ALTERNATIVA ROMANIEI

Este CAPITALISMUL o alternativa viabila pentru ROMANIA ?

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home ȘTIRI si ACTUALITĂȚI “Satisfactia” muncii in capitalism, un concept in care abunda minciunile si dezinformarile, dar realitatea arata cu totul altfel….

“Satisfactia” muncii in capitalism, un concept in care abunda minciunile si dezinformarile, dar realitatea arata cu totul altfel….

Print PDF
User Rating: / 0
PoorBest 
O ironie de proportii strabate zilnic viata noastra “moderna”. Ea se manifesta atunci cind robotii si computerele ar trebui sa ne ofere timp pentru a desfasura o viata grevata de mai multa creativitate si relaxare, dar in realitate, intilnim exact opusul acestei situatii, o viata zbuciumata, plina de lipsuri, cu mult stress, cu distrugeri de familii, cu probleme financiare si lipsa somnului si odihnei. 
Si atunci ne intrebam: Ce ne ofera acesti roboti si aceasta automatizare si computerizare a vietii noastre, daca acceptindu-i pe ei, nu mai avem timp sa respiram si sintem din ce in ce mai obositi, ne imbolnavim din ce in ce mai des si murim de boli care erau doar o poveste cu zeci de ani in urma?
Cu numai citeva zile in urma, multi dintre noi, care traim in Nord America, am avut “onoarea” de a sarbatori Labor Day sau Ziua Muncii, care a insemnat trei zile libere, pe 2,3 si 4 Septembrie atit in SUA cit si in Canada, adica in inima capitalismului.
Nimeni nu a discutat in profunzime si nici chiar pe suprafata, daca mergind la munca zilnic, avem satisfactia dorita la locul de munca, daca petrecind jumatate din viata activa muncind, sintem satisfacuti de mediul in care ne desfasuram activitatea. Dar, hai sa studiem un articol care ne arata gradul de satisfactie al americanilor si canadienilor si la ce nivel este el. Articolul spune cu “mindrie” si perversitate, ca acest grad de satisfactie al muncii in capitalism a fost in 2016, cel mai inalt din ultimii zece ani, dar in final ne anunta ca, chiar si in acest caz, gradul de satisfactie este sub 50%... pentru lucratorul traditional, castigator al unui salariu.
 
Aceasta analiza, arata ca “ sub 49,6% dintre lucratorii americani au raportat ca ei sint satisfacuti cu locul lor de munca si activitatea pe care o desfasoara”. Acesti lucratori sint angrenati in locuri de munca traditionale, care sint in general de 8 ore pe zi. Satisfactia lucratorilor independenti a fost de 65%.
Primul numar, adica 49,6% ,arata jalnic, iar al doilea nu impresioneaza si dezamageste mai degraba, tinind cont ca lucratorii independenti ar trebui sa aiba un grad mult mai mare de satisfactie datorita autonomiei in decizii si programului flexibil.
Definitia conventionala a economiei este, un sistem de “productie, distributie si consum de bunuri si servicii”.
Abraham Maslow, ne ofera o ierarhie a necesitatilor umane, listind cinci categorii de nevoi umane: In primul rind se discuta de necesitatile bazale in vederea supravietuirii. In aceasta categorie intra intra alimentele si acoperisul de deasupra capului. A doua categorie, sint necesitatile de siguranta ale persoanei. In al treilea si al patrulea rind sint necesitatile sociale, cum ar fi nevoia constructiei unei familii, prieteni si un sens al apartanentei si nu in ultima etapa, necesitata de a realiza ceva prin care sa devina strategic si respectat de cei din jur. O ultima necesitate umana, este abilitatea de a fi creativ si de a-si utiliza talentul dobindit nativ si abilitatile create pe parcursul vietii in folosul comunitatii si al lui personal. Capitalismul distruge si sfideaza oricare dintre aceste necesitati.
In mod normal, economiile, conduse de guvernele si in general capitaliste, pentru ca la aceste entitati se refera studiul, ar trebui sa aiba in sarcina modalitatile ca individul, muncitorul, sa isi acopere si implineasca toate necesitatile.
Marx discuta despre starea de alienare dictata de sistemul capitalist, care ducea la instrainarea lucratorului de produsul muncii lui, ceea ce evident ofera un grad de discomfort si insatisfactie muncitorului. Clasa politca capitalista nu a avut niciodata in vedere actualizarea acestor relatii de productie, nu a fost niciodata telul recunoscut al acestei clase politice.
Si atunci, cum putem sarbatorii Labor Day in inima capitalismului, din moment ce insatisfactia lucratorilor este la un nivel de alarma si chiar mai rau? Cum putem sarbatorii Labor Day, din moment ce lucratorii sint eliminati de roboti, iar cei care ramin sint sub o presiune inimaginabila si simt disconfortul oricarei actiuni a lor? Cum putem vorbi de Labor Day, din moment ce muncitorii lucreaza 10-12-14 ore iar la finalul lunii, dupa cheltuielile bazale, sint datori la banci….? Cum putem vorbi de Labor Day, din moment ce lucratorii nu isi pot satisface necesitatile bazale, nu pot cumpara alimente de calitate, nu pot inchiria un apartament si stau cu parintii sau in conditii insalubre care le macina moralul?
Aceasta sarbatoare este o perversitate capitalista si o jignire a lucratorilor onesti pe care ei o simt si de aici vedem procentul cel mai mic istoric , al participarii fortei de munca in economie, multi lucratori simtindu-se mult mai confortabil comparind munca cu nemunca. Intr-un sistem in care potentialii lucratori compara munca cu nemunca, acel sistem este …terminat si necesitatea inlocuiri lui este stringenta. Acest aspect il intilnim in acest moment in capitalism.
Mai jos aveti un mic film pe youtube, care arata “orbirea” clasei politice capitaliste fata de potentialul uman activ. Vedem in America, peste tot, reclame care ne arata ca tineretul traieste sau poate traii in cea mai frumoasa lume posibila, in cel mai atractiv loc pentru tineret si pentru a-si implini idealurile lor, in final vazind ca toate acestea sint valabile, daca tinerii aplica pentru a fi inrolati in…armata americana. 
Sloganul este “Be all you can be..”(Fi tot ceea ce poti sa fi…). Acest slogan a fost transformat in publicitate de recrutare in armata americana… Ofera acest slogan satisfactia dorita pentru cei ce lucreaza in armata SUA sau poate fi el aplicat si pentru angajatii din economia civila? Intrebare grea la care am raspuns, insa as dori ca fiecare dintre cititori sa gindeasca raspunsul dupa vizionarea secventelor de mai jos….
Numarul de ore lucrate, este un criteriu de baza in evaluarea gradului de satisfactie al lucratorilor, iar in conditiile “moderne” ale capitalismului, in care foarte multe unitati economice si companii cu renume, prefera sa nu investeasca in tehnologie si sa nu isi ia nici un risc al unei eventuale uzuri morale a tehnologiei datorita vitezei schimbarilor tehnologice, acestia preferind sa munceasca lucratorii pina la demolare fizica, sa puna in somaj o parte a lucratorilor si sa ii cheme pe cei ramasi, la ore suplimentare, in weekend si pina noaptea , in cursul saptaminii. Toate acestea ducind in final la un grad inalt de insatisfactie….al lucratorilor in capitalism, dar cu o perversitate si fara explicatie, clasa politica capitalista are in vedere celebrarea Labor Day…… Ce sistem mizerabil si unde ne-a adus…..
 
Adrian Cosereanu
 
 
Last Updated on Sunday, 17 September 2017 08:55  

Comments  

 
0 #1 argos 2017-09-09 18:39
In ceea ce priveste automatizarea si robotizarea, nimeni nu-i intrece pe coreeni si japonezi. Si cu toate acestea ei nu se tem de a fi inlocuiti de masini, ba dimpotriva sunt natiunile care investesc cel mai mult in automatizari industriale si utilitare, dar au si un somaj foarte redus cu o capacitate de productie enorma. Ati publicat un articol despre Coreea de Nord in care ati evidentiat importanta si forta economica a Coreei de Sud in economia mondiala. Ca fapt divers Coreea angajeaza sudori din Romania in industria navala datorita comenzilor record. Deci care e secretul acestor natiuni si cum putem deveni mai mult ca ele si daca e normal sa adoptam modelul lor ? Multumesc anticipat
---------------------------------------------------------------------
Adrian Rspunde
Atita timp cit Romania va avea niste muhaiele la conducere care sa fie multumite ca sint chemate la receptii la Washington si ca pot lauda evreii pentru o mina de bani imprumut, nu se va putea face nimic, este o problema sistemica. Romania trebuie sa se indrepte prin colaborari sau individual, catre realizarea de produse cu valoare adaugata mare si din ce in ce mai mare.... Deocamdata, taiem paduri si vindem pomi, iar cei care pleaca si revin, sint culegatori de capsuni.... Sr mai fi ceva de spus? Eu stau des de vorba cu sud coreeni si chiar cu coreeni din nord, veniti aici sub o forma sau alta. Realitatea este mult diferita si logica lor functioneaza diferit fata de ce anunta media jewmericana....voi reveni pe acete subiecte si chiar pe automatizare si robotizare si legatura cu forta de munca si volumul ei implicat. Multumesc ca deobicei pentru comentari si te asigur ca esti cel mai fervent colaborator al site-ului. O seara minunata.
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh


Toamna - Tudor Ghe.

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Cum ar putea exista o lume fara Romania?

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.


In urma cu citeva zile Mugur Isarescu,asa zisul Guvernator al BNR declara cu nonsalanta unui bolnav mental ca este ingrjorat de modul cum tinerii ii vor acoperii pensia lui de batrinete atunci cind va iesii din cimpul muncii.Poate ca era beat, dar pentru un Guvernator BNR, chiar si beat fiind nu este o scuza a spune asemena enormitati.Nu este nici prima si nici ultima prostie debitata de reputatul specialist bisnitar de la BNR ancorat la corabia chiorului.

Cum poate el crea imaginea muncii lui in cadrul BNR care a reprezentat si reprezinta o pirghie importanta in economia nationala,lovind in tineri?

Atit a facut el,incit sa nu aiba incredere in tineretul roman? Pai atunci de ce a stat acolo si de ce mai cere pensie daca nu crede in ei si in ceea ce a facut?

Merita el pensie dupa ca e a trimsi tineretul la cules capsuni pentru a acoperii gaurile produse in bugetele de familie de o guvernare a BNR falimentara?

Oare nu este el un produs al unui sistem(capitalist) care ne ignora si ne sfideaza chiar si prin declaratii de acest fel? Halal sistem !!