ALTERNATIVA ROMANIEI

Este CAPITALISMUL o alternativa viabila pentru ROMANIA ?

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home ȘTIRI si ACTUALITĂȚI Care ar fi raţiunile unei posibile confruntări militare în Peninsula Coreeană? De ce continuă Kim Jong un politica lui agresivă faţă de Washington? Cine cîştigă şi cine pierde din această potenţială confruntare?

Care ar fi raţiunile unei posibile confruntări militare în Peninsula Coreeană? De ce continuă Kim Jong un politica lui agresivă faţă de Washington? Cine cîştigă şi cine pierde din această potenţială confruntare?

E-mail Print
User Rating: / 0
PoorBest 
 
Este foarte clar că sistemele anti rachetă THAAD, aşa zis terminatoare, ale americanilor, instalate în Coreea de Sud, se doresc a fi cît mai aproape de… China şi nu de o eventuală riposta împotriva Coreei de Nord, ceea ce face ca nord coreeni să fie din ce în ce mai determinaţi să realizeze un sistem militar nuclear de descurajare. 
Strategia politică a lui Kim Jong un, lucrează perfect pînă în present. Pe de-o parte nord coreenii dezvoltă arme nucleare pentru a descuraja un eventual inamic şi atac din afară, iar pe de altă parte, ei obliga în acest caz pe China să adopte o atitudine ostilă faţă de Coreea de Sud, un partener comercial important pentru China, pe care doreşte să îl controleze, cel puţin în atitudini faţă de americani şi sistemele militare amplasate în Coreea de Sud. 
În acest fel, un număr mare de sancţiuni economice dictate de Beijing împotriva sud coreenilor, vor fi justificate, ca un răspuns la amplasarea acestor sisteme THAAD de către americani in Coreea de Sud. Turismul chinez în zona sud coreeană este de amploare iar o relaţia din ce în ce mai tensionată, va aduce Coreea de Sud în faţă unor mari pierderi economice generate de turism, la fel cum s-a întîmplat cu Erdogan şi Turcia, cînd liderul turc nu înţelegea cît de mult conta turismul rus pentru economia turcă. 
 
Sancţiunile dictate de chinezi sud coreenilor, au dus în mod indirect la arestarea pentru corupţie a fostului preşedinte sud coreean, doamna Park Geun hye, practice o marionetă Americană.. 
Kim, aplică o presiune controlată asupra relaţiilor bilaterale dintre China şi Coreea de Sud, crescînd-o de fiecare dată cînd anunţă lansarea unei noi rachete intercontinentale. În acest fel, Kim se simte justificat să impulsioneze aliatul sau de baza, China, să iniţieze sancţiuni împotriva Seulului, pentru a forţa negocieri între cele două Coreei şi ca sudul să facă compromisuri, fără prezenţa americană la masă tratativelor şi fără că America să poată împinge Coreea de Sud în direcţia războiului. 
Cea mai mare problema în zona, în cadrul relaţiilor dintre Coreea de sud, China şi Coreea de Nord, o reprezintă… SUA şi influenţă americană şi faptul că americanii nu sînt avantajaţi geostrategic de o relaţie bună între cele trei ţări. 
Pe de altă parte, SUA are nevoie de Coreea de Nord, “că de apă”, pentru a-şi justifică prezenţa militară în Peninsula Coreeană, dorind să controleze cit mai bine spaţiul militar chinez…. 
Coreea de Nord a fost sancţionată şi izolată pentru peste 50 de ani şi continuă să servească că prieten şi paznic de nădejde al graniţei sudice a Chinei. Orice sancţiuni dictate de ONU, nu au lucrat si nu vor lucra împotriva Coreei de Nord, sub nici o formă, iar faptul că, China adera la ele in bataie de joc fata de politica duplicitara americana , va face ca cele două ţări să fie şi mai aproapiate. Beijingul este conştient de greutatea care ar pune-o aplicarea în totalitate a acestor sancţiuni împotriva Coreei de Nord şi considera faptul ca, China va trebui să crească nivelul sancţiunilor împotriva Coreei de Sud, proporţional sau chiar mai mult decît presiunile internaţionale asupra nordului, şi China chiar asta face. 
Din ce ONU pune sancţiuni economice şi comerciale mai mari pe Coreea de Nord, în acelaşi timp, China pune în mod simetric sancţiuni pe sud coreeni. 
Americanii încearcă sa ramină dominanţi în regiune, dar fără nici o posibilitate, pentru că nu au nici o capacitate, sub nici o formă, pentru a influenţă China şi deciziile chinezilor, care vor amplifica sancţiunile împotriva sudului. 
În termeni militari, Washingtonul nu poate demara un conflict cu Coreea de Nord, în mod normal şi fără a lua în considerare o greşeală a uneia din părţi. Consecinţele ar fi milioane de sud coreeni morţi şi în scurt timp, o rupere a relaţiilor Coreei de Sud cu SUA şi evident intrarea la masă negocierilor, a Coreei de Sud, pentru realizarea unui armistiţiu, eliminînd de la aceste negocieri partea Americană, iar în final, vor avea loc ieşiri în stradă şi demonstraţii ale populaţiei sud coreene împotriva armelor depozitate de americani în ţara lor, care au dus la un dezastru de proporţii planetare. 
Coreea de Sud ar fi în acest secnariu foarte posibil, în situaţia de a cere americanilor să părăsească Peninsula Coreeană. Sud coreeni nu pot influenţa sub nici o formă politică lui Kim Jong un, atîta timp cît ei sînt aruncaţi în lupta de către americani, prin exerciţii militare commune, extrem de violente, cum au fost cele din ultima perioada. 
Influenţa americanilor asupra lui Kim este ZERO şi va rămîne zero, după peste 50 de ani de sancţiuni care nu au avut nici o relevanţă pentru Coreea de Nord… 
Finalul logic ar fi ca SUA nu poate atacă Coreea de Nord şi americanii vor latră, iar în cel mai negru scenariu, SUA va intră într-o confruntare comercială de proporţii cu China, care va duce şi la finalul carierei negociatorului politician Trump… 
Coreea de Nord va continua sa dezvolte arsenalul ei nuclear, cu China în spatele ei, care va promite în continuare sancţiuni pe care le va aplica nord coreenilor, o farsă de altfel, şi va condamna în stil de circ American, iar Presedintele Xi va declara de cîte ori este nevoie că nu este de acrod cu dezvoltarea programului nuclear nord coreean. 
În tot acest timp, cu siguranţă sud coreeni vor dezvoltă o aversiune faţă de prezenţa sistemelor americane THAAD în ţară lor. 
Ceea ce este indubitabil, este faptul că Seulul va ajunge la un punct al deciziilor critice ca rezultat al sancţiunilor economice pe care China i le va aplica şi pe care nu le va putea absorbi. 
Liderii sud coreeni sînt fără discuţie conştienţi de trei lucruri. Primul ar fi că nord coreeni nu vor ataca niciodată primii, pentru că nu sînt interesaţi să distrugă un partener comercial al Chinei şi o pîrghie de control a Chinei în zona si nu in ultimul rind, nu sint interesati sa distruga un mediu inconjurator in Peninsula Coreeana. În al doilea rînd, sud coreeni ştiu că Beijingul va susţine în continuare Coreea de Nord, indiscutabil, şi chinezii nu vor accepta pericolul american la graniţa lor. În al treilea rînd, Washingtonul nu este si nu va fi capabil să aducă soluţii constructive în zona, americanii fiind mereu generatori ai haosului şi creării unei situaţii economice globale devastatoare, pe toate meridianele unde au intervenit şi cu siguranţă doresc să aducă o situaţie economică similara,  devastaoare, în zona Peninsulei Coreene. 
Deci, în acest moment, timpul lucrează pentru nord coreeni şi chinezi, ei aşteptînd ca sud coreeni să decidă prezenţa lor la masa negocierilor, fără participare americană. Chinezii şi nord coreeni doresc să elibereze Coreea de Sud de agesivitatea neoconservatorismului politic american si sa apropie pe sud coreeni de o uniune economică în zona şi de ce nu, chiar în cadrul TPP-ului, la care Trump a declarat că nu va fi parte…o altă mare realizare pentru chinezi şi nord coreeni. 
Un accord între Coreea de Sud, Coreea de Nord şi China, ar aduce prosperitate şi stabilitate în zona, iar coreeni din sud ar putea beneficia de un tratament comercial cu mult mai bun din partea Chinei, cu beneficii majore, comparativ cu cel oferit de SUA, astfel ca in final, americanii vor trebui să importe produse realizate în zona, pentru ca mizerabilă clasa politică să reziste în SUA. 
Alianţa sud coreenilor cu americani, va duce fără discuţie la eliminarea unor beneficii reale pe care sud coreeni le au în relaţia comercială cu China şi derivat, cu restul economiilor globului. Economia sud coreeană se va dezvoltă sănătos în contextul colaborării cu China. Această alianţa a sud coreenilor cu SUA, va duce, în cadrul unui scenariu pesimistic, la o conflagraţie militară ce poate lasă milioane de sud coreeni morţi şi un teritoriu sud coreean impracticabil, situaţie la care SUA ar finanţa o refacere gen Libia, Irak şi Afganistan, îmbogăţind din taxele americanilor, o şleahta de nemernici din sistemul bancar american şi complexul industrial militar din SUA. 
Paradoxal, am spus-o întotdeuna, rachetele lui Kim Jong un sînt mult mai puţin periculoase pentru zona şi reprezintă o mult mai mică ameninţare, decît relaţia dintre SUA şi Coreea de Sud. 
 
Adrian Coşereanu 
Last Updated on Sunday, 13 August 2017 14:36  

Add comment


Security code
Refresh


Toamna - Tudor Ghe.

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Cum ar putea exista o lume fara Romania?

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.


Afacerile guvernului canadian cu indienii nativi din anumite provincii au scos la iveala sume fabuloase care sint platite sefilor de triburi pentru a acoperii o serie larga de matrapaslicuri ale guvernului.Seful tribului Peguis cistiga anual 220.000$ care nu sint taxabili.Un alt sef de trib,al Enoch Cree Nation cistiga 175.000$ pe an si asta comparabil cu salariul anual al unui rezident al zonei respective, care este de 15.000$ pe an.Seful tribului 543-person Piapot din Saskatchewan, este platit mai bine decit primul ministru al Provinciei.Trebuie spus ca, contribuabilii canadieni care platesc taxe uriase,ofera acestor triburi peste 7 miliarde de dolari pe an si nu au acces la nici o informatie pentru a vedea cum sint distribuiti bani lor.Canadieni s-au saturat de secretomania aceasta si au pus presiune pe guvern sa li se arate cum sint cheltuiti bani in acesta directie.Sa nu trezim in Romania cu sefii tiganilor ca li se acorda si lor salarii anuale de acest gen pentru a acoperii si vota un guvern uncapabil.