ALTERNATIVA ROMANIEI

Este CAPITALISMUL o alternativa viabila pentru ROMANIA ?

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home ȘTIRI si ACTUALITĂȚI După Afganistan, Irak şi Libia, a venit vremea ca America să gîndească de două ori dacă doreşte să între în conflict militar cu Coreea de Nord. Zona sud est asiatică reprezintă un joc enorm de interese economice….

După Afganistan, Irak şi Libia, a venit vremea ca America să gîndească de două ori dacă doreşte să între în conflict militar cu Coreea de Nord. Zona sud est asiatică reprezintă un joc enorm de interese economice….

E-mail Print PDF
User Rating: / 0
PoorBest 
 
ntotdeauna, un conflict militar a avut ca preludiu, un război commercial. În cazul mult mediatizatului potential conflict militar între Coreea de Nord şi SUA, nu a avut loc un război commercial, pentru că partea coreeană nu a fost si nu este interesată în comerţ cu SUA si viceversa, iar cel mai mare partener comercial al coreenilor este o altă putere mondială, China. 
America a avut dintotdeauna un conflict comercial mocnit cu Coreea de Sud, chiar marioneta Obama făcînd o vizită în interes comercial şi întîlnindu-se cu fosta preşedinta sud coreeană, condamnată între timp pentru corupţie. Este foarte clar că deficitul comercial al SUA, în relaţia cu Coreea de Sud, este enorm şi are tendinţa de creştere exponenţială. Este clar că unul dintre primele automobile vîndute în America, este Hyundai, în condiţiile în care economia SUA depinde masiv de producţia de automobile de producţie proprie, iar GM, Ford si Chrysler sint in situatie mai mult decit dificila. Cel mai bine vîndut telefon intelligent şi tabletă, sint de producţie Samsung. Cele mai căutate aparate electrocasnice, întreaga gama, sînt Samsung. Cele mai performante ecrane pentru computere şi sistemele profisionale, sînt de producţie sud coreeană. Cele mai mari trei şantiere constructoare de nave maritime de pe glob se află în Coreea de Sud. Printre cele mai mari companii de producere a semiconductorilor, se află în Coreea de Sud. 
Deci, pracitc, toate industriile producătoare de mărfuri cu valoare adăugată mare şi care implică un nivel tehnic ridicat, se află în Coreea de Sud şi NU în America. Pe de altă parte, şi produsele tehnice cu valoare aduagata medie, sînt realizate în China. Şi, America cu ce a rămas? Păi, cu tăiatul lemnelor, cu o siderurgie bazală, cu o California care este pusă tehnic în pericol, atît de China cît şi de Coreea de Sud şi alte ţări, cu extracţia petrolieră, cu agricultură şi alte cîteva domenii economice care realizeaza produse cu o valoare adăugată mică şi insuficientă pentru a susţine sistemul economic american. Mai jos aveţi situaţia “la zi” a deficitului comercial enorm pe care SUA îl are cu Coreea de Sud…este un dezastru care creşte, creşte, creşte, ajungînd, numai în acest an, la peste 11,2 miliarde de dolari, iar în anii precedenţi, deficitul a fost de peste 27,5 miliarde de dolari în 2016, de peste 28,2 miliarde de dolari în2015 şi aşa mai departe…. 
 
Cum poate fi întreruptă această spirală distructivă financiară şi acest deficit american permanent în relaţia cu Coreea de Sud, care poate fi o furnizoare de inteligenţă, greu de înlocuit pentru SUA? Păi, ca deobicei, prin crearea de instabilitate zonală şi ameninţarea cu războiul a Coreei de Nord de către americani, care ar duce la puternice perturbări în producţie în Coreea de Sud şi la înlocuirea exporturilor Coreei de Sud, cu produse fabricate în SUA, sau fabricate de coropratiile americane din China. 
Hai să vedem unele scenarii posibile, pentru că sînt şi alţi jucători extrem de importanţi la nivel mondial, interesaţi într-un dezechilibru în Peninsula Coreeană… 
 
Ar putea SUA să lovească militar Coreea de Nord ? Este greu de crezut şi cel mai sigur, există posibilitatea ca acest conflict să fie dezamorsat în ultima secundă de China. Rusia tace…iar cînd tace, ştie de ce o face. Nord coreeni au rachetele tradiţionale şi pe cele nucleare dispersate foarte intelligent în teritoriu şi ascunse în munţi, presupunîndu-se că au peste 32 de facilitati militare echipate cu aceste rachete, dintre care SUA deţine informaţii doar despre…4 din ele. 
În cazul în care SUA nu poate lovi toate facilităţile militare în acelaşi timp, dezastrul ar fi de proporţii si nu are cum să fie altfel, ducînd in final la un prăpăd într-un oraş cu 10 milioane de suflete, cum este Seulul şi peste 38 de milioane cum este Tokyo, pe lîngă personalul militar american staţionat în Guam şi peste tot în ţările care înconjoară Coreea de Nord şi de care Kim ştie… Chiar dacă americanii vor ataca masiv toate facilităţile nucleare şi deţinătoare de rachete ale nord coreenilor, Seulul ar fi în mare pericol datorită ploii de rachete aruncate de artileria nord coreeană asupra oraşului. 
 
Ar putea încerca Kim varianta nucleară? Fără discuţie că DA, chiar în situaţia unei lovituri militare a SUA, pentru că un început al conflictului de către SUA, poate duce în cazul unei confruntări militare tradiţionale, la pierderea controlului lui Kim asupra facilităţilor lui militare. 
Poate reprezenta o opţiune pentru americani, o eventuală schimbare de regim în Coreea de Nord ? Păi, am văzut ce s-a întîmplat în Afganistan, Irak şi Libia, unde schimbarea de lideri si regim a adus după sine un dezastru la toate capitolele. În cazul de faţă, o schimbare cosmetică tip americană, cu un maimuţoi american ar fi imposbila, datorită apariţiei Chinei în ecuaţie. Pentru China, un conflict al SUA cu Coreea de Nord, ar duce la un exod de milioane de oameni spre graniţa chineză şi ar crea o debalansare demografică de proporţii în zona, iar pe de altă parte, China nu poate fi de acord cu acest exod şi cu armata americană la graniţele ei, ba mai mult, cu un lider marionetă american în Coreea de Nord. Deci schimbarea de regim este foarte puţin probabilă şi neavizată de China. 
 
Are China interes într-un eventual conflict al SUA cu Coreea de Nord ? China poate fructifica dezechilibru şi exportă masiv pentru a restabili situaţia economică în Coreea de Nord sau chiar pentru a transforma-o în provincie chineză. China ar putea exporta masiv şi ar putea împrumută guvernul coreean, dar nici una dintre aceste variante nu poate sta în picioare pentru ca,  China oricum conduce ostilităţile în Coreea de Nord şi poate lua orice decizie comercială sau financiară în Coreea de Nord. Un dezechilibru economic în sud nu ar ajuta prea mult China, pentru că americanii vor încerca să tragă toate avantajele aşa zisei refaceri. Deci chinezi au o singură varianta favorabilă în cazul unui conflict şi anume o tratare preferenţială a subiectului Marii Chinei de Sud cu SUA şi eliminarea tuturor sancţiunilor economice potenţiale dictate de Trump în relaţia comercială cu China, iar geostrategic, renunţarea americanilor la a mai înarma Taiwanul şi cedarea controlului militar zonal Chinei, ceea ce este un subiect extrem de complex datorită unor parteneri comerciali ai SUA, în zona, cum ar fi Vietnamul, Taiwanul, Laosul, Cambodgia şi altele, ţări care vînd ieftin iar economia americană şi politicienii americani au nevoie de marfă ieftină de orice calitate pentru a se menţine pe linia de plutire. 
Rusia tace, tace şi nimeni nu spune nimic de faptul că nord coreeni sînt la numai cîţiva kilometri de graniţa rusă şi exodul coreenilor din nord, în caz de conflict militar, ar putea fi şi către Rusia, iar radiaţiile emanate ar putea duce Rusia la o situaţie în care să ceară compensaţii enorme americanilor. Extinderea conflictului nu are cum să lase Rusia deoparte… 
O concentrate, majoră, de forţe militare americane în zona, poate duce la dezechilibre majore în alte zone ale globului deţinute de americani prin influenţa lor militară, lucru de care China şi Rusia ar putea profita, în cazul unui război de uzură, care insa este puţin probabil. 
 
Poate avea loc o invazie armata de proporţii a americanilor în Coreea de Nord ? Este imposibil, pentru că geografic, teritoriul nord coreean nu o permite si nu poate fi atît de rapidă încît sa nu ducă la pierderi enorme, iar la primul semn în care Kim s-ar simiti în pericol, el ar declanşa un atac pe scară largă, un baraj de foc greu de imaginat în primul rînd împotriva Seulului, iar pe mare şi în aer ar fi absolut un coşmar. 
Americanii au în Coreea de Sud şi Japonia, dar şi în bazele lor din Pacific, echipament nuclear care ar putea foarte rapid activat sau sisteme anti rachetă care ar putea contracara unele atacuri ale lui Kim, dar în nici un caz în totalitate, în special pentru faptul că americanii încă mai cred că, coreeni din nord pot lovi ţinte ca Chicago, Seattle, Denver şi altele, în interiorul SUA, ceea ce a produs o stare de tensiune extrem de ridicată în America, chiar adăposturile anti atomice fiind în această perioada cele maicăutate spaţii de locuit si la preturi incredibile… 
Ce variante posibile sînt pe masă tratativelor ? În primul rînd, China la dresat pe Kim pentru a cere demilitarizarea zonei, ceea ce ar însemna că americanii să îşi ia un volum imens de echipament militar din zona si sa îl ducă unde? România este prea departe ca să mai depoziteze şi alte gunoaie militare în ţară noastră, pentru că “mălai mare” Iohannis ar accepta cu bucurie. 
Coreea de Nord ar renunţa la ambiţiile nucleare, care oricum sînt întreţinute tehnic de China, însă ar trebui ca influenţă militară a SUA în Marea Chinei de Sud, practic cea mai importantă ruta de aprovizionare enrgetica a Japoniei, să fie la îndemîna chinezilor, ceea ce aceştia doresc. 
Pe de altă parte, americanii vor continuă discuţiile axate pe forţă militară şi control al zonei, ceea ce chinezilor nu are cum să le placă, însă cu siguranţă China nu ar avea nici o pretenţie teritorială legată de Coreea de Sud, însă va pune cu siguranţă problema Tratatului de Parteneriat Trans Pacific(TPP), în care America nu va fi parte, însă China va domină uniunea economică şi va reprezenta un pericol economic major atît pentru Coreea de Nord cît şi pentru America, în domeniul comercial. 
Deci, America este pusă în faţă unor compromisuri majore, comparabile, pentru americani cu urmările unui război, dar un accord de pace ar putea fi cu mult mai bun pentru imaginea americanilor, decît o conflagraţie militară, într-o perioada în care peste tot pe unde a intervenit militar, SUA a lăsat ţări în faliment total… 
Cele mai multe ţinte avute în vedere de nord coreeni pe teritoriul sud coreean, sînt foarte aproape de graniţa, iar în Seul locuiesc 20% dintre coreeni din sud şi este situat la aprox. 65 de kilometri de granita cu Coreea de Nord, ceea ce ar face din Seul o prima ţintă a unui baraj de bombe greu de contracarat. 
Războiul din Siria a dus la scăderea PIB-ului ţării cu peste 60%, iar Războiul Coreean derulat între 1950 şi 1953 a dus la moartea a peste 1,2 milioane de sud coreeni, ceea ce face ca cei din sud să aibă exeprienta unei calamităţi militare de proporţii, iar atunci, PIB-ul Coreei de Sud a scăzut cu peste 80%, aducînd Coreea de Sud în situaţie extrem de dificilă, existenţiala. 
 
Coreea de Sud are o economie emergenta şi reprezintă 2% din PIB-ul planetei, o suma imensă raportat la populaţia ţării. O cădere cu 50% a PIB-ului sud coreean ar însemna că economia sud coreeană ar reprezenta numai 1% din PIB-ul planetar, cu implicaţii majore asupra economiei mondiale şi in special asupra ţărilor capitaliste dezvoltate. Cea mai mare pierdere ar fi la nivelul lanţului de distribuţie global al produselor si subansamblelor, care se bazează pe “just în time delivery system”. Cine ar trebui să preia comenzile si sa controleze derularea procesului? Americanii, fără discuţie. La ce pret? Fixat de ei şi cu împrumuturi oferite tot de ei, ţărilor ce nu vor face faţă acestor preţuri însă vor fi nevoite să se aprovizioneze. 
Coreea de Sud este cel mai mare producător mondial de ecrane cu cristale lichide (peste 40% din întreagă producţie mondială), este al doilea producător, la foarte mică diferenţa de primul loc, în domeniul fabricării semiconductoarelor. Este un producător cheie de automobile la nivel mondial si cel mai mare constructor de nave maritime de pe glob. Cine va trebui să preia aceste comenzi pentru o perioada de timp controlată? Evident, americanii şi vor fi în situaţia de a oferi şi lacheilor lor, cum sînt japonezii, o bucată din “tort”. 
Ce impact ar avea asupra economiei americane? Fără discuţie că vor fi perturbări majore în prima faza, datrorita faptului că economia Americană nu este pregătită să preia foarte rapid aceste sarcini si dezechilibre, însă o va face cu alte preţuri şi vor împrumuta ca deobicei dolari americani. 
În 1952, SUA a cheltuit echivalentul a 4,2% din PIB-ul ei, pentru refacerea Coreei de Sud şi a lăsat pe coreeni datori, însă ei au plătit şi au ajuns să îngenuncheze economic America scufundînd-o în datorii. În războiul din Golf (2003), americanii au chetuit peste 5% din PIB-ul lor. Un război de uzură în peninsula Coreeană, ar duce datoria guvernului American în ceruri, raportat la PIB. 
Reconstrucţia după război ar face ca băncile şi investitorii americani să scoată banii de la “ciorap”, tipăriţi de mai bine de 9 ani, şi să le dea o destinaţie cu un profit extrem de mare in Coreea de Sud, pentru reconstruirea infrastructurii în general. Corporaţiile americane din China, specializate în producţia de oţel, aluminiu şi ciment, care acum intră sub sancţiunile americane pe piaţa SUA, vor putea “ajuta” la refacerea economică a Coreei de Sud. Cererea globală ar creşte şi ea pentru o serie largă de produse şi stocurile ar putea fi eliminate, iar SUA ar controla pe datornici sub o altă formă. 
Băncile americane, foarte aproape de faliment în acest moment şi în imposibilitate de a cere un nou bail out de la guvern, datorită sărăciei populaţiei care nu ar mai suporta, aceste bănci vor primii bani de la Rezervele Federale şi alături de corporaţii şi investitori, se vor implica în economia sud coreeană. 
Numai în Afganistan şi Irak, americanii au cheltuit pentru refacerea economică, care de fapt nu a existat şi nu va exista, pentru că banii au fost furati de Hillary şi gaşca ei, peste 170 de miliarde de dolari. Trebuie să ţinem cont de ceea ce ar însemna refacerea Coreei de Sud, numai dacă ne gîndim că economia ei, este de 30 de ori mai mare decît a celor două state împreună, Irak şiAfganistan. 
Refacerea Coreei de Sud, ar duce ţara la UN PLUS de datorie naţională, raportată la PIB, de peste 30%, deci ar deveni sclavii americanilor pe veci, şi în acest caz, americani şi-ar putea amortiza chiar şi cheltuielile făcute în Războiul Coreean din perioada 1950-1953. 
Va dori cineva să împiedice războiul în Peninsula Coreeană? Vom vedea în următoarele zile la masă tratativelor, unde China va ocupa locul din capul mesei de data aceasta… 
 
Adrian Coşereanu 
Last Updated on Sunday, 13 August 2017 14:50  

Add comment


Security code
Refresh


Toamna - Tudor Ghe.

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Cum ar putea exista o lume fara Romania?

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.


Afacerile guvernului canadian cu indienii nativi din anumite provincii au scos la iveala sume fabuloase care sint platite sefilor de triburi pentru a acoperii o serie larga de matrapaslicuri ale guvernului.Seful tribului Peguis cistiga anual 220.000$ care nu sint taxabili.Un alt sef de trib,al Enoch Cree Nation cistiga 175.000$ pe an si asta comparabil cu salariul anual al unui rezident al zonei respective, care este de 15.000$ pe an.Seful tribului 543-person Piapot din Saskatchewan, este platit mai bine decit primul ministru al Provinciei.Trebuie spus ca, contribuabilii canadieni care platesc taxe uriase,ofera acestor triburi peste 7 miliarde de dolari pe an si nu au acces la nici o informatie pentru a vedea cum sint distribuiti bani lor.Canadieni s-au saturat de secretomania aceasta si au pus presiune pe guvern sa li se arate cum sint cheltuiti bani in acesta directie.Sa nu trezim in Romania cu sefii tiganilor ca li se acorda si lor salarii anuale de acest gen pentru a acoperii si vota un guvern uncapabil.