ALTERNATIVA ROMANIEI

Este CAPITALISMUL o alternativa viabila pentru ROMANIA ?

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home ȘTIRI si ACTUALITĂȚI Minciuna, dezinformare si inselaciune - Coordonatele principale ale sistemului capitalism promovat si exportat de americani. Partea a IV a

Minciuna, dezinformare si inselaciune - Coordonatele principale ale sistemului capitalism promovat si exportat de americani. Partea a IV a

E-mail Print PDF
User Rating: / 0
PoorBest 
Foarte multi americani nu inteleg cum a fost posibil ca in ultimii ani, in plina criza economica, America sa fi creat si sa continue sa creeze atit de multe locuri de munca in servicii, majoritatea fiind de ospatari, barmani si in general in restaurante, pe timpul unei crize cumplite si a reducerii consumului americanilor in restaurante si baruri. Foarte simplu. Pentru ca in acest department al economiei sint angajati in special lucratori part time…care sint contabilizati de guvern ca fiind locuri de munca… In acest department al economie, a fost si este cel mai usor sa inlocuiesti un lucrator full time cu doi part time sau chiar trei, patronatul fiind extrem de satisfacut pentru ca acestor lucratori ocazionali nu li se ofera nici un drept….
 
Nu am vazut nici o statistica care sa raporteze calitatea locurilor de munca ci numai numarul lor, jonglat dupa cum se vede. Daca economiile capitaliste pierd 100.000 de locuri de munca full time, dar creaza 200.000 de locuri de munca part time, inseamna ca economia a mers foarte bine si a creat 100.000 de locuri de munca…. Cine mai poate inghiti aceste minciuni si statistici economice “vindecate” si mincinoase, in urma carora oamenii nu mai au piine pe masa.
In acest moment, numarul americanilor care lucreaza in 2-3 locuri de munca, este la un nivel ridicat record istoric… dar ei fac mai putini bani decit ar lucra la un singur loc de munca full time in care sint calificati…
 
America a pierdut un numar impresionant de locuri de munca productive, de calitate si bine platite, trimitind inginerii in baruri si in locuri de munca cu mult sub calificarea lor.
 
In acest fel este firesc sa existe un deficit commercial enorm in relatia cu China si tarile asiatice, atita timp cit America angajeaza ospatari si barmani, fara ca ei sa produca ci doar sa ruleze niste bani de abia tipariti, lipsind zona productiva, creatoare de valoare si care este cel mai posibil sa reduca deficitul comercial de capacitati de productie. Cum poate reduce America deficitul commercial atita timp cit nu produce nimic? Lucratorii americani trebuie sa cheltuie salariile lor pentru a cumpara produse realizate in alte tari, importate, deci este mai mult decit firesc sa creasca deficitul, datorita unui export extrem de mic.
America, la fel ca si Romania si alte tari capitaliste, trebuie sa inteleaga ca atunci cind discutam de oameni sau entitati bogate, ei trebuie sa produca si nu sa consume. Productia este semnul cresterii economice, al crearii de bogatie in tara respectiva si nu datoriile si consumul. Semnul prosperitatii trebuie sa fie capacitatea unei economii de a iesii afara din zona datoriilor, in timp ce tarile capitaliste si in special America, se afunda in datorii. Asta poate fi un semn al prosperitatii? Din punct de vedere economic lucrurile sint mai mult decit clare.
SUA nu acumuleaza bunuri, cladiri industriale si in general productive, ci acumuleaza …datorii. Multi asa zisi economsiti americani minjiti, spun ca PIB-ul American este in crestere, dar el creste din mai multe cauze artificiale, si fara legatura cu economia reala. In primul rind datorita inflatiei, care este un fals. In al doilea rind datorita consumurilor individuale agregate pe societate, care se fac pe datorie, in cea mai mare parte a lor, iar delicventa la plata datoriilor este la o cota extrem de ridicata. 
Multi economsiti capitalisti servitori, spun ca inflatia este foarte mica si ca trebuie recalculata si crescuta, dupa formule care sa faca sa le iasa pasenta. Acest lucru se face incepind de la sfirsitul anilor 80 cind americanii au constituit Comisia Baskin, pentru a produce o formula “coafata” de calcul a inflatiei. Oamenii merg la magazine si cumpara mai putin, platind mai mult si ei spun ca nu este inflatie, asta ca sa dau un exemplu pe intelesul tuturor.
Daca americanii ar calcula corect inflatia si ar da publicitatii cifrele reale ale inflatiei, ar rezulta ca ei sint intr-o faza superioara a Recesiunii. Perioada actuala, liderii capitalisti o numesc “perioada de refacere”, dar nu spun ca este pentru prima oara in istoria economiilor capitaliste cind oamenii ies mai saraci din perioada de refacere decit erau la inceputul Recesiunii. Cum este posibil asa ceva? Salariile au scazut in timpul acestei perioade pe care ei o numesc “refacere economica”.
Oricum ar fi, statisticile guvernamentale nu pot prostii votantii si de aceea Trump a cistigat voturile necesare pentru a iesii Presedinte. Oamenii inca mai cred ca va survenii schimbarea, asa cum se intimpla si in Romania, dar din pacate, nimic nu se va schimba ci saracia va deveni stare de normalitate in capitalism. Este mai mult decit evident ca singura schimbare care trebuie sa survina pentru a nu ne duce spre prapastie ar fi numai schimbarea de sistem.
Inceputul crizei economice, in 2008 a aratat ca sfirsitul sistemului este aici si nimic nu mai poate fi facut, insa multi naivi au mai crezut in minciunile indrugate de liderii capitalisti si ciclurile capitaliste, teorie care nu mai poate functiona dupa etapele parcurse de capitalism si trecerea de la economia schimbului de tip marfa-marfa, la cea de tipul marfa-bani-marfa si in final la cea actala bani-bani, care nu mai suporta refecere.
Privesc situatia economica si financiara reflectata de Mario Draghi in Europa si sint stupefiat sa vad si sa aud ca obiectivul lui principal este ca inflatia sa fie apropiata de 2% dar mai mica de 2%, deci el ofera rezultatul si economstii din jurul lui trebuie sa gaseasca formula si procedeul de a ajunge la acest rezultat. Cum? Manevrind economia si finantele si creind formule cu referinte dorite de el si gasca lui. Poate fi vorba de a tine in friu dobinda in capitalism, prin interventia lui Draghi? Este total anormal sa spunem ca economia capitalista este ghidata de catre cerere si oferta in cadrul unei piete libere, iar pe de alta parte, neproducind mai nimic si eliminind manufacturingul, sa discute Draghi de o tinta a inflatiei pe care doreste el sa o realizeze… Pe ce baza? Evident, prin miscari financiare, fara ca produsul sa fie pe masa, si vedem in fiecare zi in ce directie mergem.
 
Dar, eu l-as intreba pe Draghi: Dar de ce nu este 1% o dobinda buna? Cine ar fi suparat ca va plati mai putin pe un produs si cu bani mai putini ar putea cumpara mai multe produse pentru familie? Cine va fi suparat ca o inflatie mica ar face sa plateasca mai putin pentru a merge in excursie cu familia, ar putea sa isi cumpere unele produse pentru casa mai ieftine, ar putea sa cheltuieasca mai putin pe alimente si asa mai departe? Care ar fi problema ca inflatia sa fie mai mica, draga mestere Draghi? Pai, el nu ne spune ca o inflatie ghidonata de el este buna pentru guvernele capitaliste, pentru marii datornici, care sint corporatiile jefuitoare carora li se umple mereu sacul cu bani tipariti.
 
Adrian Cosereanu
 
 
  
 
 
Last Updated on Thursday, 17 August 2017 21:21  

Add comment


Security code
Refresh


Toamna - Tudor Ghe.

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Cum ar putea exista o lume fara Romania?

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.


The New York Times din 4 Septembrie 2010 prezinta in pagina "International" un articol in care se arata ca autoritatile italiene urmeaza exemplu Sarkozy si evacueaza tiganii din orasele peninsulare.Dar ceea ce este cel mai rau este ca se titreaza cu litere mari - "Actiunea de Reducere a Emigrantilor Romani se Imprastie in Toata Europa".Am crezut ca vor sa limiteze emigrarea doctorilor,specialistilor,tehnicienilor si inginerilor romani,dar nu a fost vorba despre aceste categorii care au umplut golurile lasate de prostia occidentala.In articol  trateaza ceea ce inseamna acesti tigani pentru Europa si provenienta lor,adica sint considerati ca fiind in totalitate romani.Se ofera chiar si o fotografie si multe detalii la modul cum traiesc si cit de saraci sint ei.Ceea ce nu se vede si nu se titreaza in paginile ziarului este de ce acesti tigani care nu pot fi nici pe departe confundati cu poporul roman,au ales ca destinatii preferate pe francezi si pe italieni.Oare nu sint aceste doua tari de destinatie a tiganilor cele mai apropiate din punct de vedere al caracterului,de acesti tigani? Oare faptul ca ei se simt bine, fura,violeaza,maninca din gunoaie si nu muncesc, sint atribute ale vietii franceze si italiene cotidiene? De fapt am vazut ce fac italieni in Romania,cit de infractori sint,caracterul lor "constructiv" si la fel francezii cu tiganii lor care se pare ca sint mai multi decit albii in acest moment in Franta.Deci spune-mi cu cine te imprietenesti ca sa iti spun cine esti,iar pentru zeci de ani prietenia franco-tiganeasca si italo-tiganeasca a dainuit in pace si prosperitate reciproca.