ALTERNATIVA ROMANIEI

Este CAPITALISMUL o alternativa viabila pentru ROMANIA ?

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home ȘTIRI si ACTUALITĂȚI Procesul de GENTRIFICARE. Ce inseamna GENTRIFICAREA si cit de rea sau de buna este ea pentru o economie? Ce se intimpla daca ne opunem ei?

Procesul de GENTRIFICARE. Ce inseamna GENTRIFICAREA si cit de rea sau de buna este ea pentru o economie? Ce se intimpla daca ne opunem ei?

E-mail Print PDF
User Rating: / 0
PoorBest 
Analiza procesului de gentrificare, este una extrem de complexa insa arata un mod de gindire, care ofera societatii o evolutie sau inevolutie, depinde de anumiti factori.
“Gentrificarea se refera la un proces de reinoire si imbunatarire urbana a unei comunitati sau tari, prin dezvoltare economica, astfel ca rezidentii originali ai zonei sint marginalizati sau indepartati din zona si locul lor, partial sau total, il iau rezidenti bogati si mediul de afaceri, rezultind in final in cresterea valorii proprietatilor din zona respectiva”.
Mult timp, in capitalism, s-a discutat despre Gentrificare, ca un flagel al comunitatilor si o perioada destul de lunga, ne-am familiarizat cu procesul urmator: O comunitate stabila si relativ veche formata din clasa de mijloc(cu partea ei de jos sau sus), este distrusa atunci cind persoane mai bogate sau un mediu de afaceri evoluat, vin in cadrul acestei comunitati, ridicind pretul proprietatilor din zona respectiva si fortind populatia mai saraca si cu proprietati mai putin ingrijite, sa paraseasca zona, pentru alte zone rezidentiale. 
Asistam la acest proces in multe orase americane, in care, in zone ale fostei clase de mijloc, pentru a nu se pierde valoarea propietatilor din zona respectiva, fie guvernul local vinde suprafete unor dezvoltatori pentru a construi case moderne, obiective turistice sau comerciale de calitate ridicata, insa o parte a celor care deja traiau acolo, beneficiaza de o crestere a valorii proprietatilor lor si mai mult, vor face eforturi pentru a tine pasul cu urbanizarea si modernizarea zonei, fie mari investitori gasesc solutii pentru a dezvolta anumite capacitate economice.
Dar, in cadrul acestui proces, apar si probleme. Foarte des, clasa proprietarilor muncitori, care traiesc in aceasta comunitate, traiesc un fenomen in care cei bogati care vor sa cumpere spatii si sa dezvolte zona, urmaresc sa o faca ieftin si in special de la persoane in virsta, care vor sa vinda pentru a pleca la copii sau la casele de batrini. Acest aspect poate fi privit pozitiv sau mai putin, insa acesti oameni in virsta cu siguranta nu ar mai fi investit in aceste proprietati si zona ar fi ajuns la un nivel valoric si mai scazut.
Fara discutie ca apar in cadrul acestui proces de Gentrificare si costuri sociale, cind o comunitate se dezintegreaza cind penetreaza in zona mediul de afaceri sau persoane bogate, care vor sa isi construiasca proprietati, iar fosti vecini parasesc zona si atmosfera comunitatii se schimba. Realitatea este ca acele comunitati in care rezidentii se schimba cu o dinamica ridicata, au de cele mai multe ori o rata a infractionalitatii mai mare si apar probleme de stress si sanatate pentru ceilalti rezidenti.
Deci, exista si aspecte pozitive si negative ale Gentrificarii, pentru ca exista posibilitatea ca Romania sa accepte fenomenul in multe comunitati, daca nu chiar este in derulare. Exista si situatii, cind datorita situatiei economice, rezidentii unei anumite zone, sau o mare parte a lor, parasesc zona si nu mai revin, lasind suprafete mari si case in paragina si vom vedea acest aspect in continuare, el avind un impact economic major asupra zonei si comunitatii.
Datorita declinului in numarul locurilor de munca si falimentelor, vinzarile imobiliare in anumite zone a inregistrat scaderi semnificative, valoarea unor case ajungind chiar la zero dupa cum vom vedea, iar criminalitatea zonei crescind exponential. Este la fel de adevarat ca in conditiile actuale de pret, foarte multe proprietati sint extreme de costisitoar de intretinut, iar multi rezidenti nu au cum sa acopere costurile, preferind sa plece din zona., aceasta zona raminind un magnet pentru criminali, traficanti de droguri si alti infractori, care in final devine o zona cu pericol sporit pentru suprafetele de la periferie sau din vecinatate.
Cind o serie de investitori vin sa invetsetasca intr-o anumita zona mai rau cotata, intervine, uneori, problema Degentrificarii, datorita unui raport debalansat intre proprietatile pe care le construiesc ei si cele existente, deja darimate sau in stare jalnica si cu oameni fara pretentii, ceea ce face ca agentii imobiliari sa intimpne probleme in gasirea clientilor. 
Sint situatii in care guvernele locale, prefera sa bage buldozerele si sa ofere anumite sume de bani actualilor rezidenti, dupa care sa ofere proiecte majore investitorilor, in acea zona.
In ultima perioada s-a inradacinat ideea in zona imobiliarelor, ca pretul locuintelor este si va fi permanent in crestere, ceea ce este o utopie si un fals al economiei capitaliste, in care un grup de oameni se joaca cu sentimentele noastre si ne ofera certitudini care nu au legatura cu realitatea.
Am vazut in America, cu ochii mei, asa zisele “rust belt cities”, adica orase lasate in paragina sau in rugina, unde populatia a scazut dramatic din cauza conditiilor economice si dependentei majore a industriei din zona, de mersul economiei in anumite domenii, cum ar fi industria auto. Am vazut cum pretul caselor din anumite zone intinse ale Detroitului, emblema constructiei de masini din SUA, au ajuns la 100 de dolari o casa. La fel, in Rockford, Illinois, casele sint demolate de guvernul local datorita lipsei lor de valoare si pericolului social pe care il reprezentau hoardele de criminali si hoti de toate felurile aciuiti in zona. In Kansas City, in anumite zone s-a incercat vinzarea de case la 999 dolari, insa nu au fost foarte multi clienti…
Deci, exista situatia in care nu se mai pune problema pretului locuintelor ci doar a terenului si gasirea investitorilor pentru anumite proiecte zonale care vor resuscita interesul pentru o noua zona rezidentiala.
In America “ruginita” si in situatie economica devastatoare, poti conduce automobilul pentru mai multe ore si poti vedea numai case in care nu ti-ai dori sa traiesti vreodata, pentru ca acest process al gentrificarii tine cont si de capacitatile economice create si posibilitatea absorbtiei fortei de munca in acea zona, insa acest aspect in capitalism este extrem de volatil si aceste capacitati economice isi pot schimba optiunile oricind…deci aici trebuie avut in vedere aspectul relativitatii in cadrul gentrificarii si traiectoria investitiilor, raportat la situatia economica generala. 
Sint o serie de spatii comerciale libere in marile orase americane si cele canadiene, in centrul Londrei, in Manhattan(New York City) si alte mari orase capitaliste, care nu isi pot gasi proprietarii sau investitorii. In aceste zone, spatiul conteaza mai putin, ci accesul este foarte important.
America si sistemul capitalist a cistigat in valoarea proprietatilor prin dinamica deplasarilor in teritoriu, prin crearea de noi capacitati de productie si valorificarea resurselor unor zone, care multi au crezut ca vor fi peren bogate. 
Sa ne gindim la cifra de afaceri a companiei UHaul, care ofera autocamioane destinate mutarii de mobilier si alte accesorii ale populatie care se relocheaza. Cifra lor de afaceri a fost si este extreme de fluctuanta….si in cadere majora in ultima perioada, cind dezechilibrul economic este major si arata starea economiei americane pe ansamblu.
Totusi, este de remarcat faptul ca prezenta locurilor de munca, a magazinelor si mall-urilor, a scolilor si cinematografelor, nu este sufficient pentru a da valoare zonei. Proprietarii potentiali vor compara aceste zone si proiectele dezvoltate in zona, cu alte zone sau orase.
In anumite zone, rezidentii sint inteligenti si accepta procesul de gentrificare intr-o anumita masura, pentru ca valoarea caselor lor sa creasca si mediul in care isi cresc copiii sa fie unul favorabil si in concordanta cu ceea ce doresc ei. In acelasi timp, multi doresc sa isi pastreze acelasi standard de viata si costurile in zona sa nu creasca datorita gentrificarii.
Marea problema apare, in cadrul acestui process de Gentrificare, in zonele rurale, care sint parasite in grupuri mari de catre rezidenti, datorita disrepantelor din ce in ce mai mari in atragerea de investitori si crearea de piete de desfacere a unor produse. Acesti rezidenti ai zonelor rurale, se deplaseaza spre marile metropole sau orasele cu potential, din imprejurimi, fie pentru gasirea de locuri de munca, fie pentru a oferii o educatie mai buna copiilor, lasind in urma, magazine, scoli, case si alte obiective specifice zonei rurale respective. Guvernul capitalist face mult prea putin pentru a contracara aceasta deplasare haotica, de cele mai multe ori, iar legatura guvernului capitalist cu sectorul economic privat capitalist, nu se concretizeaza in ceva constructiv, daca nu este vorba de spaga si cistiguri rapide…ceea ce arata ca acest tip de guvern crony capitalist nu gaseste si nici nu cauta, de cele mai multe ori, solutia pentru anumite potentiale zone rezidentiale, prin intermediul Gentrificarii.
Problema centrala, care apare si impiedica acest fenomen al Gentrificarii rurale, este dispersia investitiilor si structura lor in teritoriu. Discutam de uzura morala a unor echipamente industriale si reinoirea liniilor de productie in multe companii private, dar nu discutam de posibilitatea deplasarii acestor linii de productie vechi, functionale, in zonele rurale si gasirea de solutii pentru ocuparea fortei de munca in zonele respective si chiar deschiderea unor noi capacitati economice cu diferite finalitati, salariile fiind mult mai mici in zonele rurale si oamenii mult mai stabili, insa guvernele crony capitaliste nu actioneaza in acest sens si impiedica partea pozitiva a Gentrificarii. 
Este o intreaga teorie pe care nu am sa o dezvolt in acest articol, insa trebuie sa stim ca sint solutii, atit pentru cresterea valorii proprietatilor cit si pentru ocuparea fortei de munca zonale si gasirea de solutii in spectrul social.
Cu cit mai multi oameni vor pleca din industria extractiva sau agricultura, vom asista atit la orase pustii cit si la un dezinteres al guvernelor locale pentru gasirea de solutii paralele. Cu cit orasele agricole si miniere se vor restringe, cu atit activitatile comerciale vor fi si ele diminuate, lasind orase din mediul rural la dispozitia persoanelor in virsta, cu consum limitat si fara posibilitatea de a fi active pentru economia zonei.
Un alt aspect ar fi legat de cei care mostenesc anumite proprietati de la parinti, in zonele rurale, unde sint ferme, insa tinerii sint rupti de activitatile agricole. Este putin probabil ca acestia sa revina in mediul rural si sa petreaca ore in sir conducind automobilul, pentru a intretine aceste ferme, dar si in acest caz, sint solutii, insa statul capitalist nu are in vedere realizarea unui mediu economic ci este in fuga dupa profit, furat si delapidari de proportii, pentru ca este statul afaceristilor si nu al poporului, care plateste angajatii lui.
Vedem la lucru, un proces de gentrificare, destul de inteligent pus in practica, in Detroit, in Chicago si in unele orase din Arizona si Louisiana si nu numai, insa in continuare spun ca statul capitalist si mentalitatea de profit foarte rapid, vor impiedica realizarea unor proiecte durabile si eficiente, insa in Romania inca se mai poate face ceva si se pot gasi solutii care sa convinga. Deci exista si beneficiari ai Gentrificarii insa si victime ale ei, insa este foarte important sa gindim acest proces, care poate scoate din mizerie zone economice mari….dar trebuie….. gindit.
 
Adrian Cosereanu
 
 
Last Updated on Sunday, 17 September 2017 08:19  

Add comment


Security code
Refresh


Toamna - Tudor Ghe.

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Cum ar putea exista o lume fara Romania?

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.


Inchiderea Canalului Suez,care este probabila in urma a ceea ce se intimpla in Egipt,ar crea un dezechilbru mondial.Navigarea din Arabia Saudita pina in Texas ar dura cu 12 zile mai mult decit acum, pentru tancurile petroliere.Peste 8% din trasportul maritim mondial se desfasoara prin Canalul Suez.Parcurgearea lui, de catre petroliere in general,din Peninsula Aarabica pina la New York scuteste 30% din drum,la fel o reducere de 57% o pot realiza in cazul unui transport de petrol catre Franta si peste 42% pentru Olanda.In fiecare zi,prin Canalul de Suez trec peste 2,2 milioane de barili de petrol catre tarile lumii.In 2009,prin Canal au trecut 17.228 nave comerciale si tancuri petroliere.Impactul inchiderii lui il vom simti fiecare dintre noi in buzunar.