ALTERNATIVA ROMANIEI

Este CAPITALISMUL o alternativa viabila pentru ROMANIA ?

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home ȘTIRI si ACTUALITĂȚI Are Trump dreptate, cînd spune că politicienii europeni îşi permit prea multe mofturi şi o distribuţiei a bogăţiei UE, care nu poate fi susţinută, iar America nu mai este dispusă să plătească pentru ei? Poate că da! Dar, ce spun europenii…?

Are Trump dreptate, cînd spune că politicienii europeni îşi permit prea multe mofturi şi o distribuţiei a bogăţiei UE, care nu poate fi susţinută, iar America nu mai este dispusă să plătească pentru ei? Poate că da! Dar, ce spun europenii…?

E-mail Print PDF
User Rating: / 0
PoorBest 
 În urma cu ceva timp, discutam cu un grup de greci stabiliţi în Canada, însă cu ştiinţă lucrurilor faţă de ceea ce se întîmplă în Grecia şi UE, în general. Îi întrebăm de poziţia lor faţă de mare parte a germanilor şi a celor din ţările dezvoltate din UE, care spun mereu că greci sînt puturoşi, muncesc puţin, petrec mult timp în taverne, consumînd vin şi consumînd mîncăruri tradiţionale, dansînd şi plimbîndu-se în excursii prin ţară lor. Cei mai multi mi-au spus că este un adevăr, dar m-au întrebat de ce este rau acest lucru, atîta timp cît ai un loc de muncă, în sectorul de stat sau privat si muncesc 8 ore asa cum este normal si statutat de legile internationale ale muncii? 
Chiar dacă ne place sau nu, trebuie să recunoaştem că greci au dreptate si cam asa ar trebui sas e munceasca peste tot si sa se traiasca o viata decenta. De ce spun acest lucru? 
Am trăit în sistemul socialist de dinainte de 89 şi aveam un program de opt ore de muncă pe zi. În acel interval de timp, atît cei din estul cît şi cei din vestul Europei, trăiau mult mai degajat, mai sigur, cu mai puţin stress, avînd timp pentru copii şi familie şi evoluînd profesional pentru mai mulţi ani într-un domeniu dorit, avea fiecare un apartament sau o casă şi legătură cu banca era una nesemnificativă faţă de bugetul de familie, aveau un sistem medical incomparabil cu circul actual, un sisteme educaţional în care profesorii urmăreau să crească valori şi nu să considere studenţii că fiind clienţi în afacere…. dar discutăm de un program de opt ore de muncă pe zi. 
Sectorul privat din ţările capitaliste producea,iar rata participării forţei de muncă potenţiale în economiile europene, era cu mult mai mare, oamenii care trăiau din compensaţii medicale datorită unor afectiuni erau în număr cu mult mai mic şi pensionarii nu trăiau cu sabia lui Damocles deasupra capului, întrebîndu-se dacă vor mai primii pensiile. 
Au venit revoluţiile din estul Europei, iar America a instrumentat un export rapid al capitalismului în estul Europei. Guvernele capitaliste europene si chiar nord americane au început să nu îşi mai îndeplinească rolul de a crea prin legi şi acte normative, un mediu favorabil sectorului privat în economie şi a fi motorul acestui sector privat. 
Capitaliştii au început să discute de cei ce promovează stînga politică reală şi au curajul să spună adevărul despre dezastrul produs de capitalism, în sensul că sînt “populişti”, fără ca nimeni să se întrebe care ar fi opusul acestui cuvînt“populism”. Oare nu tradator al propriului popor? Dar el poate fi analizat favorabil sau defavorabil de catre capitalisti.  Acest cuvînt a fost asociat cu “greşela” fiecărui lider politic din capitalism, de a crea posibilitatea omului de rînd să trăiască decent, ceea ce ar fi făcut că, marile corporaţii şi guvernele crony capitaliste să piardă din pîrghiile de control prin care exploatau masele la dărîmare. Sistemul financiar capitalist este cel mai populist sistem posibil, un sistem care promite omului carduri de credit, linii de credit, împrumuturi pentru cumpărarea de case şi alte bunuri, fluctuaţiide dobînzi funcţie de situaţia de ansamblu a băncilor şi economiei şi aşa mai departe, lăsînd omul de rînd să plătească si sa rămînă dator permanent şi fără şansă de a mai ieşii din jug. 
Dar, mă întreb, cum poate vorbi clasa politică capitalistă de populism în acest moment, cînd, însăşi guvernele capitaliste din UE, promovează cheltuieli enorme din bani care se tipăresc si luati print taxe de la oameni, nunindu-le “welfare spending” şi pe care le direcţioneazăcătre a crea ideea de linişte socială, dar fără nici o baza economică. 
UE este învinuită de America pentru faptul că oferă oamenilor din Uniune o garanţie a binelui fără muncă, un populism mascat dar clar, un populism care îşi va avea sfîrşitul de drum în curînd, cînd europenii vor trăi un calvar, generat de guvernele capitaliste, care nu au nici o ideea de rolul pe care îl are acest sistem şi pe care îl distrug involuntary, datorită fazei terminatoare la care cei din guvernele crony capitaliste au ajuns. 
Merkel este o promotoarea curentului “ordoliberal” în politică, avînd că model ideologia lui Euken, care înseamnă mai întîi de toate o puternică intervenţie a guvernului în societate. Dar cum, oferind pomeni cu uşurinţă oamenilor şi creînd degringolada în sectorul privat. Creînd un sector de stat de trîntori şi cu capacitate din ce în ce mai mare de a ”absorbi” taxe? 
Merkel ştie că în UE există un paradox care va duce foarte curînd la implozia Uniunii şi multe lacrimi în stradă. 
Ea ştie, după cunostiintele ei, că în UE trăieşte 5% din populaţia globului, produce 25% din PIB-ul planetei dar deţine….peste 50% din “welfare spending” la nivel global…. 
Aceste date arată că dezastrul este foarte aproape iar…Trump şi Preşedintele Puţin ştiu acest lucru şi îi lasă pe europeni să se afunde. Datele sînt cu mult mai dezastruoase decît arată o discuţie de suprafaţă pe acest subiect… 
Realitatea este că UE reprezintă 7,2% din populaţia globului, 23% din PIB ul planetei şi deţine peste …58% din “welfare spending” la nivel planetar.. Păi şi cu capitalismul cum rămîne, dacă guvernele din UE, cheltuiesc pentru întreţinerea chetuielilor lor şi a multor puturoşi, peste 58% din ceea ce se cheltuie global…. 
Dar, să vedem din ce este compus acest “welfare spending”…. 
 
1. Sumele legal cheltuite de statul capitalist pentru cei ce sînt la vîrstă legală de muncă, însă au nevoie sub o formă sau altă, medicală sau nu, de ajutorul statului. 
2. Sumele legal chletuite de statul capitalist pentru pensionari, legate de facilităţile fiscale şi financiare făcute pensionarilor, pentru procurarea de medicamente sau alte lucruri strict necesare şi prevăzute în legi. 
3. Pensiile de orice natură la care pare participa parţial, sub o formă sau altă statul capitalist. 
4. Salariile personalului din Serviciile Sociale. 
5. Pensiile de stat, ale foştilor angajaţi ai statului 
6. Alte cheltuieli din sectorul public(infrastructură, curăţenie, servicii de salubritate şi altele), care de obicei, în statul capitalist care a mimat implicarea in economie, reprezintă aprox. 65-70% din total cheltuieli ale statului. 
 
Dar să mergem mai departe pentru a crea întreg tabloul dezastrului acestei uniuni a circului. 
Media taxelor percepute lucrătorilor în UE, este de 44,9%, ceea ce înseamnă că un lucrător în UE, activează o jumătate de an pentru a plăti taxele anuale….dar lucurrile sînt cu mult mai grave. 
 
În loc să discutăm de producţie şi productivitatea muncii, liderii mizerabili ai UE, au creat un sistem în zona euro, prin care taxele reprezintă 41% din întreg PIB-ul UE…lucru care arată că acest capitalism de carton, este destinat distrugerii individului şi dedicării unor sume incredibile din muncă lui, către sistemul de taxe şi mai departe către PIB, după care aceaşi măgari capitalişti din UE, arată o creştere de GDP. Ce fel de capitalism este acela unde guvernul este principalul constructor al clasei de mijloc şi unde PIB ul creşte datorită taxărilor din ce în ce mai dure ale populaţiei???? 
 
Birocraţia în UE, este asfixiantă, iar liderii europeni, nu numai că nu încurajează sectorul privat, dar încearcă să devină strategici la nivelul guvernelor locale, federale şi la nivel unional, creînd, NUMAI ÎNTR-UN AN, peste 80 de directive pentru business, 1200 de reguli de lucru şi peste 700 de decizii luate….Păi, aşa arată capitalismul???? Aceaşi capitalişti care discutau înainte de 89 în Europa şi chiar mai tîrziu, despre centralizare, acum, aceşti birocraţi fac că economia să depindă întotalitate de ei şi deciziile lor…. 
 
Economiile UE, pe lîngă faptul că peste 61% dintre afacerile private serioase se derulează în dolari americani, aceste economii au rămas masiv în spatele liderilor economici mondiali… 
 
Raportul dintre DATORIE şi PIB, a ajuns la 90%, în cadrul UE, chiar în condiţiile în care aceşti lideri ai UE, îi “dezbracă” pe cei din sectorul privat, cu taxele. În condiţiile în care statul capitalist confisca bogăţia create de popor…. 
 
Evaziunea fiscală la nivelul corporaţiilor şi mecanisme financiare de genul “duble dutch” sau “tax inversion” si altele, de care nici nu se mai vorbeşte, sînt bomboanele de pe coliva capitalismului actual, care vor face că volumul cheltuielilor guvernelor să fie imposibil de suportat….mai mult, cele două, vor duce la pierderea unei mulţimi de investitori, aceste lichele din guvernele capitaliste crescînd taxele pentru cei din producţie, pentru a-i distruge şi subvenţionînd toate activităţile neproductive… 
 
Estimarea şi chiar punerea în aplicare a taxelor pentru politicieni arată “pierderea” unor cheltuieli enorme ale acestora din formularele de taxe, ceea ce face ca UE să nu mai poată realiza nici un calcul estimativ al reducerii datoriilor. 
 
UE are o rată a şomajului de două ori mai mare, oficială, decît a multor ţări dezvoltate, care nu fac parte din UE… 
 
Poate exista să dura un astfel de sistem economic şi politic? Este imposibil, iar faptul că în acest moment încă este ţinut la reanimare, arată disperarea clasei politice capitaliste din UE…. 
 
Adrian Coşereanu 
Last Updated on Friday, 28 July 2017 20:00  

Add comment


Security code
Refresh


Toamna - Tudor Ghe.

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Cum ar putea exista o lume fara Romania?

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.


The New York Times din 4 Septembrie 2010 prezinta in pagina "International" un articol in care se arata ca autoritatile italiene urmeaza exemplu Sarkozy si evacueaza tiganii din orasele peninsulare.Dar ceea ce este cel mai rau este ca se titreaza cu litere mari - "Actiunea de Reducere a Emigrantilor Romani se Imprastie in Toata Europa".Am crezut ca vor sa limiteze emigrarea doctorilor,specialistilor,tehnicienilor si inginerilor romani,dar nu a fost vorba despre aceste categorii care au umplut golurile lasate de prostia occidentala.In articol  trateaza ceea ce inseamna acesti tigani pentru Europa si provenienta lor,adica sint considerati ca fiind in totalitate romani.Se ofera chiar si o fotografie si multe detalii la modul cum traiesc si cit de saraci sint ei.Ceea ce nu se vede si nu se titreaza in paginile ziarului este de ce acesti tigani care nu pot fi nici pe departe confundati cu poporul roman,au ales ca destinatii preferate pe francezi si pe italieni.Oare nu sint aceste doua tari de destinatie a tiganilor cele mai apropiate din punct de vedere al caracterului,de acesti tigani? Oare faptul ca ei se simt bine, fura,violeaza,maninca din gunoaie si nu muncesc, sint atribute ale vietii franceze si italiene cotidiene? De fapt am vazut ce fac italieni in Romania,cit de infractori sint,caracterul lor "constructiv" si la fel francezii cu tiganii lor care se pare ca sint mai multi decit albii in acest moment in Franta.Deci spune-mi cu cine te imprietenesti ca sa iti spun cine esti,iar pentru zeci de ani prietenia franco-tiganeasca si italo-tiganeasca a dainuit in pace si prosperitate reciproca.