ALTERNATIVA ROMANIEI

Este CAPITALISMUL o alternativa viabila pentru ROMANIA ?

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home ȘTIRI si ACTUALITĂȚI Exterminarea ideii de muncă definită ca valoare socială. Teama lipsei locurilor de muncă şi creasterea epidemică a consumului de droguri în societatea capitalistă "dezvoltată şi modernă"...

Exterminarea ideii de muncă definită ca valoare socială. Teama lipsei locurilor de muncă şi creasterea epidemică a consumului de droguri în societatea capitalistă "dezvoltată şi modernă"...

E-mail Print PDF
User Rating: / 0
PoorBest 
 
Din 2009, asistăm la o scădere permanentă a numărului angajaţilor din marja de vîrstă între 25 şi 54 de ani, ajungîndu-se în acest moment la o rată de ocupare a forţei de muncă în cadrul acestui segment, care reprezintă cel mai scăzut record istoric. 
Cu toţii ştim relaţia dintre dependenţa de droguri a unui număr din ce în ce mai mare de persoane din vest, în special tineri, şi mortalitatea prematură înregistrată în ţările occidentale, şi ea în creştere rampantă. Cele mai multe cazuri mortale sînt înregistrate datorită consumului de opioide şi alte droguri sintetice. 
În 2015, în "prospera" America, se înregistrau 12.989 decese NUMAI datorită consumului de heriona şi 12.979 morţi datorită crimelor cu mînă armata din localităţile americane.....cea mai mare creştere înregistrîndu-se după 2009, anul de început al acestei crize economce terminatoare. 
Deasemenea, putem fără rezerve, să învinuim pentru această criză socio profesională, companiile farmaceutice care aduc ora de ora moartea în foarte multe familii vestice, promiţînd efectul de minim 12 ore al unor medicamente pe care ele le eliberează, dar care fără discuţie că nu durează 12 ore şi pacienţii sînt dispuşi să ia la intervale mult mai scurte de timp, devenind dependenţi în final. 
Dar, sînt o serie întreagă de participanţi la acest dezastru socio profesional existent actualmente în sistemul capitalist: 1.Doctorii care sînt dispuşi să ofere cu usurinta reţete cu opioide sintetice extrem de puternice, chiar de tipul aspirinei. 2.Agenţiile guvernamentale care aprobă droguri de genul heroinei, să apară pe piaţă farmaceutică, spunînd că sînt "safe". 3.Pacienţii care sînt dornici să accepte promisiunile false făcute de doctorii care le prescriu aceste opioide sintetice extrem de puternice şi care crează dependenţă.
 
Dar, nu am auzit nicăieri discutîndu-se la modul serios despre generatorii acestei crize fantastice cu efecte terminatoare atît pentru econome cît şi pentru mediul social... Este vorba de o teamă din ce în ce mai accentuată legată de locul de muncă, de plata muncii şi pregătirii pe care o au lucrătorii sau consumatorii potenţiali ai acestor droguri dar şi lipsa unei înţelegeri a muncii că valoare socială, că avînd un rol social pozitiv în evoluţia societăţii... 
Ce înseamnă locurile de muncă? Un mediu în care cetăţeanul munceşte pentru o suma de bani, deci este plătit pentru efortul făcut de el, iar un rol social pozitiv al acestei activităţi depuse, îl reprezintă posibilitatea lui de a se susţine din această activitate şi a-şi susţine familia şi idealurile prezente şi de perspectiva. 
Pe de altă parte, în multe cazuri, activitatea economică grevată de salariu sau un venit, înseamnă o sursă de mîndrie personală, ceea ce duce la un rol social pozitiv, dar totul este extins pozitiv, în momentul cînd lucrătorul este făcut să se simtă necesar, este făcut să înţeleagă că acel colectiv de muncă are nevoie de el şi că mediul respectiv îi oferă în contrapartidă respect şi îl tratează cu demnitate, chiar dacă unele perioade de activitate pot fi neplătite sau mai puţin plătite, însă chiar si aceasta este ceea ce creşte personalitatea lucrătorului, ştiindu-se extrem de util. 
La ce asistăm în acest moment în acest mediu socio profesional capitalist? La un deficit de DEMNITATE, de proporţii, care crează o reacţie a lucrătorilor şi membrilor societăţii capitaliste. 
A fi tratat cu demnitate la locul de muncă sau în familie, înseamnă a fi considerat valoros în complexul activităţii desfăşurate şi a fi respectat. Deminitatea şi respectul sînt create şi întreţinute în mediul de lucru, prin acţiuni simple: cînd lucrătorul primeşte o promovare, cînd datorită condiţiilor sociale create, vedem evoluţia şi succesul copiilor nostri, cînd vedem timpii petrecuţi în mod voluntar pentru a umite activităţi economice sau sociale, că fiind extrem de utili şi aceste activităţi voluntare sînt benefice şi pot schimbă mentalităţi în zona în care locuim sau la locul de muncă şi altele. A simţii că eşti privit cu demnitate, înseamnă că cei din jur să arate că au nevoie de tine sub o formă sau alta. 
Sistemul mizerabil capitalist, a ajuns la faza pomenilor instituţionalizate, oferind oamenilor prin intermediul guvernelor, cu mare uşurinţă, prescripţii farmaceutice pentru consumul de opioide şi nu în ultimul rînd, Venitul Bazal Universal sau un venit care se acordă membrilor societăţii pentru a sta acasă şi a nu gîndi, aşa cum a început să se întîmple în mai multe state occidentale. Toate acestea, fac un deserviciu enorm oamenilor, îi fac să se simtă inutili şi uşor controlabili, îi fac să simtă că cei din jurul lor nu au nevoie de ei şi în ultima instanţa, pentru o suma de bani, li se calcă în picioare demnitatea şi personalitatea, în stil pur capitalist. 
Este pentru prima oară în peste 30 de ani, cînd numărul angajaţilor de sex masculin a scăzut vertiginos, la segmentul de vîrstă 25-54 de ani. Este o coincidenţă, faptul că acest lucru se întîmplă începînd din 2009 încoace? 
Nimeni nu se întreabă sau nu pune probleme ideologice capitaliştilor, sub formă: Cum pote fi susţinută o economie de consum, pentru că asta se întîmplă ştiind ca avem peste 72% din PIB din consum, promovînd venituri stagnante pentru marea majoritate a lucrătorilor??? Cum se poate întîmplă aşa ceva? Ce regulă economică are în vedere acest capitalism, mai ales pentru segmentul de vîrstă 25-54 de ani şi mai ales în ceea ce privesc bărbaţii?? Răspunsul este: IMPOSIBIL DE SUSŢINUT O ECONOMIE DE ACEST GEN! 
Rată participării acestui segment de vîrstă în cadrul economie, poate da tabloul real al unei economii. Această rată, oficial, este în SUA şi în Canada, în jurul a 60%... si chiar mai putin in multe orase. Si cu ceilalţi 40% ce se întîmplă dragi capitalişti? O parte dintre ei primesc şomaj, dar un alt procent dintre ei, au ieşit şi din vederile instituţiilor de stat pentru ajutorarea lor şi nu mai sînt în nici o statistică. Pe aceştia unde îi "ancoraţi" dragi capitalişti? Deci, această logică economică duce la situaţia în care şomajul real în SUA şi în Canada, este de peste 23% şi chiar mai mult, dacă ne gîndim la persoanele care sînt angajate part time şi altele cu mult sub calificarea lor. 
Deci acest aspect ar trebui discutat atunci cînd apare pe tapet consumul exagerat de droguri, supradozele şi consumul în sine, dar şi motivele lui. 
Lipsa locurilor de muncă declaseza societatea. iar rolul muncii că valoare socială nu mai există si depersonalizarea şi lipsa demnităţii, generate de sistem, sînt coordonatele principale avute în vedere de capitalişti. Această depersonalizare şi crearea sentimentului inutilităţii pentru foarte multi membri ai societăţii, duce la un comportament pe măsură în familie, aceşti oamenii văzînd familia că un loc unde ar putea fi trataţi că inutili şi de multe ori părăsesc cadrul familiar, cantonindu-se în mediul lor sau rămînînd siguri şi cu mînă întinsă la un stat care i-a transformat în milogi, fără ştirea lor şi mai mult, cu acordul lor, pentru a privi pe cei ce muncesc ca persoane stupide..... 
Fără o activitate utilă societăţii şi cu timp greu de valorificat la dispoziţie, dar şi cu imaginea inutilităţii pe care o văd cei din jur faţă de aceşti oameni aruncaţi voluntar la groapă societăţii, toate acestea nu pot să ducă decît la un colaps de proporţii al societăţii... Ce se poate face? Să ne gîndim mai mult la sistemul care generează această stare de lucruri şi la cine este interesat în el, dar şi cine pierde în urmă angrenării în aceasta stare latentă şi terminatoare a capitalismului. Sistemul este tot ceea ce trebuie să avem în vedere şi să nu uităm, că tinerii şi copiii noştri vor trăi în el dacă noi nu facem nici un efort să îl schimbăm... 
 
Adrian Coşereanu 
Last Updated on Sunday, 09 July 2017 14:32  

Comments  

 
0 #1 argos 2017-07-08 17:21
Este foarte dificil de a reinstaura ideea de munca. In primul rand, problema nu e neaparat la consumul de droguri ci la minciuni vizavi de cariera. Nu este un secret ca majoritatea IT-istilor si cei care lucreaza in finante-banci consuma droguri. Dar, li se spune ca e ok, deoarece fac parte din categoria persoanelor care au in mana viitorul tehnologic si financiar al omenirii. Deci ei ajung sa fie modele, dependente de droguri si de un stil de viata desantat si total nedisciplinat si "inspira" noile generatii in acelasi stil vicios. Stiu ca aveti un baiat, care face parte din generatia X, si sunt mai mult decat convins ca activeaza in unul din domeniile enumerate de mine. As vrea sa stiu care este parerea lui despre ceea ce am zis eu si unde va pozitionati dumneavostra in raport cu parerea lui. Multumesc anticipat si sper ca nu am devenit prea indiscret.
----------------------------------------------------------------------
Adrian Raspunde
Multumesc George pentru comentariul tau foarte concis ca deobicei si te invidiez ca poti scrie putin si poti cuprinde atit de multe lucurri. Da, in cazul in care vrei sa vezi ce parere are Andrei, poti intra pe pagina lui de facebook, Andrei Cosereanu. Este categoric impotriva sistemului si cred ca asta il va ajuta mult. A fost de partea sistemului, in mod inconstient si involuntar as spune, dar virsta isi spune cuvintul si a inteles din contacte mai dure cu sistemul, cind, cum si pentru cine lucreaza. Sa ai o zi minunata cu sanatate.


Eu nu cred ca este atit de dificil precum spui, iar in opinia mea exista solutie, dar cei ce trebuie sa munceasca au nevoie de un sistem care sa ii responsabilizez e si nu sa ii descurajeze. Un sistem trebuie creat cu un design care sa valorifice calitatile si nu sa speculeze defectele... asta inseamna management.
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh


Toamna - Tudor Ghe.

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Cum ar putea exista o lume fara Romania?

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.


In urma cu citeva zile Mugur Isarescu,asa zisul Guvernator al BNR declara cu nonsalanta unui bolnav mental ca este ingrjorat de modul cum tinerii ii vor acoperii pensia lui de batrinete atunci cind va iesii din cimpul muncii.Poate ca era beat, dar pentru un Guvernator BNR, chiar si beat fiind nu este o scuza a spune asemena enormitati.Nu este nici prima si nici ultima prostie debitata de reputatul specialist bisnitar de la BNR ancorat la corabia chiorului.

Cum poate el crea imaginea muncii lui in cadrul BNR care a reprezentat si reprezinta o pirghie importanta in economia nationala,lovind in tineri?

Atit a facut el,incit sa nu aiba incredere in tineretul roman? Pai atunci de ce a stat acolo si de ce mai cere pensie daca nu crede in ei si in ceea ce a facut?

Merita el pensie dupa ca e a trimsi tineretul la cules capsuni pentru a acoperii gaurile produse in bugetele de familie de o guvernare a BNR falimentara?

Oare nu este el un produs al unui sistem(capitalist) care ne ignora si ne sfideaza chiar si prin declaratii de acest fel? Halal sistem !!