ALTERNATIVA ROMANIEI

Este CAPITALISMUL o alternativa viabila pentru ROMANIA ?

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home ȘTIRI si ACTUALITĂȚI Canadienii încep să între în clubul datornicilor mondiali falimentari. Nimic şi nimeni nu le mai poate aduce stabilitatea financiară şi economică.....

Canadienii încep să între în clubul datornicilor mondiali falimentari. Nimic şi nimeni nu le mai poate aduce stabilitatea financiară şi economică.....

E-mail Print PDF
User Rating: / 0
PoorBest 
 
Miercuri 12 Iulie 2017, o dată de referinţă pentru economia canadiană în plină Recesiune. În această zi, Guvernatorul Băncii Centrale a Canadei, va trebui să anunţe creşterea ratei dobînzii la banca centrală. 
Perioada de vis a canadienilor începe să pălească, odată cu această măsură monetară, iar foarte mulţi dintre ei, se vor trezi urît dintr-un vis frumos, în care îşi puteau permite orice, pentru că li se promitea prosperitatea economică eterna, ceea ce de departe se confirmă a fi o minciună generata în special în vederea creşterii iraţionale a consumului personal, pe familie şi în zona instituţionalizată privata. 
Mîine dimineaţă, mulţi economsiti şi politicieni, vor începe dezbaterile, evident fără sens şi pentru deturnarea atenţiei de la aspectele vitale ale economiei. 
Va fi cu siguranţă un şoc de proporţii pentru canadieni, care au dus preţul caselor şi al mai tuturor produselor, de la alimente şi pînă la energie electrică, la cote insuportabile, consumînd iresponsabil şi crezînd în perenitatea împrumuturilor ieftine, fără a arata vreo tendinţa de realism şi de a se opri din aceasta cursa nebunească a consumurilor… 
Cum justifică economsitii Băncii Naţionale a Canadei, această creştere de dobîndă mult trîmbiţată de raspindacii guvernului pentru mai multe luni? 
Ei se prevalează de inflaţie, care în opinia lor este mult prea mică, datorită stimulentelor oferite de bănci în ultima perioada, dar care ar putea fi enorm de mare, dacă nu s-ar lua măsura creşterii dobînzilor, după cum vedem cursul pe piaţa caselor, unde preţurile au atins un nivel nebunesc, care este chiar peste imaginaţia oricărui politician. 
Poloz, Guvernatorul glumeţ al Băncii Naţionale a Canadei, vorbeşte de inflaţie, dar realitatea este că economia Canadei este devastata de…… deflaţie, de abundenţa de mărfuri din magazinele canadiene, care nu se mai cumpără, chiar cu măscărelile de etichete şi panouri puse pe fiecare alee a magazinelor, pe care scrie:”50% off, 60% off, 70% off şi pînă la 95% off…”. 
Dar de ce s-a ajuns la o aşa supraevaluare a mărfurilor şi nu au fost vîndute iniţial cu un prêt rezonabil pe care să şi-l permită canadienii? Păi, din cauza politicii monetare a lui Poloz, care a aruncat în mod disperat dolari canadieni pe piaţă, fără nici o acoperire, doar în ideea de a crea consum. 
Va putea creşterea de dobîndă de Miercuri 12 Iulie 2017, să oprească inflaţia şi să aducă cu picioarele pe pămînt pe canadieni sau va fi începutul sfîrşitului economic al dezmăţului financiar pe familie şi institutionalizat în zona privata? 
Poloz doreşte să pună o frînă “libertatii” financiare generate de el, care de departe s-a dovedit a fi o farsă. 
Un alt aspect interesant ar fi modul cum se calculează inflaţia, pe care Poloz o vede mult prea mică şi nestimulativa, dar ar dori să o oprească la un anumit nivel. Preţurile din magazienle alimentare sînt la valori inimaginabile şi mulţi nu îşi pot permite nici măcar consumul alimentar existenţial. Energia electrică este insuportabil de scumpă, la fel şi gazele şi apă potabilă. Dar se pare că în calculul inflaţiei nu au fost luate aceste produse esenţiale... ci produse electronice al căror prêt scade datorită noii tehnologii, hainele şi încălţămintea ieftină şi alte produse atacate de deflaţie, dar care, în coşul de produse de referinţă au dus în final la o inflaţie foarte mică, dar Poloz ştie că nu asta este realitatea şi vrea să pună frînă realităţii care, cu sau fără voia lui, va apărea curînd în casele canadienilor, care cu siguranţă vor umbla cu cheile de la case în mînă pentru a caută cumpărători.... 
Un alt rol pe care ar trebui să îl aibă orice banca centrală, este acela de a crea şi întreţine stabilitatea economică, prin politică ei monetară, la nivel intern şi global, chiar daca eu sint total impotriva acestor banci centrale. Deci STABILITATEA este un factor primordial pe care Poloz şi banca Centrală a Canadei ar trebui sa il aibă în vedere…Îl are? Cu siguranţă NU, pentru că evoluţia economiei şi politicii monetare capitaliste a Canadei nu a fost bazată pe stabilitate, iar ratele extrem de mici ale dobînzilor au avut un impact terminator la nivelul economiei canadiene. 
Băncile, această industrie jewmericana a împrumuturilor şi a fel de fel de mecanisme mai mult sau mai puţin ortodoxe, prin care au favorizat împrumuturile, au fost concentrate pe consumatori, iar aceşti consumatori nu au realizat, cei mai mulţi dintre ei, riscul enorm la care s-au supus şi pe care l-au amplificat chiar ei, împotriva propriilor interese. 
Cum poate Banca Naţională a Canadei şi chiar a României, să aducă stabilitate, dupa ce a generat împrumuturi ieftine, iar refacerea o vede prin a genera împrumuturi scumpe şi în condiţii preferenţiale, eliminînd din start ciclul natural după care trebuie să funcţioneze o economie capitalistă??? Banca Centrală a Canadei, a creat bani ieftini şi artificiali, fără nici o acoperire… Intervenţia în acest proces, nu are cum să nu aducă un efect multiplicator negativ în economie. 
Ceea ce este interesant, este decalajul de mentalitate dintre modul cum văd companiile private consumul, pe care l-au redus masiv în ultimii ani, renunţînd chiar să mai împrumute bani de la bănci ŞI consumatorii privaţi, care cheltuie de parcă ar fi sfîrşitul lumii, nevăzînd sau nedorind să observe riscul la care se supun, mai ales cînd este vorba de petreceri, alimente şi de arătat ceea ce nu sînt… 
Poloz vrea să menţină controlul şi principalele pîrghii ale economiei şi finanţelor canadiene, însă uită sau se face că uită, faptul că el trebuie să lase mecanismele pieţei să decidă in economia capitalistă şi intervenţia lui să fie, dacă este cazul, pentru stabilitate, dar el face cu totul altceva. Acest guvernator al Băncii Centrale a Canadei, că şi Isărescu şi alţi bancheri de la băncile naţionale capitaliste, INFLUENŢEAZĂ PSIHOLOGIA CELOR CE ÎMPRUMUTĂ SAU DORESC SĂ ÎMPRUMUTE DAR ŞI A CELOR CE OFERĂ ÎMPRUMUTURI, MANIPULÎND AŞTEPTĂRILE LOR ! 
Deci, asistăm la un dezechilibru din start, care pînă la un punct pare controlat şi creat în scop stimulativ, dar în acest moment, scăpat de sub control datorită disperării şi cronologiei măsurilor luate de acest bancher al Canadei. 
Poloz doreşte să se inteelaga că el este foarte îngrijorat sau preocupat de starea economie canadiene şi a mediului de afaceri, dar acest mediu de afaceri îşi manifestă la rîndul lui, încrederea în Poloz, numai dacă urmează un trend pozitiv al investiţiilor, ceea ce nu se întîmplă…iar odată cu ridicarea dobînzilor, aceşti investitori vor fi şi mai reticenţi, mai ales în mediul economic precar în care ar trebui să evolueze, în economia Canadei, cit şi datorită unui dolar canadian care fluctuează în mod artificial, încă. 
Realitatea este că foarte mulţi consumatori, în special cei tineri şi noii emigranţi, nu au trăit pe buzunarul lor, o creştere a dobînzilor semnificativă, ca cea care va veni şi nu înţeleg încă cum va evolua economia, pentru că de peste 8 ani, dobînzile au fost întreţinute la un nivel redus de mecanisme false, de tipăriri de bani, iar frenezia economica a societăţii canadiene a fost la nivel ridicat.. Acest segment care nu a trăit o perioada a creşterii majore a dobînzilor în termen scurt, consumă în continuare şi văd cumpărările de case că fiind investiţii de perspectiva, chiar dacă sînt datori vînduţi şi au apelat la refinanţări pentru a primii linii de credit garantate cu casă, cu banii plătiţi pînă la un moment dat la casă. Dar, acum, banii încep să nu mai fie “free” şi se cere multă prudenţă. Mai pot aborda cei mai mulţi canadieni situaţia lor financiară, cu prudenţă? Imposibil! 
Mai mult, Poloz spunea în 2015:” Nu este rolul politicii monetare(în sarcina Băncii Centrale) să protejeze individualii de a lua decizii greşite…”. Cu alte cuvinte:”Dacă a-ţi luat momeala, este problema voastră, eu v-am întins cursa, iar cine a riscat prea mult trebuie să răspundă…” Cum?  Prin falimente personale, prin distrugerea familiilor, prin lăsarea copiilor pe drumuri, prin muncă zi lumina că să poată să întreţină gaşcă de jewmericani care au dat împrumuturi iresponsabile şi acum găsesc pîrghiile legale să forţeze pe cei ce au beneficiat de împrumuturi, să lucreze 12-14 ore pe zi şi chiar să aibă mai multe locuri de muncă… 
Vom vedea ce se va întîmplă începînd de miine, cu cei ce încă nu au fost participanţi direcţi la o mărire de dobîndă, într-o situaţie economică precară, că cea existenţa acum în Canada…Se vor putea opri ei din vis? Vor putea ei să continue plăţile curente la case şi alte împrumuturi bancare? 
 
Adrian Coşereanu 
Last Updated on Wednesday, 12 July 2017 20:43  

Add comment


Security code
Refresh


Toamna - Tudor Ghe.

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Cum ar putea exista o lume fara Romania?

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.


Inchiderea Canalului Suez,care este probabila in urma a ceea ce se intimpla in Egipt,ar crea un dezechilbru mondial.Navigarea din Arabia Saudita pina in Texas ar dura cu 12 zile mai mult decit acum, pentru tancurile petroliere.Peste 8% din trasportul maritim mondial se desfasoara prin Canalul Suez.Parcurgearea lui, de catre petroliere in general,din Peninsula Aarabica pina la New York scuteste 30% din drum,la fel o reducere de 57% o pot realiza in cazul unui transport de petrol catre Franta si peste 42% pentru Olanda.In fiecare zi,prin Canalul de Suez trec peste 2,2 milioane de barili de petrol catre tarile lumii.In 2009,prin Canal au trecut 17.228 nave comerciale si tancuri petroliere.Impactul inchiderii lui il vom simti fiecare dintre noi in buzunar.