ALTERNATIVA ROMANIEI

Este CAPITALISMUL o alternativa viabila pentru ROMANIA ?

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home ȘTIRI si ACTUALITĂȚI Globalismul se întoarce că un boomerang împotriva clasei de mijloc, pe care o distruge şi odată cu ea, distruge coloana vertebrală a capitalismului, creînd un crony capitalism de o centralizare excesivă…

Globalismul se întoarce că un boomerang împotriva clasei de mijloc, pe care o distruge şi odată cu ea, distruge coloana vertebrală a capitalismului, creînd un crony capitalism de o centralizare excesivă…

E-mail Print PDF
User Rating: / 0
PoorBest 
Imediat cum cineva este capabil să găsească o soluţie prin care statul să intervină în sprijinul celor care îl plătesc, imediat este denumit…communist…,iar în capitalism se discuta în mod pervers de promovarea sectorului privat, iar în final, vedem toate marile companii şi corporaţii private îmbulzindu-se să ofere şpăgi enorme pentru a avea contracte cu statul şi ne întrebăm: Ce capitalism este acesta fraţilor, dacă companiile private doresc să fie ancorate in afaceri cu statul sin u intre ele, iar din ce în ce mai mulţi lucrători îşi doresc să lucreze pentru stat. Au înţeles corporaţiile că socialismul şi comunismul sînt soluţiile economice sau variante la actualul dezastru si au aderat la ideologia acestor sisteme, in mod pervers? Au înţeles oamenii că inegalitatea şi lipsa unor perspective şi a unui loc de muncă decent, pot fi contracarate numai dacă ei lucrează la stat? 
Realitatea este alta. Cînd oamenii sînt dependenţi de guvern, şi capitalişti ştiu acest lucru, ei sînt mult mai uşor de controlat, lucru pe care îl văd zilnic în Canada, unde guvernul este cel mai mare angajator, dar în structuri economice dereglatoare pentru economiile capitaliste teroriste şi creatoare de reguli şi legi de funcţionare cît mai birocratice, in final acesti angajati ai guvernului avind salarii enorme si comportindu-se ca niste vatafi ai economiei. 
Eu sînt promotorul ideii prin care guvernul poate şi trebuie să intervină în economie, dar NU numai prin legi şi circulare ordonate tuturor ramurilor si departamentelor economice ci chiar creînd companii productive de stat, intrînd în economie pentru a salva pe cei ce ii plătesc(contribuabilii) şi cei ce sînt osîndiţi şi frustrati de mizeria structurilor capitaliste corporatiste. 
Aud mereu tineri care merg cu resumeul în mînă la diverse corporaţii sau companii private şi în final li se spune că nu au suficientă experienţă în domeniu pentru a fi angajaţi, dar ei au terminat facultatea de cîteva luni sau mai puţin şi este imposibil de pus problema experienţei. Altora li se spune că nu au pregătirea adecvată şi ei sînt confuzi la auzul acestor vorbe, pentru că au terminat cursurile unei instituţii de învăţămînt superior şi nu văd ce ar mai trebui să facă… 
Ce fac aceşti tineri de care îşi bat joc globaliştii corporatişti privati? Se pierd, ei uită ce au învăţat, sînt complexaţi de contactul cu o realitate falsă arborată de capitalişti şi în final se degradează lucrînd sub calificarea lor, păstrînd un complex profesional şi social al unei incapacitati false a lor, imprimată de structurile private capitaliste. 
Dacă ar există structuri productive de stat, unde aceşti tineri, consideraţi încă necopţi pentru focul capitalist şi fuga nebunească după profit a corporaţiilor private, ar putea activa şi cîştiga experienţă, unde şi-ar îmbunătăţii cunostiintele profesionale, unde ar cîştiga un salariu decent, unde ar putea să gîndescâ constructive si practic structurile productive, cu alte cuvinte ei s-ar simţi utili şi ar dori să meargă mai departe. 
Dacă, după experienţă cîştigată în sectorul productiv de stat, corporaţiile private şi-ar manifestă dorinţa de a lua în rîndul lor aceşti tineri pregătiţi şi cu experienţă în domeniu, iniţial refuzaţi de acest sector corporatist privat, aceşti capitalişti ar trebui să plătească pentru înrolarea lor in sectorul capitalist, oferind statului posibilitatea să creeze alţi tineri şi să le ofere experienta în structurile de stat, după care pot fi transferaţi în sectorul privat, dar cu plata către stat facuta de capitalisti, de corporatiile private, cind sint trasferati. În acest fel, sectorul de stat ar face competiţie cu sectorul privat, ar exista produse cu mult mai ieftine, pentru că sectorul de stat nu ar avea nevoie să fie atît de avar ca sectorul privat şi în al doilea rînd, ar crea valori utile in economie şi ar continua pregătirea altora pentru evoluţia economiei. 
Ce poate fi rău în acest mecanism? Este mai bine sa lăsăm tinerii să se uzeze moral şi profesional, sa nu isi poată crea o familie, să umble complexaţi cu resumeurile în mînă si sa fie refuzaţi de cei ce nu ar trebui sa ii refuse si ar trebui sa le dea o sansa sin u sa fie lasati sa înţelaga faptul că au făcut o facultate degeaba, iar in final sa nu poată plăti studiile efectuate, să stea cu părinţii datorită situaţiei financiare delicate, pînă la peste 40 de ani? Sint mai bune aceste scenarii, stimati capitalisti?  Ar fi o prostie şi uite că o trăim alături de sistemul ignoranţei, aroganţei şi sfidării capitaliste. 
De multe ori, ni se spune că nu avem compasiune, atunci cînd obiectăm extinderii structurilor şi acţiunilor guvernelor capitaliste în direcţia programelor sociale(pomenilor institutionalizate), dar acest punct de pornire este unul eronat dar generat de capitalişti în mod voluntar, pentru a crea contradicţii valorificate de un grup de infractori. Este la fel de adevărat că statul capitalist este cea mai coruptă structura economică si politica întîlnită vreodată şi creata după coordonatele fraudei, iar în final, acest stat capitalist actual creînd ….clasa de mijloc, ca o ruşine de proporţii adusă însăşi sistemului capitalist, fara ideologie si identitate. 
În America, există în acest moment, cu mult peste 100 de milioane de americani care primesc bani, sub un program sau altul, de la statul American, de la guvernul federal, în fiecare luna, iar numărul americanilor care sînt independenţi financiar cu adevărat, se restrînge exponenţial… 
De fapt, numai 25% dintre americani au mai mult de 10.000 de dolari economsiti pentru situaţii imprevizibile sau cumpărături necesare dar accidentale. Dacă noi vom ajunge la ideea că este necesar să depindem de guvern în sistemul capitalist pentru situaţia noastră EXISTENŢIALĂ, acest lucru ar oferii globaliştilor uneltele cele mai complexe pentru a ne putea controla, pentru că în final, chiar dacă perfizii se definesc că fiind capitalişti, ei doresc că noi sa depindem cît mai mult de guverne, deoarece, aceia care sînt dependenţi de guvern, ÎŞI MANIFESTĂ DIN CE ÎN CE MAI PUŢIN DORINŢA DE A SE EXPRIMA CRITIC ŞI DE A NU FI DE ACORD CU AGENDA DE LUCRU A GUVERNULUI… 
 
În 1992, peste 90% din partea de jos a clasamentului social al celor ce aveau un loc de muncă, deţineau 60% din venitul pe economie al ţării. Anul trecut, ei deţineau numai…49,7%, dar ei muncesc mai mult şi suferă la fel de mult sau poate cu mult mai mult… Bogăţia societăţii capitaliste este concentrată la vîrf, iar clasa de mijloc este devastata zilnic şi personalitatea ei este erodată chiar de deciziile…guvernelor capitaliste, pentru ca aceste guverne doresc să creeze clasa de mijloc din angajaţii la stat…ca un paradox al sistemului insasi. 
2/3 din populaţia Americii, trăieşte de la un cec la altul, primit de la locul de muncă, trăind pe muchie de cuţit, în condiţiile în care marea lor majoritate sînt familişti sau au obligaţii conjugale… 
 
Chiar astăzi, a apărut un articol în Business Insider care arată că economia americană dar şi cele capitaliste nu au…vreo direcţie către o soluţie sau un punct de echilibru economic…dar acest dezavantaj este unul generat de globalişti şi în avantajul acestui grup de infractori… 
 
America nu are nici un plan pentru sistemul de sănătate şi nici o strategie pe care să o urmeze, însă costul acestui sistem este din ce în ce mai mare şi evident, grevează salariile lucratorilor. 
America nu are nici un plan prin care să trateze fenomenul de globalizare ci s-a bazat pe exportul de dolari şi crearea de rezerve în dolari la băncile naţionale capitaliste de pe intreg mapamondul, care,  pentru a-şi menţine valoarea acestor rezerve, fie trebuie să cumpere(imprumute) în continuare dolari, fie trebuie să muncească ieftin pentru SUA, ca americanii să trăiască bine muncind puţin sau deloc. America nu are nici o strategie care să sustina eventualele schimbări economice radicale în economia mondială şi în finanţele globale, crezînd în continuare că mecanismele financiare confecţionate de aceşti americani, vor funcţiona pentru totdeauna, ceea ce se vede clar că nu mai este cazul, mai ales pentru faptul că un număr mult prea mare de studenţi străini au “călcat” universităţile americane înainte de a începe să gîndească pentru ţările lor şi au făcut-o şi o fac mult mai bine decît tinerii americani. Însă, schimbările economice la nivel mondial, îşi pun amprenta, mai mult sau mai puţin controlat, pe schimbările care au loc în economia americană. 
America discuta de cifre cu multe zeroruri, legat de infrastructură, dar nu există nici în acest domeniu nici un plan şi totul este lăsat la latitudinea politicienilor din zonele sau statele americane, fără nici o sincronizare la nivel naţional. 
Planul pe care americanii îl au, este cel al Rezervelor Federale legat de modul cum ar trebui să acţioneze această banca centrală a SUA şi ce program post criză financiară ar trebui să adopte, care se doreşte în mod absurd să corespundă unei creşteri economice, care nu poate avea loc sub nici o forma, din moment ce este singurul plan al economiei americane, iar cele de mai sus nu există, în domenii vitale economiei. 
În mod normal, America nu ar trebui să îşi clădească economia în baza unui plan, politicienii ţării ar trebui să aibă în vedere crearea unei pieţe libere, însă atît politicienii, economiştii, cît şi oamenii de rînd, nu înţeleg si nu pot fi făcuţi să înţeleagă importanta economiei de piaţă, findca ea a fost confiscata şi controlată în mod pervers de Wall Street şi deci nu mai există, indiferent de planurile care ar putea fi construite. 
Economia americană, cu sau fără voia ei, este o economie de consum care nu produce suficient sau chiar produce extreme de putin, şi deci va fi oricum integrata în economia globala, ceea ce va fi din ce în ce mai rău pentru lucrătorii americani, pentru că în acest moment ei nu mai sînt lucrătorii de top la nivel mondial ci ei sînt integraţi în marea masă a lucrătorilor la nivel global şi vor trebui să între în competiţie cu ceilalti…pentru locuri de muncă, chiar acasă la ei, în America, în timp ce competitorii lor, din alte ţări realizează produse cu productivitate mult mai mare şi sînt plătiţi cu salarii mult mai mici. 
America discuta de NAFTA şi Trump îşi permite să facă mofturi prostesti şi să ameninţe Mexicul că doreşte o restructurarea acordului, pentru că el(America) este permanent în deficit, fără să realizeze că indiferent cu ce ţară ar intră într-un acord comercial, America ar intra automat în deficit, pentru că este o economie artificială unde salariile au crescut datorită tipăririi de bani si nu unei economii reale, iar preţurile au urmat acelaşi trend artificial.. 
Pot ei să între în competiţie cu vecinii mexicani, unde foarte mulţi lucrători au 2,25 dolari pe ora, iar aceaşi lucrători, pentru aceleaşi operaţii, sînt plătiţi în America, peste 25-30 de dolari pe ora…este adevarat, din ce in ce mai putini? Nu o pot face, indiferent de cît va prelua progresul tehnic din această diferenţa. 
 
Cei mai mulţi lucrători mexicani de la fabrica AUDI din Puebla, inaugurata în 2016, sînt plătiţi pentru ansamblarea lui Audi Q4 SUV, cu 2,25 de dolari pe ora, iar automobilul se vinde cu un prêt de baza de 40.000 de dolari americani, după cum spune şeful sindicatului din fabrică. 
Volkswagen, care este proprietara lui Audi, a început producţia de Beetles în Puebla în 1967 şi a creat în Mexic un imperiu, care construieşte automobile pentru SUA, Canada, Mexic şi întreaga America Latină. 
Este mai mult decît clar, că în timp, milioane de locuri de muncă, au părăsit şi vor părăsi economia total dezechilibrată a SUA şi în general vor părăsi economiile cu salarii mari nejustificate si dezechilibratoare, pentru a pleca în economiile cu mînă de lucru mult mai ieftină şi acolo vor construi o clasa de mijloc bazată pe muncă si nu pe speculaţii, o clasa de muncă provenită din sectorul privat şi muncind pentru a produce bani şi nu una cum o construieşte SUA si Canada, din lucrătorii leneşi de la stat, plătiţi regeşte şi care dezechilibrează şi demoralizează întreagă economie… 
SUA a pierdut peste 70.000 de fabrici de producţie de cînd China a fost inclusă în WTO, în felul acesta, nu mai poate fi nici o mirare faptul că este pe cale de dispariţie clasa de mijloc în America… 
Mai mult, în disperare, pentru a nu scădea sau colapsa standardul de viaţă al americanilor, ei au împrumutat şi au împrumutat şi au împrumutat continuu, crescînd volumul datoriilor la cifre astronomice. Numai guvernul federal, pentru a ţine mase întregi de puturoşi pe ajutoare şi a arata lumii un standard artificial de viaţă, a ajuns la o datorie de 20.000 de miliarde de dolari, iar la nivel individual este jale, la fel ca şi în ceea ce privesc datoriile sectorului privat, al corporaţiilor şi companiilor americane. Consumatorii americani au acum o datorie agregată de peste 12.000 de miliarde de dolari şi ea creşte zilnic, iar America îşi pierde pe zi ce trece credibilitatea internaţională şi se gîndeşte că numai un război o mai poate scoate basma curata…ceea ce este o utopie. 
Americanii încep să înţeleagă faptul că cel ce împrumută bani pentru a consuma, devine sclavul celui ce îi împrumută bani in vederea consumului, adică sclavul băncilor….Mulţi americani plătesc lunar numai dobînzile la cardurile de credit, fără să se gîndească vreodată să le achite, iar băncile le măresc plafonul de îndatorare, pentru ca ei să împrumute in continuare şi mai mult şi dobînda la final de luna să fie din ce în ce mai mare şi imposibil de achitat…in final. 
Nu a existat în istoria economică a planetei, o ţară ale cărei finanţe şi economia în general sa fie conduse atit de precar şi pompieristic, fără raţiune economică şi iresponsabil, aşa cum este America acum. 
O economie bazată pe datorie continua, alimentează cu bogăţie pe cei de la topul piramidei, deoarece sînt mizerii la topul piramidei financiare care au acaparat si au oferit banii datoraţi lunar de către cei ce împrumută iresponsabil şi care se bat în magazine pentru a găsii produsele cele mai ieftine, după care plătesc cu cardurile de credit şi la finalul lunii înapoiază numai dobîndă, care este din ce în ce mai mare şi lupta lor pentru produse ieftine a devenit un circ, pentru că ei plătesc aceste produse chiar mai scump decît preţul iniţial şi acesta este motivul pentru care cele mai multe lanţuri de magazine au realizat propriile lor carduri…de credit şi s-au transformat în instituţii financiare, în loc de entităţi comerciale, adică au preferat să îmbine bişniţa cu comerţul ancorat la bănci reale.. În fiecare an este din ce în ce mai rău, iar în acest moment, după cum aţi văzut mai sus, 1% dintre americani controlează 38,6% din bogăţia ţării… Se mai poate repara acest cancer economic, intrat în metastaza, din moment ce aceşti bogaţi doresc să devină şi mai bogaţi iar cei săraci nu mai au nici măcar un loc de muncă…? 
America are nevoie să se întoarcă la sistemul bazat pe realitatea economică si nu pe datorii, care furnizează bogăţie de neimaginat pentru gunoaiele de la topul piramidei. Dar această ipoteza cere ca americanii să realizeze că trebuie renunţat la acest sistem al datoriilor perene, care este o prosteală şi îi va duce în final la cea mai puternică criză din istoria economică a omenirii… 
 
Adrian Coşereanu 
Last Updated on Tuesday, 10 October 2017 20:42  

Comments  

 
0 #1 argos 2017-10-08 06:12
Pai acum vad neo-liberalii, de cand societatea tinde catre super-automatizare, imping inainte ideea de "basic income". Adica "millenials" sunt mintiti si educati gresit cu privire la munca, iar in loc sa se vorbeasca despre recalificare, e mai bine sa primesti 5000 de dolari pe luna ca sa fii blogger(o meserie foarte necesara pentru functionarea unei societati normale).
Sigur, daca le spui cum functiona "Hidroelectra", "Turbomecanica" si "Trustul Carpati" pe timpul lui Ceausescu, ii apuca frisoanele, creazand ca sunt intr-un roman orwellian sau ca sunt parte din "Jocurile Foamei", realitatea fiind cu totul alta, pentru ca asa cum stiti si dumneavoastra, viata bate filmul.
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh


Toamna - Tudor Ghe.

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Cum ar putea exista o lume fara Romania?

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.


The New York Times din 4 Septembrie 2010 prezinta in pagina "International" un articol in care se arata ca autoritatile italiene urmeaza exemplu Sarkozy si evacueaza tiganii din orasele peninsulare.Dar ceea ce este cel mai rau este ca se titreaza cu litere mari - "Actiunea de Reducere a Emigrantilor Romani se Imprastie in Toata Europa".Am crezut ca vor sa limiteze emigrarea doctorilor,specialistilor,tehnicienilor si inginerilor romani,dar nu a fost vorba despre aceste categorii care au umplut golurile lasate de prostia occidentala.In articol  trateaza ceea ce inseamna acesti tigani pentru Europa si provenienta lor,adica sint considerati ca fiind in totalitate romani.Se ofera chiar si o fotografie si multe detalii la modul cum traiesc si cit de saraci sint ei.Ceea ce nu se vede si nu se titreaza in paginile ziarului este de ce acesti tigani care nu pot fi nici pe departe confundati cu poporul roman,au ales ca destinatii preferate pe francezi si pe italieni.Oare nu sint aceste doua tari de destinatie a tiganilor cele mai apropiate din punct de vedere al caracterului,de acesti tigani? Oare faptul ca ei se simt bine, fura,violeaza,maninca din gunoaie si nu muncesc, sint atribute ale vietii franceze si italiene cotidiene? De fapt am vazut ce fac italieni in Romania,cit de infractori sint,caracterul lor "constructiv" si la fel francezii cu tiganii lor care se pare ca sint mai multi decit albii in acest moment in Franta.Deci spune-mi cu cine te imprietenesti ca sa iti spun cine esti,iar pentru zeci de ani prietenia franco-tiganeasca si italo-tiganeasca a dainuit in pace si prosperitate reciproca.