Mulţi cetăţeni, în America şi în vest în general, compară situaţia economică actuală de criză profundă a occidentului, cu ceea ce se întîmpla în perioada premergătoare Marii Depresiunii din anii ’30, însă uită unele amănunte foarte importante, care confruntă societăţile vestice şi care fac o diferenţa enormă în analiză. 
În primul rînd, distrugerea graduală şi accelerată a industriei, în ţările vestice, a dus la un aspect extrem de important şi foarte nociv. Dacă în anii ’30, lucrătorii erau concediaţi datorită lipsei contractelor şi a unei situaţii economice devastatoare pe ansamblul economiei mondiale, ÎNSĂ fabricile rămîneau fizic pe suprafeţele marilor oraşe occidentale, cu un efectiv mult mai mic de lucrători, în acest moment, asistăm la o demolare în masă a capacităţilor de producţie şi distribuirea acestor terenuri pe care se aflau marile unităţi economice productive, către zona comercială a economiilor. 
În locul fabricilor, se construiesc mall-uri, birouri medicale, parcuri, restaurante, autogări, magazine cu amănuntul de tot felul, mari centre en gros de desfacere şi altele, NUMAI unităţi de producţie nu se mai construiesc. 
În Canada şi SUA, se umblă la efectul psihologic şi după ce se demolează aceste unităţi uriaşe de producţie, se plantează iarbă, pomi, flori şi se crează suprafeţe care să aibă un impact vizual şi social şi să producă imaginea unor suprafeţe plăcute ochiului în oraş şi doar atît. 
Sub formă asta sînt lăsate aceste suprafeţe, pînă cînd oamenii uită sau nu mai au în imagine acel colos industrial care exista odată, după care acele suprafeţe se oferă dezvoltatorilor din constructii, pentru construirea de obiective comerciale sau de cu totul altă natură decît industrial productive, iar oamenii trec cu vederea şi măgării din lumea politică îşi umplu buzunarele cu şpăgi. 
Nu am auzit niciodată vreo remarcă critică a vreunui cetăţean dintr-un oraş american sau canadian, prin care să arate dezamăgirea lui faţă de dispariţia acestor unităţi economice care aduceau un mare aport financiar şi locuri de muncă oraşuluirespectiv. Niciodată… Oamenii au devenit ignoranţi şi creduli legat de minciunile şi imaginile zilnice plimbate prin faţă lor, uitînd că situaţia economică a familiilor lor este extrem de precară, tocmai din cauza dispariţiei acelei unităţi de producţie. 
NICI o demonstraţie de protest nu am văzut în Nord America, prin care oamenii să revendice capacităţile de producţie dispărute din oraşele lor, ci ei cer numai schimbări politice. Şi atunci mă întreb: Împotriva cui lupta aceşti oameni şi pentru ce? Cît de spălaţi pe creier pot fi ei, în aşa fel încît să fie mulţumiţi că privesc în vitrinele strălucitoare ale noilor magazine construite în locul fabricilor în care munceau, uitînd de faptul că au pierdut locul de muncă sau nu mai există un potenţial loc de muncă pentru copiii lor??? Dar, să mergem mai departe şi să dezvoltăm logica pe întreg tabloul economic. 
Trump datorează americanilor, care l-au votat şi chiar celor care nu au făcut-o, considerarea promisiunilor făcute, legate de aducerea înapoi a companiilor mari americane în domeniul producţiei(reţineţi, el a spus că aduce înapoi companiile, dar nu a spus nimic de refacerea fizică a capacităţilor de producţie pe suprafeţele de dinainte de criză economică…). Permanent el critică cele trei mari companii auto americane care nu dau semne că ar dori să vină înapoi din ASIA şi Mexic, unde au “zburat” peste 80% din locurile de muncă ale americanilor, şi în special cele bine plătite, rămînînd roboţii şi cei ce îi curată… Sub această deviza, Trump a cîştigat major în state că Michigan, Wisconsin, Ohio şi Pennsylvania…. 
Din păcate, corporaţiile pot veni înapoi în SUA, cu o parte a operaţiunilor lor, dar numai cu birouri şi reprezentanţe. Cum pot ele veni înapoi, din moment ce principalul criteriu pentru care au plecat, a fost fondul de salarizare al personalului muncitor, cu mult mai mic în alte ţări decît în SUA? Şi totul, după zeci de ani de funcţionare în Asia şi Mexic, în care au format acolo meseriaşi, distrugîndu-i pe cei din SUA, au creat acolo clasa de mijloc, plătită foarte puţin şi au lăsat o clasa de mijloc în paragină în SUA, aproape inexistentă. Aceste corporaţii NU pot aduce nici un loc de muncă înapoi, în afară celor de la nivelul conducerilor şi coordonării activităţilor economice, care oricum sînt plătiţi peste hotare, la fel ca şi în SUA. 
DAR, dacă o corporaţie americană va deschide o nouă unitate de producţie în SUA, pot să pariez că ea va beneficia de tot ce oferă Trump în domeniul fiscal, dar munca nu va fi realizată de oameni ci de…ROBOŢI. Trump se va mîndri că a adus înapoi corporaţiile, dar nu şi locurile de muncă, lucru care se va întîmplă cu siguranţă. Mai mult, Trump va aduce înapoi o parte a marilor corporaţii, dar fabricile, fizic vorbind, vor fi puşcăriile private americane, unde deţinuţii lucrează pe salarii cu mult mai mici decît în Vietnam sau alte ţări siatice extrem de ieftine… 
 
 
Datorită inflaţiei întîlnite în ţările capitaliste emergente din Asia, multe companii americane au fost nevoite să ridice salariile angajaţilor, ceea ce au făcut că aceste corporaţii americane să înceapă analiza comparativă între a derula activităţi industriale în acele ţări sau a aduce roboţi şi a produce în America, la acelaşi preţ sau a produce în puşcăriile private americane, cu un număr impresionant de deţinuţi şi clădiri care se pretează la activităţi productive, fără că aceste mari corporaţii să plătească ceva, dar cu posibilitatea de a exploata deţinuţii ore suplimentare. 
Este foarte greu de găsit o fabrică productivă care s-a construit în ultimii cinci ani în lumea capitalistă. Cele mai multe corporaţii, fie au închiriat unele spaţii, fie au folosit o porţiune din ceea ce aveau în trecut, dar din ce în ce mai puţini muncitori lucrează în ele…. Şi în acest caz, cum poate fi onorată promisiunea lui Trump şi a liderilor capitalişti, care promovează şi ne inoculează zilnic ideea de criză economică şi mecanisme false de rezolvarea ei, dar nu discuta niciodată de protecţia numărului de locuri de muncă. Aceste mizerii capitaliste, vorbesc zilnic şi fac propagandă în alegeri, legat de creşterea salariului minim pe economie, care nu este folositor nimănui sau cel puţin nu se poate întreţine o familie sau un singur cuplu din acest tip de salariu. 
Niciodată nu am auzit în campaniile electorale, un lider capitalist discutînd de capacitatea lui şi echipei pe care o conduce, de a crea locuri de muncă plătite peste media pe economie…NICIODATĂ, şi urmăresc destul de atent cuvîntările lor cu toate ocaziile… 
Un alt aspect de luat în seama, este faptul că datorită unei cereri scăzute a produselor realizate în China şi în Asia, în general, automatizarea şi robotizarea producţiei, a dus la ieşirea din cîmpul muncii a numeroşi lucrători asiatici…, începînd practic un război al energiei ieftine consumate, care începe să aibă o pondere extrem de importantă în preţul produsului. 
Care sînt serviciile şi procesele industriale, care vor fi cele mai automatizate şi robotizate în următoarea perioada şi cum arată ele în acest moment? 
Automatizarea va devenii preponderenta în industria alimentară şi serviciilor de alimentaţie publică, unde se va înregistra, după statisticile McKinsey, aproximativ 75% din volumul de activitate, în manufacturing se va înregistra peste 60%, întransporturi şi depozite va fi în jur a 60%, în agricultură 58%, în comerţul cu amănuntul va fi 55%, în sectorul minier 52%, în construcţii 48%, în finanţe şi asigurări peste 45%, în departamentul imobiliarelor în jur de 42% robotizare….Deci, să ne aşteptăm la “mai bine” pentru oameni… în lumea capitalistă. 
Ceea ce pare o crimă economică, este faptul că aceste corporaţii de proporţii se robotizează şi automatizează, au acces la tehnologie de ultim moment, au acces la imprumuturi bancare cu zero dobîndă, sau aproape de zero, pe termene nedefinite, au acces la scutiri de taxe oferite de guvernele capitaliste corupte, plătesc un fond de salarii mult mai mic şi totuşi….LA RAFT, PREŢUL PRODUSELOR ESTE MAI SCUMP… De ce? Să fie datorită cirdasiei între sectorul privat şi cel de stat capitalist care au creat şi promovează cea mai degradantă şi ultima treaptă a capitalismului, crony capitalismul?? 
Aceste aspecte le prevedea Keynes în 1930 şi Leontief în 1952, în lucrările lor economice, însă ceea ce este cel mai contradictoriu şi crează o debalansare zonală de proporţii la nivelul economiei mondiale, este faptul că anumite zone ale globului sînt total văduvite de tehnologie, ba chiar aş spune că nu există nici măcar o tehnologie arhaică, iar acele zone nu cumpără din vest pentru că nu îşi pot permite nici un produs construit în vest şi nici chiar în China. 
Asistăm chiar în ţările din UE şi în special în cele din estul Europei, la nişte discrepanţe economice de proporţii la nivel tehnonologic investiţional, chiar între zone din cadrul aceleaşi ţări. Asistăm la o distribuţie extrem de dezechilibrată a capacităţilor energetice pe teritoriul multor ţări capitaliste şi o concentrare a producţiei în marile centre urbane, lăsînd descoperite economic, în mod voluntar, o serie de localităţi mici şi medii. 
Fugă după profit şi nebunia producţiilor “blitz”, mecanismele fiscale de înşelătorie şi lipsa unei concordante între infrastructură şi manufacturing sau economia reală, corupţia la nivelul relaţiei dintre sectorul privat(corporaţii) şi sectorul de stat capitalist, toate aduc o debalansare de proporţii la nivelul economiilor naţionale şi economiei globale, dar de departe, noul tip de economie fianciar speculativă, creată de capitalişti, este la baza acestui dezastru economic de proporţii. 
Omenirea a trecut de la faza economică în care avea loc schimbul marfă-marfă, la cea marfă-bani-marfă, apoi la faza bani-marfă-bani şi în final a ajuns la bani-bani, unde nu mai putem vedea producţia şi nivelul nostru de trăi este în cădere liberă….
 
Adrian Coşereanu 
Last Updated on Monday, 03 July 2017 18:27  

Add comment


Security code
Refresh


Toamna - Tudor Ghe.

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Cum ar putea exista o lume fara Romania?

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.


In urma cu citeva zile Mugur Isarescu,asa zisul Guvernator al BNR declara cu nonsalanta unui bolnav mental ca este ingrjorat de modul cum tinerii ii vor acoperii pensia lui de batrinete atunci cind va iesii din cimpul muncii.Poate ca era beat, dar pentru un Guvernator BNR, chiar si beat fiind nu este o scuza a spune asemena enormitati.Nu este nici prima si nici ultima prostie debitata de reputatul specialist bisnitar de la BNR ancorat la corabia chiorului.

Cum poate el crea imaginea muncii lui in cadrul BNR care a reprezentat si reprezinta o pirghie importanta in economia nationala,lovind in tineri?

Atit a facut el,incit sa nu aiba incredere in tineretul roman? Pai atunci de ce a stat acolo si de ce mai cere pensie daca nu crede in ei si in ceea ce a facut?

Merita el pensie dupa ca e a trimsi tineretul la cules capsuni pentru a acoperii gaurile produse in bugetele de familie de o guvernare a BNR falimentara?

Oare nu este el un produs al unui sistem(capitalist) care ne ignora si ne sfideaza chiar si prin declaratii de acest fel? Halal sistem !!