ALTERNATIVA ROMANIEI

Este CAPITALISMUL o alternativa viabila pentru ROMANIA ?

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home ȘTIRI si ACTUALITĂȚI Capital şi capitalişti...Există diferenţe între tipurile de capital foolsite în sistemul capitalist? Există capital bun şi capital rău? Se pare că da, dar să vedem pe cine afectează...

Capital şi capitalişti...Există diferenţe între tipurile de capital foolsite în sistemul capitalist? Există capital bun şi capital rău? Se pare că da, dar să vedem pe cine afectează...

E-mail Print PDF
User Rating: / 0
PoorBest 
 
Perioada economică şi financiară actuală se caracterizează printr-o puternică finatializare a economiilor, care în final îşi termină ciclul în crearea şi introducerea în economiile capitaliste a unui credit speculativ, care evident, duce la perturbări masive ale pieţei pe toate palierele. 
Se discuta de foarte multe ori de două coordonate ale capitalului şi anume, capital investit şi capital în circulaţie, iar foarte multi presupun că este acelaşi tip de capital cu aceaşi finalitate, profitul. Mulţi consideră că dolarul este dolar indiferent unde l-ai poziţiona, dar lucrurile nu stau chiar aşa şi o simţim pe pielea noastră..... 
Faptul că nu orice tip de capital este egal cu altul, este raţiunea pentru care sistemul financiar internaţional este mult mai fragil şi mai mult înclinat către colaps decît arată în statisticile mincinoase şi la comandă. Indicatori că PIB-ul, Inflaţia, Deflaţia, Reflaţia, Dobinda şi mulţi alţii, nu arată sub nici o formă diferenţele între formele de capital care circulă pe piaţă financiară mondială şi modul cum circulă. 
"Istoria prosperităţii" capitaliste, a fost reliefată pentru mult timp, prin circuitul capitalului în zona productivă, în construcţii de case de care era strict nevoie, în construirea şi funcţionarea unor fabrici şi alte obiective cu caracter productiv, activităţi care creau un volum de profit suficient pentru reluarea procesului, iar acest tip de capitalism genera valoare şi locuri de muncă, crescînd productivitatea reală şi în final bogăţia unei naţiuni, că să îlparafrazez pe părintele capitalismului modern, Adam Smith. 
Dar, pe fondul acestei "prosperităţi capitaliste" clasice, au intervenit permament BĂNCILE capitaliste, care ar fi trebuit să distribuie capital şi să economisească capital, pentru cei ce pot lua credite în valori mari şi eficiente, cu risc scăzut, bazate pe efort şi locuri de muncă şi cu un profit decent, la scară naţională intr-o economie. 
Dar aceste bănci au creat ideea de "Hot Capital", care de depart nu mai caută investiţiile productive ci aces tip nou de capital caută un loc mai sigur pentru parcarea lui şi cîştiguri speculative, prin participarea la o debandadă controlată, numită "bubble", în economiile capitaliste. 
 
Cînd un proprietar de capital cumpără o casă sau un apartament în Manhattan sau în cartierele luxoase din Paris sau San Francisco, acest capital introdus în economie nu are rezultate productive, nu angajează nici un lucrător suplimentar şi nu realizează nici un serviciu sau vreun produs... 
Mai mult, aceasta nouă gîndire a prosperităţii capitaliste şi distribuţiei capitalului, împinge preţurile în sus datorită efectului speculativ, în partea de imobiliare sin u numai, dincolo de ceea ce un lucrător cu salariu mediu îşi poate permite să cumpere. Acest "bubble" perturbă major piaţa caselor, transformînd în stil capitalist, acoperişul de deasupra capului în afacere bazată pe speculaţii... 
Realitatea este că acest capital investit în case, poate fi împrumutat, iar în acest moment, sume enorme de capital împrumutat de la bănci din afară Americii sau din ţări din afară celei în care s-a procurat casa respectivă, sînt blocate în aceste case, în mod speculativ. 
Ceea ce este mai mult decît îngrijorător, este faptul că băncile, care oferă aceste împrumuturi, colectează sume enorme în datorii ale celor care cumpără, crează cu ele pachete de datorii şi le înaintează la banca centrală ca o garanţie a activităţii ei şi capacităţii de a împrumuta în continuare bani funcţie de sumele pe care de altfel le are blocate si platite în derulare, de la clientii care au împrumutat. Aceste bănci primesc din nou bani de la băncile centrale cu dobînzi zero sau simbolice şi distrug economiile celor care au depozitat bani la aceste bănci şi care nu au acces la un credit bancar aşa cum au aceste bănci fraudulente. Banii pe care îi primesc de la băncile centrale, o parte îi împrumută din nou celor care cumpără case şi alte bunurui, iar restul merg, fie în efecte speculative de piaţă, fie la marile corporaţii care la rîndul lor, înşeală cumpărîndu-şi singure stocurile, pentru ca acestea să crească în valoare şi circuitul înşelăciunii şi al unei economii artificiale continua, în care se vede clar cît de mult contează tipul de capital şi modul cum este investit el, pentru capitalişti, dar detrimental pentru un întreg popor, în final. 
Cînd împrumutăm bani, capital, se spune că aceşti bani sînt "hot money", iar acest tip de capital curge peste tot pe glob, fie pentru a cauta un profit, fie pentru a fi dus în paradisurile financiare. Capitalismul NU recunoaşte că în ceea ce priveşte riscul şi profitul realizat, NUMAI INVESTIŢIA PRODUCTIVĂ PE TERMEN LUNG, CARE GENEREAZĂ VALOARE REALĂ, LOCURI DE MUNCĂ ŞI CIRCULAŢIE SĂNĂTOASĂ A BANILOR ESTE ATRACTIVĂ ŞI TREBUIE SĂ ÎNSEMNE "HOT MONEY". În rest, totul este speculaţie, sub o formă sau altă, care de cele mai multe ori nu numai că nu ajută producţia, dar crează haos şi falimente în sectorul productiv.. 
 
Gîndirea capitalistă actuală este: De ce să investim cu un grad de risc ridicat şi pe termen lung, cu o rată a profitului extrem de volatilă, cînd putem cîştiga din comerţ şi mecanisme speculative cu o mult mai mare rată a profitului şi pe termen mult mai scurt? Două aspecte sînt văzute de capitalişti că fiind vitale în această întrebare. În primul rînd capacitatea Chinei de a produce aproape orice foarte rapid şi aruncarea pe piaţă a produsului sau produselor respective. Bloomberg estimează faptul că asiaticii se mişcă cu o viteză uluitoare cînd este vorba de aprobarea unor fonduri foarte mari pentru producţie, pentru a ieşi pe piaţă “blitz”, cu cea mai mare rapiditate. Finanţarea proiectelor majore de producţie şi chiar a celor mai mici, este făcută la comandă şi nu se asteaptă ca în ţările capitaliste la nivel de săptămîni pentru a putea fi luat si justificat împrumutul în vederea derulării producţiei. În al doilea rînd, capitalişti văd un risc major în situaţia investiţiilor şi angajării forţei de muncă, deoarece exista posibilitatea ca imediat ce demarează procesul de producţie, produsul sa fie deja pe piaţă sosit din Asia, ceea ce face că valoarea utilajelor în care a investit compania capitalistă, să scadă major, iar forţă de muncă să devină o povara pentru companie. 
Deci, ei isi calculează cît de repede şi eficient pot ieşii din afacere, cu pierderi cît mai mici. De aceea, multe companii capitaliste din domeniul producţiei, preferă să păstreze utilajele vechi, să le îmbunătăţească performanţele acolo unde este posibil şi să angajeze lucrători “part time” sau “full time”, pe care îi muncesc la nebunie, pe cei din a două categorie muncindu-i ore suplimentare şi în weekend-uri şi arătîndu-le poarta întreprinderii, unde stau la coadă alţi lucrători să ocupe poziţiile de sclavi. Pe cei “part time” îi folosesc la maxim şi nu le oferă nici un plan de beneficii medicale, ei fiind total descoperiţi în cazul unei boli. Mai mult, foarte multe companii manufacturiere, la angajarea muncitorilor, aceste corporatii si companii ii forteaza să semneze un contract prin care le oferă cîteva sute de dolari în plus la salariu, dacă renunţă prin semnătură la beneficii medicale, care pot costa enorm, iar cei mai mulţi semnează. Este evident că în acest caz, pentru capitalişti este foarte simplu să închidă portile întreprinderii de producţie, să dea afară tot personalul şi să pună la conservat echipamemtul vechi sau să îl vîndă pe nimic. Deci, capitalişti pot ieşi foarte rapid din afacere în acest fel şi asta au în vedrere, cei care încă mai sînt în zona manufacturieră... 
 
Pe de altă parte, băncile naţionale, practic ciocli economiilor capitaliste, care încalcă orice principii ale pieţei capitaliste şi care împiedică atît principiul pieţei libere cît şi reglarea ei prin mecanismele de cerere şi oferta, selectînd în mod criminal cîştigătorii în economie, aceste bănci naţionale finanţează fără ruşine şi în avantajul unor grupuri de infractori financiari internaţionali, mecanismele speculative. 
Aceste bănci naţionale crează criza creditului şi subminează în totalitate manufacturingul, industria productivă şi investiţiile în acea zona. 
În acest fel, nu mai poate fi un mister, raţiunea pentru care scade productivitatea pe ansamblul economiei, în acelaşi timp, discutăm de o relaţie precară legată de investiţii şi productivitate, iar în ceea ce priveşte investiţiile în pregătirea tehnica a lucrătorilor, este un dezastru, nimeni nedorind să pregătească şi să îşi ia riscul de a investi în pregătirea tehnica a personalului productiv. 
Capitaliştii consideră în mod agresiv, faptul că mai degrabă decît să creeze o nouă bogăţie pentru întreaga societate, ei preferă să perturbe piaţa la comandă şi să pună presiune chiar pe elementele esenţiale vieţii, cum ar fi un adăpost deasupra capului, în felul acesta cei peste 95% din populaţia care trăieşte în ţările capitaliste, vor transfera bogăţia de la ei către un grup de infractori financiari, care au acces nelimitat la băncile naţionale şi care pot genera oricînd o criză a creditului. 
 
Deci, este foarte clar că mişcarea banilor se desfăşoară în capitalism în zona speculativă, creînd cum este şi normal, un "bubble" în economie. Sistemele financiare capitaliste nu au creat şi nu crează nici un fel de stimulente pentru investiţiile productive, care să genereze locuri de muncă şi să echilibreze economic societatea. Sărăcia şi muncitorii ligniţi de foame, sînt atuurile corporaţiilor capitaliste, pentru că prin aceşti lucrători munciţi la darimare, ei produc cu investiţii foarte mici şi pot ieşi oricînd din afacere... 
Ceea ce trebuie să deducem din actualul “capitalism prosper” şi ideologia lui, este faptul că “hot money” NU SÎNT PRODUCTIVI ŞI ÎN CONSECINŢA EI SÎNT DISTRUCTIVI ! Mulţi naivi, chiar economişti, consideră faptul că orice capital a fost productiv, în fazele precedente formării lui, dar în realitate vedem că acest monstru al finantelor capitaliste globalizate sugruma orice economie capitalistă… 
 
Adrian Coşereanu 
 
Last Updated on Sunday, 13 August 2017 15:05  

Add comment


Security code
Refresh


Toamna - Tudor Ghe.

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Cum ar putea exista o lume fara Romania?

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.


In urma cu citeva zile Mugur Isarescu,asa zisul Guvernator al BNR declara cu nonsalanta unui bolnav mental ca este ingrjorat de modul cum tinerii ii vor acoperii pensia lui de batrinete atunci cind va iesii din cimpul muncii.Poate ca era beat, dar pentru un Guvernator BNR, chiar si beat fiind nu este o scuza a spune asemena enormitati.Nu este nici prima si nici ultima prostie debitata de reputatul specialist bisnitar de la BNR ancorat la corabia chiorului.

Cum poate el crea imaginea muncii lui in cadrul BNR care a reprezentat si reprezinta o pirghie importanta in economia nationala,lovind in tineri?

Atit a facut el,incit sa nu aiba incredere in tineretul roman? Pai atunci de ce a stat acolo si de ce mai cere pensie daca nu crede in ei si in ceea ce a facut?

Merita el pensie dupa ca e a trimsi tineretul la cules capsuni pentru a acoperii gaurile produse in bugetele de familie de o guvernare a BNR falimentara?

Oare nu este el un produs al unui sistem(capitalist) care ne ignora si ne sfideaza chiar si prin declaratii de acest fel? Halal sistem !!