ALTERNATIVA ROMANIEI

Este CAPITALISMUL o alternativa viabila pentru ROMANIA ?

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home ȘTIRI si ACTUALITĂȚI Atentie Romania! Legea emigraţiei dictată de Trump, este atît fără sens cît şi devastatoare pentru economia americană.... Trump divide societatea americană şi mai mult, dar aduce şi sărăcia în casele americanilor cu gîndire îngustă...

Atentie Romania! Legea emigraţiei dictată de Trump, este atît fără sens cît şi devastatoare pentru economia americană.... Trump divide societatea americană şi mai mult, dar aduce şi sărăcia în casele americanilor cu gîndire îngustă...

E-mail Print PDF
User Rating: / 0
PoorBest 
 
 Am spus-o întotdeauna, că emigraţia şi modul cum sînt manevrate pîrghiile ei de către vest, este o ştiinţă, care atacă psihicul omului în cele mă sensibile aspecte ale naturii umane. Politica de emigraţie, îmbrăţişată de multe state vestice, chiar şi în acest moment, este una care face pe cei indecişi din est si nu numai, să decidă plecarea lor catre vest, după criterii pe care.....nu le cunosc, sau care li se par că le cunosc. Una dintre cele mai importante pirghii pentru a demonstra cît de eficientă este o părăsire a ţării tale şi plecarea către "pardisul" capitalist vestic, este timpul de aşteptare aplicat de ambasadele vestice, procesarii solicitarii pentru primirea vizei de rezident şi visul că vei putea avea un paşaport al unei ţări în faţa căreia alte ţări îşi ridică "pălăria". 
Dacă doriţi să emigraţi în Canada, probabil trebuie să aşteptaţi multe luni sau chiar ani, în aceşti ani, cei mai mulţi neinteresîndu-se de situaţia economică a Canadei şi politicii ei de emigrare, ci prevalîndu-se de o definiţie nescrisă a unei "ţări bune". De ce este bună? Nimeni nu ştie, dar o doreşte. La fel ca si tinerii de la Piaţă Universităţii din Bucureşti, care scandează: "Vrem o ţară că afară…!", fără ca cei mai mulţi dintre ei să fi muncit, învăţat şi cheltuit "afară", din realizările lor acolo, fără să fi trăit primele clipe ale emigrării, fără să fi ştiut vreodată situaţia economică, socială şi politică din acea ţară, ci numai din auzite de la prietenii de afară, care evident , nu pot spune că au o casă care nu este a lor ci a băncilor, care nu pot spune că au cărţile de credit încărcate şi deabia fac faţă datoriilor lunare la aceste carduri, care nu pot spune că automobilul a cărui poză o trimit în România este şi el al băncii, care nu pot spune că patul în care dorm este deocamdată şi el al băncii, care nu pot spune că educaţia copiilor lor este şi ea în mîna...băncii şi aşa mai departe. 
Alţii, care spun cît de bine este în vest, sînt cei din ţară, care au fost în vizite "afară", la rude şi prieteni şi cei mai mulţi dintre ei se întorc cu imaginii feerice ale unei atmosfere oferite de cei de acolo şi nu adjudecată datorită eforturilor lor. Mulţi revin în ţară, în România, şi spun că est formidabil acolo unde au fost, dar nimeni nu îi întreabă de ce nu au rămas sau de ce nu îşi depun actele de plecare definitivă din ţară către acea destinaţie. Muţenie, nimeni nu spune nimic, în acest caz...
 
Dacă doriţi să emigraţi în America, la fel, trebuie să aşteptaţi cu sufletul la gură, zeci de luni sau ani, pentru a primi un răspuns, de la oficialităţile unei ţări cu o economie la pămînt, cu un sector manufacturier, preferat al românilor, care este la pămînt şi aproape inexistent, cu peste 47 de milioane de americani(aprox. populaţia Spaniei), care trăiesc de la o luna la altă pe cartele de alimente eliberate de guvern, cu un număr impresionant de elevi şi studenţi homeless(peste 1,3 milioane), care au umplut trotoarele marilor oraşe nord americane, cu o violenţă şi criminalitate de neconceput pentru cei ce îşi depun actele de plecare din ţară, cu oficialităţi care odată ce văd numele şi îşi dau seama că eşti nou venit, şi bat joc de tine în toate felurile şi aşa mai departe. 
Aceşti timpi de aşteptare, sînt cei care dau, în cea mai mare parte, aspectul de ţară bună, cel puţin psihic. Hai să ne gîndim ce s-ar întîmplă dacă SUA şi Canada ar oferi vize de emigrare sau ar da răspunsul în cîteva zile de la depunerea actelor? Nimeni nu ar crede că sînt ţări "bune", ci toată lumea ar crede că sînt disperaţi, cum de fapt şi sînt, de a atrage oameni şi în acest fel fiecare s-ar gîndi că sînt prea mulţi pretendenţi şi nu are rost să se implice în acest proces de emigrare..... 
Punctul cel mai fierbinte al acestui proces legal de emigrare a devenit insa,....legislaţia lui Trump... 
Trump provine dintr-o familie de emigrare germano-irlandeză, după cum spune el, chiar dacă spune multe şi puţin credibile. 
Cu numai cîteva zile în urmă, Trump a creat primele coordonate ale sistemului de emigrare legal acceptat de America şi Administraţia lui. Cel mai important punct, ar fi cel prin care el doreşte reducerea emigraţiei la jumătate, în principal reducînd numărul de vize acordate pentru rudele cetăţenilor deja existenţi, care doresc să vină şi ele în America "prosperităţii".... Trump doreşte să favorizeze în aces proces pe cetăţenii străini care vorbesc cursiv engleza, dar să vedem dacă această este un curs favorabil lui Trump si SUA. 
Trump nu spune de ce doreste acest lucru şi cine dictează decizia lui. Trump a uitat faptul că în urmă cu 30-40 de ani şi chiar mai mult, în America veneau oameni de pe toat continentele şi paralelele lumii, cei mai mulţi fugind ilegal din ţările lor şi asumîndu-şi un grad de risc major. Ei nu aveau pregătire academică, nu aveau bani în buzunar, aveau familii numeroase, nu aveau bunuri, nici în ţară lor de origine şi nici în America sau Canada, nu aveau un sprijin, odată ce aterizau în aceste ţări, nu ştiau limba engleză şi mulţi dintre ei primeau un codru de pîine cu ceva de mîncare şi nişte haine de prima necesitate, fiind cazaţi în centre de primire mizerabile de cele mai multe ori. Aceşti oameni au prosperat în acea perioada şi economia funcţiona cu ei şi datorită lor. Ei au consrtuit o casă, chiar dacă cei mai multi nu au învaţat engleza, lucrînd în medii industriale grele unde nu se vorbeşte, muncind în comunităţile lor de origine şi nemergînd la şcoală datorită obligaţiilor financiare pe care le aveau faţă de familiile lor si multiplelor ore suplimentare effectuate pentru a intretine familia. Ei au trimis copiii la şcoli, au evoluat cît de cît la locul de muncă, au trimis bani în ţările de origine şi s-au poziţionat mai solid în cadrul economiei, văzînd evoluţia copiilor lor. Sistemul de atunci era definit în America şi Canada, că find capitalism, la fel că şi în present, doar ca arata mult diferit….. Dar funcţionarea lui este diferită şi Trump adaptează nefunctionalitatea sistemului la legalitatea şi modalităţile de emigrare propuse de el Congresului American. 
 
Prin această propunere legislativă, Trump nu face altceva decît să "energizeze" fanaticii lui susţinători din aşa zisa dreapta, chiar şi pe cei de extremă dreapta, care sînt chiar şi în Congresul American. 
Unii senatori americani şi chiar Trump, spun că aceast act legislativ, va proteja muncitorii americani împotriva competiţie pe care o vor induce în economia americană “muncitorii străini cu pregătire redusă…”. 
Deci, sîntem în secolul XXI şi cea mai puternică şi mai democrată ţară din lume se teme de emigraţia muncitorilor cu pregătire redusă în economia ei!!! Asta înseamnă că numărul muncitorilor cu pregătire redusă în SUA, este atît de mare, iar pregătirea lor redusă, este cu mult mai redusă decît a celor din ţările în curs de dezvoltare sau subdezvoltate, care ar reprezenta potentialii emigranţi…. 
Deci, să înţelegem că atunci cînd este vorba de lucrători cu pregătire profesională ridicată, SUA are mare nevoie de ei şi îi va primii cu braţele deschise, iar cînd este vorba de lucrători cu pregătire profesională redusă sau fără pregătire, nu îi va primii, ceea ce înseamnă că America nu are oameni pregatiti şi economia arată foarte mult în acest sens, iar cei nepregătiţi profesional sînt atît de slab pregătiţi, încît nu este nevoie de concurenţă din afară…. Ce interesantă această economie Americană ! Dar realitatea arată că modul cum pun problema politicienii şi cum am pus-o eu în ecuaţia unei logici simple, este ceea ce întradevăr se poate întîlni zilnic în SUA… 
În acest moment, guvernul SUA eliberează 1 milion de carduri de muncă pe an, pentru cei ce solicită să lucreze în economia Americană, cele mai multe, pentru rudele celor care sînt deja cetăţeni americani sau rezidenti de origine străină. 
 
Propunerea legislativa a lui Trump, se doreşte să reducă cardurile de muncă oferite străinilor, cu cel puţin 41%, în anul care vine şi cu peste 50% în următorii zece ani, iar cele mai multe solicitări de emigrare să fie reduse dintre rudele celor deja stabiliti oficial în America, ceea ce va însemna un dezechilibru major în economia SUA. Prima dată, datorită motivaţiei celor ce au rude şi doresc să le aducă alături de ei şi văd că este un proces imposibil de finalizat şi munca lor nu este respectată, iar în al doilea rînd, datorită banilor trimişi în acele ţări de rudele mai înstărite din SUA, bani care ar fi putut intra, prin consum, în economia americană, pentru cei noi sosiţi. În al treilea rînd, cei care veneau definitiv, aduceau cu ei o suma de bani care ar fi intrat automat în economia SUA şi care agregat, ar fi însemnat foarte mult în perioada actuală, pentru economia americană. Loteria vizelor va fi eliminata în totalitate de către Administraţia Trump, iar limba engleză va fi un test obligatoriu şi eliminatoriu…. 
Raportul Naţional Academies of Sciences, Engineering and Medicine, după cum este prezentat referitor la procesul de emigrare, arată că proiectul de Lege al lui Trump înaintat Congresului, este o ruşine şi are o logică total ieşită din necesităţile reale ale economiei americane… 
 
Sutdii amănunţite , arată că emigrarea duce la creşterea productivităţii şi un nivel al creşterii economice, prin îndemînarea celor care vin, capacitatea lor de a studia procesele tehnice din ţara de emigraţie, salariile mai mici cerute şi consumul mult mai mare decît al nativilor, care duce la dezvoltarea altor sectoare. Restrîngerea emigrării va duce la pierderi pe toate fronturile, mai ales legat de emigrarea oficială. Productivitatea, în ultima perioada, cînd America a fost văzută prin imaginea Rambo-ului înarmat pînă în dinţi, a scăzut semnificativ, iar aşa zişii economişti americani… nu înţeleg de ce. 
 
Pe de altă parte, americanii îşi încătuşează generaţia baby boomers la locul de muncă, chiar muncind cu o productivitate redusă şi fără determinare şi motivare, lăsînd forţă de muncă tînără de emigrare să aştepte viza americană. Forţă de muncă în acest moment în SUA, creşte extrem de lent, comparativ cu numărul celor ce ies din cîmpul muncii datorită vîrstei, ceea ce duce la ampificarea dezastrului economic american… 
 
Trump este greşit şi la capitolul calificării emigranţilor care doresc să obţină viza de rezidenţă în America în mod legal. Cei mai mulţi dintre aceştia sînt lucrători cu pregătire şi diplome universitare sau de colegiu, după cum arată Pew Research, în raportul emis… 
 
Chiar şi “boşorogii războinici” din Congresul American, de tipul Lindsey Graham şi John McCain, sînt de accord că legea emigrării emisă de Trump este o eroare care va aduce un dezavantaj major în timp, economiei americane. 
 
Deocamdată, din ce în ce mai puţini americani aprobă modul în care Trump îşi face…jobul la Casă Albă(mai puţin de 39% dintre americani mai cred în capacitatea lui Trump de a-şi face jobul de Preşedinte), ceea ce ne face să credem că multe locuri de muncă în America, sînt deţinute de lucrători incapabili la toate nivelele… 
Pe de altă parte, Trump nu a rezolvat problema celor peste 11,5 milioane de emigranţi ilegali care “staţionează” în America şi care consumă foarte puţin, trimiţînd bani în ţările de origine şi locuind în spaţii insalubre, sau făcînd bani în zona neagră a economiei si cea “foarte neagră” a drogurilor. 
Realitatea este că Trump nu are nici o viziune asupra economiei şi confundă analizele şi deciziile la nivel macro economic, cu cele luate de el cu ospătarii şi crupierii din cazinouri, ceea ce nu prea se potriveşte, iar deciziile lui hazardate şi în afara unui sistem de priorităţi, îl face extreme de vulnerabil şi neconvingător… 
 
Adrian Coşereanu 
 
Last Updated on Wednesday, 09 August 2017 18:43  

Add comment


Security code
Refresh


Toamna - Tudor Ghe.

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Cum ar putea exista o lume fara Romania?

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.


Inchiderea Canalului Suez,care este probabila in urma a ceea ce se intimpla in Egipt,ar crea un dezechilbru mondial.Navigarea din Arabia Saudita pina in Texas ar dura cu 12 zile mai mult decit acum, pentru tancurile petroliere.Peste 8% din trasportul maritim mondial se desfasoara prin Canalul Suez.Parcurgearea lui, de catre petroliere in general,din Peninsula Aarabica pina la New York scuteste 30% din drum,la fel o reducere de 57% o pot realiza in cazul unui transport de petrol catre Franta si peste 42% pentru Olanda.In fiecare zi,prin Canalul de Suez trec peste 2,2 milioane de barili de petrol catre tarile lumii.In 2009,prin Canal au trecut 17.228 nave comerciale si tancuri petroliere.Impactul inchiderii lui il vom simti fiecare dintre noi in buzunar.