ALTERNATIVA ROMANIEI

Este CAPITALISMUL o alternativa viabila pentru ROMANIA ?

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home ȘTIRI si ACTUALITĂȚI Minciună, dezinformare şi înşelăciune - Coordonatele principale ale sistemului capitalism promovat şi exportat de americani. Partea I a

Minciună, dezinformare şi înşelăciune - Coordonatele principale ale sistemului capitalism promovat şi exportat de americani. Partea I a

E-mail Print PDF
User Rating: / 0
PoorBest 
 Poate un sistem politic şi economic, bazat pe aceste atribute să ameninţe pacea, stabilitatea şi economia mondială? 
 
Mulţi economişti, în special americani şi investitori, în special în speculaţii, văd economia americană că fiind cea mai mare şi puternică la nivel global. Nimic rău pînă aici, dar măsurătoarea începe cu PIB-ul american, care pare să fie cel mai mare la nivel mondial. Dar nimeni nu spune faptul că economia americana este cea mai datoare economie la nivel planetar..... 
America împrumută bani în disperare, de la oricine, de la ţări bogate şi chiar de la ţările cele mai sărace... Priviţi în tabelul de mai jos, de la cîte ţări sărace sau unde oamenii trăiesc din cîţiva dolari pe zi şi trăiesc sub sabia austerităţii permanente, dar care au lideri corupţi de americani şi care împrumută bani americanilor, lăsîndu-şi propriile populaţii în sărăcie...(vedeţi în roşu, ce datorii au americanii la aceste ţări şi vom vedea şi cum doresc să le plătească.... 
 
America este cel mai mare importator la nivel internaţional, dar fără discuţie că nu plăteşte ceea ce importă, că doar este un imperiu care trebuie respectat şi cei care sînt furaţi, trebuie să fie multumiti că i-a furat America... Americani plătesc datoriile sub cea mai perversă formă. Ţările lumii îi imprumta, iar ei emit IOU-uri(I Owe You), un fel de mecanism prin care eliberează certificate care statuteaza că ei au datorii la cei care i-au împrumutat, în limbaj românesc "ai de luat..." dar nu se ştie dacă vei mai lua vreodată. Americanii iau banii împrumut de la aceste ţări sărace şi cumpără produsele de la ele, iar aceste ţări împrumută bani americanilor la cele mai mici rate ale dobînzilor, istoric vorbind. 
Întrebarea imediată, care este pe buzele tuturor este : Cum poate America să împrumute bani la o aşa de mică rată a dobînzii? Cum pot alte ţări, la rîndul lor să imprumute bani de la băncile centrale şi chiar private, la o aşa rată a dobînzii extrem de mică? 
Să începem dezvoltarea logicii economice de la a ne gîndi că dobînda este un preţ pe care îl plătim pentru serviciul pe care băncile ni-l fac, adică ne oferă împrumut, DAR, să ne gîndim că preţul în capitalism ar trebui reglat de un mecanism care da definiţia sistemului şi anume al CERERII ŞI OFERTEI. 
 
După care să ne gîndim, cum ar trebui să arate o societate care să deţină financiar aceste rate extrem de reduse ale dobînzilor? Acea societate, ar trebui să aibă în bănci economii însemnate, oamenii ar trebui să aibă venituri decente care să le permită să economisească bani şi să îi depună în bănci iar pe de altă parte să consume puţin sau raţional, iar băncile, datorită unui număr mic al celor care solicită împrumuturi, să ducă dobînzile în jos, pentru a devenii stimulative şi a crea posibilitatea ca unii oameni să împrumute. Se întîmplă aşa ceva în capitalismul american, care este şi exportat în alte ţări, printre care şi România? Sub nici o forma ci exact opusul. 
Acest este un aspect fundamental corect de gîndire al economiei capitaliste, dar este total în opoziţie cu ceea se întîmplă în SUA şi ţările capitaliste dezvoltate, exportatoare ale capitalismului către ţările de la periferie care încă mai cred în acest sistem fals. 
Nimeni nu economiseşte în SUA şi multe ţări dezvoltate economic. Ar trebui să nu “gîndeşti capitalist” ca să economisesti bani într-o economie care reduce dobînzile pe un fond de consum nebunesc, iraţional şi indiferent citi bani are fiecare în buzunare.. Mulţi americani, nu numai că nu îşi permit să economisească ci ei NU îşi permit să cheltuie pentru elementele esenţiale vieţii şi asta este motivul pentru care, unii dintre ei împrumută nebuneşte.... pentru că ei nu cîştigă suficienţi bani şi se duc în zona datornicilor nemaifiind vorba de a economisii. 
Pe acest fond vedem, pe de altă parte, o datorie permanentă si în creştere, a guvernului american şi a celor capitaliste în general. Guvernul american are o datorie care depăşeşte 20.000 de miliarde de dolari, fără să luăm în considerare datoriile corporaţiilor, companiilor americane şi cele individuale... 
Mergind mai departe cu paradooxul economiei capitaliste, trebuie să spunem că în această situaţie falimentară şi cu datorii în permanentă crestere, guvernul GARANTEAZĂ împrumuturile contractate de tineri pentru plata studiilor, garantează conturi bancare, garantează fondurile de pensii, toate acestea NEFIIND PARTE DIN CELE 20.000 de miliarde de dolari... şi ne întrebăm: Cum poate un guvern capitalist circar, să garanteze aceste fonduri uriaşe, din moment ce volumul de datorii al acestui guvern creşte permanent...? Ce face guvernul, în cazul în care aceste fonduri garantate, sînt în incapacitate de plata? Cine le plăteşte şi ce fel de dezechilibru se crează? 
 
Va urma in Partea a IIa
 
Adrian Cosereanu
Last Updated on Thursday, 17 August 2017 21:19  

Add comment


Security code
Refresh


ORA EXACTA

Toamna - Tudor Ghe.

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Cum ar putea sa existe o lume fara Romania?
In urma cu citeva zile Mugur Isarescu,asa zisul Guvernator al BNR declara cu nonsalanta unui bolnav mental ca este ingrjorat de modul cum tinerii ii vor acoperii pensia lui de batrinete atunci cind va iesii din cimpul muncii.Poate ca era beat, dar pentru un Guvernator BNR, chiar si beat fiind nu este o scuza a spune asemena enormitati.Nu este nici prima si nici ultima prostie debitata de reputatul specialist bisnitar de la BNR ancorat la corabia chiorului.

Cum poate el crea imaginea muncii lui in cadrul BNR care a reprezentat si reprezinta o pirghie importanta in economia nationala,lovind in tineri?

Atit a facut el,incit sa nu aiba incredere in tineretul roman? Pai atunci de ce a stat acolo si de ce mai cere pensie daca nu crede in ei si in ceea ce a facut?

Merita el pensie dupa ca e a trimsi tineretul la cules capsuni pentru a acoperii gaurile produse in bugetele de familie de o guvernare a BNR falimentara?

Oare nu este el un produs al unui sistem(capitalist) care ne ignora si ne sfideaza chiar si prin declaratii de acest fel? Halal sistem !!