ALTERNATIVA ROMANIEI

Este CAPITALISMUL o alternativa viabila pentru ROMANIA ?

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home ȘTIRI si ACTUALITĂȚI Asa cum era de asteptat si cum am prevazut, inteligenta politica si diplomatia de calitate isi spune cuvintul. Rusia a venit cu solutii rezonabile si eficiente pentru rezolvarea crizei Nord Coreene. Inca se poate....

Asa cum era de asteptat si cum am prevazut, inteligenta politica si diplomatia de calitate isi spune cuvintul. Rusia a venit cu solutii rezonabile si eficiente pentru rezolvarea crizei Nord Coreene. Inca se poate....

E-mail Print PDF
User Rating: / 0
PoorBest 
In ultima perioada, Moscova a urmarit atent, pe principiul politic “wait and see”, derularea evenimentelor la nivel international legate de Coreea de Nord si conflictul din Peninsula Nord Coreeana. Insa, Kremilinul a elaborat un plan extrem de pragmatic si greu de refuzat de parti, insa destul de dificil pentru americani, pentru faptul ca elimina persepctiva unui razboi in Peninsula, ceea ce de departe nu are cum sa satisfaca pe yankees. 
Doctrina politica “soft power” abordata de Rusia prin glasul si inteligenta Presedintelui Putin, demoleaza in totalitate “Noua Ordine Internationala” dorita de americani.
La ce se refera planul rus de pace si stabilitate in zona? Granita rusa este relativ foarte aproape de punctele militare strategice nord coreene. Rusia a propus extinderea conexiunii acordului Eurasia, catre est, pentru a cuprinde economic Coreea de Nord. Rusia a oferit nord coreenilor toate datele si avantajele pe care o astfel de conexiune cu economii in dezvoltare, ar reprezenta un mare avantaj pentru economia nord coreeana si asteapta de la ei confirmarea totala si oficiala a acceptarii. O evitare a acceptarii ar face situatia Coreei de Nord dificila in plan international si in special cu vecinii asiatici din Eurasia.
Presedinetele Putin a propus acest plan detailat, Presedintelui Xi, la intilnirea BRICS din 4 Septembrie de la Xiamen, Provincia Fujian. Presedintele chinez s-a aratat interesat de intitiva rusa, pe care a considerat-o o solutie viabila pentru zona sud est asiatica. Evident Xi nu are nevoie nici de razboi la granite si nici de echipamente militare americane in vecinatate. Mai mult, Chinezi pastreaza Coreea de Nord ca o carte mare in mineca, datorita incercarii americanilor de a domina zona Marii Chinei de Sud, unde chinezii s-au instaurat, construind chiar insule pe mare si baze militare pentru a controla traficul in zona, ceea ce nu este pe placul Flotei Americane din Pacific si nici al japonezilor, al caror comert cu petrol este derulat prin aceasta mare.
Cu putin timp in urma, am asistat in cadrul ONU la votul unor noi sanctiuni economice impotriva Coreei de Nord, votate in unanimitate, dar care insa nu sint nici pe departe cele cerute de America. Ele includ o reducere cu 30% a importului de petrol rafinat si crud, o interzicere a exportului de gaz natural al nord coreenilor, o interdictie la export pentru textilele produse in Nord Coreea, care reprezinta un department important al economiei nord coreene, care in ultimii trei ani a adus tarii peste 760 de milioane de dolari si o interdictie internationala a reinoirii permiselor de munca pentru cetatenii nord coreeni care lucreaza in afara tarii si care reprezinta o sursa de bani importanta pentru cei din tara, acestia fiind peste 90.000 din cifrele oficiale.
Dupa cum va imaginati, oricare dintre aceste restrictii pot fi “evitate” in mod intelligent, dar problema in zona nu se va rezolva prin aceste sanctiuni ci planul economic rus pare sa fie cel mai realist in acest moment.
America a vrut sanctiuni mult mai dure, insa Rusia si China s-au opus planului chiar inainte de a fi supuse votului ONU. Lavrov i-a spus Secretarului de Stat American Rex Tillerson ca ceea ce impune situatia in acest moment, este “un limbaj mult mai adecvat gravitatii conjuncturii create in peninsula Coreeana, din partea SUA si abordarea unor unelte politice si diplomatice de cautarea cailor pacii prin aceasta rezolutie”.
Presedintele Putin s-a opus total embargoului total energetic si interzicerii exportului de gaz catre nord coreeni, care in opinia sa, ar insemna “o situatie foarte delicata pentru spitale, scoli, institutii si casele oamenilor”. Evident americanii nu au fost multumiti cu pozitia Rusiei insa nu au avut de ales.
Este foarte clar ca prioritatea Rusiei si Chinei, este STABILITATEA guvernului de la Pyongyang si ele nu vor accepta sub nici o forma o schimbare de regim si presedinte, asa cum nu au acceptat nici in Siria. Ele nu vor accepta o alterare a mesei de sah geopolitice in zona si cu siguranta nu vor accepta un atac care sa aduca in cele doua tari un volum masiv de refugiati, asa cum pracitca SUA in toate tarile atacate, pentru a crea daune colaterale celor pe care ii are in “vederi” cum este cazul Europei acum.
China s-a opus blocarii conturilor bancare ale nord coreenilor, dar au promis o reducere si chiar suspendare pe o perioada limitata a transferurilor bancare de la bancile chineze catre Coreea de Nord.
Dar, hai sa examinam un alt eveniment de prima mina care a avut loc la Vladivostok, Forumul Economic Estic, care a fost tinut la numai 300 de km de bazele nucleare ale nord coreenilor, dotate cu de acum faimoasele rachete Punggye-ri.
Rusia a propus o cale ferata moderna Trans Coreeana, care ar conecta economic cele doua Coreei si ar extinde ruta in zona de est asiatica, pentru un comert si o dezvoltare care ar arata Coreei de Nord ca poate avea avantaje economice majore in colaborare. La Vladivostok, Presedintele Putin a reiterat intentia Rusiei de a difuza isteria din jurul Nord Coreei si a avertizat ca “mergind mai departe cu sanctiunile, drumul este spre…cimitir”. 
Printre altele , liderul rus a aratat ca este un cunoscator al mentalitatii nord coreenilor si “chiar daca ar minca iarba intreaga populatie nord coreeana, nu vor ceda presiunilor americane, pentru ca este o problema de mindrie si istorie…”. El a propus in locul armelor, un mediu de afaceri activ si terminarea procesului stupid de sanctiuni dictate de SUA tarilor care nu ii asculta si nu iau deciziile care vor ei, pentru ca procesul de globalizare nu poate fi un proces selectiv, el exista sau nu exista.
Evident, Presa Jewmericana a criticat violent propunerile liderului de la Kremlin, considerind un final dramatic si o incurajare a lui Kim in intentiile lui…numai pentru ca jewmericanii sa poata merge mai departe pe panta razboiului.
Mai mult, Rusia a lucrat la un accord si a obtinut aprobarea Coreei de Sud pentru o intelegere tripartida, intre Seul, Moscova si Pyongyang si chiar a schitat traseul si destinatiile unor investitii comune in acest proiect care ar face legatura dintre cel mai sudic punct al Peninsulei Coreene, si estul departat al Rusiei si evident cu trecere prin China.
Primul Ministru sud coreean Moon, a propus Moscovei “construirea a noua “poduri”, care sa creeze conexiunea dintre Peninsula Coreeana si estul indepartat al Rusiei, acestea fiind in domeniul petrolier, cailor ferate, cailor navale, crearii de grupuri commune de lucru, agricultura si cooperare tehnica”.
 
Evident, America a fost impotriva, justificind mereu ca o refacere economica ar oferi lui Kim mai multe resurse in dezvoltarea planurilor lui militare… Dar, impotriva cui? A partenerilor de afaceri? Jewmericanii sint in totala ceata….
Mai mult, premierul sud coreean Moon, a adaugat ca tratatul trilateral cu Rusia si Coreea de Nord ar trebui sa aiba in vedere chiar proiecte majore in Estul Indepartat al Rusiei, el spunind pe buna dreptate, la intilnirea cu liderul rus, ca “dezvoltarea economica a Peninsulei Coreene va promova prosperitatea pentru cele doua tari si ar ajuta la schimbarea economica dorita de Kim in Coreea de Nord, creind bazele implementarii diferitelor politici economice commune..”. Dar si aici, SUA s-a opus, deocamdata…
Presedintele Putin la invitat pe Primul Ministru sud coreean la Vladivostok, la o expozitie de proportii la Russky Island. Premierul sud coreean a  primit cu placere invitatia si a avut o intilnire de citeva ore cu liderul de la Kremlin, iesind din miting si oferindu-si unul altuia cadouri simbolice si impratind zimbete, cu totul altfel decit a iesit Netanyahu de la Kremlin si Soci impreuna cu generalii lui, la fel de distructivi si criminali ca si aliatii lor de la Washington. 
Ca totul sa para potrivnic intentiilor de razboi ale americanilor in Peninsula Coreeana, Ministrul de Externe japonez, Taro Kono si cel al Coreei de Sud Kang Kyung wha, au agreat de comun cu planul Rusiei si chiar au aplaudat arhitectura lui, propusa de Presedintele Putin.. 
Moscova a invitat Tokyo la discutii, invitatie care a fost foarte bine primita de japonezi, in ideea rusa de a construi mai multe poduri de legatura intre natiunile zonale si chiar o legatura economica mai strinsa intre Japonia si Eurasia, prin intermediul Belt and Road Initiative(BRI) si Eurasia Economic Union(EAEU)… Toate partile vor sa duca la finalizarea proiectului Trans Korean Railway, care sa faca legatura cu magistrala feroviara Trans Siberiana…. Deci se poate, dar a trebuit, asa cum am prevazut, sa intervina Presedintele Putin pentru a gasi o solutie in extremis, pentru pacea si stabilitatea mondiala. Va fi interesant cum il vor mai ponegrii jewmericanii din Media, dupa aceste initiative acceptate conditionat sau total de toate partile.
 
Seulul doreste o retea feroviara care sa conecteze Coreea de Sud si Coreea de Nord cu teritoriul tarilor din Eurasia, care face sens perfect pentru al cincilea cel mai mare exportator la nivel mondial, care este Coreea de Sud. 
Coreea de Sud a fost”handicapata” ani de zile de izolarea impusa nord coreenilor si faptul ca nu au putut avea o cale ferata, deci un transport mult mai ieftin, spre teritoriile tarilor din sudul Rusiei si tarile din Eurasia. De data asta Presedintele Putin a pus fata in fata partile si a devenit strategul principal pentru comertul sud est Asiatic si tinuturile bogate dar indepartate estice ale Rusiei. 
Liderul rus a tinut sa precizeze :”Noi putem sa aprovizionam prin retele si conducte de gaze si petrol Peninsula Coreea si sa integram retelele electrice si sitemul de transport feroviar, in favoarea ambelor Coreei.Implementarea acestor initiative nu vor reprezenta numai un beneficiu economic, dar cu siguranta vor duce la constructia increderii si stabilitatii in Peninsula Coreeana…”. Ce ar mai fi de spus? Cine vrea razboiul si cine vrea pacea, stabilitatea si prosperitatea natiunilor zonei?
 
Presedintele Xi a aplaudat initiativa rusa si a manifestat dorinta tarii sale de a participa activ la procesul de interconectare si de integrare a Pyongyang-ului in cooperarea economica zonala via Trans-Coreean-Trans-Siberian, cit si la dezvoltarea retelei de conducte petroliere venite din partea nord estica a Rusiei, din Siberia.
 
Intreaga delegatie a Coreei de Nord, invitata si prezenta la Vladivostok, a agreat cu propunerile Presedintelui Putin, dar cu conditia eliminarii obstacolului militar si amenintarilor americane, spunind ca “sintem de accord intru totul cu propunerile liderului rus, dar situatia actuala ne face sa credem ca aceste intiative nu pot fi implementate, dar asteptam cadrul de pace si liniste care sa duca la inceperea lucrarilor.” Nord Coreeni vor sa fie parte la negocieri, in jurul mesei de 5+1, americanii fiind acel 1.
La ce diversiuni vor apela americani pentru ca razboiul sa nu poata fi evitat, avind in vedere ca conflictele militare au fost ceea ce au scos din incurcatura intotdeauna economia americana….
 
Adrian Cosereanu
Last Updated on Sunday, 17 September 2017 13:45  

Add comment


Security code
Refresh


Toamna - Tudor Ghe.

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Cum ar putea exista o lume fara Romania?

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.


The New York Times din 4 Septembrie 2010 prezinta in pagina "International" un articol in care se arata ca autoritatile italiene urmeaza exemplu Sarkozy si evacueaza tiganii din orasele peninsulare.Dar ceea ce este cel mai rau este ca se titreaza cu litere mari - "Actiunea de Reducere a Emigrantilor Romani se Imprastie in Toata Europa".Am crezut ca vor sa limiteze emigrarea doctorilor,specialistilor,tehnicienilor si inginerilor romani,dar nu a fost vorba despre aceste categorii care au umplut golurile lasate de prostia occidentala.In articol  trateaza ceea ce inseamna acesti tigani pentru Europa si provenienta lor,adica sint considerati ca fiind in totalitate romani.Se ofera chiar si o fotografie si multe detalii la modul cum traiesc si cit de saraci sint ei.Ceea ce nu se vede si nu se titreaza in paginile ziarului este de ce acesti tigani care nu pot fi nici pe departe confundati cu poporul roman,au ales ca destinatii preferate pe francezi si pe italieni.Oare nu sint aceste doua tari de destinatie a tiganilor cele mai apropiate din punct de vedere al caracterului,de acesti tigani? Oare faptul ca ei se simt bine, fura,violeaza,maninca din gunoaie si nu muncesc, sint atribute ale vietii franceze si italiene cotidiene? De fapt am vazut ce fac italieni in Romania,cit de infractori sint,caracterul lor "constructiv" si la fel francezii cu tiganii lor care se pare ca sint mai multi decit albii in acest moment in Franta.Deci spune-mi cu cine te imprietenesti ca sa iti spun cine esti,iar pentru zeci de ani prietenia franco-tiganeasca si italo-tiganeasca a dainuit in pace si prosperitate reciproca.