ALTERNATIVA ROMANIEI

Este CAPITALISMUL o alternativa viabila pentru ROMANIA ?

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home ȘTIRI si ACTUALITĂȚI “Prosperitatea” capitalistă americană, omoară clasa de mijloc şi lasă în incapacitate de plata din ce în ce mai mulţi oameni, pentru care, a avea o casă a depăşit American Dream….

“Prosperitatea” capitalistă americană, omoară clasa de mijloc şi lasă în incapacitate de plata din ce în ce mai mulţi oameni, pentru care, a avea o casă a depăşit American Dream….

E-mail Print PDF
User Rating: / 0
PoorBest 
 
Foarte mulţi americani, nu pot să creadă că au pierdut locul în categoria “clasa de mijloc” a societăţii. În ultimii 10-15 ani, clasa de mijloc capitalistă s-a restrîns masiv şi o parte majoritară a ei a început să fie creată de ….sectorul de stat. Evident, foarte mulţi cetăţeni de rînd, încep să vadă în funcţionarii statului şi politicieni, o soluţie de perspectiva pentru ei şi copiii lor. 
Un raport recent al Harvard University, ne arată că numărul americanilor care cheltuie mai mult de 30% din venitul pe gospodărie pentru plata casei, fie că este sub formă de proprietate sau chirie, s-a DUBLAT. În 2001 aproximativ 16 milioane de americani nu puteau să îşi permită casa în care locuiau, iar în 2015, numărul lor se ridică la peste 38 de milioane, ceea ce arată foarte clar în ce direcţie merge clasa de mijloc capitalistă americană, pentru că ideea de clasa de mijloc, a fost legată în America, majoritar, de posibilitatea achiziţionării unei locuinţe. 
La sfîrşitul anilor ‘70, cu mult peste 60% din populaţia americană, putea fi uşor considerata clasa de mijloc pe acest principiu. În prezent, asistăm la un procent cu mult sub 50%. Cel mai interesant este că niciodată în istoria SUA, clasa de mijloc nu a fost minoritară, dar asta este situaţia acum şi lucrurile merg din rău în mai rău, iar liderii americani şi vestici, în general, spun cu mîndrie că sînt în afara Recesiunii, în realitate ei fiind foarte aproape de Depresiunea economică şi colapsul total al sistemului. 
 
Cele peste 38 de milioane de gospodării americane, care nu îşi pot permite cheltuielile cu casa, înseamnă o creştere a americanilor în acest segment, de peste 146%, numai în 16 ani, după cum arată raportul lui Harvard. 
 
După cum arată o evaluare făcută de guvernul federal, gospodăriile care cheltuie mai mult de 30% din venit pentru locuinţa, sînt considerate “gospodării cu probleme şi sub presiune financiară ridicată”, care îşi procura cu mare greutate hrana, hainele, transportul şi îngrijirea medicală. Pe acest fond, politicienii incearca să convingă populaţia că lucrurile merg din bine în mai bine…. 
Dar, revin, acest crony capitalism, a creat o creştere a clasei de mijloc din rîndul angajaţilor la stat, din sectorul public, care arată paradoxul acestui sistem. Matematic vorbind, o dezvoltare numerică a clasei de mijloc din rîndul sectorului public, în condiţiile unei reduceri masive numeric, pe ansamblu, agregat, al clasei de mijloc a societăţii, înseamnă practic că, clasa de mijloc creată de sectorul privat este extrem de mică, practice nesemnificativă…. Păi, aşa se discuta de capitalism, dragi lideri capitalişti care promovaţi ideea de prosperitate pentru structurile de stat??? 
Discut cu mulţi canadieni şi chiar americani, în fiecare zi şi îi întreb dacă ţările lor, mai ales Canada, sînt ţări captaliste sau comuniste pronutat? Fără discuţie că, cei mai mulţi dintre ei, spun cu mîndrie că ţările lor sînt capitaliste. Eu cred ca nu sint. Evident, vine întrebarea: Dar, dacă sînt capitaliste, de ce nu întrebaţi tinerii care sînt în ultimul an de facultate sau chiar şi întîmplător, pe cei de pe stradă sau din fabricile private capitaliste, DACĂ AR DORI SĂ LUCREZE ÎN SECTORUL PRIVAT SAU ÎN SECTORUL DE STAT, PENTRU ACEAŞI SUMA, fără a spune că in sectorul privat salariile actuale sînt adevarate bătăi de joc? Răspunsul celor intervievaţi a fost: Da, ai dreptate, şi soţia mea şi copilul vor să lucreze pentru statul capitalist american sau canadian, pentru că li se oferă beneficii medicale care nu le pot primii în sectorul privat, au salarii bune, muncesc limitat, au sindicate care îi apară, au weekend-urile libere, au program de lucru degajat şi relaţii în toate domeniile, ba mai mult, au cea mai mare credibilitate pentru a obţine împrumuturi bancare, raportat la cei ce lucrează in sectorul privat, care sînt consideraţi “de risc” şi nu li se oferă împrumuturi decît după un test de stress financiar laborios. Deci, însăşi băncile praduitoare capitaliste ştiu foarte bine că acest sector privat este pe terminate şi reprezintă un risc a împrumută pe cineva din sectorul privat, dar reprezintă o siguranţă imprumutul acordat celor din sectorul de stat… 
Revin cu întrebarea: Aşa arată capitalismul şi promovarea clasei de mijloc din sectorul privat, definită că fiind coloana vertebrală a sistemului capitalist??? 
Păi, atunci de ce avem nevoie de acest capitalism şi structurile statului capitalist? De ce nu acceptăm socialismul, pentru ca noi toţi să trăim mai bine şi fără stress, din moment ce acest capitalism crează un grad de incertitudine şi risc pentru noi şi familiile noastre??? 
Costul vieţii, cheltuielile de sănătate şi asigurările, continuă să crească exponenţial şi reprezintă cea mai mare problema pentru familiile capitaliste americane împovărate de cheltuieli. 
Obamacare, a dus la dublarea preţurilor asigurărilor de sănătate, ceea ce a lăsat pe mulţi americani fără dinţi în gură, bolnavi şi fără să poată consulta un doctor… 
Problema este că se opun schimbării acestui sistem de sănătate Obamacare, chiar Republicanii din Congres, cei care fac parte din grupul politic al lui Trump. 
Deci, soluţia ca, o nouă clasa de mijloc să revină în societatea capitalistă, ar fi o scădere substanţială a preţurilor la cazare, alimente şi asigurări de sănătate şi asigurări în general, care au ponderea demolatoare în bugetele de familie. Se poate aşa ceva? Imposibil!  Deoarece, aceste companii de sigurări, industria alimentară şi speculanţii din construcţia de locuinţe, alături de bănci, industria farmaceutică şi cea petrolieră, sînt segmenetele economie naţionale capitaliste care participa “activ” la alegerile politice de toate felurile şi nu o fac degeaba, cum foarte lesne puteţi gindii. 
În concluzie, clasa de mijloc se va reduce din ce în ce mai mult, prăpastia dintre bogaţi şi săraci va fi din ce în ce mai mare şi va cuprinde un număr din ce în ce mai mare în clasa săracilor, iar sistemul modern capitalist va culmina cu…sclavagismul modern. 
Peste 80% dintre familiile americane trăiesc de la un salariu la altul, iar peste 69% dintre americani nu au un fond minim de rezervă în casă sau în buzunar sau la banca(în afară posibilităţii de a împrumuta), pentru o situaţie de urgenţă în familie… 
Numărul persoanelor “homeless” a crescut numai în ultimul an, cu peste 39%, în cel mai galonat oraş la nivel mondial, New York City! Le place capitalismul acestor dărîmaţi moral şi financiar, care dorm la căldura capacelor de canal şi pe străzi apăraţi de cîinii vagabonzi? 
 
Pe străzile din New York City, erau la începutul anului, oficial(cifra fiind cu mult mai mare), înregistrate 3.892 persoane homeless, care arată cea mai mare creştere anuală, începînd din 2005. 
Falimentele instituţionale sînt din ce în ce mai dese, iar cele personale şi pe familie sînt în creştere exponenţială şi mai mult decît alarmantă, dar politicienii capitalişti spun în continuare că societatea este pe un trend economic pozitiv(poate pentru ei şi familiile lor). 
 
Falimentele comerciale de toate tipurile, de la marile corporaţii mergînd pînă la micile companii, au crescut cu peste 2% în fiecare an, ajungînd la 3.385, după cum ne anunţă American Bankruptcy Institute… O creştere cu 39% faţă de 2015… 
 
Nimeni din clasa politică nu pare să fie interesat de acest dezastru principial, în primul rînd, pe care îl traversează sistemul capitalist în cădere liberă. 
Dacă clasa politică va continuă sub această formă de ignoranţa şi aroganţă, ceea ce este cel mai probabil, situaţia va merge din rău în mai rău iar clasa de mijloc creata de sistemul privat va fi eliminată în totalitate din taboul economic capitalist în foarte scurt timp… Vor rămîne argaţii statului capitalist care să pună presiune pe noi prin taxe şi impozite de tot felul şi …mai mult, ei vor fi cei care vor ajusta preţurile produselor realizate în sectorul privat…. Aşa da capitalism! Să le trăiască! Iar, pentru noi, să moară cît mai repede… 
 
Adrian Coşereanu 
Last Updated on Wednesday, 12 July 2017 20:50  

Add comment


Security code
Refresh


Toamna - Tudor Ghe.

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Cum ar putea exista o lume fara Romania?

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.


Afacerile guvernului canadian cu indienii nativi din anumite provincii au scos la iveala sume fabuloase care sint platite sefilor de triburi pentru a acoperii o serie larga de matrapaslicuri ale guvernului.Seful tribului Peguis cistiga anual 220.000$ care nu sint taxabili.Un alt sef de trib,al Enoch Cree Nation cistiga 175.000$ pe an si asta comparabil cu salariul anual al unui rezident al zonei respective, care este de 15.000$ pe an.Seful tribului 543-person Piapot din Saskatchewan, este platit mai bine decit primul ministru al Provinciei.Trebuie spus ca, contribuabilii canadieni care platesc taxe uriase,ofera acestor triburi peste 7 miliarde de dolari pe an si nu au acces la nici o informatie pentru a vedea cum sint distribuiti bani lor.Canadieni s-au saturat de secretomania aceasta si au pus presiune pe guvern sa li se arate cum sint cheltuiti bani in acesta directie.Sa nu trezim in Romania cu sefii tiganilor ca li se acorda si lor salarii anuale de acest gen pentru a acoperii si vota un guvern uncapabil.