ALTERNATIVA ROMANIEI

Este CAPITALISMUL o alternativa viabila pentru ROMANIA ?

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home ȘTIRI si ACTUALITĂȚI Cine va prelua pierderile sistemului capitalist? Există dezvoltare economică infinită pe o planetă cu resurse limitate? Un cuvînt greu în analiză:Nesustenabil….

Cine va prelua pierderile sistemului capitalist? Există dezvoltare economică infinită pe o planetă cu resurse limitate? Un cuvînt greu în analiză:Nesustenabil….

E-mail Print PDF
User Rating: / 0
PoorBest 
Din ce în ce mai mult, este imperios necesar ca o masă mai mare de oameni să înţeleagă ce înseamnă lumea în care trăim şi cum se suprapune orice vedem în jurul nostru cu modul nostru de viaţă, în special în lumea ţărilor dezvoltate sau aşa zis dezvoltate. 
Întîlnim foarte des, un cuvînt pe care cu aprox. 28 de ani în urmă nu îl întîlneam în vocabularul politicienilor sau economiştilor : SUSTENABIL sau mai bine zis NESUSTENABIL. 
Atît politicienii cît şi economiştii capitalişti discuta, atunci cînd nu le iese pasenţa, de fenomene NESUSTENABILE, dar am întrebat pe foarte mulţi canadieni şi americani, capitalişti veritabili, care este defintia cuvîntului şi cum este pus el în tabloul capitalist în care vedem că totul merge “perfect”, că stocurile cresc zilnic, ca cozonacul în cuptor, că rapoartele economice şi statistice arată creşteri ale PIB-ului, scăderi ale şomajului, preţuri din ce în ce mai mari la case, numărul excursiilor pe familie sînt şi ele în creştere şi aşa mai departe. Chiar aşa să fie şi eu să simt altceva? Hai să mergem la definiţia dată chiar de dicţionarele engleze….. 
Nesustenabil – 1. Incapabil de a menţine un ritm current sau un anumit nivel în economie sau politică. 2. O dereglare a balanţei ecologice prin intermediul dispariţiei resurselor naturale. 3. Imposibil de a susţine sau apara ceva… 
Să mergem acum în realitate şi să suprapunem aceste defintiii peste această realitate. Prima definiţie – Întreg sistemul economic capitalist depinde de ÎMPRUMUTURI care se fac, în această perioada, cu cea mai mare viteză şi în cel mai mare volum din toate timpurile, comparativ. De aceste împrumuturi, pare să depindă creşterea economică şi implicit PIB-ul, deci se doreste o dezvoltare pe baza imprumutului…... Această rată a împrumuturilor nu poate fi menţinută la un nivel constant sau scăzută, dar nu ne putem gîndi nici o clipă că resursele financiare sînt limitate, ca un paradox. 
A două definiţie – Dispariţia speciiilor de animale şi plante, distrugerea solului şi rezervelor de apă, sînt practic NESUSTENABILE, pe care capitalismul o accelerează în ideea de a creşte ceea ce nu are cum să mai crească. 
A treia definiţie – Pare să fie şi cea mai interesantă. Liderii mondiali capitalişti, nişte oameni pentru care legalizarea fraudei şi furatului a devenit stil de viaţă si o sarcina, continuă să insiste că există în realitate ceea ce mulţi dintre noi vedem că fiind utopic, faptul că putem beneficia de creştere economică infinită pe o plenetă cu resurse finite, limitate… 
Cu alte cuvinte, nouă ni se spun zilnic poveşti de acest gen, prin care politicienii capitalişti doresc sa ne arate că ceva care nu are sens, poate avea sens. 
Tot ce spun ei nu este sub nici o formă susţinut de evidente, fapte sau chiar date statistice… Ce se întîmplă, cînd această “cultură” impusă de ei zilnic pentru a ne spală creierele, devine nefuncţională? 
Tînără generaţie, care este rugată să păşească într-un viitor “luminos” al minciunii şi perversităţii capitaliste, dar ea începe să reziste si sa trăiască pe pielea lor minciunile capitaliste, însă ei nu au nimic de pierdut şi procesul de conştientizare a lor este unul lent şi de multe ori, ei sînt demolaţi moral şi acceptă tacit status quo-ul actual al clasei politice capitaliste mizerabile. 
Generaţia mai în vîrstă, în acelaşi timp, este angrenată într-un porces de încăpăţînare insistenta, prin intermediul cariea propagă ideea că totul va fi OK, dacă fiecare dintre noi vom face în continuare ceea ce ne-a băgat în mizeria actuală de la primul pas în acest capitalism… Nu este un non sens al generaţie în vîrstă? Nu este un non sens atunci cînd mulţi dintre ei spun:Trebuie să ne schimbăm fiecare dintre noi, dar ei continuă cu încăpăţînare să accepte în mod psihopatic aceiaşi algoritmi de “dezvoltare”? 
Tînără generaţie, ar trebui să muncească şi să plătească un sistem medical corespunzător, serviciile sociale şi de securitate socială, pensile şi alte cheltuieli strict necesare funcţionarii unei societăţi normale, iar în acelaşi timp, ei ar trebui să cumpere case, anumite bunuri financiare pentru ca bursă să funcţioneze şi alte “efecte” personale. Dar, tinerii ştiu că nu o pot face, însă cei în vîrstă ştiu că…au ce pierde, pentru că au agonisit cîte ceva pe parcursul vieţii şi se vor protejaţi. Aceşti oameni în vîrstă, aici discutînd de generaţia mea, vor să se păstreze status quo-ul si sa nu survină schimbări. 
Dar, care ar fi pasul următor, în acest caz şi pe fondul acestei discrepanţe? Pentru început, oamenii trebuie să înţeleagă primul pas şi să realizeze pe ce lume trăiesc. 
În lumea capitalistă, este foarte clar că, prin intermediul unei psihologii a egoismului şi consumului cu mult peste necesităţi, generaţia în vîrstă a distrus toate “proiectele” generaţiei tinere şi generaţiilor viitoare, dar această generaţie în vîrstă nu recunoaşte acest lucru, ia în continuare acelaşi set de decizii şi încearcă să întîrzie repercursiunile cît de mult posibil, pentru a-şi lua pensile şi a trăii din agoniseala făcută…. 
Dar, întreb tînără generaţie :Dacă voi a-ţi fi avut posibilitatea să agonisiţi şi să trăiţi etapele pe care le-au trăit cei în vîrstă, aţi fi procedat altfel? Tăcere, pentru că fiecare tînăr trece fenomenul prin filtrul naturii umane, voluntar sau involuntar. Cei în vîrstă sau baby boomers, cum li se mai spune, au trăit o vreme a energiei al cărei preţ a crescut constant, care i-a învăţat despre cum lumea şi natura umană lucrează. Ei au avut resurse naturale la dispoziţie, în cantităţi care părea la acea dată că fiind nelimitate şi le arata că ei pot face ce doresc. Dar, ce se întîmplă în ziua de astăzi? 
Nu prea multe şi prea mari schimbări. Realitatea este că în trecut, războaiele au condus omenirea la un ritm al dezvoltării tehnologice existenţial şi o expansiune economică după război. Distrugerile generate de război au condus la un proces firesc de refacere şi reconstrucţie sub o altă formă, AVÎND ACCES LA RESURSE NATURALE ABUNDENTE. Pentru cei ce nu au avut acces la resurse, războiul a însemnat distrugerea economiilor, fără posibilitatea de refacere, iar sărăcia a domnit şi domneşte în aceste ţări. Este ca şi cum se întîmplă un accident unui tînăr de 18 ani, dar el are resurse să se reface, în timp ce, dacă acest accident se întîmplă unui om în vîrstă de 80 de ani, este posibil să nu se mai refaca sau refacerea să dureze mult mai mult. 
Din păcate, o eroare a gîndirii, arată că un eventual război sau o calamitate naturală de proporţii, ar însemna un pas înainte spre o eventuală refacere constructivă pentru toate generaţiile, dar eu cred că acest aspect este iluzoriu în acest moment… 
Deocamdată, vedem cu claritate semne dure în economiile capitaliste, o cădere a fondurilor de pensii jucate la cazinourile gen Wall Street, o tăiere a beneficiilor medicale sau de altă natură oferite de companiile capitaliste, în timp ce tinerii au ieşit din tiparul economiei capitaliste, al motivării şi determinării faţă de muncă, ei nemaidorind să îşi cumpere un automobil performant, să îşi mai întemeieze o familie, să îşi cumpere o casă sau să aibă copii. 
Dar, cine plăteşte pierderile pricinuite de acest sistem capitalist zi de zi? Un lucru este clar : Promisiunile desarte ale politicienilor capitalişti nu pot avea nici o susţinere, absolut nici una şi ei mint continuu, ştiind că sistemul le permite şi oamenii sînt copleşiţi de probleme fără rezolvări. 
Dacă ne raportăm la PIB, trebuie să spunem că, cheltuielile au crescut enorm între 1970 şi 2015, la toate compartimentele economiei americane. Cheltuielile guvernamentale au crescut cu 80%, cele ale sectorului privat cu peste 200%, chelutielile de asigurare şi garantare a pensiilor au crescut şi ele cu peste 60%, alte cheltuieli guvernamentale accidentale au crescut cu 72%. În sistemul medical sau înregistrat creşteri de 450% iar în serviciile de securitate socială, de peste 210%.... 
Datoria guvernului American a deposit 20.000 de miliarde de dolari, dar gîndiţi-va că ea nu reprezintă nici măcar 10% din datoria totală a SUA, la care este supusă ţară. Nici o ţară de pe planetă nu a fost nevoită vreodată să suporte o asemena datorie, nici agregat, nici pe gospodărie şi nici personal. Este un dezastru total…. 
După cum vedem în statisticile oficiale, chiar dacă sînt şi ele “vindicate” de economişti, PIB-ul a crescut extrem de anemic în ultimii 12 ani în SUA şi nimic nou nu a apărut pentru un salt major al acestui PIB, ceea ce arată o discrepanţa între ceea ce spun politicienii şi realitate, promisiunile lor fiind ridicole şi total descuranjante. Politicienii nu îşi pot ţine cuvîntul sub nici o formă, ei trăind alimentaţi de minciuni şi la rîndul lor minţind permament populaţia din ţările capitaliste. 
Pe de altă parte, vedem pe cei ce doresc să menţină status quo-ul, cum sînt Trump şi Clinton, ca au relaţii foarte bune cu bancherii de la marile corporaţii bancare americane de genul Goldman Sachs, care au îngropat economia mondială şi americană, ceea ce ne indică faptul că răspunsul la :Cine va prelua perderile acestui sistem capitalist? , duce într-o singură direcţie: Contribuabilii! Dar, niciodată, politicienii nu au declarat acest lucru şi lasă populaţia să înţeleagă ce doreşte, ba mai mult, aceste mizerii politice pretind că nimic rău nu se va întîmpla şi prosperitatea va fi perpetuă, permanentă, dezechilibrul fiind o problema tranzitorie. 
Pe acest fond devastator, americanii, comunităţile, companiile şi întreagă naţiune americană si cea din ţările capitaliste, fac planuri de investiţii, de parcă dezastrul nu există şi nici nu ar fi existat vreodată… Este ca şi cum un om în vîrstă de 90 de ani refuză să îşi semneze testamentul deoarece simplu, el nu poate face faţă unei realităţi, că va veni timpul în care nu va mai fi pe pămînt. O astfel de situaţie face că strategiile economice să nu poată avea finalitate… 
Trăim într-o lume în care ldierii politici şi economici, refuză să recunoască o realitate mai mult decît evidentă, ceea ce face din noi victime sigure ale consecinţei inconştienţei acestor mizerii capitaliste care conduc. 
Realitatea este că o cădere a pieţei de la un nivel artificial extrem de ridicat la care a fost adus, face ca durerea şi suferinţele nostre să fie amplificate…. 
Cartelul băncilor centrale capitaliste a dus la o implozie de proporţii întîlnită de trei ori în ultimii 20 de ani…in lumea capitalista. 
Pregătiţi-va de aterizare ! Va fi una dura, în cazul în care ne gîndim că menţinerea acestui status quo este o soluţie a continuităţi, în locul unei schimbări de care se pare că ne este teamă, dar vom fi treziţi din acest somn, de un şoc puternic cît de curînd…. 
 
Adrian Coşereanu 
Last Updated on Sunday, 17 September 2017 08:46  

Comments  

 
-1 #1 Gheorghe Deresu 2017-09-12 00:56
Definitiile date pentru cuvantul sustenabil seamana cu definitia data pentru expresia corectitudine politica. Astfel:
Corectitudinea politica este o doctrina cultivata de o minoritate deliranta, ilogica, promovata de mass-media oficiala care sustine ca este posibil sa apuci o bucata de cacat de partea curata.
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh


Toamna - Tudor Ghe.

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Cum ar putea exista o lume fara Romania?

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.


Inchiderea Canalului Suez,care este probabila in urma a ceea ce se intimpla in Egipt,ar crea un dezechilbru mondial.Navigarea din Arabia Saudita pina in Texas ar dura cu 12 zile mai mult decit acum, pentru tancurile petroliere.Peste 8% din trasportul maritim mondial se desfasoara prin Canalul Suez.Parcurgearea lui, de catre petroliere in general,din Peninsula Aarabica pina la New York scuteste 30% din drum,la fel o reducere de 57% o pot realiza in cazul unui transport de petrol catre Franta si peste 42% pentru Olanda.In fiecare zi,prin Canalul de Suez trec peste 2,2 milioane de barili de petrol catre tarile lumii.In 2009,prin Canal au trecut 17.228 nave comerciale si tancuri petroliere.Impactul inchiderii lui il vom simti fiecare dintre noi in buzunar.